»

IBM razvija kri za računalnike

Ars Technica - Ars Technica se je oglasila pri IBM Research v Zürichu in si ogledala, kako razvijajo novo tekočino, ki so jo marketinško poimenovali kar 5D elektronska kri in namerava rešiti težave pri nadaljnji miniaturizaciji čipov. Z njo želijo odpraviti ozki grli, ki ju predstavljata odvajanje toplote s čipov in njihovo napajanje z energijo.

V računalnikih in na integriranih vezjih je v tretji dimenziji namreč še veliko prostora, a je tja silno težko postaviti čipe, ker je treba nekako zagotoviti, da se bodo še vedno lahko hladili. Tipičen namizni procesor zlahka porabi več kot 100 W energije in torej odda ravno toliko toplote, česar ni problem odvesti. Treh takih procesorjev pa ne moramo postaviti drugega nad drugega, ker...

8 komentarjev

Watson kot pek, farmacevt, inženir

The New York Times - IBM-ov pametni superračunalnik Watson postaja čedalje uporabnejši na najrazličnejših področjih. Nase je opozoril z zmago v priljubljenem kvizu Jeopardy, potem ga je IBM usmeril v koristnejše projekte. Študiral je medicino, da je lahko deloval v zdravstvu, poizkusil se je kot prodajni svetovalec, prečesal je tudi farmacevtske patente. Sedaj postaja Watson še pek, farmacevt in avtomehanik.

IBM navaja le nekaj projektov, kjer so v zadnjem času s pridom uporabili Watsona. V sodelovanju s farmacevtskim gigantom GlaxoSmithKline so mu dali prebrati vso znano gradivo o malariji in kemijskih učinkovinah. Watson se je iz tega naučil veliko, tako da je v prvi fazi sam identificiral učinkovine, ki se danes uporabljajo za boj proti malariji, in predlagal 15 novih učinkovin, ki...

9 komentarjev

IBM Watson bo začel delovati v medicini

"Tole vzemite dvakrat dnevno po obroku, predvsem pa veliko počivajte."

vir: Forbes
CNet - IBM-ov superračunalnik Watson, ki je največ pozornosti požel z zmago v Jeopardyju, bo čisto zares začel svojo medicinsko kariero. IBM je namreč podpisal dogovor z zdravstveno zavarovalnico WellPoint, da bo Watson sodeloval pri postavljanju diagnoz resničnim bolnikom in zdravljenju, kar bo prva komercialna uporaba Watsona.

Uporaba se bo začela prihodnje leto, Watsona pa bodo sprva uporabljala medicinske sestre, ko bodo pregledovale zahteve zdravnikov po zdravljenju in negi pacientov. Watson bo sledil vsem predpisanim režimom zdravljenja posameznega zdravnika in opozarjal na neskladja med različnimi tretmaji ali zdravljenjem in simptomi. Kasneje bodo Watsona začeli uporabljati tudi na onkologiji, kjer bodo imeli zdravniki najverjetneje terminalski dostop do...

27 komentarjev

IBM za Watsona priskrbel 120 petabajtov diskovja

vir: CNet
CNet - IBM-ov superračunalnik Watson je od prve najave pred dobrimi šestimi leti pa do danes zaslužen za že kar nekaj uspehov. Februarja je močno odmevala zmaga proti človeku na popularnem (vsaj v čezlužju) TV kvizu Jeopardy, maja pa so ga za nagrado poslali na krajši študij medicine. Zadnja pridobitev je novo obsežno diskovno polje, sestavljeno iz dvesto tisoč klasičnih trdih diskov s skupno kapaciteto 120 petabajtov. Služilo naj bi poganjanju zahtevnih računalniških simulacij vremena in klimatskih sprememb, ki kot vhod zahtevajo veliko količino ažurnih podatkov.

Na diskovju bo nameščen datotečni sistem GPFS (General Parallel File System), ki omogoča hitrejše branje in pisanje z razparceliranjem...

17 komentarjev

IBM Watson kot prodajni svetovalec

Extremetech - IBM-ov superračunalnik Watson, ki je premagal vse človeške tekmovalce v igri Jeopardy in začel študirati medicino, bo postavljen pred nov izziv. Poizkusil se bo v vlogi prodajalca oziroma svetovalca za stranke in pa pomoči uporabnikom.

Zamisel je logična. Prodajalec bi moral v idealnem primeru vedeti vse o vseh izdelkih, ki jih prodaja, a to jasno ni mogoče. Zato se včasih (ali pa tudi pogosto) zgodi, da na vprašanja potencialnih kupcev ne more odgovoriti in kupčija gre po zlu. Tu bi sposobnosti Watsona prišle zelo prav, saj ga lahko napolnimo z vsemi znanimi podatki o vseh prodajnih artiklih. Prvi uporabnik bo kar IBM, ki bo Watsona uporabil kot prodajnega svetovalca za stranke, ki bi želele kupiti - Watsona.

Watson je namreč ogromen iskalnik, ki ga...

10 komentarjev

IBM-ov Watson študira medicino

"Tole vzemite dvakrat dnevno po obroku, predvsem pa veliko počivajte."

vir: Forbes
Forbes - IBM-ov superračunalnik, poimenovan Watson, je doživel svojih petnajst minut slave februarja, ko je gladko porazil človeška rekorderja v televizijskem kvizu Jeopardy. Seveda pa tako intelektualnega kot finančnega kapitala v Watsona niso vlagali le zavoljo televizijskega nastopa. Nasprotno, projekt se že nekaj časa razvija tudi v aplikativnejše smeri.

Forbesov Bruce Upbin piše o usmerjanju Watsona v medicinske vode. Ekipa raziskovalcev iz unverze v Marylandu je pred približno letom in pol IBM-u pomagala izbrati medicinske učbenike in strokovne revije za učenje superračunalnika. Pomagali so jim tudi z izborom vprašanj, na katera naj bi sistem znal odgovoriti in s pomočjo katerih ga lahko preizkušajo. Dr. Elliot Siegel z omenjene univerze je nabor besedil označil...

99 komentarjev

V Sloveniji nov superračunalnik

Slo-Tech - Slovenija je včeraj dobila nov superračunalnik, katerega računski cikli bodo na voljo za zakup tudi manjšim podjetjem v oblaku (High Performance Cloud Computing). Podjetji IBM in Arctur sta postavili nov superračunalnik po IBM-ovem standardu iDataPlex, tržil pa ga bo Arctur. Projekt je bil vreden dva milijona evrov, delno pa ga je sofinanciralo Ministrstvo za gospodarstvo v okviru javnega razpisa, ki se izvaja v okviru operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007 - 2013.

Njegova zmogljivost je 10 teraflopov na sekundo, v prihodnosti pa naj bi jo povečali na 25 teraflopov na sekundo, s čimer se bo uvrstil na rep svetovne lestvice 500 najzmogljivejših superračunalnikov. IBM je leta 2008...

15 komentarjev

Nova lestvica superračunalnikov, Slovenci 201.

Razporeditev superračunalnikov po državah

BBC - Ponovno imamo pred seboj osveženo lestvico petsto najhitrejših superračunalnikov na svetu, ki so jo predstavili v Hamburgu na konferenci ISC (International Supercomputing Conference). Večjih pretresov ni bilo, saj na 35. lestvici še vedno prepričljivo vodijo ZDA, se pa povzpenja Kitajska.

Na prvem mestu vztraja Jaguar, ki ga imajo v ameriškem Oak Ridge National Laboratory in zmore 1759 teraflopov na sekundo. Sestavljajo ga AMD-jevi šestjedrni Opteroni, ki jih poganja Linux. Na drugem mestu imamo novinca z imenom Nebulae, ki deluje v Nacionalnem centru superračunalnikov v kitajskem mestu Šendžen. S 120.640 jedri zmore 1271 teraflopov na sekundo. Na tretje mesto je padel ameriški Roadrunner s 1042 teraflopi na sekundo.

Prvikrat se je zgodilo, da imajo Kitajci dva računalnika...

36 komentarjev

IBM na vrhu lestvice Green500

CNet - Lestvica najhitrejših 500 superračunalnikov, TOP500, je dobro znana, podobno pa je znano tudi dejstvo, da IBM na njej kraljuje že nekaj let, pravzaprav že od novembrske izdaje iz leta 2004, ko je vrh zavzel prvi Blue Gene/L sistem. A z vedno večjim poudarkom na porabi in varčnosti sistemov zelenemu gibanju ne morejo uiti niti superračunalniki, kjer je prav tako izredno močan IBM. Na lestvici Green500, ki računalnike s seznama TOP500 razvrsti glede na zmogljivost na Watt, je izmed prvih 20 sistemov kar 18 IBMovih. Na prvem mestu je superračunalnik, sestavljen iz BladeCentrov in nastanjen na Interdisciplinarnem Centru za Matematiko in Računsko Modeliranje Univerze v Varšavi. Le ta je s 536 Mflops/W kar 20 % bolj učinkovit od trenutno najhitrejšega sistema, IBMovega RoadRunnerja iz laboratorija v Los Alamosu, ki je s 444 Mflops/W kar četrti na lestvici.

Pri IBMu pravijo, da se zavedajo, da je iz dneva v dan bolj pomembna energetska učinkovitost zmogljivih računalnikov ter da surova...

8 komentarjev

IBM gradi nov superračunalnik

BBC - Čeprav je Blue gene/L še vedno edini superračunalnik, ki je presegel mejo 100 teraflopov (100 trilijonov operacij na sekundo), njegov rekord je namreč kar 280, na višku pa za kratek čas celo 367 teraflopov, IBM-u to očitno ni dovolj. Načrtujejo namreč izgradnjo novega superračunalnika, zaenkrat poimenovanega Roadrunner. Njegove zmogljivosti naj bi po napovedih segale preko 1 petaflopa (1000 teraflopov) v normalnih razmerah ter 1,6 petaflopa na višku zmogljivosti. Monstrum bo najbrž situiran v Nacionalnem Laboratoriju v Los Alamosu, njegova naloga pa naj bi bila zagotavljanje varnosti in zanesljivosti jedrskega orožja ZDA.

Izvirno novico je na BBC-ju odkril snow. Hvala mu!

8 komentarjev

Japonci rušijo rekorde

Slashdot - Na Japonskem so sestavili MDGrape-3, najzmogljivejši računalnik na svetu, ki premore kar za petaflop računske moči, oziroma kvadrilijon računskih operacij na sekundo. S tem je iz prvega mesta na seznamu 500 najzmogljivejših superračunalnikov izrinil IBM-ov BluGene/L. Obenem japonski MDGrape-3 za doseganje impresivnega rezultata uporablja zgolj 4808 procesorjev v primerjavi z BluGene/L, ki ga poganja 130,000 procesorjev.

Razvoj japonskega MDGrape-3 je trajal 4 leta, stal pa zgolj 9 milijonov ameriških dolarjev. Procesorske enote je izdelal Hitachi, s svojimi izdelki je sodeloval Intel (DC Xeoni) in pa SGI (povezave in ostala strojna oprema). Cena procesorske zmogljivost se je ustavila pri zgolj 15 dolarjih na gigaflop. Za primerjavo - cena gigaflopa znaša pri BlueGene/L 140 dolarjev in pri Earth Simulatorju kar 8,000 dolarjev, v začetku 90-ih let 20. stoletja pa je stal gigaflop okoli milijona dolarjev. Računalnik se bo uporabljal predvsem za preučevanje vedenja proteinov pri...

28 komentarjev

Odpuščanja, težavnih in bleščečih 5 proizvajalcev strojne opreme

SiliconValley.com - Scott McNealy je z mesta predsedujočega Sun Microsystems odstopil zaradi finančnih neuspehov podjetja. Novi predsedujoči, Jonathan Schwartz, je po mesecu dni napovedal črtanje 5.000 delovnih mest, kar je minimalna številka, ki so jo predvideli. Ostaja še 37.500 zaposlenih.

Odstopila sta tudi dva vodilna moža Sony BMG-ja: Dona Iennerja in Michele Anthonya, uradno zaradi zmanjševanja stroškov in iskanja novih smeri. Zaradi finančnega škandala so pri McAfeeju odpustili glavnega svetovalca Kenta Robertsa.

Globalizacija oziroma cenovna revolucija, kot jo bolj nevšečno imenuje kapital, je udarila tudi po nekoč paradnih konjih informacijske dobe. IBM se je že lansko leto umaknil iz področja strojne opreme, prav tako so na teh področji v težavah HP, Cisco Systems, Motorola in Sony.
Na drugi strani imamo pet uspešnežev: SanDisc, Apple Computers Inc., Jabil Circuit, Network Appliances in Seagate Technology. Kot so pri Wired lepo povzeli Forebesovo analizo: "Namesto, da bi iskali zlato...

0 komentarjev

Novi IBM-ov superračunalnik

SiliconValley.com - Podjetje IBM je oz. bo danes naznanilo rojstvo novega superračunalnika. Nova naprava z imenom Watson Blue Gene system je bila zgrajena v rekordnih dveh mesecih, uporabljalo pa jo bo 3.000 raziskovalcev v IBM-ovem Thomas Watson Research Center.

Maksimalna procesorska moč Watson Blue Gene je 115 teraflopov, kar pomeni 115 bilijonov kalkulacij na sekundo, njegova konstantna zmogljivost pa je 91,29 milijarde operacij na sekundo. Ti podatki postavljajo novonastali superračunalnik takoj za IBM-ov najzmogljivejši izdelek Blue Gene (maksimalno 135 bilijonov kalkulacij na sekundo), ki ga uporabljajo v Lawrence Livermore Laboratory.

Oba superračunalnika sta zgrajena modularno. Tako je sistem Watson sestavljen iz 20 modulov, v vsakem pa je po 2.000 PowerPC procesorjev. Kljub temu da so pri izgradnji uporabili nizkoporabniška vezja, naj bi Watson Blue Gene letno porabil za kar 400 do 500 tisoč dolarjev električne energije.

Če želite imeti omenjeni sistem doma, vam ga pri IBM izdelajo...

26 komentarjev

Napoved raziskovalne skupine Petrov: Konec prevlade Microsofta in Intela

X-Bit Labs - Podjetje Petrov group, ki se ukvarja s tržnimi raziskavami in strateškim svetovanjem na področju 'high-tech' industrije, je včeraj izdalo novo poročilo ( white paper) z naslovom Izginjanje prevlade Wintel-a - možni in verjetni scenariji.

V sporočilu za javnost je zapisano, da je zdaj napočil čas, v katerem je 'duopol' Microsofta in Intela na področju PC-jev resnično ogrožen. Zakaj? Zaradi kombinacije tehnološke diskontinuitete, velikih sprememb v zahtevah trga in cele kopice združenih tehnologij, poslovnih koalicij in pristopov, za katerimi stoji drugo vodilno podjetje - IBM. Avtorji poročila tudi menijo, da za naslednjo generacijo Linux PC-jev ni nujno, da bi temeljili na Intelovih čipih in da bodo tržni deleži na velikih porajajočih trgih najverjetneje določeni z domačimi vsebinami, ki ne bodo prišle iz Redmonda.

Skratka, po mnenju skupine Petrov bi naj pri pogubi Wintel nadvlade imel vodilno vlogo IBM. Možnih scenarijev je več, v bližnji prihodnosti pa so najbolj obetavni...

126 komentarjev

Superračunalniki v F1

Slo-Tech - V zadnjih letih je postala aerodinamika v F1 vse odločilnejši faktor na poti do uspeha. Ravno zaradi tega razloga se vse ekipe poleg uporabe vetrovnika zatekajo tudi k uporabi simluacijskih paketov na področju CFD (Computational Fluid Dynamics).

Kot poroča F1Racing.net je ekipa F1 Sauber Petronas danes v Hinwilu predstavila svojo novo pridobitev - superračunalnik "ALBERT".

"ALBERT" je sestavljen iz 530 procesorjev AMD Opteron, opremljen je z 1 TB pomnilnika ter 11 TB trdega diska in je zmožen premleti 2.3 Tflop/s. S tem velja za enega najzmogljivejših računalnikov v F1, kot tudi na splošno v avtomobilski industriji.

Kot primerjavo navajajo, da bi morala za dosego take računske moči celotna populacija Zuricha, celo leto na vsake štiri sekunde zmožiti po dve 8-mestni številki. [|O]

Se prevladi Ferrarija v F1 bliža konec ... ? [:|]

32 komentarjev

Filmska industrija gre po poteh glasbene

Slashdot - Po zgledu glasbene industrije je tudi filmska industrija oznanila, da bodo že ta teden začeli s tožbami proti uporabnikom, ki nelegalno delijo filme preko interneta.

Glavni cilj tožb bodo oboževalci, ki delijo večje količine digitaliziranih filmov preko peer-to-peer omrežij, niso pa omenili natanko katero omrežje bodo vzeli pod drobnogled. Pri MPAA (Motion Pictures of America), filmski različici združenja RIAA, niso hoteli dati nobenega komentarja, so pa povedali, da bo njihov šef podal podrobnejšo izjavo danes. Filmski studii ne pravijo približno koliko tožb bi naj bilo, se je pa omenjala številka okoli 200.

MPAA trdi, da zaradi piratstva izgubilo približno 3 milijarde dolarjev letno, ne omenjajo pa koliko od tega pa naj bi po njihovem "prispevalo" internetno piratstvo. Edino kar omenjajo je, da je "industrija zaradi nalinijskega piratstva ogrožena".

Gotovo bodo s tem izkoreninili piratstvo ravno tako kot so ga dejanja združbe RIAA.

22 komentarjev

Posneli prvo supernovo v gama spektru

The Register - Nedavno je mednarodni ekipi astronomov uspelo s H.E.S.S. (High-Energy Stereoscopic System), skupino štirih teleskopov v Nambiji, posneti prvo sliko supernove v gama delu EM spektra. S tem so dokazali, da so supernove eden izmed mnogih virov kozmičnih žarkov, visokoenergijskih žarkov, ki nas vsakodnevno bombardirajo.

Kaj je pri tem tako posebnega? Gama žarki imajo to nerodno lastnost, da prehajajo skozi skoraj vsako snov in jih je tako skoraj nemogoče "ujeti" ter upodobiti. Tokrat so si pomagali s sevanjem Čerenkova. Na kratko, to je sevanje, ki ga snov odda, če jo preleti nabit delec s hitrostjo večjo kot je hitrost...

13 komentarjev

BlueGene/L je najhitrejši na svetu

Overclockers Australia - IBM je spet osvojil prvo mesto na lestvici najhitrejših računalnikov na svetu. To jim je uspelo z novim prototipnim računalnikom BlueGene/L. V primerjavi z do sedaj vodečim NECovim Earth Simulatorjem, je bil razultat testa v Linpacku le nekaj odstotkov hitrejši, vendar IBM že načrtuje izgradnjo novega računskega stroja, ki se bo nahajal v Lawrence Livermore National Institute v Kaliforniji. Ta bo vseboval kar 130.000 procesorjev, kar je v primerjavi s trenutnim prototipom, ki jih ima "samo" 16.000, ogromno.

Zanimiv je tudi podatek o porabi elektrike -- trenutni prototip porabi kar osemindvajsetkrat manj elektrike kot leta 2002 zgrajeni Earth Simulator.

Računalnik nameravajo uporabljati v komercialne namene, najprej v naftni in biotehnični industriji.

16 komentarjev

Superračunalnik z več kot 10 000 procesorji

Linux World - NASA (The National Aeronautics and Space Administration) je dala zeleno luč za izgradnjo največjega superračunalnika, zasnovanega na računalnikih Altix podjetja Silicon Graphics (SGI), ki imajo po 512 procesorjev. Gruča dvajsetih računalnikov s skupno 10 240 procesorji bo služila oddelku Advanced Supercomputing Facility v Nasinem raziskovalnem centru v Moffett Fieldu v Californiji. Računalnik bo poganjal operacijski sistem Linux. Podrobnosti, mnenje Billa Thigpena, ki bo vodil projekt, in Linusa Torvaldsa, ki ga ni potrebno posebej predstavljati, najdete tukaj.

Na novico nas je opozoril stran na .

11 komentarjev

Prvi uporabni optični procesorji?

Lenslet - Podjetje Lenslet bo čez nekaj tednov na sejmu MILCOM v Bostonu (očitno gre za sejem vojaške tehnologije) predstavilo svoj prvi optični DSP Enlight256 z deklarirano hitrostjo 8 TeraFlops-ov, kar znese približno 1000 krat več od trenutno najbolj "mišičastih" DSP procesorjev.

Podrobnosti o notranjem ustroju in s tem tudi fleksibilnosti procesorja nisem zasledil, piše pa sicer nekaj o tem, da je vdelana v optiki MAC enota s fiksno vejico, ki zmore 8 bilijonov operacij na sekundo, ob njej pa vektorska enota z 128 milijardami operacij na sekundo. Vse skupaj krmili klasičen Texas Instruments-ov DSP serije TMS320C64xx, čeprav naj bi bil Enlight sposoben tudi samostojnega dela.

Zanimivo pa je videti elektrooptični vmesnik Ablaze, ki na Demo tiskanini služi kot vmesnik med fotoniko v DSP-ju in elektroniko na tiskanini, kjer tudi sicer "straši" kopica Xilinxovih FPGA-jev.

Ablaze je fizično kos polprevodnika na folijskem kablu, gre pa za svetlobni modulator s prostorsko modulacijo. Če sem...

4 komentarji

Moj računalnik je lahko superračunalnik

Wired News - Kaj bi rekli na to, če bi vam rekel da imate lahko na svoji mizi postavljen superračunalnik, ki bi se uvrstil med 500 najhitrejših računalnikov na svetu za samo 25.000 dolarjev? Mislim, da bi me po hitrem postopku razglasili za bedaka in krivoverca ter me odstavili s položaja administratorja Slo-Techa. Kaj pa če je vse res?

Podjetje ClearSpeed je namreč najavilo izid CS301 - procesor, ki bi deloval vzporedno z obstoječim/obstoječimi in vzporedno s svojimi bratci. Če sem prav razumel bi te zverinice, vsaka naj bi lahko izvedla 25 milijard operacij s plavajočo vejico v sekundi oziroma 25 gigaflopov, cinili kar na PCI kartice in to po štiri na vsako. Če preračunamo bi s šestimi PCI režami lahko dosegli računsko moč 600 gigaflopov, kar je kar ena šestdesetina (1/60) števila operacij na sekundo najmočnejšega računalnika na svetu - japonskega Zemeljskega simulatorja, ki je zapakiran v veliko skladišče in stane 350 milijonov dolarjev, s tem da si sploh nočem predstavljati koliko...

19 komentarjev