»

NEC in vodno hlajeni prenosniki

Frosty Tech - NEC je predstavil (po lastnih besedah) najtanjši sistem vodnega hlajenja, ki je namenjen prenosnikom. Sistem je sestavljen iz piezoelektrične črpalke, ki je integrirana z rezervoarjem in z aluminijasto ploščico s kanalom za pretok vode, ki s procesorja prenaša odvešno toploto.

Rešitev bi naj bila sposobna odvesti 80W toplote, kar je vsekakor dovolj za hlajenje prenosnega računalnika, obenem pa črpalka zagotavlja dober pretok vode in s 30dB glasnoti pri delovanju tudi ni preglasna. In še slikica sistema:

14 komentarjev

Prenosniki z RAIDom

Slashdot - Intel namerava v svojo prihajajočo mobilno platformo, ki se zaenkrat razvija pod kodnim imenom Napa (naslednik Centrina) vgraditi RAID kontroler. Intelova Matrix RAID tehnologija domuje na obilici plošč z 9xx serijo veznih čipovij, sedaj pa se prav ta tehnologija obeta tudi uporabnikom prenosnikov. S tem pri Intelu ciljajo predvsem na poslovneže, ki v svojih delovnih prenosnikih potrebujejo varnost, RAID pa predstavlja pa tudi premik v igračarskem svetu, saj sprosti največje ozko grlo pri prenosnikih - disk. Večina se jih trenutno vrti pri samo 5400 obratih na minuto, obeta pa se vedno več 7200 rpm diskov, ki bi v RAID 0 polju delali z zelo visoko hitrostjo. Če temu dodate še Geforce Go 7800, dvainpol gigaherčen Pentium M in obilico pomnilnika, dobite odličen igričarski prenosnik. Obvezno preberite novico na bit-tech.net

"Dober dan, eno Napo prosim!"
"Kakšen štedilnik pa imate?"

15 komentarjev

Apple naznanil prehod na Intelove procesorje

Slo-Tech - Ta teden se v San Franciscu odvija vsakoletna prireditev Apple Worldwide Developer Conference (WWDC '05), na kateri je imel otvoritveni govor Applov izvršni direktor, Steve Jobs.

V svojem govoru je potrdil govorice o prehodu Appla na Intelove procesorje, ki so v zadnjih nekaj dnevih preplavile splet. Poudaril je tudi, da njihov operacijski sistem OS X zadnjih pet let razvijajo vzporedno tako za PowerPC kot za platformo x86. Na prireditvi je predstavil delovanje OS X na delujočem računalniku x86, ki je bil osnovan okoli procesorja Intel Pentium 4, katerega frekvenca je bila 3,4 GHz.
Prve na Intelovih procesorjih zasnovane računalnike bomo videli junija 2006, prehod pa naj bi bil končan leto kasneje.

Veliko časa je bilo namenjenega poudarjanju enostavnega prehoda, saj naj bi bili vsi programi lahko prenosljivi. V večini primerov bo zadostoval samo ponoven prevod programa ali minimalna sprememba kode. Vsi stari programi, ki so bili prevedni v jezik PowerPCjev, pa bodo še vedno...

80 komentarjev

Applov G5 ali x86?

AnandTech - Še ena novica v zvezi z Apple G5 (IBM PPC970) in x86 (Intel Pentium/Xeon, AMD Athlon/Opteron). Spodnja novica govori o možnosti, da Apple začne uporabljati x86 procesorje v svojih sistemih, toda kakšne so sploh razlike med G5 in sodobnimi x86 procesorji? Tokrat so se na Anandtechu odločili primerjalno testirati G5 v nekaterih testih, poleg tega pa so še mimogrede razložili, kako se G5 in Pentium/Athlon sploh razlikujejo. Rezultati so zanimivi, zaključek pa si poglejte kar sami.

14 komentarjev

Nagrada za pisca virusa za Mac OS X

Slashdot - Skupina izkušenih poznavalcev in razvijalcev sistema Mac OS je ponudila 25 tisoč ameriških dolarjev nagrade prvi osebi, ki bo z virusom uspešno okužila dva računalnika z Mac OS X in izključno Applovo programsko opremo, priključena na internet. Če bo pisec uslužbenec podjetja Symantec, bo dobil dvojno plačilo, saj so iz podjetja nedavno sporočili, da za Mac OS X ni virusov, ker je veliko manjša tarča kot Windows.

Vendar počasi. Natečaj je bil preklican. Vas zanima zakaj?

43 komentarjev

Prenovljeni Powerbooki

Apple Powerbook

Apple - Apple je danes najavil prenovljeno serijo prenosnikov Powerbook.

Posodobitev vključuje hitrejše procesorje, ki sedaj tiktakajo pri 1,5 in 1,67 GHz, večjo količino pomnilnika, hitrejše in večje trde diske ter enoto Superdrive, ki sedaj podpira tudi medije DVD+RW.

Večji modeli so dobili tudi močnejše grafične kartice, ki sedaj omogočajo poganjanje velikih LCD zaslonov preko Dual Link DVI vmesnika, kot na primer Apple Cinema Display 30" z ločljivostjo 2560*1600 pik.

Za nameček so posodobili še vmesnika Bluetooth in Trackpad, s katerim se lahko sedaj premikamo po dokumentih brez uporabe drsnikov z uporabo dveh prstov. Kljub vsesplošnemu povečanju zmogljivosti imajo novi Powerbooki nekoliko večjo vzdržljivost baterije, ki se je povečala...

45 komentarjev

Test prenosnika Apple PowerBook

Osvetljena tipkovnica

vir: AnandTech
AnandTech - Ker je v zadnjem času vedno več govora o "alternativnih arhitekturah", je morda primerno, da se z njimi čimbolj natančno seznanimo.

Na spletni strani Anandtech se tokrat že drugič podajajo v vode Jabolk in so za nas opravili temeljit test prenosnika, ki sliši na ime PowerBook. Najpomembneje je, da so se testa lotili z vidika PC uporabnika in bo zato širšemu bralstvu še toliko bolj blizu - članek se namreč pomenljivo imenuje "Mesec z Macom".

Prijetno popoldansko branje ...

37 komentarjev

Hitrejši iBooki in PowerBooki

več strani - Kot pričakovano, je Apple danes najavil nove iBooke in PowerBooke.

Vsi, ki ste še vedno upali na G5 procesorje v PowerBookih, boste verjetno razočarani, saj v prenosnikih še vedno tiktakajo G4 procesorji. Opaznih sprememb v zunanjosti obeh prenosnikov ni, a z naslednjo posodobitvijo, ki jo bomo najverjetneje dočakali jeseni, lahko pričakujemo tudi novo zunanjost. Najvišja hitrost PowerBooka je 1,5 GHz, iBooka pa 1,2 GHz. Nekoliko večje so diskovne zmogljivosti pri posameznih modelih, v PowerBookih pa sedaj za grafiko skrbi ATI Mobilitiy Radeon 9700 v zmogljivejših in nVidia GeForce FX Go 5200 v manj zmogljivih modelih. Po novem imajo vsi PowerBooki že vgrajen AirPort Extreme (brezžični LAN - 54Mb/s).

Ostalih večjih razlik pa ni opaziti....

8 komentarjev

Več monitorjev zvišuje storilnost

Slashdot - Na Slashdotu so objavili dobro novico za vse računalniške uporabnike, ki imajo na svoje mlinčke priklopljenih več monitorjev in doživljajo zbadanje, da je to le nepotreben luksuz. Znanstvena študija, ki so jo skupaj opravili NEC/Mitsubishi, ATi in Univerza v Utahu namreč potrjuje, da uporaba več monitorjev pripomore k zvišani storilnosti delavcev. Že efektivna uporaba dveh monitorjev zviša produktivnost za več kot deset odstotkov, z nadaljnjim dodajanjem monitorjev pa povišanja niso več zelo opazna. Več si lahko preberete v izjavi za medije. Klik!

4 komentarji

Izberite pravi pomnilnik za svojega Pentiuma 4

AnandTech - Z izidom Pentiuma 4 s prednjim vodilom pri 800 MHz so se postavile tudi zahteve po boljšem in hitrejšem pomnilniku, kajti prepustnost 6,4 GB/S ni mala malica celo že za zelo uveljavljen DDR400-pomnilnik. Na Anandtechu so na preizkus vzeli nekaj pomnilniških modulov različnih proizvajalcev. Hitrosti so se gibale od danes že povsem standardnih 400 megahercev pa do eksotičnih pol gigaherca. Po končanih testih so prišli so do zelo zanimivih ugotovitev, zatorej -- Klik!

0 komentarjev

"...I used to hack with Windows laptop and I got caught, now I use PowerBook..."

News.com - Takole nekako bi se lahko začela nova reklama za PowerBooke, v kateri bi nastopal verjetno najbolj znani heker vseh časov, Kevin Mitnick.

Po dolgih letih bo namreč spet lahko začel uporabljati internet. V tem članku si lahko preberete kam bodo odpotovali prvi paketki, ki jih bo v internet poslal prvič po 8 letih.

In kaj ima pri vsem tem Apple? Kevin Mitnick si je za svojega sodelavca v online življenju izbral ravno 17" PowerBooka :)

9 komentarjev

Plišasto Zajče se gre Sveto vojno

The Register - Morda sem zgolj nerazgledan, a v večini primerov hackov ter skrunjenja strani gre za neka preklinjanja, klicanja raznih izrazov ter podobno. No, če imam prav, bo tale novička res osvežitev.

Več (govori se o tisočih) domen (registrarja NetNames) je bilo preusmerjenih na strani z zanimivim sporočilom. Stran, imenovana "Fluffi Bunni goes Jihad", s pripisom, da če ljudstvo še kdaj želi videti internet, naj jim (Združenim državam) izročijo gospoda bin Ladna ter $5 MIO. Fluffi Bunni je prav tako pokazal 'svojo' sliko, zajčka na monitorju z nečim, kar izgleda kot električna žaga (Quake 3 varianta).

No, srčika pa je seveda samo sporočilo. V njem se avtor dotakne vere, denarne pomoči manj razvitim državam, različnim pojmovanjem, kaj je dobro in kaj ne, ter podobno. Skratka, relativno dober sestavek, ogled močno priporočam.

2 komentarja