»

Nov članek: Čudežno popotovanje skozi grafični cevovod - 2. del

Slo-Tech - Naš Senitel je zopet vzel tipkovnico pod prste in nadaljeval začeto.

V prvem delu smo si ogledali strukturo sodobne grafične kartice. Med drugim smo omenili shaderje, ki so zaradi svoje programabilnosti, nekakšno srce in duša sodobnih GPU-jev. Različni shaderji so odgovorni za različne strukture v grafiki (v Direct3D 10 so to oglišča, trikotniki in pike) in omogočajo programerjem, da na teh točkah cevovoda izvajajo komplicirane izračune, katerih končni rezultat je v relnem času generirana slika nekega virtualnega okolja na zaslonu. Tudi predstava, da so shaderji tukaj šele od predstavitve DirectX 8 (novembra 2000), ne bo držala. Shaderji so z nami že vse od začetkov 3D pospeševalnikov, samo o kakšni resni programabilnosti ni bilo ne duha ne sluha. Kot ste verjetno že ugotovili, se je zopet vse začelo z Voodoo Graphics...

Vabljeni k branju!

41 komentarjev

Nova anketa: Koliko denarja ste odšteli za stol, na katerem sedite pred računalnikom?

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, koliko grafičnih kartic riše sliko na vašem primarnem računalniku. Odgovori so, po mojem mnenju, presenetljivi. Po SLi rešitvi (torej uparjanje dveh grafičnih kartic, podjetja nVidia) je poseglo zgolj 16 uporabnikov, ATi-jev produkt Crossfire pa uporablja 7 uporabnikov (skupaj pičlih 3% oddanih glasov).

Sliko na mojem primarnem računalniku mi riše:
1 grafična kartica96%
(880)
računalnik poln grafičnih kartic (2 ali 2 samostojni)2%
(17)
SLI2%
(16)
Crossfire1%
(7)
Skupaj glasov: 920


Če za Crossfire lahko rečemo, da se nad rezultatom ne čudimo (precejšnje porodne težave, predvsem manjko ustrezne matične plošče, kar pa v tem trenutku ne bi smel biti več problem), pa so pri SLi sistemih, ki so na trgu že kar nekaj časa, uporabniki očitno ocenili, da se jim pohitritev, ki jo prinese uparjanje grafičnih kartic, ne splača. Verjetno bodo SLi in Crossfire sistemi postali popularnejši, ko bo drugi grafični procesor izračunaval fiziko (npr. Havok FX).

Tokrat...

77 komentarjev

ULi M1695: Triple Graphics Interface

Matična plošča z M1695 veznim naborom

vir: VR - Zone
VR - Zone - Tajvansko podjetje ULi je predstavilo nov vezni nabor za procesorje AMD. Poglavitna novost nabora z imenom M1695 je možnost poganjanja treh grafičnih kartic na različnih vodilih: PCI-E 16×, AGP 8× in PCI. Glavni razlog načrtovanja takšnega nabora je uporabniku omogočiti mehak prehod na nove grafične kartice na vodilu PCI-E, predvsem pa možnost priklopa več monitorjev hkrati.

Vse od predstavitev jeder grafičnih kartic NV25 (NVidia) in R300 (ATi), je mogoče na grafični kartici poganjati dva monitorja hkrati, saj prej omenjena jedra vsebujejo dva RAMDAC-a. Če smo želeli poganjati še več monitorjev, smo enostavno dodali eno ali več PCI kartic. Finančniki in ostali, ki morajo pri...

22 komentarjev

NForce 4 SLi za Pentium procesorje

Tech Report - Do nedavna se je zdelo, da v razvoju vedno močnejših in z dodatnimi funkcijami nabitih procesorjev in naborov zanje, prednjačita AMD in nVidia. Prvi je ponovno, razen pri obdelavi video podatkov, ujel in prehitel večnega tekmeca, nVidia pa je ponudila možnost hkratne uporabe dveh grafičnih kartic na matični plošči. Za vse ljubitelje izredno požrešnih iger, je bila odločitev o nakupu jasna.

Intel glede hitrejših procesorjev odgovora ni imel, zato sta v začetku leta z nVidio izmenjala več licenc. Tako je nVidia 4. aprila predstavila prvi vezni nabor za Intel platformo, ki podpira SLi tehnologijo.

Nov vezni nabor je zaradi arhitekture Pentiuma...

13 komentarjev

Nov članek: Test mišk

Slo-Tech - Je že res, da jih večinoma ne maramo in da so enim ljubke, drugim se gabijo. Spet tretjim smrdijo, četrti pa pravijo, da imajo prijeten vonj. Gotovo jih ni pametno nenadzorovano puščati v stanovanju, a za računalnik jih vendarle potrebujumo. Vsaj navadni smrtniki. je spisal članek s primerjavo miši, na srečo ne tistih ogabnih in smrdečih, pač pa v-rokah-držečih. Prijetno branje vam želimo!

108 komentarjev

Nov test: GeForce 6600 GT SLI

Pogled na dve kartici GeForce 6600GT povezanima v SLI

Slo-Tech - Za vse sladokusce le ena beseda: SLI. Senitel si je pogledal, kako se tehnologija, ki smo jo imeli priložnost preizkusiti že času Voodoojev, obnese z najhitrejšimi grafičnimi karticami danes. Kakor ugotavlja, se dve vzporedno vezani grafični kartici (v tem testu sta bili to GeForce 6600 GT), še vedno obneseta odlično. Branje obvezno.

43 komentarjev

SLI brez dveh kartic

Tom's Hardware - SLI se še niti dobro ni ponovno uveljavil na trgu, že se pojavljajo prvi hibridi te tehnologije.

Tom's Hardware poroča o novi grafični kartici ki jo je najavil tajvanski proizvajalec Gigabyte. Na kartici sta kar dva NV43 grafična prcesorja (GeForce 6600GT) povezana s tehnologijo SLI. Poleg tega je na kartici še 256 MB DDR3 pomnilnika ter 256-bitno pomnilniško vodilo, vendar je prav ta zadnji podatek varljiv, saj vsak grafični procesor zavzame polovico pomnilniškega vodila.
Hladilni sistem obsega velika hladilna rebra in dva ventilatorja.

Kartica je po prvih meritvah hitrejša celo od Radeona X850XT in GeForce 6800GT, kar je presenetljivo, saj sta dve ločeni kartici 6600GT povezani s SLI...

16 komentarjev

Apache Geronimo

vir: Apache
Apache - Razvijalcem dobro znan projekt Apache, v okviru katerega lahko najdemo veliko odličnih odprto-kodnih produktov, je najavil začetek razvoja aplikacijskega J2EE strežnika pod kodnim imenom Geronimo. Strežnik bo najbrž referenčna implementacija za vse razvijalce v Javi, ki se ukvarjajo s tehnologijami kot so na primer EJB, JMX, clustering ali fail-over, podobno kot je že nekaj časa odlični Tomcat za Servlet-e in JSP-je. Natančneje o Geronimu tukaj.

0 komentarjev

Nov test: Dinastija 5900 proti dinastiji 9800!

Slo-Tech - Nove grafične kartice prihajajo na tržišče kot gobe po dežju, na nas, ubogih parah, pa je, da jih dostojno spljuvamo, hočem reči opišemo. Namesto da bi podil ovčke po okoliških travnikih, sedim zaprt v sobi in se prepuščam žarkom neonskih luči. Da, uporabljam kremo za sončenje, zato je moja koža videti tako mlada, gladka in nezdravo zelena. Kdo so moji ječarji, se sprašujete? Trenutno najzmogljivejše, igram namenjene grafične kartice na svetu, ki ženejo obstoječe tehnologije onkraj vseh meja, Mooru pa ne le da dihajo za ovratnik, še njih slina revežu polzi po hrbtu. Morebiti pa tole vseeno ni ravno Alkatraz. Red mora biti, zato pričnimo nekje na sredini.

Tako je naš člankopisec OwcA pričel s pisanjem testa kar šestih grafičnih kartic višjega ranga. Med sabo so se spopadli trije predstavniki družine Geforce FX 5900 in trije predstavniki družine ATi Radeon 9800. Bogi revež jih je popeljal čez 64 testov vsako (koliko je 64 x 6? [:D]), jih poslikal, opisal in za povrhu vsega še...

31 komentarjev

Nov test! R9600 PRO vs GFFX 5600

Slo-Tech - Zadnje čase pridnost kar veje iz naših oh-tako-razgibanih prstov, saj venomer in znova kaj pripravimo za Vas, bralce, da boste imeli med počitnicami kaj početi. Kumbaya.

morphling1, naš dobro znani pisec testov, je tokrat pod drobnogled vzel GeforceFX 5600 in Radeon 9600 PRO ter ju primerjal med seboj. Izvedel je nemalo primerjav in po dolgi prehojeni poti potegnil zanimivo ločnico. Branje obvezno!

8 komentarjev

Nov članek: CRT proti LCD (1.del)

Klasična in trinitronska katodna cev

vir: HowStuffWorks
Slo-Tech - Ker na Slo-Techu nenehno vestno skrbimo za vašo splošno izobrazbo in spremljanje novih in malce starejših tehnologij, je sedaj pred vami velik članek o dveh tehnologijah, ki v monitorjih trenutno prevladujeta -- CRT proti LCD. Danes si lahko ogledate njegov prvi del, v katerem se boste poučili, kako deluje starejša "škatlasta" CRT-tehnologija, v nadaljevanju, ki sledi, pa boste brali o tankih LCD-zaslonih. Kaj sta katodna cev in fosforni premaz, čemu služi senčna maska in v čem se razlikujeta RGB in CMYK, vse to in še več v članku. Branje obvezno!

18 komentarjev

Osnove videa

Ars Technica -

Z videom so vedno križi. Enkrat je premalo kvaliteten, spet drugič ga nikakor ne moremo spraviti na CD, saj nam vedno hodita narobe tista dva megabajta. Drugih pripetij, kot so montaža, podnaslavljanje raje sploh ne omenjajmo.

Da bi bilo takih težav manj, si želijo tudi na Ars Tehnica, kjer so danes spisali dolg in zanimiv članek o osnovah zajemanja, čiščenja in stiskanja video podatkov. Članek, ki se resda ne šibi od slikovnega gradiva, a je zelo poučen in vam lahko dá mnogo znanja. Branje obvezno!

1 komentar