»

Naslednik Viste ima novo kodno ime

ZDNet - Microsoftov operacijski sistem, ki bo nasledil letos prihajajočo Visto, je dobil novo kodno ime - projekt, nekoč poimenovan z Blackcomb se bo odslej imenoval Vienna. Nov operacijski sistem še nima določenega uradnega datuma izida, znano je le, da bo izšel po izidu Windows Viste, vseboval pa naj bi nekaj karakteristik, ki so bile sprva predvidene kot del Viste, a so jih kasneje izvzeli, kot na primer nov datotečni sistem WinFS.

Zanimivo je, da je Vienna prav tako kodno ime za Microsoftov Live Communication Server 2005, vendar očitno Microsoftovih razvijalcev podvojeno kodno ime ne moti.

Novica izvira s strani ZDnet.

62 komentarjev

Intervju z Hansom Reiserjem

Slo-Tech - Navadno so intervjuji z razvijalci programja precej dolgočasni, a ne vsi. Intervju s Hansom Reiserjem je vsekakor prijetna osvežitev. Med drugim pove zakaj ni dokončal srednje šole, kaj se je naučil o znanosti in zakaj človek nikoli ne sme misliti, da so majhne anomalije v podatkih nepomembne.

Hans Reiser je idejni oče in razvijalec datotečnega sistema ReiserFS, katerega različica 3 je trenutno eden najbolj uporabljanih datotečnih sistemov v Linuxu. V prihajajočem 4.0 pa se Reiserjeva ekipa programerjev postavlja po robu fantom iz WinFS in Spotlight. Po njegovem je prišel čas za spremembo paradigem o datotečnem sistemu.

Mimogrede, Hans je lansko leto predaval tudi v Sloveniji.

22 komentarjev

WinFS Beta 1

Slashdot - Microsoft je izdal prvo Beta verzijo njihovega novega datotečnega sistema, ki je zaenkrat dostopna vsem razvijalcem na MSDN. Po prvotnih načrtih naj bi bil WinFS del Windows Vista, a so se kasneje pri Microsoftu drugače odločili, tako da lahko končno izdajo novega datotečnega sistema pričakujemo po izdaji naslednje generacije Windowsov. Na voljo bo kot brezplačen dodatek, snemljiv z Microsoftove strani, obstaja pa možnost, da bo podpiral tudi starejši OS - Windows XP. Za več podrobnosti se lotite novic na Slashdotu in Infoworldu.

39 komentarjev

Iz Microsoftovih logov

Slashdot - Skoraj osem let po prvem primeru napada LAND sta Windows XP SP2 in Windows Server 2003 še vedno neodporna nanj, poroča Slashdot. Na napako je pred tednom dni Microsoft opozoril srbski inženir Dejan Levaja, a od Microsofta ni dobil odgovora, zato je ranljivost javno objavil. Omeniti velja, da so pred tovrstnim napadom varni vsi računaniki za požarnimi zidovi, a žal je jih je premnogo v rokah neodgovornih administratorjev, ki niti za tako najosnovnejšo zaščito ne znajo ali nočejo poskrbeti.

Na Slashdotu še poročajo, da se lahko novega datotečnega sistema WinFS nadejamo tudi v Windows XP, kar je zelo presenetljivo po avgustovski odločitvi, da WinFS ne bomo videli v Longhornu (nasledniku Windows XP), ki ga lahko pričakujemo v letih 2006 (klient) oz. 2007 (strežniška različica). Ne pozabimo, da bomo v Windows XP deležni tudi Avalona iz Longhorna. Več o tem.

22 komentarjev

Longhorn bo zamudil

več strani -

Microsoft je uradno naznanil, da bo njihov prihajajoči operacijski sistem, bojda zaradi priprave servisnega paketa za Windows XP, malce zamudil -- predvidoma naj bi ugledal luč sveta leta 2006. Nekaj mesecev gor ali dol, pomembno je, ali se bo čakanje izplačalo. Ozirajoč se na novosti, ki jih pripravljajo, se očitno bo.

V Longhornu bo Microsoft predstavil tri glavne novitete. Avalon bo nov revolucionaren grafični vmesnik, Indigo pa bo predstavljal revolucijo v komunikacijah (intranet in internet povezljivost). Oba bosta na voljo tudi kot nadgradnji za Windows XP in Windows Server 2003. Tretja novost, na katero pa bomo še dolgo čakali, je WinFS. Novi sistem shranjevanja podatkov na disk bo ob izidu Longhorna še v stadiju beta, tako da ga v Longhorn ne bodo vključili, ampak bo na voljo kasneje. Ali bo WinFS deloval tudi na Windows XP in Server 2003, še ni znano. TheStreet in News.com.

Na novico nas je opozoril mchaber.

44 komentarjev

Longhorn Razvijalska mreža

Microsoft - Microsoft je pred kratkim odprl novo poglavje v knjigi Razvijalskega omrežja MSDN (Microsoft Developer Network) - Longhorn Developer Center (LHDC). Zadeva je razdeljena na štiri podpoglavja: splošne informacije o Longhornu; stran za razvijalce gonilnikov in programja; neke vrste forum za vprašanja, odgovore in predloge ter še razna testna ali že razvita orodja in podobno. LHDC.

Dodatek 18.40: Na CNET so opravili intervju z Billom Gatesom v katerem se tudi sprašujejo, če ni naložba samo kockanje. Predlagam, da si intervju preberete, čeprav se vam bo morda zdelo, da Bill govori veliko a nič ne pove - mislim da boste lahko izluščili bistvo.

12 komentarjev

WinFS in Longhorn je enako hitreje in pametneje

Tom's Hardware - Verjetno domala vsi poznate prihajajoči Microsoftov operacijski sistem Windows Longhorn. S to Microsoftovo noviteto bo luč sveta ugledal tudi nov datotečni sistem WinFS, katerega kratica FS pomeni Future Storage. Na Tom's Hardware so spisali zanimiv članek o kombinaciji teh dveh močno pričakovih Microsoftovih novosti. Sodeč po spisanem članku je o novem datotečnem sistemu veliko špekulacij s strani navadnih uporabnikov in "testerjev", vendar pa bo pomenil veliko pridobitev na tem področju. Več o tem.

10 komentarjev