»

Deset let Windows 95

Slashdot - Danes me daje prav posebna nostalgija, takšna računalniška. Pred desetimi leti na današnji dan so namreč izšli Microsoftovi Windows 95. Res je, operacijski sistem, ki je star že deset let, še vedno teče na kakšnem zaprašenem mlinčku in služi svojemu namenu. Washington Post je objavil članek, s katerimi so 24. avgusta pospremili izdajo Windows 95, ki je bila tedaj pravi medijski spektal. Microsoft je samo za reklame porabil 300 milijonov dolarjev, ko so naprimer zakupili dnevno naklado britanskega Timesa, izobesili stometrski plakat v Torontu in osvetlili Empire State Building v v barvah novega sistema. Klik!

23 komentarjev

Apple tožen

AppleInsider - Kot poroča AppleInsider, je podjetje Contois Music Technology vložilo tožbo proti Applu zaradi kršenja šest let starega patenta ( številka 5.864.868). Podjetje zahteva prepoved trženja servisa iTunes v trenutni obliki in finančno povračilo za škodo, ki naj bi jo povzročil Apple z namernim kršenjem patenta. Contois še trdi, da so Apple na patent opozorili že lanskega septembra, čeprav je po njihovem mnenju Apple zanj vedel vse od januarja 2003. Uradnih izjav obe strani ne dajeta, vas pa seveda bomo o dogodkih obveščali.

Novico je prvi opazil Road Runner.

30 komentarjev

Patent tedna: vdorobran

Beta News - Ali po domače "fajrvol". Avtorstvo tega strašno inovativnega izuma, ki beleži "sledenje omrežnih dogodkov" (po domače: zapisovanje časa in IP naslova oddaljenega računalnika v dnevniško datoteko) si je pripisal McAfee. Mimogrede, isto podjetje je pred 4 leti "izumilo" tudi avtomatske posodobitve svojega programa. Še izvirna novica in povezava na patentno vlogo.

Ste se že zahvalili Włodzimierzu Marcinskemu?

63 komentarjev

Microsoft patentiral sudo

Slashdot - Kot je bilo že večkrat omenjeno, si lahko z veliko denarja, posebej pa v Združenih državah, privoščiš marsikatero neumnost.

Tako je ameriški patentni urad Microsoftu odobril patent št. 6.775.781, ki opisuje, kako lahko navaden uporabnik zažene drug proces z administratorskimi pravicami.

Patent je zanimiv iz dveh vidikov, prvi je ta, da je ukaz su oziroma sudo prisoten v operacijskih sistemih odprte kode že nekaj časa, drugi pa je to, da se sorodnih postopkov ne da zlahka patentirati. Klik.

Hvala vsem uporabnikom, ki so nas opozorili na novico.

56 komentarjev

Ein Volk, ein Reich, ein Führer und viele Patente!

OSNews - Po besedah Billa Gatesa namerava njegovo podjetje iz Redmonda letos vložiti zahteve po vsaj 3000 (programskih) patentih, kar je silovit skok napram lanskemu letu, ko so jih vložili "le" dobrih 2000, par let nazaj pa "komaj" 1000. Kljub dominantnemu položaju na mnogih tržiščih Microsoft še vedno vidi dovolj prostora, kjer (še) ni prevladal, pa bi si to vseeno želel.

Jutri bo 214. obletnica izdaje pr(a)vega patenta v ZDA ...

21 komentarjev

Patent tedna: Skupinski gumbi v opravilni vrstici

Slashdot - V Redmondu so poskrbeli, da se naša rubrika patent tedna lahko nadaljuje. Tudi tokrat je zmagovalec Microsoft s patentom št. 6.756.999, ki so mu ga dodelili pred štirimi dnevi. In kaj so patentirali tokrat? Takoimenovane skupinske gumbe v opravilni vrstici (Grouped Taskbar Buttons), ki jih Microsoft premierno predstavil v Windows XP. Ti gumbi imajo namreč lepo lastnost, da čeprav odprete Internet Explorer desetkrat, je v opravilni vrstici samo en gumb in ne deset, kar prihrani prostor na zaslonu. Slashdot.

Namesto tega ...

vir: Everyday Computing

37 komentarjev

Nov patent za MS

PC World - Neorganski tehnološki vsadki v organizmih so še vedno bolj znanstvena fantasika kot resničnost, a sodeč po novem patentu, ki ga je prejel Microsoft se napajanje in delovanje raznih električnih gizmov kani preseliti na človeško telo.

Pravkar podeljeni patent namreč predvidi uporabo le enega energijskega vira (baterije) za vse naprave, ki jih bo oseba posedovala, električni tok pa se bi pri različnih napetostih in frekvencah lahko prenašal po telesu in nato po elektrodah do naprave. Prav tako bi se lahko na isti način prenašali izhodni in vhodni signali teh naprav. Tako bi lahko mobilnik, PDA, zapestna ura in radio sprejemnik vsi uporabljali isto slušalko oziroma zvočnik, kar bi zmanjšalo težo naprav in zagotavljalo večjo praktičnost. A kaj, ko bi se v tem primeru morale vse te naprave non-stop dotikati vašega telesa. PCWorld.com!

"Bolj zanimiva kot pa uporabna rešitev, ki bi jo lahko bolj učinkovito zamenjala tehnologija v stilu Bluetootha," pravi analitiki Dulaney. Na patent nas je...

11 komentarjev

Patent tedna: Seznam opravil

Slashdot - Zaradi novega mogočnega trenda v razvoju računalniške industrije smo se odločili, da uvedemo novo rubriko novic, ki je pravzaprav edina rubrika, ki na Slo-Techu sploh obstaja. Naše budno oko bo noč in dan spremljalo sprejemanje programskih patentov in vsak teden enemu izmed njih podelilo laskavi naslov: "Patent tedna".

Tokrat nismo imeli težkega dela, saj je nov Microsoftov izum, ki ga je prvi opazil sam predsednik žirije, Gandalfar, zares vreden tega imena in je pustil konkurenco daleč za sabo. Ameriški patentni urad mu je namreč pod zaporedno številko 6,748,582 podelil patent za uporabo seznama opravil pri razvoju programske opreme, ki se samodejno generira iz komentarjev v programski kodi. Po domače povedano, Microsoft si je izboril pravico, da lahko edino on uporablja t.i. sezname "TODO". Redmondskemu vrhu za dosežek čestitamo in mu pošiljamo šopek cvetja s pripisom: "Gaudeamus igitur, iuvenes dum summus!". Naš izbor so potrdili tudi na ostalih mednarodno uveljavljenih...

74 komentarjev

Microsoft patentiral dvojni klik

SMH - Microsoftu je 27. aprila ameriški patentni urad dodelil patent za dvojni miškin klik z zaporedno številko 6,727,830. Povzetek patenta se glasi:

naj bi izjavil:

"Metoda in sistem za razširitev funkcionalnosti gumbov aplikacij na računskih napravah z omejenimi sredstvi. Različne funkcije aplikacije se sprožijo glede na to kako dolgo je pritisnjen gumb v aplikaciji. Privzeta funkcija se sproži, če je gumb pritisnjen za kratko dolžino časa. Alternativna funkcija aplikacije se sproži, če je gumb pritisnjen dolgo časa, na primer, vsaj eno sekundo. Druga funkcija se lahko sproži, če je gumb pritisnjen večkrat znotraj kratkega časovnega intervala, na primer, dvojni klik."
Pod izumitelji sta imenovana Charlton E. Lui in Jeffrey R. Blum, medtem ko je lastnik patenta Microsoft Corporation. Patentni urad je še navedel, da se področje inovacije "nanaša na splošne računalniške sistem, s poudarkom na izboljšanju funkcionalnosti gumbov aplikacij na napravah z omejeno sredstvi".

Nedvomno vsi...

110 komentarjev

Ponovna poplava popravkov

Slashdot -

Danes zjutraj nas je zopet pričakal zajeten kupček popravkov za Okna. MS03-043, kot ga imenujejo je napaka v Windows Messenger Service (kar ni isto kot MSN Messenger) in daje napadalcu možnost popolne kontrole (spet?) nad Okni NT, 2000, XP in 2003.

Malimehki priporoča čimprejšnjo posodobitev sistema (tisti, ki tega še niste storili). Prav tako bi bilo morda pametno, da čimprej onemogočite Messenger Service. Najprej Windows Update potem pa Slashdot.

20 komentarjev

Vse zmogljivejši prenosniki

Chip Online - Toshiba prehiteva. Njen najnovejši model, Satellite 2800, ima v sebi mobilno izvedenko Geforcea, imenovanega Geforce GO. 16 megabajtov pomnilnika za grafiko ter zelo zmogljiv 3D del za prenosnik sploh nista od muh. Poleg vsega ima ta prenosnih tudi vgrajeno funkcijo Twin View, kar na grobo pomeni vgrajena 2 RAMDAC vezja v prenosnik, kar mu omogoča izris dveh različnih slik na dva različna zaslona, kar je zelo primerno za vse vrste predstavitev, saj lahko upravitelj prezentacije vodi zadevo na zaslonu št.1 (LCD prenosnika), na zaslonu št.2 (v tem primeru projektor za predstavitev) pa nemoteno poteka predstavitev sama. Malo morje možnosti, torej. Da ne bomo govorili samo o grafiki: Ta prenosnik temelji na Intel Pentium III procesorju, tiktakajoč pri 850 MHz, ki uporablja 128 MB pomnilnika. Beštija v vsakem pomenu besede. Opis je nemški, a to naj nas ne bi motilo, mar ne?

4 komentarji