»

10 najhujših programskih hroščev v zgodovini

Wired News - Verjetno vsi dobro poznate razne neprijetnosti povezane z napakami oz. "bugi" v kodi programov, ki jih poganjate na računalih. Seveda se programske napake pojavljajo tudi v vseh ostalih napravah, ki maličijo kak kos kode - kot so naprimer mobilni telefoni ali avtomobili. Vendar, katere so najhušje napake do sedaj?

Na to vprašanje poskušajo odgovoriti na spletni strani Wired, kjer so zbrali najhujše napake in zablode pri programiranju do sedaj. Seznam je zelo različen - od napačno sprogramirane vesoljske sonde, eksplozije plinovoda do z rentgenskimi žarki "spraženih" pacientov v bolnišnici, če naštejem samo prve tri favorite. Tudi v tem pogledu je...

22 komentarjev

Še hroščev v procesorjih

The inquirer -

Skupaj z novicama o popravljenem hrošču v AMD-jevih procesorjih in hrošču v Intelovih čipovjih se je včeraj na spletu pojavila še novica o nepravilnostih v Prescottih. The Inquirer poroča o več hroščih, Intel jih je uradno priznal 31. Za nekatere rešitve obstajajo, za druge še ne. Poročila navajajo, da so opisani hrošči prisotni v prav vseh Prescottih, izdelanih v 0,09-mikronski tehnologiji. K sreči vse ni tako črno, saj Intel priznava, da bo do septembra na voljo malo Prescottov, kar jim daje nekaj časa, da opisane napake popravijo, najverjetneje v novih izdajah (steppingih).

Na novico nas je opozoril ronaldo.

9 komentarjev

Sedaj uradno: Prescott z več kot 100 W toplote

The inquirer - Pretekli mesec smo poročali o japonskih špekulacijah, da bodo Prescotti po vsej verjetnosti oddajali več kot 100 W toplote, kar je ogromno. Danes je vse skupaj postalo tudi uradno, saj so pri The Inquirerju govorili z Intelovimi predstavniki, ki so to tudi uradno priznali, a hkrati zatrdili, da Intel že dela na novi reviziji jedra, ki bo hladnejša. Znanih je tudi nekaj ostalih karakteristik: megabajt L2-predpomnilnika, izboljšan Hyper-Threading, 800 MHz-FSB in mPGA478 pakiranje. Klik!

31 komentarjev

Prescott, Canterwood in Springdale

Overclockers.com - Pred kratkim so se po internetu razlezle črnoglede napovedi, češ, v aroganco odeti, Intel bo s Prescott ponovil packarijo, ki jo je storil z Willametti na socketu 423 in zanj zahteval nove matične plošče. Vsi novopečeni lastniki Pomladnih dolov pa v jok in na drevo.

Na srečo iz dreves prestrašeno gledajočih kupcev si niso vsi složni v tej napovedi. Namreč, ako malo pobrskamo po specifikacijah i875P (oziroma i865PE, saj sta si bolj ali manj enaka) vidimo, da v njih Intel dobrodušno predvideva podporo Prescotta, le par malenkosti nam je postoriti v tej smeri, začenši z novim standardom VRD 10.0 (nekoč znan pod imenom VRM) in končavši z vezjem za prepoznavo omenjenih procesorjev. To pa je tudi vse.

Kaj lahko se zgodi, da bo imela ta pravljica srečen konec, le proizvajalci matičnih plošč morajo poškilti v specifikacije in pogoltniti zgubo nekaj centov, ki jo te dopolnitve prinesejo, vsekakor Intel, enkrat za spremembo, ni zlohotnež. Kaj lahko se izkaže, da si je zlo tokrat...

5 komentarjev

SSE2 upočasni Opterone?

The inquirer - Na The Inquirerju so pojavila namigovanja (druga stvar je njih resničnost) o hrošču v novem Opteron procesorju. Japonski novinar naj bi bil namreč ugotovil, da se Opteron procesorji z vključenim SSE2 naborom ukazov ob poganjanju aplikacij, ki te ukaze izkoriščajo, upočasnijo do nerazumne meje. Sprva je opazil, da so Opteroni bistveno počasnejši od Intelovih procesorjev, kar je priposoval Intelovi optimizaciji, nakar je ugotovil, da je Opteron serije 242 počasnejši tudi od običajnega AthlonaXP. Celotno zgodbo si lahko preberete na tem naslovu, o nje resničnost, pa presodite sami.

4 komentarji

Vedno manj mikronov

X-Bit Labs - Intel nadaljuje s svojo agresivno politiko zmanjševanja litografije svojih procesorjev in izdelkov nasploh. Po poročanju X-Bit Labs nameravajo takó pri Intelu že sredi letošnjega leta pričeti s proizvodnjo v 0.09-mikronski tehnologiji. Prav tako sta, vsaj po njihovih besedah, naslednja procesorja, to sta Prescott in Dothan, že izrisana in čakata na začetek proizvodnje. Prescott naj bi se na prodajnih policah znašel še letos. Pojavlja pa se vprašanje, do kam bo zmanjševanje litografije še mogoče. In kaj po tem ...

13 komentarjev