»

Nov članek: Čudežno popotovanje skozi grafični cevovod - 2. del

Slo-Tech - Naš Senitel je zopet vzel tipkovnico pod prste in nadaljeval začeto.

V prvem delu smo si ogledali strukturo sodobne grafične kartice. Med drugim smo omenili shaderje, ki so zaradi svoje programabilnosti, nekakšno srce in duša sodobnih GPU-jev. Različni shaderji so odgovorni za različne strukture v grafiki (v Direct3D 10 so to oglišča, trikotniki in pike) in omogočajo programerjem, da na teh točkah cevovoda izvajajo komplicirane izračune, katerih končni rezultat je v relnem času generirana slika nekega virtualnega okolja na zaslonu. Tudi predstava, da so shaderji tukaj šele od predstavitve DirectX 8 (novembra 2000), ne bo držala. Shaderji so z nami že vse od začetkov 3D pospeševalnikov, samo o kakšni resni programabilnosti ni bilo ne duha ne sluha. Kot ste verjetno že ugotovili, se je zopet vse začelo z Voodoo Graphics...

Vabljeni k branju!

41 komentarjev

Članek o osnovah orodja sed

Slo-Tech - Drugič v tem tednu smo dobili nov članek. Za Zgodovino računalništva je Igor Kolar predstavil osnove seda (stream editor - urejevalnik toka). sed je namensko orodje za spreminjanje delov besedila v datotekah direktno iz ukazne vrstice, kar pride še posebej prav, kadar želimo spremeniti isto stvar na več mestih ali kadar obdelujemo tako velike datoteke, da jih večina normalnih urejevalnikov ne zmore prežvečiti.Veliko užitkov v branju.

10 komentarjev

Nova članka

Za konec še vsebina škatle

Slo-Tech - Slo-Tech se počasi prebuja iz zimskega spanja. Po dolgem času imamo nov članek (pravzaprav kar dva). Prvi je včerajšnji članek o spywareu, drugi pa današnji test grafičnih kartic s 7800 GTX na čelu. Senitel se je razpisal o tem, zakaj se vam danes še ne splača utaboriti pred računalniško trgovino v čakanju na pošiljko grafičnih kartic, ki stanejo približno 140.000 SIT, pa tudi o tem zakaj starejše grafične kartice še niso za odmet. Oboje je vsekakor vredno branja.

41 komentarjev

Nov članek: Pogovor z Gorazdom Božičem, vodjo Si-CERT

Slo-Tech - Matej Kovačič se je z Gorazdom Božičem, vodjo varnostnega centra SI-CERT na ARNES-u, pogovarjal o računalniški varnosti. Božič je spregovoril o kraji SiOL-ovih gesel, napadih DOS, o njihovih ukrepih, o sodelovanju s policijo, sodišči in Sovo. Zanimiv je tudi sogovornikov pogled na motive, ki vodijo k nespodobnih računalniškim dejanjem, dotaknil pa se je seveda tudi aktualne teme o zlorabi avtorskih pravic s pomočjo morežij P2P. Branje toplo zahtevano!

31 komentarjev

Slovenski internet v Vukojebini

Slo-Tech - Na Dnevnik.si (petek, 26.novembra) sem opazil članek "Slovenski Internet v Vukojebini". Postavili so le nekaj prvih stavkov in povezavo na nadaljevanje - klik! - nato pa ga umaknili. Članek je poln sarkazma in po mojem mnenju odraža dejansko stanje. Danes pa se je na isti strani pojavil nov članek z naslovom Emajliranje, ki govori o elektronski pošti in virusih v Sloveniji. Stil je enak, saj je pisec verjetno isti.

Resnica bode, zato si jo preberite.

21 komentarjev

Nov članek: Sodobna elektronika 2004

Slo-Tech - Janeza Nučiča poznate predvsem kot menedžerja Slo-Techovih anket, ko se loti pisanja člankov, pa ponavadi predstavi katerega izmed sejmov, ki tematsko ustrezajo naši strani. Obiskal je tudi letošnji Sejem sodobne elektronike, ki je, tako kot že nekaj let zapovrstjo, minil v znamenju upada razstavljalcev in obiskovalcev. A kljub temu se je našlo precej zanimivosti, vrednih ogleda. Če ste sejem zamudili, ga lahko obudite z našim novim člankom.

9 komentarjev

Nov članek

Slo-Tech - Andrej Budja je za vse uporabnike in administratorje Windows sistemov spisal poučen članek o tem, kako jih čim boljše zaščititi pred zlobnimi stvarmi, ki prežijo na nas na raznih intra- ter inter- omrežjih. Tako je opisano upravljanje s popravki, požarnimi zidovi ter čiščenje razne navlake, ki vohuni za nami.

Vsekakor obvezno branje in sledenje navodilom za vse obiskovalce NEST-a in ostalih ožičenih zabav.

33 komentarjev

Nov članek - kištica, utišaj se!

Rezanje drugič

Slo-Tech - Posedovanje vse bolj zmogljivega računalnika že nekaj časa postaja breme ne samo za denarnico, ampak tudi za ušesa. Hitre komponente, ki so v te sisteme vgrajene, oddajajo vse več toplotne energije, ki jo je treba tudi odvesti, zaradi česar pa računalniki postajajo tudi vse glasnejši.

Da pa naša ušesa niso nujno obsojena na polifonijo frekvenc, se je prepričal Marjan, ki je svoj sistem zvočno izoliral in hkrati polepšal. Postopek je tudi poslikal, opremil z razlago in nastal je nov članek. Prijetno branje! V forumu pa že poteka debata o članku, tako da se ji le pridružite.

17 komentarjev

Nov test: Dinastija 5900 proti dinastiji 9800!

Slo-Tech - Nove grafične kartice prihajajo na tržišče kot gobe po dežju, na nas, ubogih parah, pa je, da jih dostojno spljuvamo, hočem reči opišemo. Namesto da bi podil ovčke po okoliških travnikih, sedim zaprt v sobi in se prepuščam žarkom neonskih luči. Da, uporabljam kremo za sončenje, zato je moja koža videti tako mlada, gladka in nezdravo zelena. Kdo so moji ječarji, se sprašujete? Trenutno najzmogljivejše, igram namenjene grafične kartice na svetu, ki ženejo obstoječe tehnologije onkraj vseh meja, Mooru pa ne le da dihajo za ovratnik, še njih slina revežu polzi po hrbtu. Morebiti pa tole vseeno ni ravno Alkatraz. Red mora biti, zato pričnimo nekje na sredini.

Tako je naš člankopisec OwcA pričel s pisanjem testa kar šestih grafičnih kartic višjega ranga. Med sabo so se spopadli trije predstavniki družine Geforce FX 5900 in trije predstavniki družine ATi Radeon 9800. Bogi revež jih je popeljal čez 64 testov vsako (koliko je 64 x 6? [:D]), jih poslikal, opisal in za povrhu vsega še...

31 komentarjev

nVidiini in ATIjevi gonilniki v W2k in W98

AnandTech - Debate o gonilinkih se najde povsod, ali se razpravlja o različni hitrosti pri inačici gonilnika ali pa o različni hitrosti pod drugim operacijskim sistemom, najpogosteje med Windowsi 98 in Windowsi 2000. Pred časom so bile grafične zmožnosti kartic pod NT in kasneje Winows 2000 sistemi precej okrnjene, sedaj pa se je to ponekod že, ponekod se pa še bo spremenilo. No pa k bistvu ... Pri Anandtechu so napisali dober in informativen članek, v katerem so primerjali Atijeve in nVidiine gonilnike pod Windowsi 98 in 2000.

0 komentarjev