»

TDK predstavil terabajtno Blu-rayu sorodno zgoščenko

1 TB

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Japonski proizvajalec optičnih diskov TDK je na sejmu Ceatec predstavil prototip medija sorodnega Blu-rayu, ki ima kapaciteto en terabajt, kar je stokrat več od julijske rešitve. Ogromno kapaciteto so to pot dosegli z zapisom podatkov v 32 plasteh (po 16 na vsaki strani zgoščenke), ki vsak drži 32 GB podatkov. TDK je torej premostil problem iskanja materiala z dovolj visoko transmitanco, a seveda niso razkrili, kateri material so uporabili, le da je prepustnost 95,1-odstotna. Sloji niso povsem združljivi z obstoječo definicijo za Blu-ray, saj ta predpisuje debelino 100 μm, medtem ko v novem ploščku znaša 260 μm, kar povzroča aberacijo. Numerična apertura...

14 komentarjev

2,5-terabajtni diski na obzorju

RegHardware - Trenutno se svet mehanskih trdih diskov vrti s 500 GB na ploščo, kar uporabnikom prinese do 2 TB prostora na pogon. A slednji niso ravno popularni, bolje pa se prodajajo 1 in 1,5 TB modeli. Vseeno bodo tudi 2 TB modeli morda že v začetku naslednjega leta passé. TDK, proizvajalec bralno-zapisovalnih glav, ki je odgovoren za kar nekaj prostorskih premikov v industriji, je napovedal, da proizvajalci trdih diskov že testirajo nove glave, ki omogočajo zapisati do 640 GB podatkov na eno magnetno ploščo.

S štirimi takšnimi ploščami v pogonu to nanese 2,5 TB, proizvajalci pa bi se lahko odločili tudi za model s petimi ploščami, ki bi kapaciteto dvignil prek 3 TB. Obenem so napovedali tudi zgoščevanje podatkov na 2,5 palčnih diskih, na 320 GB na ploščo. Do sedaj je bila največja gostota 250 GB, z novimi ploščami pa lahko pričakujemo 640 oz. morda celo 960 GB modele v nestandardnem, 11 mm ohišju.

Trdi diski s 640 gigabajtnimi magnetnimi ploščami bi na prodajne police lahko prišli že...

19 komentarjev

Križanec med Blu-Ray in DVD

Overclockers Australia - Japonsko podjetje Pony Canyon je objavilo, da je uspešno izdelalo hibridni plošček s filmom, ki igra tako v predvajalnikih Blu-Ray kot tudi navadnih DVD-jih. Na Japonskem ga bodo izdali februarja, z njim pa bodo poskušali pospešiti prehod na Blu-Ray. Nekdanji konkurent Blu-Rayu HD DVD je to veščino sicer obvladal že od začetka, a kaj ko so vodilni možje odločili, da bo standard postal Blu-Ray.

Tehnologija, ki so jo uporabili za izdelavo zgoščenke, ni nova iznajdba, saj jo je JVC razvil že leta 2005. Na vrhu medija je enoslojna plast, ki jo bere modri laser Blu-Ray in shrani 25 GB podatkov. Ker je vmes polprepustni film, ki odbija modro in prepušča rdečo, lahko starejši...

17 komentarjev

Blu-ray Samsungov predvajalnik v Evropi in TDK-jev 200 GB medij

Slo-Tech - S predstavitvijo na IFA - Internationalen Funkaustellung v Berlinu, je Samsung tudi v Evropi začel s prodajo BD-1000 Blu-ray predvajalnika. TDK je medtem že razvil medij, ki lahko v 6 slojih shrani 200 GB podatkov. Tu se seveda ne mislijo zaustaviti in že razmišljajo o 8 slojih. Žal je govora o prototipih.

Žal so potihnile tudi govorice o dvoživkah (Blu-Ray + HD-DVD) med obema rivaloma za bodoči "DVD" standard.

17 komentarjev

Philips izdal prvo Blu-Ray enoto

X-Bit Labs - Iz Philipsa so včeraj sporočili, da so izdelali prvo Blu-Ray enoto. Omenjeni standard je bil razvit v skupini trinajstih podjetij. Med njimi najdemo večino vodilnih podjetij na področju zabavne elektronike. Na en enoslojni medij zapišemo za 27 GB podatkov, kar znese okoli 2 uri HDTV (high-definition television) videa. Seveda lahko v prihodnosti pričakujemo tudi medije, na katere bomo lahko zapisali do 54 GB podatkov.

Philipsova enota tako zna pisati na CD in DVD medije, brati pa zna tudi Blu-Ray medije. Prvič bo predstavljena na CES (Consumer Electronics Association) ta teden v Las Vegasu, medtem ko bomo morali počakati na nakup do druge polovice letošnjega leta. Večja razširjenost tega standarda pa je predvidena za prihodnje leto, ko bodo Blu-Ray začeli uporabljati tudi v filmskih studiih. Izvirna novica

15 komentarjev

TDK razvil optične medije odporne na fizične poškodbe

Slashdot - Gotovo ste že pogosto izkusili, da današnji CD- in DVD-mediji niso tako zelo odporni na fizične poškodbe, kot bi morali biti. Pogosto se zgodi da se le-ti popraskajo ali kako drugače poškodujejo, kar prepreči normalno branje medija.

Prav ta problem so se odločili odpraviti pri podjetju TDK, ki med drugim sodeluje tudi pri razvoju novega Blu-Ray standarda. V razvoju so prišli do že precej obetajočih rezultatov, kar so predstavili na nedavni demonstraciji. Novinarjem so dali enega izmed novih CD-medijev s posebno prevleko, strgalnik za ponve iz žice ter nekaj trajnih flomastrov, češ naj poskušajo kakorkoli popisati, popraskati ali na katerikoli drugi način narediti medij neberljiv. Presenečeno so ugotovili da je ta naloga precej težka, saj so se sledi flomastrov preprosto zbrisale, s strgalnikom pa niso in niso mogli narediti niti praske. Edina oseba, ki je uspela poškodovati medij je bil neki novinar, ki se je spravil na CD kar s švicarskim nožem.

Pri TDK-ju so prevleko začeli...

30 komentarjev

Panasonicov zapisovalnik Blu-Ray kmalu na voljo

News.com - Podjetje Panasonic je sporočilo, da bo kmalu na voljo eden izmed prvih zapisovalnikov Blu-Ray, DMR-E700BD. Podpiral bo enostranske dvoslojne medije, na katere bo mogoče zapisati 50 GB podatkov, kar je dovolj za okoli štiri ure in pol visokokakovostne ali 63 ur analogne vsebine, so povedali pri Matsushita Electric. Datum prihoda na police v deželi vzhajajočega sonca je 31. julij. Nov standard je podprt s strani nekaj velikih podjetij, kot so Sony, Pioneer in Hewlett-Packard, a vseeno na trgu ni osamljen, zato se lahko nadejamo še boja za obstanek.

8 komentarjev