»

Ubuntu 5.04

Novi Ubuntu

OSNews - Izšla je druga različica najbolj priljubljene distribucije Linuxa - Ubuntu 5.04 "Hoary Hedgehog". Prenovljena je celotna garnitura programske opreme, vključujoč namizno okolje GNOME in grafični strežnik X.org. Novi Ubuntu se hitreje zaganja, prinaša sistem za samodejno nadgradnjo, podporo stanju pripravljenosti (Suspend to RAM) in hibernaciji (Suspend to disk) za prenosnike ter mnogo drugih novosti. Prenos je na voljo z različnih zrcalnih strežnikov, lahko pa tudi naročite brezplačne zgoščenke ali posodobite starejšo različico. Prvič je uradno podprto tudi namizje KDE, ki ga razvija projekt Kubuntu. Nepogrešljiv pripomoček sta forum ( Nujno 1 in Nujno 2) ter neuradni vodnik po...

55 komentarjev

PCLinuxOS 8

Slo-Tech - PCLinuxOS 8 ni samo še ena distribucija Linuxa, niti ni samo še en živi Linux na zgoščenki. Razvijalci, ki so med drugim tudi vzdrževalci strani PCLinuxOnline, so ravnokar predstavili različico 8, ki nadaljuje razvoj distribucije po začetnih smernicah, ki so se izkazale za izjemno uspešne. Na zgoščenki boste našli aplikacije za praktično vsako opravilo, nameščeni so tudi dodatki in vstavki, skrbno so izbrane privzete nastavitve, mikaven pa je tudi zunanji izgled. PCLinuxOS, ki ga lahko namestimo tudi na trdi disk, je primeren za takojšnjo uporabo, brez vsakršnih administrativnih posegov. PCLinuxOS je nadvse primerna distribucija za razkazovanje Linuxovih mišic.

41 komentarjev

Igranje 3D iger na Linuxu

Hardware Upgrade - Vsem znani odprtokodni operacijski sistem na mnogih področjih s številnimi inovacijami prehiteva Okna, ena utrdba pa zaenkrat ostaja še neosvojena. Uganili ste, to so igre. Praktično vse, ki so trenutno na trgu, so namenjene operacujskemu sistemu Windows, za alternative pa obstaja le peščica naslovov. Linuxaši lahko takoj pozabijo na 3D igre, ki potrebujejo DirectX, pa tudi tiste, zgrajene na osnovi OpenGL, niso zmeraj podprte. Dosegljivi naslovi so ponavadi le največji (od prastare kvake pa do novejših Unreal Tournament 2004 in Doom III), ki si nočejo privoščiti enostavne izgube dela trga, tako da je izbor zelo boren. Po kvantiteti je Linux torej daleč zadaj, a še vedno ostaja odprto vprašanje o dejanskih grafičnih zmogljivostih....

16 komentarjev

Skupni stroški lastništva: Linux v. Windows

Slashdot - Slashdot je objavil povezavo na avstralsko študijo o skupnih stroških lastništva (TCO - total cost of ownership), programske opreme.

Študija je pokazala, da podjetje s 250 zaposlenimi lahko prihrani do 36 odstotkov če zaposleni preidejo na odprtokodni operacijski sistem in programsko opremo.

Seveda prehod za nekatera podjetja ni primeren, saj nekateri programi pod Linuxom še ne delujejo. A to se utegne spremeniti že v bližnji prihodnosti...

109 komentarjev

OpenOffice.org 1.1.1

PC Linux Online - Po treh kandidatih za izdajo je izšel OpenOffice.org 1.1.1, ki več ali manj odpravlja hrošče iz različice 1.1.0 (kar 557 naj bi jih odpravili), prinaša pa tudi nekaj malega novosti. OOoDic Autopilot tako sedaj omogoča samodejno nalaganje slovarjev s sinonimi, črkovalniki in pravili za deljenje besed, izboljšali pa so tudi podporo za jezike, ki namesto decimalne pike uporabljajo vejico - mednje sodi tudi slovenščina.

Novička, opombe ob izdaji in dolvleka slovenske različice.

7 komentarjev

Večerno branje

Overclockers Australia - Med deskanjem po spletu sem naletel na par zanimivih zgodbic, ki vam jih podajam v branje.

Prva govori o nevarnosti, ki jo predstavlja Mandrake 9.2 Linux LG-jevim CDROM pogonom. Očitno se ne marata najbolje, tako da inštalacija tega operacijskega sistema povzroči takojšnjo smrt pogona.

Druga novička pa govori o dogodkih med snemanjem filma The Passion. Film govori o poslednjih urah življenja Jezusa, kar je zanimivo pa je to, da je v igralca, ki igra Jezusa, med snemanjem v Rimu udarila strela. Igralec ni bil poškodovan, producent pa je dejal, da je videl dim, ki se je pokadil iz igralčevih ušes.

14 komentarjev