»

Microsoft predstavil prilagodljivo LCD-tipkovnico

Gizmodo - Microsoftovi inženirji so predstavili prototip prilagodljive tipkovnice, kjer tipke niso statične, ampak izrisane na velikem na dotik občutljivem LCD-zaslonu. Očitno je, da so se zgledovali po Optimus Maximusu, ki trenutno stane slaba dva dolarska tisočaka. Za razliko od te tipkovnice, ki ima 113 majhnih programljivih zaslonov, je Microsoftova iz enega kosa. Spodnji del predstavljajo interaktivne tipke, zgornjega pa povsem nastavljiv pas za poljubne bližnice. Za zdaj smejo prototip uporabiti le študentje na UIST Student Innovation Contestu, kjer bodo tekmovali v izvirnosti uporabe tega izdelka.

45 komentarjev

Tiskalniki brez črnila iz Della

Neowin - Dell je predstavil novo generacijo tiskalnikov, ki za delovanje ne potrebujejo črnila. V seriji Wasabi je prenosni tiskalnik PZ310, ki omogoča tisk fotografij brez belega roba s tehnologijo Zero Ink (Zink). To je že četrti Dellov tiskalnik s to tehnologiji, kjer je trik v uporabi posebnega fotopapirja, ki ima vgrajene kristalčke barvila, ki se aktivirajo s toploto. Tisk ene fotografije traja manj kot minuto. Prve modele lahko dobite po promocijski ceni 100 dolarjev (kasneje 149 dolarjev), a ne pričakujte, da boste na tak način prihranili, saj bo papir po vsej verjetnosti žafransko drag.

8 komentarjev

1000 strani na minuto

Daily Tech - Raziskovalca Moshe in Nissim Einat sta objavila raziskavo o ink jet tiskalniku, ki bi lahko teoretično tiskal tudi s hitrostjo do 1000 strani v minuti. Bistvo koncepta je v velikosti tiskalne glave, za razliko od običajnih tiskalnikov, pri katerih se mora ta premikati, je njun izdelek (imenovam JeTrix) po svoji velikosti enak listu, na katerega se tiska. Tako se tisk ene strani opravi v enem samem koraku, kar pojasni napovedane visoke hitrosti tiskanja. Izraelca pravita, da sta tehnologijo že preizkusila in da deluje dobro, čez dve leti, ko bi naj po njunem mnenju prišla na trg, pa si lahko obetamo dnevne časopise s personaliziranimi reklamami in pomanjšane knjigarne, v katerih nam bodo izbrano čtivo natisnili šele ob nakupu. Novico smo našli na Daily Tech-u.

29 komentarjev

170 strani v minuti!

Slashdot - Brother je predstavil prototip brizgalnega tiskalnika, ki v minuti natisne 170 barvnih strani poljubne velikosti! To mu omogoča posebna tehnologija, ki za vsako barvo zapoveduje ločeno statično glavo, skozi katero z veliko hitrostjo potuje papir. Na predstavitvi je tiskalnik v 60 sekundah izpljunil 150 strani velikosti A6 pri ločljivosti 600x600 dpi. Za večje papirje ne bi porabil nič več časa, ampak le več glav, da bi bila razporeditev širša. Zaradi mirovanja glave bo tiskalnik tudi energijsko varčnejši od obstoječih.

17 komentarjev

Tiskalnik za reprodukcijo celic

Slashdot - Slashdot poroča, da so znanstveniki Manchesterske univerze razvili poseben tiskalnik, ki lahko "natisne" človeške celice.

Znanstveniki so prepričani, da bo nekoč mogoče na tak način reproducirati tudi tkivo in kosti, morda pa celo celotne organe, vse kar bo za to potrebno, pa bo le vnesti ustrezne dimenzije oziroma model organa v računalnik.

Se bomo torej v prihodnosti namesto z letalom na dopust raje poslali po faxu?

13 komentarjev

Najmanjši tiskalnik

PDACortex - Pred kratkim je Švedsko podjetje PrinterDreams predstavilo enega najmanjših tiskalnikov na trgu. Miniaturni tiskalniki, ki jih lahko nosimo s seboj poleg prenosnega računalnika, niso sicer prav nič posebnega in tudi ta ne bi bil, če ne bi bil tako majhen, da ga lahko nosimo v žepu. Namesto klasičnega linearnega tiskanja uporablja naključno gibanje roke, to pa mu omogoča, tako majhnost. Podatke seveda sprejema preko modrega zoba, kar se za takšno napravo tudi spodobi. Ka-Klik!

0 komentarjev

Instant tiskalnik fotografij

Tom's Hardware - Novi Photosmart 7550 je poln lukenj. K sreči so le-te namenjene vtikanju cele vrste pomnilniških kartic iz različnih digitalnih fotoaparatov. Na seznamu so CompactFlash, Microdrive, SmartMedia, MultiaMediaCard/Secure Digital in Memory Stick. Kartico preprosto porinete v primerno odprtino na sprednji strani in lahko pričnete s tiskanjem fotografij.

Gumbi na sprednji strani omogočajo preprosto obdelavo fotografije (povečanje, obračanje fotografij neposredno s pomnilniških kartic, z njihovo pomočjo pa lahko tudi spreminjate velikost in svetlost). Vse to lahko delate tudi preko enostavnega zaslonskega menija na barvnem LCD zaslončku. PCja torej sploh ne potrebujete. Cena?...

0 komentarjev

Test tiskalnikov

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so testirali 11 tiskalnikov. Po 3 od Epsona, HPja in Canona ter 2 Lexmarkova. Začetek članka je namenjen razlagi različnih tehnologij in načinov delovanja tiskalnikov, čeprav so vsi stestirani tiskalniki brizgalni. Pohvalili so HPjevo in Lexmarkovo vgraditev glav v kartuše, v test pa so vključili tudi tabelo stroškov nakupa tiskalnika ter natisnenja 1500 črnobelih in 1500 barvnih strani. Zanimivo... za najcenejšega se po 3000 kopijah izkaže Canon S500, za najdražjega pa HP Deskjet 980 Cxi. Ta tabela je zanimiva predvsem zaradi tega, ker nam pove, da najcenejši tiskalnik ob nakupu ni vedno res najcenejši. Obširen test najdete tukaj.

0 komentarjev

HP in problemi z LaserJet-i

The inquirer - Hewlett Packard je opozoril uporabnike LaserJet tiskalnikov, da le-ti s staranjem začnejo povzročati težave. Da lastnike ne bo takoj prijela panika naj povem, da se ta problem ne odraža v kvaliteti tiskanja, niti v samem delovanju tiskalnika. Nekatere LaserJet-e (problematični utegnejo biti 6L, 1100, 3100 in 3150) na "starost" doleti t.i. "multifeed" sindrom, ki ga prepoznamo po tem, da tiskalnik vase potegne več kot en list papirja. Rešitev? Nekakšna ploščica(Customer Replaceable Separation Pad Kit), ki jo vstavimo v tiskalnik. Ker je HP ugledno podjetje in ker jim ni vseeno za svoje kupce, dobite ploščico zastonj. Vsi uporaniki LaserJet-ov 6L, 1100, 3100 in 3150, ki imate probleme z "multifeed-om" kliknite sem.

3 komentarji

Consortium je predstavil EUV napravo

Tom's Hardware - EUV Industry Consortium je predstavil prototip naprave, ki lahko s pomočjo močne ultravijolične svetlobe (extreme ultraviolet light) natisne vezja s podobnim procesom, kot je fotografiranje! Sedanja tehnologija je zmožna 0.1 mikronske izdelave, do leta 2006 pa pričakujejo, da bodo s pomočjo EUV-ja lahko proizvajali 0.03 mikronske čipe in dvignili hitrost do 10 GHz. Zanimiva tehnologija, vendar sem osebno pričakoval 10GHz pred letom 2006.

4 komentarji