»

Rusija bo leta 2013 nadaljevala vesoljski turizem

PhysOrg.com - Od leta 2013 bo zopet mogoče z Rusi potovati v vesolje in na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) kot turist na Sojuzu, so povedali v ameriškem podjetju Space Adventures. Sklenili so namreč dogovor z Rusko vesoljsko agencijo in podjetjem Energia, ki dizajnira kapsule Sojuz, da bodo vnovič začeli ponujati komercialne polete v vesolje. Leta 2013 bo prostor za tri turiste, kasneje pa naj bi letno v vesolje poletelo kakšnih pet kapsul.

Space Adventures je edino podjetje, ki je doslej ponujalo vesoljski turizem. Prvi turist je bil leta 2001 Denis Tito, do leta 2009 pa mu jih je sledilo še šest. Zadnji je bil oktobra 2009 Kanadčan Guy Laliberte, nato pa je nastopil premor. Ker bo Rusija leta 2013 povečala proizvodnjo kapsul...

6 komentarjev

Projekt Grex zaključen

Heise - Znanstveniki s Technische Universität Ilmenau s skupaj z osmimi evropskimi partnerji iz petih držav zaključili projekt Grex (po latinsko to pomeni jata), v okviru katerega so raziskovali koordinacijo in nadzor nad sodelujočimi raznovrstnimi plovili in vozili brez voznika v različnih nepredvidljivih okoljih. Zaključne preizkuse so te dni izvedli v Atlantiku pred portugalsko Sesimbro, kjer so morali dve podmornici in dva katamarana sinhrono pluti po morju in narediti obrat v obliki črke U. Ves čas so morali svoj položaj primerjati s položajem ostalih plovil, prilagajati hitrost in hkrati kompenzirati vplive morskega toka, katamarana pa še vetra. Dva tedna so tako v portugalskem morju preizkušali...

7 komentarjev

ESA razvila novo raketo za oskrbovanje ISS

ATV - Automated Transport Vehicle

vir: Slashdot
Slashdot - Evropska vesoljska agencija je včeraj uspešno izstrelila svojo novo tovorno raketo, ki bo skrbela za oskrbovanje mednarodne vesoljske postaje. Posebnost nove rakete, imenovane po pisatelju Jules Verne-u je, da je prva na svetu, ki se lahko popolnoma avtomatsko in v skladu z vsemi veljavnimi standardi priključi na ISS. ATV ali avtomatsko transportno vozilo je največje in najbolj kompleksno vesoljsko plovilo, ki ga je razvila ESA in lahko nosi 45 kubičnih metrov tovora v skupni teži 7,4 tone.



Sam skladiščni modul temelji na modulu Columbus, je trikrat večji in se ponaša s trikrat večjo nosilnostjo kot ruski vrstniki, sistem za priključitev pa je zgrajen v Rusiji in temelji na podobnih sistemih, kot so v...

7 komentarjev

Nov vesoljski turistični raketoplan

New Scientist Tech - Evropsko podjetje EADS Astrium se je odločilo iti v razvoj novega vesoljskega turističnega raketoplana, ki bi dosegal višine do 100 kilometrov. Omogočal bi 90 minutne izlete, ki bi vključevali tudi 3 minutno stanje breztežnosti. Do višine 12 kilometrov bi se plovilo obnašalo kot navadno letalo, dodatni raketni motorji pa bi služili za doseganje suborbitalnih višin. Podjetje trenutno išče sofinancerje, ki bi bili v projekt pripravljeni vložiti skupno 1 milijardo €. Prototip raketoplana bi naj bil izdelan do leta 2012. Ob uspešni izvedbi računajo, da bi do 2020 prepeljali 15.000 vesoljskih turistov.



newscientist.com

Cena izleta? Drobiž! Med 150.000 in 200.000€. Vsaj glede na ceno vesoljskega turizma, ki ga s Soyuzi...

21 komentarjev

Raziskovanje osončja: NASA uradno naznanila projekt Orion, Rusija in Kitajska načrtujeta skupno odpravo na Mars

Slo-Tech - NASA je v torek (en teden prej kot načrtovano) uradno predstavila novo raziskovalno plovilo, imenovano Orion. "Krivec" za zgodnje razkritje imena je Jeffrey Williams, astronavt, ki trenutno biva na ISS. Williamsu je namreč ime Orion pobegnilo z jezika na odprtem radijskem kanalu iz ISS.



Orion je novo vesoljsko plovilo, ki ga NASA že več let razvija v okviru programa Ozvezdje. Pri oblikovanju njegove oblike so se pri NASI vrnili v čase kapsul iz odprav Apollo, saj takšna oblika še vedno nudi največjo varnost pri vračanju skozi Zemljino atmosfero (še posebej pri neposredni vrnitvi iz Lune). Kapsula Orion ima premer 5 m, maso 25 t in približno 2,5-krat tolikšno...

96 komentarjev

Ruska pobuda za rudnik helija-3 na Luni

vir: Space
Space - Vodja ruskega državnega podjetja RKK Energiya Nikolai Sevastyanov je v oviru seminarja o raziskovanju vesolja dejal, da razmišljajo o načrtih za vzpostavitev stalne baze na Luni do leta 2015. Izjava bi naj bila bolj poskus za pridobitev državnih sredstev kot pa predstavitev konkretnega akcijskega načrta. Sredstva bi porabili tako za gradnjo oporišča, kot tudi za razvoj vesoljskih plovil naslednje generacije.

Glavni cilj ruskega podjetja, ki je med drugim proizvajalec vesoljskih plovil Soyuz in Progress, je gradnja lunarnega oporišča, ki bi služil predvsem za rudarjenje oziroma pridobivanje helijevega izotopa helija-3. Helij-3 je lahek neradioaktivni izotop helija in je trenutno...

44 komentarjev

Kitajska zahteva registracijo mobilnikov

MSNBC - MSNBC ter MMC rtvslo poročata, da bo Kitajska zahtevala registracijo vseh uporabnikov mobilnih telefonov. Uporabniki predplačniških mobilnih storitev, katerih je po pisanju virov na Kitajskem okoli 200 milijonov, se bodo tako morali registrirati pri svojem mobilnem operaterju. V kolikor posameznik tega ne bo storil, bo prišlo do blokade njegove telefonske številke.

Zakon, ki zahteva registracijo mobilnih uporabnikov, naj bi po besedah ministra za informacijsko tehnologijo prispeval k zmanjšanju števila telefonskih goljufij ter nezakonitega brezplačnega pošiljanja SMS sporočil.

Postavlja se vprašanje, ali je zgornja utemeljitev potrebe po registraciji uporabnikov mobilnih telefonov resničen odraz zakonodajalčevega namena, ali pa je namen zakona lažji nadzor domnevnih nasprotnikov kitajskega političnega režima.

Dodajmo, da je v Italiji že danes potrebno ob nakupu predplačniškega mobilnega paketa predložiti osebni dokument. O morebitnih podobnostih in namenih, tudi v luči...

57 komentarjev

Cosmos 1 pripravljen na polet

Slashdot - Vse kaže, da bomo končno dočakali dan, na katerega bodo pripadniki društva The Planetary Society izstrelili v vesolje prvo vesoljsko plovilo znano po tem, da bo izkoriščalo tehnologijo staro skoraj toliko, kot je staro človeštvo samo - jadra. To bi se naj zgodilo 21. junija.

Cosmos 1, kot se plovilo imenuje, bo za svoje glavno pogonsko sredstvo uporabljalo svetlobo, ki jo bo lovilo s svojimi osmimi zrcalom podobnimi jadri. Ker plovilo s seboj ne nosi nobenega goriva in ker pospešuje čez praktično neomejene razdalje, je ta tehnologija edina, ki je danes v praktični uporabi in predstavlja možen potencial pri potovanjih tudi do bližnjih zvezd. Pri tej pogonski tehnologiji je tudi zanimivo, da si teoretiki niso popolnoma edini ali sploh deluje (vsaj ne brez močnega ogrevanja tako gnanega objekta).

Kot morda nekateri že veste, je bil sprva predviden datum izstrelitve 1. marec, vendar so izstrelitev prestavljali vse do sedaj. Cosmos 1 bo izstreljen iz ruske podmornice v Barentsovem...

40 komentarjev

Rusi razkrijejo novo generacijo vesoljskega plovila

Slashdot - V torek so Rusi predstavili vesoljsko plovilo, ki bi naj nadomestilo že skoraj nekoliko zastarelo kapsulo Sojuz. Govorice o plovilu, poimenovanem Kliper, so krožile že nekaj časa in zadnje poročilo iz Moskve je bilo najbolj podrobno do sedaj.

Energia Rocket and Space Corporation je gostovala ta dogodek v Korolojovu, predmestju Moskve. Bivši kozmonavt Valeriy Ryumin se je pohvalil, da je Kliper "plovilo prihodnosti" in da "niti Evropa, niti ZDA nimata ničesar podobnega". Na žalost pa ni vse tako rožnato, kot bi radi prikazali ruski predstavniki za javnost. Prvi preizkus plovila je načrtovan komaj za leta 2010 in bo potreboval veliko več sredstev kot jih trenutno daje ruska vlada. Ker je 13-tonski Kliper skoro dvakrat večji od Soyuza bo potreboval nove, močnejše, nosilne rakete. Te razvijajo v Ukrajini in slišijo na ime Zenit.

Kliper bi naj bil sposoben nositi šest ljudi in odnesti pol tone tovora do ISS. Tam bo lahko ostal priključen celo leto, kar je dvakrat toliko kot Sojuz. Se...

27 komentarjev