»

Bo G92 Geforce 8700 GTS?

VR - Zone - Kot poroča VR-Zone naj bi nVidiina prihajajoča grafična kartica z jedrom G92, o katerem smo vam pred dnevi že poročali, nosila ime GeForce 8700 GTS. V 65-nanometrski tehnologiji izdelanemu jedru bo družbo delalo 512 MB GDDR3 pomnilnika, pomnilniška širina pa bo znašala 256 bit-ov. Frekvenca jedra je zaenkrat neznana, medtem ko bo frekvenca pomnilnika predivdoma med 900 in 1000 MHz.

Izvorna novica na VR-Zone.

18 komentarjev

Tudi nVidia razvija svoj CPU

Slo-Tech - Nvidia je v svojem portlandskem Design Centru v zvezni državi Oregon začela razvijati svoj prvi CPU, poroča The Inquirer. Za tak korak se je nVidia odločila predvsem zaradi AMD-jevega in Intelovega koncepta združenega CPU-ja in GPU-ja. Prvi procesorji bodo izdelani v 45-nanometrski tehnologiji in naj bi luč sveta ugledali leta 2008. Pri izdelavi prvega nVidiinega CPU-ja naj bi sodelovalo več bivših zaposlenih podjetja Stexar.

Več na Inquirerju.

21 komentarjev

Intel dosegel končno hitrost

PC World - Po pričakovanjih je Intel danes predstavil procesor Pentium 4 570 s frekvenco 3,8 GHz. Procesor naj bi tako doživel zadnje zvišanje frekvence, saj Intel meni, da povečevanje ni več smotrno, saj procesorji že tako oddajajo veliko toplote in porabljajo veliko električne energije, kar pa pomeni, da so potrebna še dolgotrajnejša (in dražja) testiranja.

Intel bo procesorjem P4 v prvi polovici leta 2005 tako dodal več predpomnilnika (2 MB namesto 1 MB), kar je hladnejši [8-)] in predvsem lažji način za povišanje hitrosti.

62 komentarjev

Intel razkriva dvojedrni mikroprocesor za prenosnike na 65 nanometrih

X-Bit Labs - Kot kaže so pri Intelu ugotovili, da z višanjem delovne frekvence ni nujno vedno doseči hitrejšega mikroprocesorja in se tako podajajo v vode večjedrnih procesorjev. Tako so letos na jesenskem Intelovem razvojnem forumu prikazali tehnologijo prvega primereka dvojedrnega mikroprocesorja za prenosne računanike, imenovanega Yohan. Narejen bo v 65-nanometerski tehnologiji in pričakujejo, da bo komercialno dobavljiv že prihodnje leto.

S tem mikroprocesorjem nameravajo uvesti tudi novo platformo, imenovano Napa, ki bo vključevala integrirano grafiko Calistoga in Intelove brezžične vmesnike Golan.

To so prvi koraki k večjemu podaljšanju avtonomije prenosnikov po predstavitvi tehnologije Centrino, saj si je Intel zadal cilj doseči do leta 2010 avtonomijo prenosnikov okoli 10 ur, o čemer lahko danes samo sanjamo.

Novica na X-bit Labs

6 komentarjev

Intel na 65 nanometrih

Digit Life - Intelu je spet uspel korak stopničko višje, kar se tiče velikosti procesa izdelave čipov. V prodajo so namreč prišli prvi statični RAM s kapaciteto 4 Mbit in tehnologijo izdelave vsega 65 nanometrov.

Novost prinaša približno 30 odstotno zmanjšanje tranzistorjev glede na 90 nanometerski proces. Vendar pa je za zdaj Intel s tem kvečjemu sledil Moorovemu zakomu, saj zaenkrat Intel še ne namerava začeti z masovno proizvodnjo teh čipov pred letom 2005.

Pri izdelavi teh čipov so se morali zateči že k posebnim trikom pri izdelavi kot so druga generacija raztegnjenega silicija (strained silicone), bakrenim notranjim povezavam in k uporabi posebnih dielektrikov, saj znaša širina vrat v posameznem tranzistorju le 35 nanometrov.

Podrobneje so se temu postopku posvetili na Digit-Life-u

8 komentarjev

Intel Mobile Pentium 4 E z zamudo

X-Bit Labs - Po poročanju Xbit Labs bo Intel zamudil z izdajo mobilnih Pentium 4 E ("Prescott") procesorjev, ki naj bi jih velikan iz Santa Clare trgu ponudil v prvem četrtletju letošnjega leta. Ti 90 nm procesorji bodo tako izšli šele v drugem četrtletju 2004.

Novi procesorji, namenjeni domačim prenosnikom (DTR - Desktop Replacement Laptops), bodo, kot že rečeno, izdelani v 90 nm tehnologiji, opremljeni z 1 MB drugostopenjskega predpomnilnika in 533 MHz sistemskim vodilom. Prvi primerki bodo tiktakali pri frekvenci 2.8, 3.06 in 3.2 GHz, v tretjem in zadnjem četrtletju pa Intel namerava predstaviti še 3.46 in 3.6 GHz različici. Mobile Pentium 4 E 3.73 GHz, ki bi v zadnjem četrtletju 2004 že moral biti na voljo, pa se bo na prodajnih policah pojavil šele v prvem četrtletju 2005.

Ob splavitvi bo za 3.2 GHz Mobile Pentium 4 E procesor potrebno odšteti 294, za 3.06 GHz 234 in za 2.8 GHz različico 202 USD.

4 komentarji

Nov procesor za prenosnike

24 ur - Na trg prenosnikov je podjetje VIA Technologies poslalo nov procesor z imenom Antaur, ki je izdelan posebej za ultralahke prenosnike. Antaur teče na frekvenci 1 GHz. Njegova prednost je v prvi vrsti zelo majhna poraba energije, saj rabi za svoje delovanje samo 11W moči. Tako nizko porabo energije, ki se pa da še dodatno zmanjšati do 50 odstotkov, omogoča tehnologija Nehemiah, ki se uporablja tudi v pocesorjih C3. VIA Antaur je zaenkrat na voljo na kitajskem trgu, pri nas pa bo predvidoma v zadnjem četrtletju tega leta. Več...

8 komentarjev

Pentium 4 dela bolje brez HT

The inquirer - Kot poročajo na The Inquirerju naj bi Intelovi Pentium 4 procesorji delovali bolje in hitreje brez vključene HyperThreading (HT) tehnologije. AMD je namreč primerjal svoj Athlon XP 3200+ z Intelovim Pentium 4 procesorjem, kjer se je, kot trdi AMD-jev predstavnik, Pentium odrezal veliko bolje brez vključenega HT, a še vedno slabše od Athlona. Intel odgovarja, da je HT namenjen delu z več aplikacijami naenkrat in ne sintetičnim testom, namigujejo pa tudi na dejstvo, da konkurentom ni ravno za verjeti. Hm ...

2 komentarja

Dell Latitude D600

Hardware Zone - Na HardwareZone so si pogledali novi Dellov prenosnik z imenom Latitude D600. V njem tiktaka Intel Pentium-M procesor s frekvenco 1.3 GHz do 1.6 GHz, odvisno od denarja, ki ga namenite nakupu, in 1 MB drugostopenjskega predpomnilnika. V njem najdemo tudi 512 MB RAMa, Hitachi trdi disk s kapaciteto 40 GB, ki deluje pri 5400 obratih na minuto ter ATI Mobility Radeon 9000 grafiko. Velikost zaslona znaša 14.1", poleg vseh standarnih priključkov pa ob nakupu...

1 komentar

AMD predstavil dva nova mobilna Durona

X-Bit Labs - Razmere na trgu prenosnikov se iz dneva v dan bolj zaostrujejo, saj Intel predstavlja vedno močnejše različice mobilnih procesorjev, AMD pa še vedno ni dosegel pričakovanega razcveta prenosnikov, v katerih bi tiktakali AMD-jevi procesorji. Vendar pa to dejstvo ne vpliva kvarno na AMD-jevo motivacijo, saj podjetje vztrajno kopiči sile v obliki novih mobilnih procesorjev in se pripravlja na veliko ofenzivo. Tako so pred kratkim predstavili dva nova mobilna Durona. To sta 1.1 in 1.2 GHz različici, ki sta zgrajeni na podlagi bolj varčnega jedra Morgan in se lahko pohvalita z vgrajeno tehnologijo PowerNOW!, ki omogoča varčevanje z dragoceno energijo, ki je v akumulatorju prenosnika ni nikoli dovolj. Procesorja staneta 130 in 160 $, njuna predstavitev pa je bila kot naročena za to, da AMD zopet zniža cene svojim starejšim mobilnim Duronom in jih tako naredi še bolj privlačne za bodoče kupce.

0 komentarjev

Nov Pentium III

The Register - Kot kaže, Intel še vedno kuje vroč silicij. Tokrat je predstavil Pentiuma III, ki deluje pri 1.4 GHz, vsebuje kar 512 kB drugostopenjskega predpomnilnika ter je zgrajen v 130 nanometrski tehnologiji. Kar ga naredi zelo primernega za računala, kjer je zanesljivost zelo pomembna (recimo spletni strežniki), je za 40 % manjša poraba energije (torej manjša možnost pregretja).

1 komentar