»

Netbooki s čistokrvnimi Windows 7

TG Daily - Windows 7 bodo očitno rešitev Microsofta za netbook problem. Windows Vista na njih zaradi prevelike požrešnosti namreč ne deluje, zaradi česar so morali močno podaljšati podporo Windows XP. A ker so netbooki načeloma cenovno ugodni računalniki, bi znala biti polna cena Windows 7 prehud zalogaj za proizvajalce oz. bi ceno dvignila, kar ne bi bilo všeč kupcem. Tako se je pogosto govorilo, da bi netbooki lahko uporabljali tako ali drugače okleščene različice Windows 7.

Temu zdaj tudi uradno ne bo tako. Pred nekaj dnevi so po spletu krožile govorice, da je Intel skupaj s proizvajalci netbookov pritisnil na Microsoft in zahteval polno različico Windows 7, ki bi morda imeli celo bolj ugodno ceno za netbooke. Proizvajalci bodo lahko tako uradno na netbooke namestili katerokoli različico Windows 7, tudi Windows 7 Starter Edition, če bodo tako želeli. Slednji, podobno kot Home Basic, ne podpira steklenega vmesnika, poznanega kot Aero, ima okrnjene mrežne sposobnosti, a, za razliko od Home...

16 komentarjev

Windows 7 bo imel šest okusov

Microsoft - V Redmondu so se končno izjasnili, v koliko različicah bo izšel njihov naslednji operacijski sistem Windows 7. Mike Ybarra, glavni menedžer za projekt Windows, je dejal, da je glavni izziv za Microsoft milijarda uporabnikov, ki jih je težko zadovoljiti z eno samo verzijo. Zato bo za domače uporabnike namenjen Windows 7 Home Premium, za poslovna okolja pa Windows 7 Professional, ki nekoliko spominjata na izvedenke XP-jev. Poleg teh dveh bodo izdali še Home Basic, Started Edition, ki bosta šli le v države v razvoju, ter Enterprise in Ultimate.

Najbolj oskubljena Starter Edition bo omogočala resnično malo, saj bo v njej moč odpreti največ tri programe hkrati. Microsoft pravi, da bo namenjena novim uporabnikov računalnikov in netbookov. Kupiti je ne bo mogoče posebej, saj bo naprodaj izključno prek OEM-kanalov. Home Basic bo namenjena le deželam v razvoju. S Home Premium ciljajo na domače uporabnike, ki naj bi v tej ne preveč okleščeni in omejeni inačici našli dovolj funkcionalnosti...

190 komentarjev

Microsoft začel prodajati Windows XP SE v Aziji

The Register - Pri Microsoftu so potrdili, da so začeli prodajati svojo okleščeno, a poceni, različico operacijskega sistema Windows XP, poimenovano Windows XP Starter Edition.

"Privilegij" do nakupa te različice imajo zaenkrat samo uporabniki v Indiji, Indoneziji, Maleziji, Rusiji in Tajski. Kenneth Ludin, Microsoftov šef za operacijske sisteme v Aziji je povedal agenciji Reuters, da se bo prodaja v Indoneziji in Maleziji začela do konca tega meseca, v Rusiji in Indiji nekje v začetku naslednjega, medtem ko jo je na Tajskem že moč kupiti.

Prednost te različice je dejstvo, da stane za polovico manj kot druge različice operacijskega sistema Windows XP, kar bi naj zmanjšalo stopnjo piratstva in omogočilo še večim ljudem dostop do računalnika.

Windows XP SE bo na voljo preveden in samo prednaložen, v prosti prodaji ga ne bo.

52 komentarjev

Intel in Microsoft bosta predstavila naprave z XP Media Center Edition

PC World - Omenjeni podjetji sta se združili s skupnim namenom: pripeljati XP Media Center 2005 na namenskem računalniku v vsak (ameriški) dom. Tako se danes, 8. novembra, začne obsežna reklamna kampanja za promocijo multimedijskih kompletov za v dnevno sobo.

Windows XP Media Center 2005 bo vseboval kar nekaj novosti, med drugim tudi drugi servisni paket in pa zmožnost snemanja oddaj tudi na DVD ploščke, česar prejšnja različica ni podpirala.

Cena se giblje od 1200 do 1700 dolarjev, kar "prevedeno" znaša od 220 do 320 tisočakov in glede na opisane zmožnosti niti ni tako velika vsota.

Drž'mo pesti, da virusi na XP Media Edition ne bi delovali.

8 komentarjev

Longhorn bo zamudil

več strani -

Microsoft je uradno naznanil, da bo njihov prihajajoči operacijski sistem, bojda zaradi priprave servisnega paketa za Windows XP, malce zamudil -- predvidoma naj bi ugledal luč sveta leta 2006. Nekaj mesecev gor ali dol, pomembno je, ali se bo čakanje izplačalo. Ozirajoč se na novosti, ki jih pripravljajo, se očitno bo.

V Longhornu bo Microsoft predstavil tri glavne novitete. Avalon bo nov revolucionaren grafični vmesnik, Indigo pa bo predstavljal revolucijo v komunikacijah (intranet in internet povezljivost). Oba bosta na voljo tudi kot nadgradnji za Windows XP in Windows Server 2003. Tretja novost, na katero pa bomo še dolgo čakali, je WinFS. Novi sistem shranjevanja podatkov na disk bo ob izidu Longhorna še v stadiju beta, tako da ga v Longhorn ne bodo vključili, ampak bo na voljo kasneje. Ali bo WinFS deloval tudi na Windows XP in Server 2003, še ni znano. TheStreet in News.com.

Na novico nas je opozoril mchaber.

44 komentarjev

Windows XP Starter Edition

Microsoft - Microsoft pripravlja novo različico Oken – Windows XP Starter Edition, ki bo oktobra izšla na Azijskem trgu. Začetniška verzija je okrnjena različica Oken, s katero Microsoft cilja na neuke uporabnike, ki so šele vstopili v svet računalništva. Imeli bodo več omejitev. To so na primer: le trije odprti programi ob istem času, izklopljeno deljenje datotek in tiskalnikov, onemogočena podpora za lokalna omrežja.

Microsoft želi imeti na trgu tudi zelo poceni verzijo Oken, ki bo začetnike kasneje prepričala v nakup polne verzije. Kako "poceni" bo začetniška verzija še ni znano. Analitiki dvomijo v uspeh nove taktike, vendar lahko le čas pokaže svoje.

45 komentarjev

Microsoft daljša podporo

Slashdot - Poslovni svet je prijetno presenetila novica, da se je Microsoft odločil podaljšati podporo za poslovne in razvojne izdelke. Čeprav osnovna podpora ostaja nespremenjenih pet let od datuma splavitve izdelka pa so dodatno podporo podaljšali iz dveh na pet let in spletno samopomoč iz osmih na deset.

Dejanje je najverjetneje posledica vedno večjega nezadovoljstva strank, ki namesto, da bi kupile novi programski paket, ko ni več podpore za starega, razmišljajo o prehodu na alternativne rešitve. Vsekakor pozitivna poteza, ki bo marsikateremu sistemskemu vzdrževalcu omogočila lažjo skrb za sisteme.

6 komentarjev