»

LG razvil najtanjše LCD-panele

TG Daily - LG je napovedal nove LCD-panele, ki so po njihovih besedah najtanjši na svetu, saj merijo le 2,6 mm. Tako 42-palčni panel, ki nudi 120 Hz v polni HD-ločljivosti (1920x1080), tehta manj kot štiri kilograme, kar je odlično za televizorje, ki se obesijo na zidove in podobno. Dosedanji rekord v vitkosti je bil prav tako v LG-jevi lasti, le da je znašal debelih 5,9 mm. Uradno predstavitev lahko pričakujemo na CES-u, ki bo potekal januarja v Las Vegasu.

17 komentarjev

Ohlapnejše zahteve za Xbox 360 igre

bit-tech.net - Konzole so pri neodvisnih razvijalcih iger v primerjavi z osebnimi računalniki vedno bolj popularne, saj močno otežijo piratiziranje iger, kar pomeni več pomembnega zaslužka za manjše in neodvisne razvijalce. A v preteklosti je Microsoft od razvijalcev iger zahteval, da vse podpirajo vsaj najnižjo HD ločljivost, 1280 x 720, skupaj z nekaj celozaslonskega mehčanja robov. Po besedah tehničnega direktorja Black Rock Studia, ki stoji za igro Pure, Davida Jeffriesa, je Microsoft že v začetku leta močno omilil grafične zahteve za igre.

Za to so se odločili, ker LCD televizorji, ki so zgolj HD ready (podpora ločljivosti 720p) pravzaprav uporabljajo matriko s 1366 x 786 pikami. Tako tudi v 720p načinu pride do avtomatske pretvorbe slike v višjo ločljivost, kar načeloma (negativno) vpliva na kakovost slike. Z bolj ohlapnimi zahtevami bodo razvijalci lahko vključili več vizualnih bonbončkov in v primeru prenizkega števila sličic na sekundo znižali ločljivost igre. Obenem je David Jeffries...

14 komentarjev

FullHD 24 palčni LCD

techPowerUp! - Standard za široke LCD monitorje je 16:10, medtem ko je standard televizije visoke ločljivosti 16:9. To pa pomeni, da je pri gledanju vsebin visoke ločljivosti na računalniškem monitorju pod in nad posnetkom črn pas oz. je posnetek v t.i. letterbox načinu. To pa bo odpravil Dell z enim od prvih 16:9 monitorjev. Na tržišče bo namreč dal 24 palčni monitor z ločljivosto 1920 x 1080 pikslov, kar popolnoma ustreza FullHD standardu, Pri povezovalnih opcijah pa imamo seveda klasična VGA in DVI priključka ter, po pričakovanjih, še HDMI.

Podatkov o uporabljeni matriki ni, po vidnih kotih (160 oz. 170 stopinj) in ceni pa je edina logična izbira TN. Odzivni čas naj bi bil 5 ms, monitor naj bi dosegel 1000:1 kontrast ter svetilnos 300 kandel na kvadratni meter. techPowerUp!

Nekaj za filmofile!

16 komentarjev

Visoka ločljivost velikosti sladkorne kocke

vir: Gizmodo
Gizmodo - Kot poročajo na Gizmodu, je Toshiba predstavila trenutno najmanjšo "kamero" visoke ločljivosti. Modul, ki se sicer poveže na kontrolno enoto, ki je lahko do 30 metrov oddaljena, je zavidljivo majhen, saj meri zgolj 32,6(Š) x 38,6(V) x 41(D) milimetrov pri teži 65 gramov. S tremi CCD senzorji lahko zajema video v ločljivosti 1920 x 1080 pri tridesetih slikah na sekundo.

IK-HD1 je namenjen produkcijskim hišam, oddaljenemu nadzoru in/ali v namene zagotavljanja varnosti, zato ga boste zaman pričakovali v izdelkih, namenjenih splošnim uporabnikom, kar potrjuje tudi cena, ki samo za enoto in kontroler znaša nekaj manj kot deset tisoč ameriških dolarjev.

Veliki brat vas bo po novem gledal v visoki ločljivosti.

13 komentarjev

HDTV se širi po Evropi

Slo-Tech - Medtem ko v ZDA ponudba in povpraševanje po visokoločljivostni televiziji s prostorskim zvokom (HDTV) nezadržno rasteta, smo v Evropi na tem področju stopicljali za Američani. Očitno se stvari dobro leto po uvedbi prvih evropskih kanalov HDTV spreminjajo na bolje. Tako je nemški ProSiebenSat.1 v sredo začel oddajati svoje programe v formatu HDTV. Za zdaj bomo lahko v visoki kakovosti spremljali Pro Sieben in Sat 1, ostali večji distributerji slike v Evropi, kot so britanski BSkyB, francoski CanalSat in Sky Italia, pa obljubljajo nov format slike do prihajajočega svetovnega prvenstva v nogometu junija 2006.

Guillaume de Posch, ProSiebenSat.1, je dejal, da bodo v novo tehnologijo vložili približno tri milijone evrov vsako leto, naložba pa naj bi začela prinašati dobiček po treh letih. V Združenih državah so HDTV premierno predstavili daljnega leta 1998, v zadnjem letu pa je obsegal petino ameriškega trga. Več na X-Bit labs.

56 komentarjev

BroadLogic BL12000

BroadLogic - BroadLogic je izdelal in predstavil nov čip za kabelske modeme. Ta pridobitev je dobrodošla predvsem za azijski ter ameriški trg, saj podpira hitrosti prek 600 Mbit/s (75 MB/s), s čimere bodo pondniki kabelskih storitev lahko konkurirali vedno bolj uspešnemu xDSL in FTTx.

Takšne hitrosti so zelo dobrodošle za vedno bolj popularne t.i. multimedia sisteme, ki se uporabljajo za snemanje in predvajanje raznoraznih filmov, oddaj in podobnih video posnetkov v dnevni sobi na televizorji. S takšno pasovno širino namreč zlahka snemamo več različnih 'streamov', istočasno pa nekaj drugih lahko gledamo v živo.

Kot nekateri že veste, kabelsko omrežje prenaša podatke pti 750 MHz, za razliko ADSL omrežja, ki to počne pri le enem megahertzu. Toda v Evropi se uporablja le 8 MHz, v ZDA pa 6 MHz, torej velika večina sposobnosti omrežja ostaja neuporabljena. Novi čip pa to težavo reši zelo elegantno in kar genialno, v Evropi se namreč uporabi 12 8MHz kanalov hkrati, v ZDA pa kar 16 6MHz kanalov, ki...

8 komentarjev

HDTV na IBC

Slo-Tech - Od 9. do 13. septembra se je v Amsterdamu odvijala konferenca in sejem International Broadcast Conference - IBC, kjer so bili predstavljeni vsi novi trendi na področju oddajanja in obdelave telvizijskega signala.

Ena izmed najbolj vročih tem je bila tematika na temo High Definition Television - HDTV.

Vsi se strinjajo, da je idealen standard ločljivost 1920x1080 v neprepletenem načinu, vendar pa zaradi tehnoloških omejitev televizij s podporo temu standardu ne bo še kar nekaj let, iz česar tudi izhaja potreba po nekem vmesnem standardu.

Evropa trenutno sprejema standard za HDTV, ki naj bi v praksi zaživel okoli leta 2006. Skupina BTQE, ki deluje pod okriljem European Broadcast Union za Evropo predlagala standard 720p, ki predstavlja ločljivost 1280x720 pri 50 slikah na sekundo brez prepletanja. Na žalost pa v ZDA in Japonski že uporabljajo standad 1080i, ki definira ločljivost 1920x1080, vendar v prepletenem načinu, tako da se spet obetata dva različna standarda za Evropo in...

14 komentarjev

HDTV prihaja tudi v Evropo

The Register - O visokoločljivostni HDTV z Dolby Digital zvokom beremo že nekaj časa, a vendar je v Evropi z navadnimi televizijskimi kanali nismo mogli preizkusiti, saj enostavno nihče ni oddajal v tem formatu. Z novim letom so stvari drugačne, saj smo dobili prvi evropski satelitski kanal v HDTV-formatu. Pri Euro1080 nam tako ponujajo dva programa -- Main Channel in Event Channel, ki ju boste ob primerni opremi lahko spremljali v ločljivosti 1920 x 1080 s frekvenco 50 Hz v prepletu (interlaced). Evropa se je s tem priključila Severni in Južni Ameriki, Aziji in Avstraliji, kjer je HDTV že dalj časa prisotna. Več o tem.

24 komentarjev

Seagateov Serial-ATA disk

Envy News - Serial ATA je standard, ki je povzročil obilico veselja med računalničarji. Ko je bil najavljen, smo vsi pričakovali prve enote, a je do splavitve preteklo še veliko vode. Počasi (a vztrajno) smo videvali prve PCI kontrolerje za Serial ATA, nato opažali splavitev osnovnih plošč s podporo standardu, in tako dalje. No, do danes je na žalost Seagate edino podjetje z izdanim trdim diskom s podporo temu standardu, a se mu, kot kaže, kani kmalu pridružiti tudi Maxtor. Ostali bodo, po načelu "vodi me, o cenzor moj", sledili kmalu [:D]. Na Envy News so spisali obsežen test Seagateovega 120-gigabajtneža, ki deluje na SATA vodilu. V kopici opravljenih testov so ga primerjali s 120-GB Seagateom na starem ATA vodilu, ter bili z enoto razmeroma zadovoljni. Klikus!

4 komentarji