»

Razvijalci umikajo svoje aplikacije iz ameriških app storov

Teksaško podjetje LodSys LLC je eno mnogih, ki so so našle tržno nišo v tožarjenju manjših, a uspešnih razvijalcev posred programskih patentov.

vir: Guardian
Guardian - Več neodvisnih evropskih razvijalcev mobilnih aplikacij se je odločilo za umik iz ameriškega AppStore oz. Android Marketa in nadaljevanje prodaje zgolj v Evropi. Kot vzrok navajajo visoke stroške obrambe pred ti. patentnimi troli, tako v obliki sodnih stroškov kot licenčnin. Razvijalci Simon Maddox, Shaun Austin, Fraser Speirs so ob tem povedali, da je razvoj programske opreme za ameriški trg že padel pod točko dobičkonosnosti ter da se posledično bojijo za svojo prihodnost.

Posredi so zahteve podjetja LodSys LCC iz intelektualni lastnini prijaznega vzhodnega sodnega okrožja v ameriški zvezni državi Texas, ki ima v svojem portfelju štiri precej splošne, a že kar stare in preverjene...

31 komentarjev

Nov standard LTE Advanced bo nared do petka

Slo-Tech - V tajvanskem Tajpeju ta teden poteka srečanje 3GPP več kot 800 predstavnikov podjetij, ki se ukvarjajo z mobilno tehnologijo, da bi dorekli standard LTE Advanced. Ta bo omogočal doseganje hitrosti do enega gigabita na sekundo v mirovanju in 100 megabitov na sekundo pri gibanju, kar bo primerno za ljudi, ki na svoje mobilne naprave prenašajo velike količine avdio in video datotek.

Hkrati bo nov standard prinesel tudi novo možnost komunikacije naprav med seboj, na primer za komunikacijo senzorjev temperature v alarmnem ali protipožarnem sistemu. Ker je tehnologija za prenos zvoka že dovolj razvita, so se tokrat...

34 komentarjev

MySQL 5.0 zrel za delovno okolje

Slo-Tech - MySQL, ena izmed bolj popularnih odprtokodnih podatkovnih baz, je po nekaj mesecih razvoja (natančneje, od marca letošnjega leta) iz verzije 5.0.0 prišla do 5.0.15 in naj bi bila po besedah avtorjev zrela za produkcijsko okolje.

Če se boste tako odločili za takojšen prehod na novo različico (če uporabljate svoje MySQL baze za resno delo in svojih podatkov nikakor ne želite izgubiti, verjetno že veste, da je vseeno pametno nekoliko počakati na prva poročila o stabilnosti in varnosti), vam bo na pomoč prišla že obstoječa pomoč za prenos vaših dragocenih podatkovnih baz iz četrte v peto različico. Ko boste torej zagotovili vse predpogoje in ko vas bo premamil seznam novosti (o njih nekoliko kasneje), pa le pogumno prenesite verzijo 5.0.15.

Sedaj pa na vse novosti.

MySQL, ki je bil dolga leta kritiziran zaradi pomankanja nekaj osnovnih temeljev relacijskih podatkovnih baz, tokrat kritikom vrača milo za drago in med drugim v eni različici prinaša shranjene procedure, sprožilnike,...

18 komentarjev

Red hat požel še eno zmago Linuxa

Tech World - Red Hat je naznanil nekaj namestitev Linuxa velikih razsežnosti v Evropi, vključno s pogodbo o namestitvi Linuxa na več kot 8000 računalnikov za največjo nemško zavarovalnico LVM Versicherungen.
Pogodba z njo, ki je bila naznanjena v ponedeljek, je eden največjih uspehov za Linux. Po Red Hatovih poročilih, naj bi z Unixa na Linux prešli še BPU Banca, ki je sedma največja italijanska banka z 8000 računalniki in Statoil, največje norveško naftno podjetje.

Slednje že od vsega začetka ni uporabljalo Oken, po besedah direktorja, zaradi pretežkega nadgrajevanja in krpanja. Po zelenih terminalih so prešli na IBM-ove računalnike kasneje pa na njihov lastni Linux, izdelan po knjigi Linux From Scratch, ki je delal točno to kar so želeli. Sedaj so se odločili za Red Hat Linux, ker so opazili, da delajo sami tisto, kar delajo distributerji Linuxa, in ker je njihov sistem postal pretežak za upravljanje.

BPU Bianca bo s selitvijo na Linux in Intel prihranila 50% stroškov za strojno in...

74 komentarjev

Evropska direktiva o softverskih patentih propadla

Groklaw - Na Groklawu poročajo, da je JURI (Commission des affaires juridiques - Komisija za pravne zadeve) izglasoval predlog uveljavitve 55.člena Poslovnika Evropskega parlamenta za spremembo vsebine direktive o "računalniško-izvedenih izumih". Direktivo je zdaj potrebno napisati povsem na novo.

Stališče JURI o direktivi je znano sicer že več kot leto in pol(!), saj so 17.junija 2003 soglasno (dva vzdržana) potrdili poročilo o direktivi COM(2002) 92, kjer so jasno opisani problemi, ki bi jih taka direktiva povzročila.

Direktiva s tem sicer še ne bo izginila, vendar bo pri pisanju novega besedila verjetno precej bolj upoštevano tudi stališče razvijalcev odprtokodnega programja, izobraževalnih ustanov in majhnih softverskih podjetij. Ker se je sedaj direktivo postavilo povsem na začetek, lahko mirno pričakujemo, da softverskih patentov v Evropi vsaj še kako leto ali dve ne bo.

Vsi podpisniki pisma Thank-Poland lahko sedaj odpremo penino.[;)]

22 komentarjev

Očetje Linuxa, PHP in MySQL proti programskim patentom

Slo-Tech - Po tem, ko je svojo podporo direktivi za patentiranje programja pred nekaj dnevi umaknila Poljska, so se znova povečale možnosti, da se direktivo ustrezno popravi, tako da bo patentiranje programja omejevala oziroma preprečila.

V tem duhu so se tudi trije verjetno najbolj znani evropski programerji odločili napisati skupno izjavo v kateri opozarjajo, da je direktiva "zavajajoča, nevarna in demokratično nelegitimna". Linus Torvalds (Linux), Michael Widenius (MySQL) in Rasmus Lerdorf (PHP) v javnem pismu opozarjajo, da je napočil skrajni čas, da Evropa ne zavozi svoje softverske industrije. Pet minut pred dvanajsto, saj bo eno najpomembnejših odločanj že konec tega tedna.

In Slovenija? Ah, slovenski urad za intelektualno lastnino še vedno avtistično trdi, da direktiva ne bo povzoročila možnosti patentiranja programske opreme (glej stran 3). Kljub temu da so na Poljskem enotni, da bo ta direktiva to omogočala (to trdijo tudi patentni pravniki velikih podjetij), kljub temu da je...

48 komentarjev

Microsoftov patent za FAT razveljavljen

out-law.com - Ameriški patentni urad je po pritisku skupine Public Patent Foundation (PPF) sprejel preliminarno odločitev, da je Microsoftov patent datotečnega sistema FAT neveljaven. Patent je bil Microsoftu podeljen leta 1996, lanskega decembra pa so v Microsoftu objavili, da ga bodo vključili v svojo politiko licenciranja. Novoustanovljeni PPF je aprila letos naslovil zahtevo na patentni urad, da patent prekliče, z utemeljitvijo, da je bil patent že prej v javni uporabi. Microsoft ima sedaj možnost pritožbe preden patentni urad poda končno odločitev; če bo ta negativna, mu še vedno preostane pritožba na ameriško vrhovno sodišče. Več o tem.

20 komentarjev

Komisarski kandidat za raziskave in razvoj brez pojma o patentih!?

RTV Slovenija - Kandidat za komisarja iz Slovenije v Evropski komisiji Janez Potočnik, ki naj bi bil pristojen za področje znanosti in raziskav, je na današnjem zaslišanju pred Evropskim parlamentom na vprašanje poslanca Zelenih (Greens/EFA) Davida Hammerstein Mintza, kakšno je njegovo stališče do nameravanega sprejema direktive o patentih in intelektualnih pravicah odgovoril z - nimam pojma. To je lepo razvidno tudi iz prispevka TV Slovenija v Dnevniku, medtem ko je Potočnikova izjava v objavi na spletni strani ravno v tem delu skrajšana.

Po Lojzetu Peterletu, Romanu Jakiču in Majdi Širca je Potočnik tako še eden izmed evrofunkcionarjev, ki o patentnem pravu očitno ne ve praktično ničesar. Tokrat je toliko hujše, ker bo sam zadolžen ravno za raziskave in razvoj, področij, ki naj bi ju omenjena direktiva najgloblje prizadela. "Težnja k odličnosti ob iskanju ravnotežja in upoštevanju enakega dostopa za majhne in velike," kar je Potočnik izpostavil kot skupen cilj prednostnih nalog, v tem kontekstu...

14 komentarjev

EU patenti prestavljeni

out-law.com - Včeraj se je sestal svet evropske unije za konkurenco (Competitiveness Council), da bi dokončno potrdil osnutek direktive, ki bi omogočila patentiranje idej in matematičnih algoritmov. Le ta bi šel potem v parlament, kjer bi ga evropski poslanci še enkrat potrdili. Potrditev osnutka direktive je dejanja za katerega se je pričakovalo, da ga bo svet potrdil brez zapletov. Vendar je danes parlamentarna skupina Greens/EFA sporočila medijem, da so potrditev prestavili.

Kot uradni razlog preložitve je svet navedel "težave, do katerih je prišlo ob prevajanju direktive v jezike novih članic." Neuradno pa je znano, da vse članice niso zadovoljne s trenutnim stanjem direktive in da je svet s tem dejanjem pridobil čas, da se strokovnjaki članic med seboj dogovorijo o sami vsebini. Več podrobnosti ter ozadja.

Zima bo zagotovo še vroča na tem področju. Še vedno pa čakamo na stališča strank, ki se borijo za vstop v parlament.

5 komentarjev