»

Končno Linux podpora za pisanje na NTFS

OSNews - OSNews poroča da so pred nekaj dnevi razvijalci NTFS-3G projekta slovesno spremenili različico svojega gonilnika za NTFS na 1.0 in jo objavili kot prvo stabilno verzijo. Gonilnik je bil že lep čas v beta fazi in je deloval precej zanesljivo. Izdaja prve stabilne različice tako priča, da je modul zrel za uporabo in ga lahko brez tveganja uporabljamo za branje in pisanje Windowsovih NTFS particij iz Linuxa, MacOSa X, FreeBSDja ter celo BeOSa. Zaenkrat še nimajo namenov vključiti modul v kernel.

NTFS-3G ima sicer še nekaj težav, med katere spadajo večja poraba procesorja, določene težave z nastavitvami dovoljenj, kriptiranimi mapami ter s pisanjem v stisnjene mape.

50 komentarjev

NetBSD 3.0 je končno izdan!

OSNews - Po šestih RC različicah je NetBSD končno izdal verzijo 3.0. NetBSD nadaljuje svojo tradicijo izboljšavami stabilnosti, varnosti,... poleg ostalih platform sedaj podpira tudi 2 novi platformi in sicer: iyonix in hp700.

Knjižnice jedra in orodja lahko sedaj podpirajo datotečne sisteme velikosti večje od 2 terabajtov in podpora Xen 2.0 nudi gostovanje več navideznih serverjev na enem samem računalniku.

Preden si ga pretočite si oglejte seznam sprememb.

1 komentar

FreeBSD 5.4

OSNews - Približno pol leta je naokoli in čas je bil že za novo izdajo legendarnega FreeBSD, ki je tako ravno na dan zmage prilezel že do različice 5.4. Če vas daje firbec, ali je kot skala trden operacijski sistem mogoče narediti še bolj stabilnega, si preberite, kaj je novega v izdaji za vašo najljubšo platformo, nato pa pojdite na stran za dolpoteg (po zaslugi Medineta se najde tudi zrcalo na sončni strani Alp).

Če se vam ob misli na "prijazno" namestitev Unixu podobnih operacijskih sistemov že ježijo lasje, lahko še malo počakate, da bo novotarija vključena v PC-BSD, ki prinaša grafično namestitev FreeBSD skupaj s KDE-jem in ostalim, kar potrebujete na namizju.

Nadebudne oblikovalce še enkrat spomnimo, da imajo le še do konca velikega travna čas, da predlagajo nov logotip FreeBSD, ki bo delal družbo popularnemu hudičku Beastiju. Do sedaj je prispelo 176 predlogov, zmagovalec pa bo bogatejši za 500 podobic Georga Washingtona.

23 komentarjev

Izšli novi različici DragonFly BSD in ReactOS

OSNews - Luč sveta je ugledala različica 1.2 operacijskega sistema DragonFly BSD. Za tiste, ki še niste slišali za to čudo, povejmo, da se je odcepil od FreeBSD 4.x, ker se skupina razvijalcev ni strinjala s konceptom razvoja veje 5.x. Dodatne podrobnosti na angleški Wikipediji. Če vas zanima, si s strani za dolvleko (kjer je tudi podroben opis novosti) potegnite sliko "živega" CD-ja, od koder si ga lahko tudi zares namestite. Povejmo le to, da se zadeva sicer razvija v pravo smer, vendar zaenkrat še ni primerna za vsesplošno uporabo.

Izšel je tudi ReactOS različice 0.2.6, ki v tesni navezi s projektom Wine razvija odprtokodni klon Oken. Številka različice nakazuje, da je zadeva še v razvojni fazi in še ni primerna za množice. Radovedneži lahko najprej preberete opis na angleški Wikipediji, oddeskate na stran za dolpoteg, zelo priporočljivo pa je, da zadevo najprej preizkusite v kakšni "navidezni kišti" (Virtual PC, VMWare, Bochs, Qemu ipd.)

0 komentarjev

Končno slovenska tipkovnica za NetBSD

Slo-Tech - Od sedaj imate še en izgovor manj za neuporabo NetBSD, izredno prenosljivega operacijskega sistema, ki se po nekaterih testih sodeč tudi po učinkovitosti menda kosa s FreeBSD.

Pisec teh vrstic je namreč usposobil slovenski razpored tipk na tipkovnici in poskrbel za več možnih variant, odvisno od vaših želja in potreb. Zaradi daljše življenjske dobe so navodila za usposobitev podana v forumu, kjer lahko tudi dopišete morebitne težave ali mnenja.

1 komentar

Nič več hudička

OSNews - Odličen operacijski sistem FreeBSD se je vse do sedaj predstavljal z maskoto prijaznega hudička, ki je pravzaprav simboliziral demone, t.j. procese v ozadju, tipične za strežniško programsko opremo. Ker so nekateri to maskoto razumeli nekoliko narobe in ker so lanske volitve nazorno pokazale stanje duha onstran luže, so se pri projektu odločili za novo maskoto. Na natečaj je vabljen vsakdo, ki ne sodeluje pri projektu FreeBSD. Zainteresirani lahko do 15. marca pošljejo predlog v enem izmed vektorskih zapisov, ki mora biti njihovo avtorsko delo in ne sme biti žaljiv do katerekoli vere, kulture, spola ipd. Nagrada za izbran predlog bo poleg večne slave še 500 ameriških zelencev, kar niti ni tako malo za povprečen študentski žep[:\\]. Še novica na OSNews in stran z razpisom.

O rezultatih natečaja bomo poročali, bo pa FreeBSD v vsakem primeru ostal najmanj tako "vražji", kot je bil do sedaj.

19 komentarjev

Primerjava NetBSD 2.0 in FreeBSD 5.3

Slashdot - OSNews.com poroča, da je Gregory McGarry testiral hitrost operacijskih sistemov NetBSD 2.0 ter FreeBSD 5.3.

Testiral je na Pentiumu 4 3 GHz, kar pomeni da izboljšave FreeBSDja v SMP sektorju niso prišle do izraza in kjer NetBSD še vedno uporablja starejšo tehnologijo.

Poleg tega pa je NewsForge spisal intervju z nekaj NetBSD razvijalci o tehnologiji v ozadju tega operacijskega sistema.

9 komentarjev

NetBSD 2.0 je tu!

OSNews - Izšel je NetBSD 2.0, že deseta uradna različica operacijskega sistema, katere binarni paketi so na voljo za 48 arhitektur. Izboljšav in sprememb sta deležna predvsem datotečni sistem in delo s pomnilnikom, prisotne so varnostne izboljšave, podprte pa dodatne platforme in priklopne enote. Ena ključnih pridobitev nove različice je tudi podpora SMP. Prenos je na voljo z več zrcalnih strežnikov.

10 komentarjev

Kaj pove vaša distribucija Linuxa o vas

Slashdot - Slashdot piše o članku, ki vam pove kake osebnosti so vezane na določeno distribucijo Linuxa. Tako za primer Red Hat navaja, da so to ljudje, ki se najbolje počutijo, če sledijo množici ljudi pa čeprav imajo ti na glavi grd klobuk [:D]. Za distribucijo Debian pa piše, da so uporabniki ponosni na to, da imajo distribucijo, ki je vedno nekaj številk nazaj za najnovejšim izdanim jedrom ampak nadoknadi to s tem, da jo je težje namestiti in uporabljati.

Kako pa je z Windows in OS X pa ne piše ...

10 komentarjev

Recenzija FreeBSD 5.2

Slashdot - O nedavnem izidu različice FreeBSD 5.2 smo že poročali. Če ste do sedaj še bili v hamletovski dilemi "namestiti ali ne namestiti", vam bo morda v pomoč tale recenzija, ki so jo objavili na portalu The Jem Report. Recenzija se začne z opisom licence BSD, nadaljuje s kratko predstavitvijo politike različic, sledita kratko pojasnilo glede domnevne (ne)povezanosti FreeBSD in Mac OS X ter povezava do nepogrešljivega priročnika. V nadaljevanju sta na kratko opisana postopka namestitve in posodabljanja programja, zaključi pa se z opisom novosti, neprizanesljivim seznamom žužkov ter zaključkom, kjer avtor ugotovi, da srečni lastniki različice 5.1 nimajo pravega razloga za nadgradnjo. Zanimivo branje (ki seveda nikakor ne more nadomestiti priročnika!) tudi za tiste, ki se z "hudičkom" še niste srečali in razmišljate, ali bi mu odmerili nekaj GB vašega vedno premajhnega diska. Morda vam bodo kaj koristili tudi odzivi pod novičko na Slashdotu.

1 komentar

Phantom

News Forge - Že davno tega, natančneje 23. januarja tega leta, smo poročali o čudni novi konzoli, Phantom imenovani. Ta, v lično škatlo zapakirani sistem, naj bi bil na voljo decembra, medtem ko jo že od marca preizkušajo testni hekerji.

Kaj pa je tako posebnega na tej konzoli, boste vprašali. To, da nikjer ne bo nobene reže, kamor bi lahko zadegali medij z igro ali programom. Vse se bo dogajalo kar preko interneta. Enostavno se boste prijavili na stran, kjer bodo igre in si željeni naslov "downloadali". Dvogigaherčni procesor na mini-ATX plošči bo poganjal Windows XP, imel pa bo brezžično tipkovnico, miško in igralni plošček. Infinium Labs bo Fantoma prodaja za okoli 400 dolarjev. NewsForge in The Inquirer.

10 komentarjev