»

Britanska policija zahtevala razkritje šifrirnih ključev borcev za pravice živali

Schneier.com - Maja letos smo poročali, da si je britanska vlada zaželela podelitev pooblastila policiji, da od osumljencev zahteva razkritje šifrirnih ključev ali šifrirane vsebine. Tako so v Britaniji sprejeli zakonodajo, ki predvideva do dve leti zaporne kazni za osebo, ki ne bo želela razkriti svojih šifrirnih ključev oz. odkleniti šifrane vsebine.

Razlog? Boj proti "teroristom" in "pedofilom", seveda. A kdo so teroristi in pedofili v praksi?

Odgovor smo žal dobili kar kmalu. Zakon Regulation of Investigatory Powers Act je v veljavo stopil oktobra letos in že po slabih dveh mesecih je britanska policija od prvih osumljencev zahtevala šifrirne ključe.

Zanimivo pa je, da pri tem ne gre ne za teroriste, ne za pedofile, pač pa za okrog trideset aktivistov, ki se borijo za pravice živali.

Česa točno so omenjeni obtoženi sicer ni znano, žal pa vse skupaj močno spominja tako na Orwellov 1984, kot tudi na njegovo Živalsko farmo.

47 komentarjev

nVidia in Dell predstavila Quad SLi

Dell Quad SLi

vir: AnandTech
Slo-Tech - Sejmi so idealna priložnost, da podjetja predstavijo produkte, ki zaradi vrtoglave cene ne najdejo prostora na naših mizah. Kljub temu te predstavitve ponujajo pogled, v katero smer se bo razvoj najverjetneje nagnil, vsekakor pa prispevajo k ugledu njihove blagovne znamke.

In medias res! Pred časom smo že poročali o Gigabytovi matični plošči, na katero lahko namestimo štiri grafične kartice. Plošča, razen štirih PCIe rež, ne prinaša nič zelo posebnega. Bolje povedano, ni predstavljala do sedaj, ko sta moči združila nVidia in Dell. Slednji bo na začetku pomladi ponudil pravo namizno pošast, poimenovano Dimension XPS 600, katere bistvena značilnost so štirje grafični procesorji.

Inženirji so ubrali drugačen pristop, kot pri Gigabytu. Za osnovo so...

34 komentarjev

Gigabyte i-RAM 2

VR - Zone - O Gigabyte-ovem i-RAM-u smo že obširno poročali. Gre za napravo, ki se obnaša podobno kot trdi disk. Namesto iz magnetnih plošč se podatki prebirajo iz spominskih modulov.

Kljub temu, da i-RAM nikoli ni bil dobavljiv v večjih količinah, niti ni segel do srca (in potem v denarnico) navdušencev, Gigabyte že pripravlja naslednika. I-RAM 2 bo namesto DDR uporabljal DDR2 module, bistven je preskok na SATA II vmesnik (iz SATA I), v nedrje pa bo naprava lahko sprejela osem modulov, s skupno kapaciteto 16 GB. Prav tako ne bo več v obliki PCI kartice, pač pa kot zunanja enota, ki se bo dala po želji namestiti kot 5,25 inčna enota.

Cene niso znane, uradna predstavitev je predvidena za februar 2006.

18 komentarjev

Gigabyte Quad SLi

Quad SLi

vir: Hkepc
Hkepc - Gigabyte očitno precej sredstev namenja proučevanju neraziskanega področja. Pred časom so denimo predstavili i-RAM, ki naj bi v prihodnosti nadomestil trde diske.

Te dni pa so se na HKPEC pojavile slike matične plošče, ki naj bi omogočila Quad SLi. Po skopih informacijah naj bi bila plošča zgrajena okrog »novega« veznega nabora SLI 16X, ki premore dovolj PCIe stez za delovanje štirih grafičnih kartic.

Informacije, ali bo matična plošča na voljo v prosti prodaji, še ni.

25 komentarjev

Nvidia nForce 4 SLI X16

AMD SLI X16

AnandTech - Potem ko je nVidia za procesorje AMD A64 izdala zelo uspešno vezno čipovje nForce 4, kasneje pa še nForce 4 Intel Edition, ki služi poganjanju Intelovih procesorjev, so se odločili da izdajo prvo večjo nadgradnjo tega čipovja.

Kot že vsi veste, je nVidia z njihovimi SLI grafičnimi karticami zadela žebljico na glavico in si s tem priborila odločilno prednost pred kanadskim tekmecem ATI-jem v borbi na grafični fronti. Edina pomanjkljivost SLI-ja je bila do sedaj v tem, da je bilo treba za uporabo SLI grafike razdeliti PCI Express X16 vodilo na dve polovici, ki sta seveda delovali samo s polovično hitrostjo (2X8).

In ravno to pomanjkljivost so se pri nVidii namenili odpraviti. Novi...

20 komentarjev

Gigabyte i-RAM

Gigabyte i-RAM

vir: AnandTech
AnandTech - Kljub temu, da današnji diski omogočajo povsem spodoben prenos podatkov, seveda niso primerljivi z RAM-i. To očitno vedo pri Gigabyte-u, kjer so ponudili kartico z imenom i-RAM. Gre za napravo, ki se obnaša podobno kot trdi disk. Namesto po magnetnih ploščah se podatki prebirajo iz spominskih modulov.

Kartico vstavimo v prosto PCI režo. Če mislite, da se podatki prenašajo preko PCI vmesnika, se motite. Komunikacija poteka po SATA (I) kablu in vmesniku, tudi sistem (BIOS) prepozna kartico kot trdi disk. PCI reža služi zgolj za napajanje.

Kako je s trajanjem oziroma ohranjanjem podatkov? Proizvajalec zagotavlja, da baterija na kartici zagotavlja ohranjanje podatkov 16 ur brez dovoda električne energije. Torej, v kolikor je računalnik priklopljen na električno omrežje in je stikalo na...

35 komentarjev