»

Sodni poziv AMD-ju in nVidii

več strani - Tuje strani poročajo, da sta AMD, ki je pred kratkim prevzel grafičnega giganta ATi, in nVidia prejela sodne pozive z ameriškega pravosodnega ministrstva, natančneje protimonopolnega oddelka. Razlog naj bi tičal v kršitvah protimonopolne zakonodaje s prodajo in distribucijo grafičnih procesorjev in kartic, natančnejših razlogov pa niso želeli razkriti. Kljub temu sta AMD in nVidia že napovedala popolno sodelovanje s preiskovalci. Več o tem preberite na Hartware, The Register ali X-Bit Labs.

77 komentarjev

VIA se bo razdelila

ComputerBase - Na ComputerBase poročajo, da se bo VIA Technologies v prihodnosti razdelila na tri podjetja, s čimer nameravajo povečati učinkovitost in konkurenčnost. Tako si bodo podjetja razdelila naslednja področja: procesorji in platforme, vezni nabori in multimedija.

Na področju veznih naborov se bodo poskušali zoperstaviti hudi konkurenci, ki jo predstavljata novozdruženi AMD/ATi in naveza Intel-nVidia. Ocenjujejo, da bodo pri sodelovanju z Intelom konkurenčnejši kot pri AMD-ju, zato se bodo tesneje navezali na procesorje prvega. Oddelek za procesorje in platforme se bo osredotočil na razvoj C7, ki bo namenjen uporabi v manjši in manj zahtevnih sistemih, če bodo seveda uspeli zgladiti spore z Intelom glede patentov.

18 komentarjev

Novo nForce 4 čipovje za Intel procesorje

Bit Technologies - Po izidu serije nForce 4 SLI x16 so standardna čipovja SLI postala skorajda nepotrebna. Novo čipovje je namreč ponujalo več, najpomembnejša razlika je bila predvsem v številu PCI Express stez, ki se je podvojilo z 20 na 40 (32 jih je namenjenih PCIe x16 režam). Toda vsi si ne morejo privoščiti dragih plošč, zasnovanih na nForce 4 SLI x16 čipovju, zato je nVidia naredila lepo potezo in za manj zahtevne uporabnike Intelovih procesorjev splavila nForce 4 SLI XE.

Gre za osvežen SLI čip, ki je v novi inkarnaciji namenjen bolj povprečnim uporabnikom, kot nadomestilo Intelovim družinam 945 in 955. Novo čipovje podpira SLI (kar ste najbrž že razbrali iz imena), prav tako kot nForce 4 Ultra pa tudi HD Audio. Začuda tako Ultra kot SLI izvedenka čipovja XE podpira le 8 vtičev USB 2.0, prav tako pa je izostala mrežna zaščita Active Armor. Testov zaenkrat ni nikjer, saj matične plošče še niso prišle v obtok, na voljo pa je slika ene izmed njih v izvorni novici

10 komentarjev

Nvidia in nova vezna čipovja

The inquirer - Nvidia pripravlja nova vezna čipovja, ki pa za razliko od slavnega Nforce 4 ne bodo na voljo v obliki enega čipa, ampak bo tokrat rešitev bolj klasična - torej severni in južni mostiček. Nov izdelek bo slišal na ime Tforce, na voljo bo pa v dveh izvedbah.

Severna mosta bosta dva - in sicer bosta oba imela integriran grafični krmilnik, kar v tem primeru pomeni okleščen GF6200 TC, ki bo imel na voljo le dva cevovoda in bi naj konkuriral ATI-jevemu Radeon Xpress 200. Bo pa boljša izvedba, Tforce 6150 za razliko od Tforce 6100 podpirala še Pure Video in PCIe režo za zunanjo grafično kartico.

Prav tako bosta na voljo dva južna mostička, poimenovana Nforce 420 in Nforce 410. Nforce 420 bo vseboval podporo za štiri S-ATA priključke, Gigabit LAN in RAID, medtem ko bo Nforce 410 podpiral dva S-ATA priključka, RAID in 10/100 Mbit LAN vmesnik.

12 komentarjev

Nvidia nForce 4 SLI X16

AMD SLI X16

AnandTech - Potem ko je nVidia za procesorje AMD A64 izdala zelo uspešno vezno čipovje nForce 4, kasneje pa še nForce 4 Intel Edition, ki služi poganjanju Intelovih procesorjev, so se odločili da izdajo prvo večjo nadgradnjo tega čipovja.

Kot že vsi veste, je nVidia z njihovimi SLI grafičnimi karticami zadela žebljico na glavico in si s tem priborila odločilno prednost pred kanadskim tekmecem ATI-jem v borbi na grafični fronti. Edina pomanjkljivost SLI-ja je bila do sedaj v tem, da je bilo treba za uporabo SLI grafike razdeliti PCI Express X16 vodilo na dve polovici, ki sta seveda delovali samo s polovično hitrostjo (2X8).

In ravno to pomanjkljivost so se pri nVidii namenili odpraviti. Novi...

20 komentarjev

ULi M1695: Triple Graphics Interface

Matična plošča z M1695 veznim naborom

vir: VR - Zone
VR - Zone - Tajvansko podjetje ULi je predstavilo nov vezni nabor za procesorje AMD. Poglavitna novost nabora z imenom M1695 je možnost poganjanja treh grafičnih kartic na različnih vodilih: PCI-E 16×, AGP 8× in PCI. Glavni razlog načrtovanja takšnega nabora je uporabniku omogočiti mehak prehod na nove grafične kartice na vodilu PCI-E, predvsem pa možnost priklopa več monitorjev hkrati.

Vse od predstavitev jeder grafičnih kartic NV25 (NVidia) in R300 (ATi), je mogoče na grafični kartici poganjati dva monitorja hkrati, saj prej omenjena jedra vsebujejo dva RAMDAC-a. Če smo želeli poganjati še več monitorjev, smo enostavno dodali eno ali več PCI kartic. Finančniki in ostali, ki morajo pri...

22 komentarjev

NForce 4 SLi za Pentium procesorje

Tech Report - Do nedavna se je zdelo, da v razvoju vedno močnejših in z dodatnimi funkcijami nabitih procesorjev in naborov zanje, prednjačita AMD in nVidia. Prvi je ponovno, razen pri obdelavi video podatkov, ujel in prehitel večnega tekmeca, nVidia pa je ponudila možnost hkratne uporabe dveh grafičnih kartic na matični plošči. Za vse ljubitelje izredno požrešnih iger, je bila odločitev o nakupu jasna.

Intel glede hitrejših procesorjev odgovora ni imel, zato sta v začetku leta z nVidio izmenjala več licenc. Tako je nVidia 4. aprila predstavila prvi vezni nabor za Intel platformo, ki podpira SLi tehnologijo.

Nov vezni nabor je zaradi arhitekture Pentiuma...

13 komentarjev

Nov test: GeForce 6600 GT SLI

Pogled na dve kartici GeForce 6600GT povezanima v SLI

Slo-Tech - Za vse sladokusce le ena beseda: SLI. Senitel si je pogledal, kako se tehnologija, ki smo jo imeli priložnost preizkusiti že času Voodoojev, obnese z najhitrejšimi grafičnimi karticami danes. Kakor ugotavlja, se dve vzporedno vezani grafični kartici (v tem testu sta bili to GeForce 6600 GT), še vedno obneseta odlično. Branje obvezno.

43 komentarjev

Intel odpoklical i915P/G in i925X

X-Bit Labs -

Dve novici nižje smo poročali o AMD-jevih problemih, sedaj pa je na vrsti Intel. Njegov predstavnik je v Münchnu v petek potrdil, da ima podjetje težave z zadnjim krmilnikom I/O, imenovanim ICH6, zadolženim za upravljanje s PCI Express, USB, Serial ATA in drugimi priključki, in lahko povzroči nestabilnost ali zmrznjenje sitema. Problematična čipovja so i915P/G in i925X.

Po Intelovih besedah napaka ni povezana s samim postopkom proizvodnje. Posledice napake so različne, od neuspešnega zagona prek zmrznjenja sistema do drugega nenormalnega vedenja. Intel ni razkril, katera serija ICH6 je prizadeta; spomnimo se, trenutno so v uporabi ICH6, ICH6R, ICH6RW in ICH6W. Pri Intelu še pravijo, da plošče s pokvarjenim krmilnikom niso prišle v prodajo, bodo pa seveda zamenjali vsako pokvarjeno ploščo, če je jo kdo vendarle uspel kje kupiti. Več o tem.

12 komentarjev