»

Sharp se z osebnih računalnikov preusmerja na tablične

X-Bit Labs - Sharp je napovedal, da bodo nehali proizvajati osebne računalnike in se bodo v celoti posvetili tabličnim računalnikom. To ni zelo nenavadna odločitev, saj je bil Sharp že doslej najmočneje prisoten v segmentu majhnih in varčnih prenosnikov. Sedaj bodo intenzivno tržili svojo linijo tabličnih računalnikov Galapagos, ki bo izšla decembra, in pilili ponudbo spremljajočih vsebin - e-knjig, glasbe, videa itn. Na ta način želijo povečati dobičkonosnost, saj ne bodo prodajali več zgolj strojne opreme. Ker je Sharp proizvodnjo računalnikov predal podizvajalcem (outsourcing) že lani, večjih kadrovskih sprememb preusmeritev v podjetju ne bo prinesla.

6 komentarjev

T-2 pocenil optiko

Nove cene pri T-2

T-2 - September je tu in z njim novosti, ki so jih za svoje uporabnike obljubili pri ponudniku dostopa do interneta T-2. Po uvedbi paketa asimetrične optike 100/10 Mbps za 20 evrov so sedaj še nekoliko znižali cene nekaj svojih paketov. Na forumih se je o tem šušljalo že nekaj dni prej, sedaj pa so tudi na svoji spleti strani zapisali nove cene. Paket 50/50 Mbps bo po novem stal 30 in ne več 50 evrov, 100/100 Mbps pa se je s 100 evrov pocenil na 40 evrov. Cena najšibkejših paketov ostane nespremenjena. Paketi brezčasna optika so imeli doslej na izbiro le hitrosti 10/10 ali 100/100, po novem pa so dobili še vse vmesne - 20/20 za 44, 50/50 za 46, 100/10 za 36 in cenejših 100/100 Mbps za 56 evrov. Novi paketi bodo na voljo od 1. oktobra.

91 komentarjev

En zaslon, tri slike

Sharp Triple Directional Viewing LCD

Slo-Tech - Sharp je predstavil Triple Directional Viewing LCD, ki glede na zorni kot sočasno prikazuje tri različne slike na enem zaslonu. Le-to mu omogoča možnost oddajanja svetlobe v kar tri smeri, tako da lahko opazovalec desno od zaslona vidi drugačno sliko, kot bi jo videl na levi strani oziroma pred zaslonom. Lani je omenjen proizvajalec že predstavil zaslon z možnostjo hkratnega prikazovanja dveh slik in z nastavljivim kotom vidljivosti.



Več o tem v Sharpovem sporočilu za javnost.

26 komentarjev

Toshiba izdelala dvoslojne nosilce DVD/HD DVD

Google News - Toshiba je v sodelovanju s podjetjem Memory-Tech predstavila nove nosilce. Enostranski dvoslojni nosilec na zunanjo plast, bližjo optični glavi, shranjuje podatke v obliki DVD, na spodnjo pa v obliki HD DVD. Kapaciteta plasti DVD znaša 4,7 GB, HD DVD pa 15 GB. Na srečo bodo medij z lahkoto prebirali tudi obstoječi predvajalniki DVD, seveda samo po zunanji plasti. Kombinacija obeh slojev je mikavna tudi za ponudnike vsebin, saj lahko na sloj HD DVD shranijo film, na DVD pa promocijske posnetke, glasbo ipd.

4 komentarji

Nov Sharpov Twin Blue Ray Disc/DVD snemalnik s trdim diskom

Slo-Tech - Na današnji dan so pri Sharpu na Japonskem tržišču lansirali snemalnik BD-HD100 Twin Blue Ray s 160 GB trdim diskom in prvi na svetu z izhodom HDMI. Snema na trdi disk ali na enoslojni BD-RE (Blue Ray Rewriteable), DVD-R in DVD-RW. Poleg omenjenih nosilcev medjskega zapisa predvaja še CD, CD-R, CD-RW (audio in JPEG). Ker Blue Ray zagovarja nadaljno podporo MPEG2 in posledično večje medije (25 GB) lahko zaman pričakujemo, da bi podpiral MPEG4 ali vsaj MP3 ;(

Na trdi disk spravi tako do 13 ur in 50 minut programa HDTV ali od 32 ur in 20 minut do 58 ur (SP) klasičnega TV-programa, oz. do 303 ure snemanja glasbe z radia. Na Blue Ray disk s 25 GB lahko posnamemo 2:15 HDTV oz. 5 do 9 (SP) ur klasičnega TV-formata.

Je prvi na svetu z izhodom HDMI (High...

3 komentarji

Po KPNQuestu še WorldCom?

CNN - Sodeč po tej novici se lahko uprabniki kar malo zbojimo. WorldCom, eno večjih ameriških telekomunikacijskih podjetij, naj bi kmalu vložilo zahtevek po bankrotu, vsaj tako predvidevajo tržni analitiki. Težava je v tem, da je WorldCom prejšnji mesec razkril, da je nepravilno knjižil kar 4 milijarde dolarjev stroškov ter jih prikazal kot zaslužek. Ko je informacija pritekla na plano, so delnice podjetja dobesedno padle. Dodatna težava leži tudi v tem, da je ena od WorldComovih podružnic nam dobro znani UUNet. Če bi šel WorldCom po gobe, bi se nato za svoj obstoj v internetu zbalo kar 50 odstotkov ameriškega internetnega prometa, 50 odstotkov vseh poslanih elektronskih sporočil ter več kot polovica vsega evropskega prometa. No, tržni analitiki napovedujejo, da do tega ne bo prišlo, je pa res, da je situacija zaskrbljujoča. Klik!

1 komentar

2GB na enem CD-ju

Tom's Hardware - Z uporabo izboljšane tehnike pri peki cdjev, je TDKju uspelo, da je na navaden CD-R posnel 2GB podatkov. Vendar pa to še ni vse. Tudi hitrost zapisovanja se je potrojila. Z uporabo posebnega LSI čipa v CD-R/RW enotah bo stvar postala realnost. Z snemalnikom pa bomo lahko posneli tudi cd dolžine samo 74/80 minut (pač kompatibilnost). Vsekakor komaj čakam na te snemalnike.

2 komentarja