»

AMD odslej brez PR-indeksa

vir: Hkepc
več strani - Viri poročajo, da se bo AMD v prihodnjem letu vendarle znebil že preživetega označevanja svojih procesorjev s t.i. PR-ratingom, ki so ga uvedli z Athloni in Duroni, da bi kupci procesorje laže primerjali z Intelovimi konkurenti. S prihodom večjedrnih procesorjev na novih arhitekturah je PR postal nepotreben, zato bodo v drugi polovici prihodnjega leta začeli izdajati nove procesorje s podobnim sistem poimenovanja, kot ga ima Intel - s številkami modela.

Druga novica iz AMD-jevih logov je napoved novega dvojedrnega Athlona, ki ga lahko pričakujemo v začetku 2007. leta. Athlon 64 X2 6000+ bi moral na police že prispeti, a so si pri AMD-ju premislili in...

13 komentarjev

Nov mobilni Athlon64

The Register - AMD je včeraj poslal na trg nove mobilne procesorje, in sicer Athlon64 3000+, ki so izdelani v 90-nanometerski tehnologiji. Procesor je hitrejši od predhodnika, obenem pa ne porabi več električne energije. Med prvimi jih bo v svoje najmočnejše prenosnike, ki se prodajajo pod blagovno znamko Ferrari, vgrajeval Acer. Cena za procesorje znaša 241 dolarjev, seveda v količinah po najmanj 1000 kosov. Še povezava do izvirne novice.

10 komentarjev

Prekletstvo sodobnih procesorjev

Tech Report - včeraj sem malce premišljeval o tem, kako srečni smo lahko bili Včasih računalniški navdušenci, saj proizvajalci procesorjev še niso povsem zapopadli novih označevanj svojih procesorjev. Dobro, Cyrix se je resda šopiril nekaj z oznakami P+, ki naj bi kupcem njihovih CPU-jev skušale prikazati, kako hitro njihovi skupki silicija izvajajo poslovne programe v primerjavi z enako hitrimi Pentiumi, vendar pa je bila zraven še vedno prisotna dobra stara oznaka v megahercih. Stvari so se začele komplicirati, ko se je AMD odločil, da bo svoje Athlone XP začel označevati s starimi oznakami PR. Marsikdo je vihal nos nad vsem skupaj, vendar pa so stvari še vedno bile znosne, pa tudi malce preračunavanja PR-jev v megaherce nikoli ni škodilo sivim celicam [:D]. Stvari so se močno zakomplicirale, ko je AMD predstavil nove Athlone, ki so temeljili na novih jedrih in so se med sabo lahko razlikovali tudi po količini predpomnilnika in hitrosti vodila. Tako se je lahko zgodilo, da sta se različna...

12 komentarjev

Kako bomo računali PR pri Athlonih 64?

X-Bit Labs - Performance Rating (PR) oznake so pri AMD-ju postale že kar stalnica, ki spremlja njihove procesorje in so prisotne že vse od predstavitve prvih Athlonov XP. Kot kaže, pa se bo označevanje preneslo tudi na bodoče 64 bitne Athlone 64, in sicer po naslednji formuli:

Performance Rating = (CPU frekvenca x 3)/2 + 400

Kot navajajo viri, bosta še v tem letu predstavljena modela na jedru ClawHammer s frekvencama 1.8 GHz (3100+) in 2.0 GHz (3400+). V prvi četrtini naslednjega leta pa bomo videli zadnji procesor na tem jedru, ki bo deloval s frekvenco 2.2 GHz (3700+). Poleg tega namerava AMD manj premožnim kupcem nameniti 0.13 mikronski procesor Paris, ki bo namesto 1 MB sekundarnega predpomnilnika vseboval le 256 KB le-tega in bo
deloval s frekvenco 2.0 GHz (3100+ - drugačen PR).
Sredi prihodnjega leta, pa...

6 komentarjev

Megaherci: so pomembni ali ne?

2CPU - Kot najbrž vsi veste, obstajata glede meganihajev dve mnenji: da so pomembni in da ne. Pristaš prvega mnenja je Intel, za drugega pa navija AMD. Pogled na trg procesorjev pove, zakaj - Intel ima trenutno (po MHz) hitrejše procesorje, AMD pa počasnejše. Vendar ni bilo vedno tako - ob splavitvi Athlonov z hitrostjo čez 1 GHz, ko je Intelu njegov P3 povzročal težave - ni hotel delovati na večjih frekvencah, kot AMD - je bila situacija obrnjena. AMD je navijal za megaherce, Intel pa ne. Sedaj se nam spet obeta sprememba pri pomembnosti emhazejčkov, saj se nezadržno bliža izid AMDjevih Hammer procesorjev, ki bodo delovali na do dvakrat višji frekvenci kot Intelovi Itaniumi 2. In kaj bosta sedaj Intel in AMD naredila? Preprosto - Intel bo kupce prepričeval, da hitrost ni pomembna, AMD pa, da je številka še kako ključnega pomena. Ah ja - ko bi se le že enkrat odločila, kako in kaj.

5 komentarjev

Pentium 4 2.53 GHz

FiringSquad - Pa je prišel Pentium 4, ki uporablja novo, 533 MHz, vodilo. Zgrajen je na 0,13 mikronskem Northwood jedru s 512 KB L2 predpomnilnika. Z 2530 MHz je tudi najhitrejši procesor, tako v megahercih kot v preformansah, ki si ga lahko kupimo danes. Seveda ima tudi slabe strani - največja je prav gotovo cena, saj za 673 zelencev, kolikor velja, dobimo najboljšega Athlona XP in še nam ostane denarja za kakšno osnovno ploščo. Intelov dirkač torej ostane tistim, ki hočejo najhitrejšo mašino in ki imajo dovolj denarja, da si ga lahko privoščijo, hkrati pa ne navijajo procesorjev (hehe, me zanima, koliko nas je takih tukaj? [>:D]).

2 komentarja

PR miti in legende

Design Technica - Zadnje čase lahko opazujemo AMD-jeve poizkuse, da bi se kar najbolj približali Pentium4 procesorjem. Zmogljivostno jim je to sicer uspelo, vendar pa je ljudi težko prepričati, da so 2 GHz Penetiumi4 enakovredni AMD-jevim 1.4 GHz Athlonom. Da bi AMD-jevci kar najbolj zmanjšali frekvenčno vrzel, so se odločili, da uporabijo staro in osovraženo metodo označevanja, ki se imenuje PR ali "performance rating". Ker ljudje enostavno ne morejo pozabiti svinjarij, ki so jih z označbami PR delala podjetja (primerljivost samo v pisarniških programih...), je bil AMD pri označevanju malce bolj previden, saj je vse svoje Athlon XP procesorje označil malce bolj skromno. Da pa ne boste mislili, da je AMD novinec pri označevanju procesorjev s PR, si preberite ta članek, kjer so opisani vsi proizvajalci, ki so se polastili te metode označevanja. Skupna lastnost vsem proizvajalcem, ki so se polaščali teh označb je bila, da so vsi po vrsti propadli ali pa so jih kupila druga podjetja. Ali se tudi AMD-ju...

0 komentarjev

AMD zapušča megaherce

CNet - Pri Advanced Micro Devices so sprejeli odločitev, da svojih procesorjev ne bodo več označevali glede na število ciklov (MHz), ki so jih sposobni izvesti v sekundi, ampak s 'številom', ki označi, s kako hitrim Pentiumom se lahko primerja.

Roko na srce, ta pristop sta Cyrix in AMD v preteklosti že uporabljala, vendar sta ga tudi upostila (kar niti ni čudno, glede na Cyrixove zlorabe). Na splošno je znano, da AMDjevi procesorji cikle izkoriščajo bolje, medtem ko jih Intelovi slabše, vendar jih lahko izvedejo več. Logična posledica je, da je po raznih benchmarkih Athlon 1.5 GHz ekvivalent Pentiumu IIII 1.8 GHz. Eden od razlogov za to odločitev je tudi dejstvo, da se kupci pri izbiri procesorjev odločajo predvsem na podlagi 'gole hitrosti' oz. megahercev, ne pa tudi 'overall performance'. Klik!

22 komentarjev