»

Solaris nič več zastonj, le s Sunovimi računalniki

Ars Technica - Oraclov prevzem Suna se za uporabnike na UNIX-u temelječega operacijskega sistema, Solaris, spreobrača v nočno moro, vsaj če ti isti uporabniki nimajo tudi Sunovih strežnikov. Solaris je bil pred nakupom namreč brezplačen za uporabo, ki ni vključevala tehnične podpore. Že pred časom so to pri Oraclu spremenili in brezplačno licenco omejili na 90 dni, če gre za komercialno rabo, tudi v produkciji. Zasebna uporaba bo še naprej ostala brezplačna.

Predvidevalo se je, da bodo morali uporabniki za uporabo Solarisa kupiti naročnino, s katero pride tehnična podpora. A tukaj so pri Oraclu naredili zanimivo potezo, saj bodo licence prodajali le v paketu s strojno opremo, torej Sunovimi strežniki. Tako ne bo legalnega načina za uporabo Solarisa na računalnikih, ki jih ni izdelal Sun, ter so v komercialni uporabi.

Novi pogoji sicer veljajo le za zadnjo stabilno različico Solarisa, medtem ko je OpenSolaris še vedno brezplačen. A tudi tu se zatakne, saj težko pričakovana izdaja OpenSolarisa...

35 komentarjev

Izšla Nexenta CP 1.0

OSNews - Podjetje Nexenta Systems je pripravilo prvo uradno stabilno izdajo operacijskega sistema Nexenta Core Platform. Sistem temelji na Debianu/Ubuntuju, jedro pa je namesto Linuxovega OpenSolarisovo (build 82). Zadeva je trenutno namenjena predvsem bolj "posvečenim" uporabnikom, ki bodo pri strežniških rešitvah zagotovo znali izkoristiti katerega izmed bonbončkov: datotečni sistem ZFS, že v jedro vgrajena podpora CIFS (nadomestek Sambe), paketni sistem APT, virtualizacijski rešitvi zones in brandZ ter še marsikaj. Konec koncev ta operacijski sistem predstavlja temelj Nexentine komercialne rešitve NexentaStor za NAS (network-attached storage). Če ste radovedni in imate na voljo kakšen stroj z vsaj 256MiB RAMa, si lahko sliko ISO pretočite z nam najbližjega zrcala na Portugalskem.

Ker je (Open)Solaris tudi na teh straneh vse preveč v senci Oken in Linuxa, si dovolimo še hiter pregled ostalega dogajanja na tej sceni. Še dve distribuciji, ki ju lahko preizkusite kot "živa" ploščka...

6 komentarjev

Sun in Google se bosta medsebojno oglaševala

ZDNet - Google in Sun sta sklenila sodelovati pri razvoju in promociji programja, med drugim OpenOffice.org, Jave, OpenSolarisa ter Google Toolbara. Za začetek boste ob prenosu JRE dobili tudi Google Toolbar, Google pa bo poskrbel za promoviranje OpenOffica, v katerem pa bo, če se bodo mravljice strinjale, po novem tudi nekakšna različica Google Toolbara. In vse to je le začetek. Obe podjetji se tako z zduženimi močmi še bolj neposredno podajata v zelje Microsoftu.

15 komentarjev

OpenOffice.org 2 odslej samo pod LGPL

WikiNews - Sun Microsystems je doslej svoje odprtokodne projekte izdajal pod dovoljenjem SISSL. Ker se licenca zunaj Suna ni prijela in ker odkprtokodna skupnost teži k zmanjšanju števila odprtokodnih licenc, so se odločili SISSL "upokojiti" in vse projekte pod to licenco odslej izdajati izključno pod LGPL. Najbolj znan izdelek, ki ga bo doletela ta sprememba, je zagotovo druga generacija pisarniške zbirke OpenOfice.org. Mimogrede, drugi Sunov odprtokodni paradni konj, OpenSolaris, ostaja pod dovoljenjem CDDL.

2 komentarja

Tudi Nokia poklanja patente

OSNews - Zadnje čase je očitno kar v modi, da se največja IT podjetja poskušajo odkupiti odprtokodni skupnosti zaradi kolobocije s programskimi patenti. Kot poroča OSNews, so tako tudi pri Nokii ugotovili, da "odprtokodna skupnost spodbuja inovacije ter pomembno prispeva k nastanku in hitremu prenosu tehnologij na uporabno raven". Tako je od sedaj pri razvoju Linuxovega jedra dovoljena uporaba vseh Nokiinih patentov.

19 komentarjev

Sun daje v najem računsko moč

OSNews - To, kar sta že zdavnaj spoznala IBM in Apple, poskuša v svojo korist obrniti še Sun. Omenjeni so namreč ugotovili, da so lahko storitve mnogo bolj dobičkonosne kot izdelki, kar dokazuje Sunova odločitev, da v najem ponudi kar računsko moč.

Tako kot vsak mesec plačujemo elektriko, vodo, plin in spletno gostovanje, bomo očitno kaj kmalu plačevali tudi za najem računske oz. računalniške moči. Razlika bo le v tem, da ne bomo plačevali mesečne porabe v kilovatnih urah in litrih, pač pa v procesorskih urah in gigabajtih. Sun je s svojimi strežniškimi gručami že zagotovil strojno osnovo, zdaj čakamo samo še na prve uporabne aplikacije "na zahtevo".

Na novico nas je opozoril hruske.

Prihodnost bo še kako zanimiva.

13 komentarjev

Tudi Sun MicroSystems se podaja v odprtokodne vode

The Register - Že nekaj časa se je šušljalo, sedaj pa so, kot poroča The Register, vendarle izdali svoje orodje DTrace pod odprtokodnim "dovoljenjem" CDDL. Med aprilom in junijem pa naj bi pod istimi pogoji izšel še operacijski sistem Solaris 10, ki ga bodo tej priložnosti primerno preimenovali v OpenSolaris. Po IBMovem zgledu so to dejanje podkrepili še s kar 1600 patenti, ki bodo na voljo za odprtokodne projekte.

7 komentarjev

500 IBMovih patentov za odprtokodno skupnost

The New York Times - O programskih patentih je bilo na teh straneh že precej govora in tarča gneva je največkrat bil neki monopolist, ki je med drugim patentiral dvoklik z miško. Resnici na ljubo pa je pri tem prednjačil IBM, ki si je samo v pravkar minulem letu 2004 pridobil več kot 3.000 patentov, do sedaj pa jih je zbral že prek 40.000 in na njihov račun iztržil najmanj dolarsko milijardo.

Da si ne bi nakopali preveč jeze, pa kaže, kot poroča New York Times, da bodo Mednarodni poslovni stroji dovolili uporabo 500 njihovih patentov v odprtokodnih projektih. Patenti seveda ostajajo njihova last, v primerjavi s prej navedenimi številkami se ta podatek tudi zdi kot pljunek v morju, nakazuje pa možnost, da bodo na podoben način ponudili še več patentov in k temu dejanju spodbudili tudi druga podjetja. Ne pozabimo, da je taisto podjetje pred desetletji odprlo standarde za svoj PC in tako povzročilo še danes trajajočo prevlado te arhitekture na naših mizah.

Na odzive odprtokodne skupnosti še čakamo, za...

32 komentarjev

IBM in Sun pretita Microsoftu

OSNews - Podjetja z veliko namiznimi računalniki se soočajo s problemom nadgradnje programske opreme, ki je izjemno naporna in zahteva veliko časa. Zato se je že pred leti porodila ideja o zmogljivih strežnikih, ki bi poganjali aplikacije, in lahkih odjemalcih, preko katerih bi uporabniki dostopali do strežnika. Na ta način podjetja z mnogo uporabniki ne bi prihranila le ogromno denarja, ki so ga namenjale za licence programske opreme za osebne računalnike, pač pa tudi čas, ki so ga dotedaj posvečala nadgradnjam in vzdrževanju.

Takšnih poskusov sta se v preteklosti lotevala IBM in Sun, a pri tem nista bila posebej uspešna. Slednji je vnovič poskusil z Java Desktopom, ki ga je izbrala npr. največje irska banka s 7500 osebnimi računalniki. IBM pa bo te dni predstavil Workplace 2, ki ga že preskuša 120 njihovih strank. Sistem bo tekel v brskalnikih, sprva v okoljih Windows in Linux, kasneje pa tudi v Mac OS. Workplace 2 je nekakšna delovna plošča, ki združuje orodja za e-pošto, neposredno...

3 komentarji

Po IBM-u še Sun...

CNet - Kot poroča CNet, namerava Sun na strežniškem trgu zamenjati Intelove procesorje z AMD-jevimi Opteroni. Uradna izjava in dokončna odločitev bo predstavljena 17. novembra na Comdex-u. Ta poteza niti ni bila tako nepričakovana, če vštejemo v račun precej boljše zmogljivosti Opteronov proti Intelovim Xeonom v razmerju s ceno in Sunov namen izdaje posebne različice Solarisa za Opterone.

Sun namerava prodajati dvo- in štiriprocesorske strežniške sisteme s Solarisom ali Linuxom za operacijski sistem. Podjetje ne pričakuje upada dohodka ali prehoda kupcev h konkurenčnim ponudnikom strežnikov in verjame, da bodo Opteroni bolj zaželjeni pri kupcih. Sun prav tako še ni potrdil izdelave 64-bitne verzije Jave, vendar obstajajo govorice, da naj bi imela 64-bitna Java veliko boljše rezultate v primerjavi z 32-bitno različico. Klik!

16 komentarjev

Novi linux kernel

Slo-Tech - Kot nam sporoča slycer:

Kot že veste, se linux kar naprej razvija. Dokaz za to je, da linuxaši v zelo kratkem času "izpljunejo" nove kernele (jedro operacijskega sistema). Zato Linux freaki pozor! Z dvodnevno zamudo najavljam, da je izšel nov kernel, z zaporedno številko 2.4.5. Spisek sprememb si lahko ogledate na http://lwn.net/daily/2.4.5.php3 . No, že po nekaj urah pa se je pojavil tudi prvi patch: http://lwn.net/daily/2.4.5ac1.php3.

0 komentarjev