»

Thunderbird 3.1 je tu

Mozilla.org - Le nekaj dni po izidu manjše različice Thunderbirda, ki je bila velikega pomena za uporabnike slovenskega jezika, je izšla nova velika različica - Thunderbird 3.1. Mozilla Messaging brezplačni in odprtokodni poštni odjemalec za Windows, Mac OS X in Linux ponuja v 46 jezikih, med katerimi je tudi slovenščina.



Glavne novosti so hitrejše iskanje, preprostejša uporaba v poslovnih okoljih ter boljša izkušnja pri nadgradnjah iz starejših različic Thunderbirda in ostalih poštnih odjemalcev (Outlook, Outlook Express, Windows Mail). Nov je namreč poseben čarovnik, ki uporabnikom pomaga pri uvozu pošte, adresarjev in nastavitev iz programov, ki so jih uporabljali pred...

23 komentarjev

Cenzura v MSN Messengerju

Source Forge - Kot nas je v forumu opozoril Grudge in kot lahko izkusite tudi vsi uporabniki MSN Messengerja sami, se je Microsoft odločil filtrirati vsebino pogovorov po svojem protokolu. Vsa sporočila, ki vsebujejo besedni niz download.php, so zavrnjena in ne dosežejo prejemnika, zanimivo pa je, da lahko niz download.asp normalno pošljemo. Filter deluje na ravni strežnika, ne odjemalca, zato ne pomagajo niti alternativni oz. večprotokolni odjemalci.

131 komentarjev

Firefox 1.0.4 in Mozilla 1.7.8

Slashdot - Mozilla Foundation je izdal Firefox 1.0.4 in Mozillo 1.7.8, ki odpravljata tri znane varnostne luknje: MFSA 2005-42, MFSA 2005-43 in MFSA 2005-44.

Obenem se je na spletu zelo hitro začelo razširjati nekaj oglasnih filmčkov za Firefox, ki jih lahko najdete na funnyfox.org. A ker je stran podlegla Slashdotu, poskusite raje neoriginalni zrcalni strežnik.

POSODOBITEV: Na voljo je že tudi slovenska različica.

121 komentarjev

Prevoz.org vozi!

Slo-Tech - Danes je uradno zaživela spletna stran Prevoz.org, ki je plod dela nekaterih uporabnikov in vzdrževalcev Slo-Techa. Spletni portal Prevoz.org je prvotno namenjen študentom, ki se tedensko vozijo na študij in nazaj domov. Štoparjem (iskalcem prevoza) in pobiralcem štoparjev (ponudnikom prevoza) omogoča, da se predhodno dogovorijo za prevoz.

Razvoj portala Prevoz.org je šele prešel v končno stopnjo, zato morebitne nepravilnosti sporočite na info@prevoz.org.

Srečno pot!

180 komentarjev

Najmanjši računalnik na svetu, ki ga poganja Linux

LinuxDevices - Po besedah proizvajalca najmanjši računalnik na svetu, ki ga poganja različiča Linuxa, vam je sedaj na voljo za 99€.

Picotux je le malo večji od standardnega mrežnega priključka RJ45, ponuja pa 55 MHz procesor ARM7, 8 MB pomnilnika RAM, že omenjeni mrežni priključek, serijski priključek, 2 MB pomnilnika flash in deluje na napetosti 3,3 V. Vse skupaj poganja uClinux (2.4.27 kernel). V razvoju je tudi brezžična izvedba, ki temelji na standardu 802.11b. Glede uporabnosti rešitve v praktične namene pa se prepustite domišljiji ...

19 komentarjev

Zbogom, Mozilla!

Mozillazine - Po leta dolgem obotavljanju in v zadnjih dneh zelo glasnih špekulacijah, se končuje razvoj zbirke internetnih programov Mozilla. Mozilla Foundation je objavila navodila za prehod iz Mozille in potrdila, da Mozille 1.8 ne bo. 1.7.x bo tako zadnja veja Mozille, v prihodnosti pa utegne doživeti še majhne popravke.

Mozilla Foundation bo ponudila infrastrukturo za razvoj zbirke internetnih aplikacij, vendar verjetno pod drugim imenom. Podrobnosti še niso znane, utegnejo pa slediti besedilu Borisa Zbarskyja. Tudi Mitchell Baker in Asa Dotzler pišeta o tem.

A sploh še kdo ni zamenjal te gmote s Firefoxom in Thunderbirdom?

45 komentarjev

Thunderbird ne bo dovolil infokraje

Mozillazine - Mozilla Foundation ne pripravlja novosti samo v svojem brskalniku, pač pa tudi v njegovem bratu - poštnem odjemalcu Thunderbirdu.

Že pred dnevi je Scott MacGregor predstavil sprotno črkovanje v različici za Windows. Med vnašanjem besedila se besede, ki niso v izbranem slovarju, obarvajo z rdečo vijugasto črto, podobno kot v urejevalniku besedil in tudi nekaterih poštnih odjemalcih. Poskusite lahko razvojno različico z vgrajeno noviteto, vendar pred tem preberite opozorila in opombe v forumu. Najnovejša pridobitev Thunderbirda pa je zaščita pred...

11 komentarjev

Kako bi nastavljali Firefox?

Sanacija Firefoxa!

Mozillazine - V pričakovanju marčevske različice 1.1 je Ben Godger, glavni razvijalec ta hip najbolj vročega spletnega brskalnika, predstavil nova nastavitvena okna za prihajajoči Firefox. Največ sprememb zadeva organizacijo okna z nastavitvami, po katerem bomo krmarili z ikonami v zgornji in ne več stranski vrstici.

Prenovljeni sta tudi okni za nastavitve zasebnosti in napredne nastavitve, nova pa je možnost sanacije (sanitize), s katero zbrišemo želene zasebne podatke. V novem Firefoxu bomo lahko iskali tudi po piškotih, ki bodo urejeni po imenu gostitelja, in po upravitelju prenešenih datotekah.

Če imate...

59 komentarjev

Milijon za Thunderbirda 1.0

Mozillazine - Razvijalcem Mozille Thunderbirda, ki je končno prilezla do različice 1.0, je podobno kot razvijalcem Firefoxa uspel veliki met. Na strežnikih z novo različico tega odprtokodnega odjemalca za elektronsko pošto so namreč zabeležili milijon prenosov datoteke.

To prikazuje na dejstvo, da se vedno več uporabnikov odloča za odprtokodne alternative programom, ki ponavadi pridejo skupaj z operacijskim sistemom. Ostaja pa vprašanje, ali je to zaradi agresivne propagande, ali pa zaradi dejstva da uporabniki postajajo bolj osveščeni. Brez dvoma pa alternative predstavljajo napredek v varnosti na internetu.

15 komentarjev

Firefoxov oglas v The New York Times

Se najdete?

vir: Mozillazine
Mozillazine - Danes naj bi bil objavljen oglas za brskalnik Firefox v časopisu The New York Times. Dve črno-beli strani današnje izdaje sta tako v celoti posvečeni Firefoxu, kar si lahko ogledate tudi na naslednjih dveh slikah ( manjša, večja, PDF). Kot je bilo obljubjeno, so imenovani vsi darovalci prispevkov za zakup oglasnega prostora. In med njimi se lahko najde celo kakšen Slovenec, še več, celo Slo-Tecovec ;) Smo koga pozabili označiti? ;)

22 komentarjev

Thunderbird 1.0

Mozillazine - Slab mesec po Firefoxu 1.0 je na voljo njegov kolega, Thunderbird 1.0. Prva uradna različica Thunderbirda ponuja nepredne rešitve za upravljanje elektronske pošte, kot so pametno ustavljanje odpadne pošte, zaščita pred zlobnimi prilogami, šifriranje in digitalno podpisovanje sporočil, hitro iskanje sporočil, imeniki za shranjevanje iskanja ... Obenem je Thunderbird snovan na temeljih Firefoxa, torej ponuja tudi dodatne razširitve, teme, prilagodljiv vmesnik in drugo. Ste navdušeni? GetThunderbird.com!

11 komentarjev

Thunderbird tik pred različico 1.0

Mozillazine - Izšel je Thundebird 1.0 RC1, kar je znak, da je v odprtokodnem svetu tako čislana različica 1.0 že zelo blizu. Nova različica odpravlja hrošče in izpopolnjuje stare zmogljivosti. Izboljšan je prehod iz ostalih poštnih odjemalcev, izpopolnjena je podpora RSS, večim identitetam, skupinskim sporočilom in in še marsikaj.

Žal pa nova različica, tako kot že nekaj prejšnjih, prinaša tudi slabost, in sicer kompleksen sistem lokalizacije. Tako zadnji Thunderbird spet ni poslovenjen, zato srčno upamo, da bo čimprej prevzel Firefoxov sistem lokalizacije.

16 komentarjev

VOLJAblok

vir: Volja
Volja - Volja -- ponudnik brezplačnega interneta v Sloveniji -- je na noge postavila nov servis VOLJAblok.

Pri prvem tovrstnem slovenskem projektu lahko sedaj javno zapišete potek svojega dne, vaša razmišljanja ali pa samo bedarije. Ponujajo vam tudi domene za vaša uporabniška imena. Tako lahko, če je vaše uporabniško ime janez, ustvarite spletni naslov http://janez.blog.volja.net/, na katerega postavite svoj VOLJAblok. Sam sistem je zelo podoben bloggerju -- od navigacije do predlog za obliko strani -- pri čemer je vnos besedil podoben pisanju e-sporočila preko spletnega vmesnika. Skupaj zbrane vse slovenske bloge najdete na Vidmarjevem weblogu.

10 komentarjev