»

Prihodnost Itaniuma znana 26. aprila?

Itanium Tukwilla

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - 26. aprila se bo očitno zgodila predstavitev, na kateri bosta Intel in HP družno predstavila svoje načrte za naslednjo generacijo procesorjev Itanium. Že prihodnje leto naj bi sicer izšla naslednja generacija procesorjev, označena s kodnim imenom Poulson, ki naj bi po pričakovanjih prinesla znatne izboljšave glede na trenutno še aktualne procesorje s kodnim imenom Tukwilla, predstavljene lanskega februarja. Aprila naj bi Intel in HP, ki skupaj arhitekturo IA64 razvijata že od leta 1989 (Intel se je HP-ju pridružil leta 1994), predstavila naslednika čipov Poulson, ki bodo očitno nosili ime Kitsson. Pričakujemo jih lahko v letu 2014, v skladu z dvoletnim razvojnim ciklom arhitekture Itanium. Glede na izjave Kirga Skaugena, vodje Intelovega strežniškega oddelka, naj bi...

7 komentarjev

Intel predstavil Itanium Paulson

HotHardware - Intel je ta teden na konferenci ISSCC (International Solid-State Circuits Conference) predstavil novo generacijo procesorjev Itanium, ki nosijo kodno ime Paulson. Kot pravijo, gre za največjo prenovo v družini Itanium, s katero želijo znamki povrniti sijaj.

Procesorji Paulson so zgrajeni v 32 nm-tehnologiji, imajo osem jeder, 54 MB predpomnilnika (od tega 32 MB deljenega) in 3,1 milijarde tranzistorjev. Nazaj so popolnoma združljivi s predhodniki Itanium 9300 (kodno ime Tukwila). Imajo več cevovodov ter dvakrat večjo širino izvajanja (12 niti namesto šestih). Pričakovati je, da bo Intel sčasoma ponudil tudi verzije z manj jedri in predpomnilnika, ki bodo namenjene kupcem s plitvejšim žepom.

Podatkov o ceni, dobavljivosti in dejanski zmogljivosti še ni.

5 komentarjev

Izdan šestjedrni mikroprocesor

X-Bit Labs - Intel je včeraj uradno predstavil svoj novi procesor za zahtevne strežniške sisteme, ki ima na eni rezini kar šest jeder. Nova serija se imenuje Xeon 7400 in poleg večjega števila jeder ponuja 16 MB L3-predpomnilnika. Močnejša različica Xeon X7460 bo tiktakala z 2,66 GHz, šibkejša E7440 pa z 2,40 GHz, čemur bosta ustrezali porabi 130 in 90 W električne energije. Za nekoliko manj zahtevne bo Intel prodajal tudi štiri okrnjene petdesetvatne različice z 12 MB predpomnilnika.

Arhitektura Xeon 7400 je nazaj združljiva s 7300, torej lahko naslavlja do 256 GB pomnilnika in 16 fizičnih procesorjev (96 jeder). Pričakovati je, da bodo nove strežnike s temi procesorji vodilni izdelovalci sistemov predstavili kmalu. Omeniti velja še AMD-jev zaostanek, ki vsaj še leto dni ne bo zmožen ponuditi šestjedrnikov, kar Intelu odpira svetlo pot v prihodnost. Še cena: od 1391 do 2729 dolarjev za kos v količinah nad tisoč. Več o tem.

41 komentarjev

Novi Xeoni

ComputerBase - Devetnajstega junija naj bi Intel predstavil, na novi Core arhitekturi temelječe procesorje, za strežnike in delovne postaje, Xeon. S tem bodo omenjeni procesorji predstavljeni kot prvi izmed novih serij Intelovih procesorjev. Šestim modelom, predstavljenim na omenjen datum, se naj bi kasneje pridružil še varčen model z oznako Dual-Core Xeon DP LV 5148, s porabo 40 W.

Najzmogljivejši model, s frekvenco 3 GHz, bo nosil oznako Dual-Core Xeon DP 5160, zanj pa bo potrebno odšteti 851 ameriških dolarjev. Najšibkejši model bo nosil oznako Dual-Core Xeon DP 5110 ter imel frekvenco 1,6 GHz, njegova cena pa bo znašala 209 ameriških dolarjev. Vseh šest predstavljenih procesorjev bo imelo 4 MB drugonivojskega predpomnilnika in porabo 80 W (po poročanju The Inquirerja naj bi ta vrednost znašala celo 65 W).

Več o tem v izvorni novici na ComputerBase.

19 komentarjev

Paxville na testni mizi

vir: GamePC
GamePC - Intel je že pred precej časa izgubil tekmo za prvi dvojedrni procesor za strežnike, je pa pred časom uspel poslati na trg nove dvojedrne Xeone, znane tudi pod imenom Paxville. Procesorji uporabljajo 2 MB L2 predpomnilnika, so izdelani v 90 nm tehnologiji, podpirajo HyperThreading in delujejo pri frekvenci 2,8 GHz.

Enega takih primerkov (v bistvu dva) so dobili v roke pri GamePC-ju, kjer so ga posadili v Asusovo PVL-D ploščo, zgrajeno okoli Intel E7520 veznega čipovja in vse skupaj pognali skozi lepo število testnih aplikacij. Na koncu so rezultate primerjali z dvojedrnim Opteronom in ugotovili...da Intelova stvaritev ne more konkurirati AMD-ju. Paxville je namreč energetsko precej požrešen - avtor testa pravi, da je najbolj "požrešen" procesor, kar jih je...

11 komentarjev

Dvojedrni Xeoni so tu

X-Bit Labs - Kot ruska stran X-Bit Labs poroča, je Intel včeraj začel razpošiljati prve primerke dvojedrnih Xeonov 2,8 GHz. Novi procesor je osnovan na jedru s kodnim imenom Paxville in ima dva megabajta drugonivojskega predpomnilnika na jedro (torej štiri), vse skupaj je jasno izdelano v 0,09-mikronski tehnologiji. Prav tako tudi podpira HyperThreading (tako lahko v dvoprocesorskem sistemu izvajate hkrati osem niti), 64-bitno računanje, EDB, DBS in večino drugih Intelovih pogruntavščin. Za procesor boste odšteli 1043 dolarjev po kosu, če jih boste kupili vsaj tisoč. Za konec letošnjega leta nam Intel obljublja še dvojedrne Itaniume ter Xeone MP. Več o tem.

21 komentarjev

HyperThreading je lahko nevaren

KernelTrap - Običajno v poročamo o varnostnih luknjah v programski opremi, tokrat pa je hrošč skrit v procesorju. Intelova sicer zelo uporabna tehnologija HyperThreading namreč z varnostnega pogleda nekoliko <i>šepa</i>.

Colin Percival, član FreeBSD-jeve varnostne ekipe, je odkril varnostno luknjo, ki omogoča razkritje zaupnih informacij, npr. tajnega ključa. S pomočjo merjenja časa dostopa do informacij je namreč možno med dvema procesoma, ki hkrati tečeta na jedru, vzpostaviti prikrit komunikacijski kanal do hitrosti 400 kilobajtov na sekundo (podatek za 2,8 GHz procesor). Varnostno luknjo omogoča skupni predpomnilnik za obe niti.

Za enouporabniške računalnike to ni večja grožnja, vsekakor pa je to lahko precej nevarno za večuporabniške delovne postaje ali strežnike. Najenostavnejša rešitev je zaenkrat izklop HyperThreadinga v BIOS-u.

Naj omenim še eno zanimivost, ki sem jo odkril med nabiranjem povezav za novico. AMD-jevi dvojedrni procesorji imajo omogočen bit, ki naznanja...

56 komentarjev

Xeoni MP pod tisoč dolarji

X-Bit Labs - Viri blizu Intela sporočajo, da namerava Intel sredi aprila na trg poslati nove Xeon MP procesorje za t.i. value večprocesorske strežnike. Zaradi tega naj bi se 18. aprila cena klasičnega Xeona MP 2.0GHz spustila s 1177 na 856 dolarjev, da se napravi prostor za novega, s čimer bo cena Xeonov MP prvikrat nižja od tisoč dolarjev. Vzrok za to znižanje je poleg splavitve novih procesorjev gotovo tudi AMD-jeva konkurenca, ki nudi Opterone 800, ki so trenutno znatno cenejši od Xeonov. Intel uradno navedb ni komentiral. Več o tem.

6 komentarjev

Vedno manj mikronov

X-Bit Labs - Intel nadaljuje s svojo agresivno politiko zmanjševanja litografije svojih procesorjev in izdelkov nasploh. Po poročanju X-Bit Labs nameravajo takó pri Intelu že sredi letošnjega leta pričeti s proizvodnjo v 0.09-mikronski tehnologiji. Prav tako sta, vsaj po njihovih besedah, naslednja procesorja, to sta Prescott in Dothan, že izrisana in čakata na začetek proizvodnje. Prescott naj bi se na prodajnih policah znašel še letos. Pojavlja pa se vprašanje, do kam bo zmanjševanje litografije še mogoče. In kaj po tem ...

13 komentarjev