»

AMD: pomanjkanje procesorjev

CRN - Computer Reseller News poroča o pomanjkanju AMD-jevih procesorjev za podnožje AM2, ki najbolj prizadene predvsem proizvajalce računalniških sistemov. Le-ti za pomanjkanje procesorjev s prstom kažejo na Dell, ki od poletja ponuja kupcem računalniške sisteme z AMD-jevimi procesorji. Zaradi njihovega pomanjkanja, se utegne povečati delež Intelovih procesorjev, saj ta lahko zapolni vrzel.

Več o tem si preberite na Computer Reseller News.

15 komentarjev

Nova anketa: uporaba tehnologij za zmanjševanje porabe na namiznih računalnikih

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, ali si na takšen ali drugačen način lastite prenosni računalnik. Da ga ne potrebujete in ga tudi v prihodnje ne boste kupili (in ne uporabljate npr. službenega), se je odločilo 45% glasujočih. V tem trenutku pa si ga že lasti oziroma uporablja 31% glasujočih. Zavidljiv odstotek pa namerava prenosni računalnik kupiti v prihodnosti, teh je slaba petina.

Prenosni računalnik:
ne bom ga kupil, ker ga ne potrebujem27%
(272)
sem ga že kupil/dobil sem ga kot darilo25%
(251)
kupil ga bom v bližnji prihodnosti23%
(237)
ne bom ga kupil, ker so še vedno predragi18%
(184)
ne bom ga kupil, ker uporabljam službenega7%
(67)
Skupaj glasov: 1011


Tokrat vas sprašujemo, ali uporabljate tehnologijo, ki zmanjšuje porabo računalnika in prispeva k njegovemu tišjemu delovanju. Gre za tehnologijo, ki je bila na namizne računalnike prenesena iz prenosnih. AMD jo imenuje Cool'n'Quiet, Intel pa E.I.S.T.

V primeru (relativne) neobremenjenosti procesorja, npr. ko pišemo v...

19 komentarjev

Brezžični Rhode Island (WiMax)

Slo-Tech - Rhode Island, najmanjša ameriška zvezna država, se je resno podala v projekt, ki bi njenim prebivalcem omogočil brezžični dostop do svetovnega spleta kjerkoli v državi. Tako je, postavili bodo WiMax sistem na površini 1.045 kvadratnih milj, ki bo segal od "meje" do "meje".

Projekt, vreden 20 milijonov dolarjev, so začeli graditi v mestu Providence, s postavitvijo prve antene na streho knjižnice "Brown's Sciences Library", najvišje točke v državi. Letni stroški vzdrževanja naj bi se vrteli okoli 5 milijonov dolarjev, zato uporaba verjetno ne bo brezplačna za vse uporabnike. Univerza, šole, vrtci in druge izobraževalne institucije bodo lahko omrežje uporabljali brezplačno, med drugim tudi zato, ker je univerza dovolila splošno uporabo frekvenčnega območja, ki je navadno rezervirano le za izobraževalne institucije.

Več si lahko preberete v The Brown Daily Heraldu.

14 komentarjev

AMD izziva - Intel se umika

The inquirer - The inquirer navaja, da je AMD v nekaj današnjih ameriških časnikih (med drugim Wall Street Journal, USA Today in San Francisco Chronicle) objavil zanimivo celostransko reklamo, na kateri AMDjev procesor stoji v boksarskem ringu in čaka na nasprotnika iz Intela. S tem so pozvali svojega konkurenta na uraden dvoboj, v katerem bi se naj pomerila strežnika z dvojedrnimi procesorji obeh podjetij, testiranje pa bi izvedla nepristranska družba. Po besedah AMDja bi z rezultati takšnega testiranja končni uporabniki lažje izbrali procesor, ki bi najbolj ustrezal njihovim potrebam, a Paul Ottelini, CEO Intela, je izziv gladko zavrnil.

Če vas zanima kaj več o AMDjevi zanimivi reklamni potezi (ki je, mimogrede, na tak način niso izvedli prvič) preberite izvorno novico na The inquirerju in poročanje PCWorlda.

Intel je upravičeno vrgel brisačo v ring, saj je AMD trenutno težkokategornik, vprašanje pa je, kako se bodo na to potezo odzvali kupci.

21 komentarjev

Pocenitev procesorjev AMD

DigiTimes - Predvčerajšnjim je AMD najavil pocenitve svojih namiznih procesorjev. Najbolj (25%) je padla cena Sempronom, ki bodo do začetka zime po napovedih že izginili iz proizvodnje. Dvojedrni procesorji Athlon iz serije X2 so se pocenili za 8 do 12 odstotkov, cenejši pa bodo tudi Athloni 64, ki tečejo pri hitrostih nad 3200+, in sicer za 11-22%. Če vas zanimajo točne številke, si lahko ogledate izvorno novico s podrobnim pregledom sprememb cen.

34 komentarjev

AMD želi 50-odstotni tržni delež

več strani - Na trgu procesorjev trenutno še vedno prevladuje Intel, vendar pri Advanced Micro Devices napovedujejo resen boj. Zastavili so si namreč cilj, da do leta 2015 na trgu mikroprocesorjev dosežejo kar 50 % delež. In kako se bo oz. se je AMD lotil omenjene težke naloge?



Letos je podjetje na trg spravilo kar nekaj novosti, ki že prispevajo svoj delež k rastoči prodaji. Na začetku leta so končno odgovorili na Intelovo tehnologijo Centrino ter začeli s prodajo procesorjev Turion (na trgu seveda še vedno ostajajo vse mobilne izvedbe namiznih procesorjev), pretekli mesec so se z dvojedrnim Athlonom 64 X2 odzvali na Intelov dvojedrni Pentium D, medtem ko se boj na trgu nižjega cenovnega...

57 komentarjev

AMD, DDR2, Socket M2

X-Bit Labs - Advanced Micro Devices (AMD) bo kljub govoricam o preskoku DDR2 tehnologije le to podprl v svojih 64-bitnikih.

Prvi procesorji s podporo DDR2 SDRAM bodo tako dvojedrni Athloni 64 X2, ki naj bi bili na voljo v drugem četrtletju leta 2006, sodeč po AMDjevih načrtih za prihodnost. Novi procesorji bodo tako uporabljali spet novo podnožje z imenom Socket M2, ki naj bi po nekaterih neuradnih informacijah imelo kar 1207 pinov. Počakajmo kaj bo o tem povedal AMD.

Z novimi procesorji pa se bo spet nekoliko povečala oddana toplotna moč le teh. Tako bodo prihajajoči Athloni FX kurili 125W, Athloni 64 z enim jedrom pa do 104 W, medtem ko bodo imeli dvojedrni Athloni 64 X2 110 W oddane toplotne moči. Z novim podnožjem M2 bodo prav tako prišle zahteve po matičnih ploščah, ki bodo zmožne dovajajti procesorju 90 A toka, za razliko od danes zahtevanih 80 A.

Podnožje M2 pa bi rad AMD razširil po vseh cenovnih segmentih, zato bodo s prehodom na novo podnožje predstavili tudi nova jedra ostalih...

14 komentarjev

AMD bo morda preskočil podporo DDR2 tehnologiji

X-Bit Labs - AMD, ki je bil vedno skeptičen glede podpore DDR2 tehnologiji, resno premišlja, da bi prešel naravnost na tehnologijo DDR3 ali XDR. Kot je vsem znano, je pri AMD-jevih procesorjih pomnilniški krmilnik vgrajen v sam procesor in sprememba podpore tehnologiji zahteva preoblikovanje jedra. Odločitev je tako vse prej kot lahka.

Zastavlja se vprašanje, kako bo AMD vzdržal korak z Intel-om vse do množične uporabe DDR3 tehnologije. Kot primer naj navedemo, da je Infineon ponudil testne primerke DDR2 pomnilniških modulov v marcu 2003 in šele 16 mesecev kasneje so se pojavile prve matične plošče z ustrezno podporo. Infineon bo ponudil testne primerke pomnilniških modulov DDR3 šele konec leta 2006. Samsung, ki je v sredini februarja izdelal prvi DDR3 pomnilniški čip velikosti 512 MB, načrtuje, da bo spodoben izdelati dovolj modulov že v letu 2006. AMD bi moral tako na stari tehnologiji zdržati vse do leta 2006.

Tudi Intel bo zelo verjetno prešel na DDR3. Tehnologije XDR skoraj zagotovo ne...

63 komentarjev

AMD predstavil dvojedrne Athlone in Opterone

AnandTech - Tako AMD kot Intel se spopadata s težavami pri doseganju vedno višjih hitrostih delovanja njunih procesorjev. Intel, ki je do nedavna slovel po, v primerjavi z AMD-jem, hladnih procesorjih, je z izdajo Prescotta prevzel neslavno krono najbolj vročega procesorja. Oba proizvajalca sta tako že pred časom spoznala, da zgolj dvig frekvence delovanja ne bo zadoščal. K8 arhitektura, ki je osnova za današnje AMD-jeve procesorje, je bila od vsega začetka načrtovana tako, da bo lahko podpirala več jeder hkrati. Oba proizvajalca namreč menita, da je v tem trenutku ravno dvojederna tehnologija odgovor na brezmejne želje in potrebe kupcev po surovi procesorski moči.

AMD je danes...

35 komentarjev

AMD Venice in San Diego sta tu!

X-Bit Labs - Kot je bilo pričakovati, je AMD danes potihoma splavil novo revizijo jedra K8 svojih procesorjev Athlon 64 in Sempron, imenovano Venice oz. San Diego. Čeprav oba uporabljata dvokanalno podnožje S939, se prvi ponaša s standardnimi 512 KB predpomnilnika L2, medtem ko se drugi kiti kar s celim megabajtom. Na X-bit labs so že objavili prvi test, kjer so si med drugim ogledali tudi, kako se novo jedro navija. Rezultati so zelo spodbudni, saj so pri privzeti napetosti 1,4 V in brez kakršnega posebnega hlajenja dosegli stabilno frekvenco 2,712 GHz z nekoliko višjo napetostjo 1,58 V pa skoraj 2,9 GHz, točneje 2,880 GHz.

Kot kaže je AMD končno le uspel zmešati dobro delujočo 90-nanometrsko formulo SOI, tako da od sedaj naprej vsem navijačem in SSE3-navdušencem ostajata le še dve, zelo očtni, izbiri: Venice in San Diego!

Adijo Newcastle in Winchester, pozdravljena Venice in San Diego ;-)

48 komentarjev

Zgodba o nekem ponarejevalcu denarja

Slashdot - Ob koncu tedna večina računalniške industrije stoji, saj je čas za zasluženi dopust. Da pa vam ne bo dolgčas, podajam povezavo na zgodbo o ponarejavlcih denarja, ki so leta 2001 poskbeli, da velik del kanadskih trgovcev ni želel sprejemati 100 dolarskih kanadskih bankovcev. Malo daljša povest o tem, kaj vse se da narediti z navadnimi brizgalnimi tiskalniki ter malo iznajdljivosti. Seveda ne pozabijo omeniti, kakšne napake so pokopale ponarejevalce.

15 komentarjev

Izdan popravek za Microsoft Office 2003

Newsfactor - Microsoft je izdal t.i. "critical update" za svoj najnovejši izdelek na trgu - Microsoft Office 2003 - in sicer že dva tedna po tem, ko je le-ta prišel na tržišče. Popravek naj bi odpravil napako, ki je uporabniku onemogočala odpiranje ali shranjevanje datotek, ki vsebuje OfficeArt sliko, ki pa je bila popravljana ali shranjena v prješnji različici Officea. Vodilni na Microsoftu pravijo, da je to še relativno nov izdelek, ter da prodaja še ni stekla s polno paro in da bo do takrat, ko bo dosegel večjo popularnost, popolnoma "delujoč". Upajmo da bo res tako, saj navsezadnje le ni zastonj. Popravek in novica.

Dodatek alien-w: Microsoftova stran o popravku in novica na CRN.

8 komentarjev