»

Evolucija mrežnega in revolucija brezžičnega

engadget - Evolucija
Vzpostavitev mrežne povezave preko obstoječe žične napeljave domačega, hišnega / stanovanjskega električnega omrežja, pri Netgearu ponujajo že dalj časa. 22 februarja so najavili prihod Powerline HD tehnologije, ki bo iz "starega" električnega omrežja iztisnila omenjenih 200Mbps.
Širši javnosti bo tehnologija in končni proizvodi dostopni na Hannoverskem CeBitu, ki bo potekal od 9 - 15 marca letos. Na prodajnih policah si jih bo moč prisvojiti malce kasneje.

Revolucija
Nasprotno razmišljajo pri nekaterih vodilnih tehnoloških podjetjih, ki bodo od vlade Združenih držav zahtevali še več Wireless frekvenc. Preučilo naj bi se katere valovne dolžine niso najboljše izkoriščene, tako civilne kot tudi vladne (vojaške, policijske...).

Kot ne-ljubitelju wireless tehnologij, so pri Netgearu v meni našli bodočo stranko. Samo še cena mora biti primerna in Sony ne sme imeti prstov vmes.

17 komentarjev

D-Link DGL-4300 Wireless 108G Gaming Router

Viper's Lair - Ena od posledic računalniškega opismevanja je, da dandanes želi biti omrežen že vsak družinski član. Žal pa pasovna širina trenutnih domačih internet povezav ne zdrži hkratnega početja vsega, kar bi si vsi družinski člani želeli. Če namreč sestra na veliko snema iz videospote svoje najljubše fantovske skupine, to ne bo najbolje vplivalo na naš uspeh v spletnih streljačinah. Seveda se sestro da z nekaj preprostimi potezami (prekinjen kabel) odstraniti iz enačbe dostopa do spleta, a kaj če se nad P2P navdušujeta tudi mama ali oče?

V tem primeru moramo dati spletnim paketkom naše streljačine prednost pred ostalimi, manj pomembnimi. Ker si mnogi niti ne predstavljajo, kje začeti, so namesto njih mislili izdelovalci strojnih usmerjevalnikov. Pri Viper's Lair so spisali test 120 dolarjev vrednega usmerjevalnika D-Link DGL-4300 Wireless 108G Gaming Router, katerega poslanstvo na trgu je omogočiti igralcem mrežnih iger igranje le teh z minimalnim odzivnim časom.

Sama napravica ima...

16 komentarjev

LindowsOS odslej Linspire

PC Linux Online - Po pritiskih Microsofta in preimenovanju v najbolj spornih državah pred nekaj meseci, se je podjetje Lindows, Inc. odločilo povsod po svetu preimenovati svoj operacijski sistem LindowsOS v Linspire. Tudi spletna stan www.lindows.com je že preusmerjena na novo -- www.linspire.com. V krajšem obdobju po zamenjavi imena bo na voljo tudi brezplačna izdaja distribucij Linspire. Preberite navodila!

3 komentarji

Pregledi lanskega leta I.

Slashdot - In smo dočakali novo leto. Medtem ko nekateri še spijo in drugi že iščejo zdravilo za mačka pa se po spletu počasi pojavljajo pregledi dogodkov lanskega leta. Tako so ustvarjalci spletnega časopisa Mozillazine objavili pregled dogodkov povezanih s tem, vedno bolj popularnim projektom. Na kratko bi ga lahko opisali z besedami: 5. rojstni dan, nov načrt izdaje programov, Firebird in težave z izbiro imena ter novo poglavje v knjigi Mozille. Seveda ne smemo pozabiti na Projekt slovenjenja Mozille v okviru katerega so bile prevedene vse različice Mozilla zbirke kot tudi tudi nova Firebird in Thunderbird in njune spletne strani. Ko smo že ravno pri odprti kodi naj omenim še LWN kjer so naredili lep časovni pregled dogodkov povezanih z Linuxom v letu 2003.

Na drugi strani so tudi pri Googlu objavili Zeitgeist lanskega leta. Najbolj iskana oseba je bila Britney Spears, največ ljudi je iskalo novice o Iraku ter od znamk Ferrarija. Ne pozabite primerjati s predlanskim letom in...

6 komentarjev

Stanje širokopasovnih povezav v svetu

Slashdot - Mednarodna Telekomunikacijska zveza je te dni objavila poročilo o stanju širokopasovnih povezav v svetu. Prav nič presenetljivo ni, da vodita Južna Koreja in Japonska s 60 oziroma 70 odstotki s širokopasovnim internetom ožičenih domov. Slovenije sicer ni na seznamu držav, vendar je njihovo poročilo (PDF) (DOC) vseeno zanimivo branje, saj vsebuje med drugim tudi podatke o cenah za večje svetovne države.

Pri nas se s takšnimi raziskavami ukvarja projekt Raba interneta v Sloveniji. V poročilu Gospodinjstva: uporaba interneta 2003/1 tako med drugim navajajo, da ima dostop do interneta 38 odstotkov slovenskih gospodinjstev. Na spletni strani SIBIS pa so v svoji publikaciji zapisali, da sta v Sloveniji 2% širokopasovnih povezav.

3 komentarji