»

Computex 2010: zunanje grafične kartice za prenosnike

Heise - Danes je zadnji dan tajvanskega sejma Computex in še zadnja priložnost, da si pogledamo nekaj novosti. Videti je, da so vnovič oživele ideje o zunanjih grafičnih karticah za prenosnike, s čimer je leta 2007 poizkusil MSI. To pot so poizkusili še enkrat.

Predstavili so tako imenovan vmesnik Graphics Upgrade Solution, ki se z računalnikom poveže prek priključka ExpressCard/34, zunanja kartica pa sede v ležišče PCI-Express-x16 (ki sicer prepusti zgolj PCIe-x1). Omejitev porabe električne energije vgrajene kartice znaša 90 W, kar je za povprečne kartice dovolj, za najpožrešnejše zverine pa niti ne, ki pa spričo bornega PCIe-x1 tako ali tako ne bi zaživele v polnem...

19 komentarjev

nVidia G70 v mobilni izdaji

techPowerUp! - Na techPowerUp so objavili 26 slik nVidiine predstavitve novega grafičnega procesorja za prenosnike, G70 Go, v kateri so navedene funkcije in specifikacije novega čipa. Podatek, najbolj vreden omembe, je prav gotovo zmogljivost na watt, saj se je glede na kartico 6800 Go Ultra skoraj podvojila. Prav tako je ostala enaka tudi razporeditev pinov na čipu in širina pomnilniškega vodila, tako da je čip združljiv s tiskanimi vezji, namenjeni za 6800 Go kartice. Omenimo naj še, da G70Go podpira vse funkcije 7800 GTX grafične kartice (razen SLI), torej pixel shaderje 3.0, HDR osvetljevanje itn., uporablja pa PCI Express povezavo.

11 komentarjev

Nvidia in nova vezna čipovja

The inquirer - Nvidia pripravlja nova vezna čipovja, ki pa za razliko od slavnega Nforce 4 ne bodo na voljo v obliki enega čipa, ampak bo tokrat rešitev bolj klasična - torej severni in južni mostiček. Nov izdelek bo slišal na ime Tforce, na voljo bo pa v dveh izvedbah.

Severna mosta bosta dva - in sicer bosta oba imela integriran grafični krmilnik, kar v tem primeru pomeni okleščen GF6200 TC, ki bo imel na voljo le dva cevovoda in bi naj konkuriral ATI-jevemu Radeon Xpress 200. Bo pa boljša izvedba, Tforce 6150 za razliko od Tforce 6100 podpirala še Pure Video in PCIe režo za zunanjo grafično kartico.

Prav tako bosta na voljo dva južna mostička, poimenovana Nforce 420 in Nforce 410. Nforce 420 bo vseboval podporo za štiri S-ATA priključke, Gigabit LAN in RAID, medtem ko bo Nforce 410 podpiral dva S-ATA priključka, RAID in 10/100 Mbit LAN vmesnik.

12 komentarjev

Nvidia nForce 4 SLI X16

AMD SLI X16

AnandTech - Potem ko je nVidia za procesorje AMD A64 izdala zelo uspešno vezno čipovje nForce 4, kasneje pa še nForce 4 Intel Edition, ki služi poganjanju Intelovih procesorjev, so se odločili da izdajo prvo večjo nadgradnjo tega čipovja.

Kot že vsi veste, je nVidia z njihovimi SLI grafičnimi karticami zadela žebljico na glavico in si s tem priborila odločilno prednost pred kanadskim tekmecem ATI-jem v borbi na grafični fronti. Edina pomanjkljivost SLI-ja je bila do sedaj v tem, da je bilo treba za uporabo SLI grafike razdeliti PCI Express X16 vodilo na dve polovici, ki sta seveda delovali samo s polovično hitrostjo (2X8).

In ravno to pomanjkljivost so se pri nVidii namenili odpraviti. Novi...

20 komentarjev

NForce 4 SLi za Pentium procesorje

Tech Report - Do nedavna se je zdelo, da v razvoju vedno močnejših in z dodatnimi funkcijami nabitih procesorjev in naborov zanje, prednjačita AMD in nVidia. Prvi je ponovno, razen pri obdelavi video podatkov, ujel in prehitel večnega tekmeca, nVidia pa je ponudila možnost hkratne uporabe dveh grafičnih kartic na matični plošči. Za vse ljubitelje izredno požrešnih iger, je bila odločitev o nakupu jasna.

Intel glede hitrejših procesorjev odgovora ni imel, zato sta v začetku leta z nVidio izmenjala več licenc. Tako je nVidia 4. aprila predstavila prvi vezni nabor za Intel platformo, ki podpira SLi tehnologijo.

Nov vezni nabor je zaradi arhitekture Pentiuma...

13 komentarjev

Težave z nForce 3 in 4

The inquirer -

Epox in Abit sta potrdila poročila o težavah plošč, osnovanih na veznem čipovju nForce 3 in nForce 4. Težave se pojavljajo pri uporabi Athlon 64 procesorjev z revizijo jedra E in sicer se nekatere plošče v navezi s temi procesorji (ki jih še ni na trgu) nočejo zagnati ali pa se samodejno izklapljajo. Nvidia je sicer zanikala težave, o katerih so se prva poročila pojavila na CeBIT-u.

Kakorkoli že, težave niso prehude, saj jih je mogoče odpraviti s posodobljenim BIOS-om za problematične plošče. Za nekatere plošče so že na voljo nove različice BIOS-a, proizvajalca pa zagotavljata, da bodo težave odpravljene pravočasno. Težavo je povzročil AMD, ki je v novi reviziji jedra spremenil termalno regulacijo, kar je povzročilo zgoraj opisane travme. Še povezava do izvirne novice.

5 komentarjev

Nova ATi Radeon Xpress nabora

The Register - Že nekaj časa je znano, da pri ATi delajo na svojem veznem čipovju. Pravzaprav gre za dve različni čipovji s kodnima oznakama RS480 in RX480.
Sedaj se je razvoj končal in pri ATiju že razpošiljajo prve primerke za proizvodnjo. V duhu marketinške terminologije so jih preimenovali v Radeon Xpress 200 in 200P. Skupno jima je to, da sta v prvi vrsti namenjena Athlonom 64 ter močnejšim Sempronom, vsebujeta PCI Express podporo ter vgrajen grafični čip, ki nudi popolno podporo DirectX 9.0 in Vertex ter Pixel shaderem 2.0.

Med opremo spada pri vsakem ena PCI-E 16x reža, ki bi naj po novem nadomestila AGP vodlo, štiri PCI-E 1x za dodatne kartice, še vedno pa podpirata tudi PCI standard. Med izhode lahko prištejemo VGA in DVI, AC 97 osemkanalni zvok, do osem USB 2.0...

17 komentarjev

ATI Radeon Xpress

The Register - ATI je podjetje, znano predvsem po svojih grafičnih čipih, obenem pa izdeluje tudi vezna čipovja. Tako so napovedali svoje prvo vezno čipovje s podporo PCI Express za naslednji mesec in mu nadeli ime Radeon Xpress. Nov ATIjev izdelek bo najprej na voljo za AMD Athlon 64, in sicer v dveh različicah - 200G in 200P, znana tudi kot RS480 in RX480. Vezno čipovje z imenom 200G bo vsebovalo integrirano grafično jedro RV370, okoli katerega sta zgrajena tudi Radeon X600 ter X300, medtem ko bo 200P verzija brez vgrajenega grafičnega jedra.

Vezna čipovja za Intelove procesorje pa se imenujejo RC400 in RS400, od katerih bo imela RC400 verzija prav tako vgrajeno grafično jedro RV370. Izdelek naj bi bil na voljo novembra, medtem ko bodo vezna čipovja za AMD na voljo oktobra. Več o novostih si lahko preberete na tej hiperpovezavici.

12 komentarjev