»

Symbian za netbooke

vir: engadget
engadget - Čeprav že v trenutni obliki Symbian teče na platformi Atom, sicer bolj ali manj neuporabno, Symbian Foundation cilja na razvoj Symbiana za netbooke. V pogovoru je Tim Holbrow, direktor Smybian Foundationa, na vprašanje, če bomo kdaj videli netbooke s Symbianom, odgovoril da po vsej verjetnosti že v kratkem.

Zanimiv je tudi njegov odgovor na vprašanje, če bodo netbooki ostali netbooki. Zdi se mu da ne, a meni, da bodo uporabniki s seboj prenašali le procesorsko enoto, ki bo uporabna tudi kot mobilna naprava, doma pa se bo nanjo brezžično priklopila tipkovnica in miš (ter zaslon), spremembo v ločljivosti pa se bo grafični vmesnik prilagodil avtomatično. Meni še, da bi že v dveh do treh letih takšne naprave lahko resno zagrizle v tržni delež prenosnikov in netbookov.

Če so njegove napovedi pravilne, bo povedal...

3 komentarji

Google bo kupil YouTube

Slo-Tech - Mnogim je verjetno znana storitev za brezplačno objavo video posnetkov pod imenom YouTube. Osnovana je bila konec 2005 in je v prvih nekaj mesecih postala ena najbolj znanih inovacij tega leta. Glavni tvorci so bili trije bivši delavci PayPal-a: Chad Hurley, Steve Chen in Jawed Karim.

Spletni gigant Google je pa včeraj, 9. oktobra, na sestanku skupaj s Chadom Hurleyem razglasil, da bo Google v četrtem kvartalu 2006 kupil YouTube s transakcijo, ki je vredna približno 1.65 milijard ameriških dolarjev. Poudarili so tudi, da bo YouTube še naprej deloval neodvisno in obdržal svojo identiteto ter zaposlene.

Malo za tem sta Chad Hurley in Steve Chen objavila posnetek s kratkim pojasnilom za občinstvo.

32 komentarjev

Huygens začel potovati proti Titanovi površini

Sci Tech Today - Huygens, sonda, ki je zadnjih sedem let potovala pritrjena na sondi Cassini, se je končno ločila od svojega "transporta" in začela potovati proti površini lune Titan.

Ločevanje sond je, za razliko od nekaterih nedavnih projektov, potekalo vzorno, so povedali zadovoljni znanstveniki. Sonda evropske izdelave bo sedaj začela opravljati svojo nalogo, tj. zbiranje čim več podatkov o atmosferi največje Saturnove lune Titan, ki bi naj imela ozračje podobno takšnemu, kot je bilo v času razvoja življenja na Zemlji. Zaenkrat bo med prostim padom proti površini ostala izključena razen za kratek čas, ko bodo testirali delovanje sistemov, dokočno pa se bodo vsi sistemi aktivirali 14. januarja, ko bo končno dosegla atmosfero.

Brez dvoma je to občudovanja vreden dosežek, saj bo to prva sonda, ki bo dosegla površino lune, ki ne kroži okoli našega planeta.

Več informacij.

12 komentarjev

Konec interneta v 2006

Slashdot - Pred nekaj dnevi se je na Arstechinca pojavil članek, v katerem Dr. Hannu H. Kari napoveduje, da se bo internet sesul do leta 2007. Ja, to je isti Hannu Kari, ki je že leta 2001 izjavil da "daje internetu 5 let".

Glavni razlogi, ki jih navaja, bi naj bili naglo povečanje vseh stvari, ki naredijo internet neuporaben ter neprijeten kraj. To so v prvi vrsti spam, virusi, trojanci ter ostala zalega ki kroži okoli. Sicer so njegove napovedi na trenutke pretirane, vseeno pa napiše nekaj dobrih argumentov.

Zanimivo branje za tiste, ki jih ni požrl milenijski hrošč.

42 komentarjev

Windowsi XP SE verjetno bodo

več strani - Microsoft nas vedno preseneča. Ko mu je končno uspelo izdati dva zelo stabilna in uporabljana operacijska sistema, so se fantje iz Redmonda lotili nadgradnje, in sicer Windows Lognhorn.

Ti so bili sprva napovedani za leto 2003, sedaj so se pomaknili v leto 2004 ali pa celo 2005. Tako so tukaj odkrili, da je najnovejša "P2P" verzija, ki kroži okoli, lahko ali zametek Longhorna, ali pa verjetneje Windows XP SE. Zakaj tako menijo, in kaj lahko pričakujemo uporabniki od te verzije, ki bo, ko bo, pa poglejte na Registru in Inquirerju.

3 komentarji

NV30 z gigaherčnim pomnilnikom

The inquirer - Na internetu se pojavlja vedno več špekulacij o značilnostih ter hitrosti bodočega nVidiinega paradnega konja - NV30. Na The Inqurierju se je pojavil članek o pomnilniških tehnologijah uporabljanih na NV30. Kot smo že pisali, bo pomnilniški vmesnik 128 bitni, nove informacije pa so, da bo NV30 uporabljal DDR-II pomnilnik, ki bo, tokrat prvič v zgodovini, tiktakal na celem gigahertzu. Seveda se postavlja vprašanje, kdo bo uspel dobavljati masovne količine tako hitrega pomnilnika. Zaenkrat se omenja le podjetje Samsung, ki pravi, da bo začelo z masovno proizvodnjo gigahertznih DDR-II pomnilniških čipov v prvem četrtletju prihodnjega leta. Klik!

10 komentarjev