»

Windows XP umrl. Dokončno

Microsoft - Windows XP je najtrdovratnejši Microsoftov operacijski sistem, ki je že večkrat umrl, a se je vztrajno vračal. Sedaj je podpore z vsemi triki vendarle konec. Včeraj se je končala razširjena podpora za Windows Embedded POSReady 2009, ki je bil še zadnji brcajoč predstavnik legendarne linije Windows NT 5.1.

Prvikrat je Windows XP umrl 8. aprila 2014, ko se je iztekla razširjena podpora zanj. To je pomenilo, da Microsoft ni izdajal več popravkov zanj. Besedo so morali požreti, saj so celo leta 2017 še izdajali nujne popravke za velike luknje, ki so jih izkoriščali virusi. Izredne posodobitve za odpisane operacijske sisteme so dvignile veliko prahu, ker so predstavljale odklon od dotedanje politike in moralni hazard, a je na koncu...

75 komentarjev

Konec osnovne podpore za Visto in Office 2007

The Windows Blog - Te dni se izteče osnovna podpora (Mainstream Support) za stara operacijski sistem Windows Vista in pisarniški paket Office 2007, s čimer imajo uporabniki dodatni motiv za nadgradnjo. Oba izdelka bosta še nekaj let ostala v programu razširjene podpore, kar pomeni, da bodo novi varnostni popravki še izhajali.

Včeraj je namreč Office 2007 prešel v stadij razširjene podpore (Extended Support), danes pa se je to zgodilo še z Windows Vista. To pomeni, da Microsoft ne bo več izdajal popravkov za hrošče, novih funkcionalnosti ali brezplačno nudil druge podpore. Izhajali bodo le še varnostni...

114 komentarjev

Konec podpore za Win98/Me - priložnost za Linux?

Slashdot - Včeraj je Microsoft napovedal, da bo 11. julija uradno opustil podporo za Windows 98 in Me.
Kljub opuščeni podpori so nekateri mnenja, da bo Microsoft v primeru večjih varnostnih ranljivosti v prihodnosti vseeno zdal varnostne popravke tudi za "opuščene" različice svojih operacijskih sistemov, saj si ne more privoščiti slabega ugleda, le da ti popravki ne bodo dostopni preko sistema Windows Update.

Kaj to pomeni za namizno računalništvo? Glede na to, da je Microsoft leta 2004 podporo za Windows 98 med drugim podaljšal zaradi grožnje Linuxa, pri ZDNetu špekulirajo, da ukinitev omenjene podpore prinaša priložnosti za razširitev Linuxa na namizje.

Po eni strani je namreč po ocenah na svetu med 50 in 70 milijoni računalnikov na katerih še vedno tečejo Windows 95, 98 ali ME, po drugi strani pa je veliko programske opreme napisane le za okolje Windows, Windows emulacija pod Linuxom, pa seveda ni popolna. Problem lahko predstavlja tudi kratka podporna doba za različne distribucije...

45 komentarjev

Windows 2000 SP4 Update Rollup 1 je tu

Microsoft - Microsoft je 28. junija izdal novi paket popravkov za operacijski sistem Windows 2000 z nameščenim SP4, ki se imenuje Update Rollup 1.

Update Rollup 1 vsebuje vse varnostne popravke od izdaje SP4 do 28. aprila 2005, vsebuje pa tudi manjse stevilo pomembnih popravkov, ki niso povezani z varnostjo.

Microsoft meni, da bo Update Rollup 1 bolje zadovolil potrebe strank kot pa nov servisni paket, saj vsebuje povečini le varnostne popravke (medtem ko servisni paket vsebuje tudi popravke, ki zadevajo zelo majhno število strank), tako da je zmanjšana možnost nestabilnosti in tudi čas, potreben za testiranje pred namestitvijo.

Service Pack 4 je tako bil zadnji servisni paket za Windows 2000.

Več informacij ter dolpoteg (31 MB)

22 komentarjev

Tudi podpori za Windows 2000 se počasi bliža konec

Slo-Tech - Po tem, ko je Microsoft ukinil t.i. mainstream podporo za Windows NT, jo sedaj načrtuje za operacijske sisteme Windows 2000. Predvidoma bi se naj iztekla v roku dveh mesecev, natančneje konec junija letos.

Od takrat naprej bo na voljo samo še plačljiva razširjena (extended) podpora, ki se bo iztekla 5 let kasneje, torej leta 2010.

V tem obdobju, torej do leta 2010, Microsoft načrtuje, da bo še naprej ponujal varnostne popravke za operacijski sistem Windows 2000, ampak predvsem tiste povezane z varnostjo. Ostali bodo namreč v nekaterih primerih na voljo le uporabnikom razširjene podpore.

V tem duhu je Microsoft pred kratkim začel tudi s kampanijo s sloganom Start Something, v kateru oglašujejo operacijski sistem Windows XP.

Novica, Product Lifecycle Dates, Windows 2000 Update Rollup Announcement.

90 komentarjev

Ukinja se podpora za NT 4.0 Server

Microsoft - Malo pozno, a vseeno: Microsoft bo konec letošnjega leta ukinil podporo za Windows NT 4.0 Server. Pred tem je že sredi leta ukinil podporo za Windows NT 4.0 Workstation.

Kot zamenjavo (seveda) priporočajo, da nadgradijo obstoječe serverje z operacijskim sistemom Windows 2003 Server. S tem bi naj izvišali varnostno raven, produktivnost, in zmanjšali stroške vzdrževanja. Več.

Za strežnike Exchange 5.5 pa se bo podpora končala s koncem naslednjega leta. Vir.

12 komentarjev

Začetek konca Windows 2000

The Register - Microsoft bo aprila 2004 počasi začel zmanjševati tržni delež Windows 2000 in njihovo prodajo. Ta korak je prvi v vrsti, ki se počasi odvijajo do konca prodaje in podpore določenemu operacijskemu sistemu. Takšen je predviden konec enega izmed boljših Microsoftovih operacijskih sistemov:
  • april 2004 - ustavitev prodaje preko navadnih trgovcev.
  • november 2004 - ustavitev prodaje preko OEM partnerjev.
  • november 2005 - ustavitev prodaje strežnikov.
Podpora za sistem naj bi bila na voljo še vse do leta 2007, če ne še dlje. A kljub temu, da Windows 2000 samih po letu 2004 ne bo več na voljo, bo še mogoče, da podjetja kupijo Windows 2003 in nato "nadgradijo" nazaj na 2000 (ang. downgrade), kar bo po trditvah Microsofta možno do aprila 2006. Klik! za izvirno novičko ter Klik! "urnik" Microsoftove podpore.

14 komentarjev

Microsoft se zavzema za Palladium

InfoWorld - Po tem, ko so številni uporabniki po svetu skritizirali varnost operacijskih sistemov Windows in našli kupe varnostnih lukenj, so se Microsoftovci očitno odločili, da se bodo izboljševanja varnosti prihodnjih operacijskih sistemov Windows lotili na povsem drugačen način. Zavzeli so se za uveljavitev tako imenovanega projekta Palladium, ki zagovarja vgraditev posebnih varnostnih čipov v PC-je prihodnosti. Čip ki bi bil vgrajen v računalnik pa naj bi nato skrbel za varnost sistema in onemogočal dostope virusom ter drugim nevšečnostim do pomembnih podatkov. Po podatkih iz Infoworlda se je Microsoft že spustil v razgovore s podjetjema AMD in Intel glede izdelave teh čipov.
Palladium sicer na prvi pogled obeta, vendar pa je vprašanje kako ga bodo sprejeli drugi. Vseeno bi bilo namreč bolje, če bi Microsoft svoje prihodnje sisteme uspel narediti dovolj varne s klasičnim načinom - z dobrim pisanjem programske kode. ...

0 komentarjev

Windows 2000 SP3 beta

Overclockers.com.au - Microsoft je svojim beta testerjem začel razpošiljati beta različico tretjega paketa popravkov za operacijski sistem Windows 2000. Zaradi sklenjene NDA pogodbe s testerji (NDA = Non-Disclosure Agreement = Sporazum o tajnosti podatkov) je o paketu znanega bolj malo, predvideva pa se, da bo kar obsežen, saj bo zasedel nekaj čez 110 megabajtov. V SP3 bomo poleg nebroja popravkov ugledali še kopico novih zmožnosti, kot so avtomatsko nameščanje popravkov (vsem znano iz Windows XP) ter, bolj zanimivo, možnost skritja privzetih programov. Če se uporabnik odloči, da noče več gledati Internet Explorerja ter da mu je Mozilla bližje duši, lahko po novem skrije ikono Internet Explorerja - vsaj tako sem jaz to razumel. Nova možnost naj bi bila uvedena zaradi antitrustovskih tožb proti Microsoftu. Klik!

2 komentarja

Windows 2000 v Windows 2000 server?

SiOL - Na SiOLovi strani sem prebral, da obstaja programček, ki vam pretvori Windows 2000 Professional v Windows 2000 Server. Kako? Znano dejstvo je, da se družine windows OSjev ne razlikujejo nikjer, razen v registru. Torej program NTSwich samo zamenja te ključe v registru in viola! Imate server verzijo. Seveda ni vse tako lepo, saj nad temi ključi v registru bedijo posebni programi, ki preprečujejo spremembo ključev. Opis, kako program deluje, dobite v celoti tukaj, vendar ga avtorji ne ponujajo več na njihovi strani, zaradi legalnih problemov (Microsoft ima dolge prste, hehe). No, zadeva naj bi delovala nekako takole:
  • program najprej naredi backup registra
  • popravi nekaj ključev v backup registru
  • restarta računalnik z novim registrom.
In če imate srečo boste dobili Windows 2000 Server! Baje na bi delovalo tudi na WinXP (dobili bi windows whistler server - beta .NET server), vendar avtorji ne priporočajo, saj ni preizkušeno.
...

16 komentarjev

Win2k SP2?

HardOCP - Če redno berete Slo-Tech, potem veste, da je Microsoft izdal drugi paket popravkov za enega njihovih najbolj posrečenih operacijskih sistemov, Windows 2000. Tele 101 MB velike datoteke se, po mojem mnenju še ne splača dolpotegovati. Na HardOCP sem namreč zasledil email nekega uporabnika Windows 2000, ki je, po namestitvi drugega servisnega paketa, izgubil popolnoma vse nastavitve uporabnika ter nastavitve omrežja. Počakajmo torej na SP1 za SP2 .

16 komentarjev