»

Konec programskih patentov v ZDA?

Groklaw - Programski patenti so najverjetneje dobili hud udarec. Zgodilo se je sicer že pred tremi meseci, a je bila novica nekako prezrta.

30. oktobra 2008 je bil v ZDA zaključen sodni proces In re Bilski, kjer je Zvezno prizivno sodišče (ki rešuje vse pritožbe v patentnih zadevah v ZDA) odločilo, da metode in druge neoprijemljive stvari ne morejo biti več kar tako patentirane, temveč da morajo patenti njuno izpolnjevati t.i. kriterij naprave ali transformacije, torej da mora biti ključen del patenta dejanska namenska naprava in/ali fizična transformacija. Čeprav patentna vloga, ki je bila predmet procesa, nima neposredne zveze s programsko opremo (gre za vlogo za patentiranje poslovne metode), proces predstavlja precedens, ki bo imel po pričakovanjih močan vpliv tudi na področje programskih patentov - ker računalnik pač ni namenska, ampak splošna naprava.

Znano je, da je bila ravno patentna zakonodaja v ZDA do nedavnega tista, ki je dovoljevala patentiranje praktično vsega, kar si lahko...

67 komentarjev

So mobilni telefoni prisluškovalne naprave?

Schneier.com - Ta teden je ameriški okrožni sodnik Lewis Kaplan presodil, da je uporaba "klateške prisluškovalne naprave" (ang. roving bug) zakonita, saj zakonodaja dovoljuje prisluškovanje pogovorom, ki se odvijajo v bližini mobilnega telefona osumljenca. Ob tem je tudi prišlo na dan, da FBI s pomočjo mobilnih telefonov lahko prisluškuje osumljencem kazivih dejanj in sicer tako, da na daljavo vključi mikrofon na mobilnem telefonu in prisluškuje pogovorom v bližini telefona.

FBI je namreč omenjeno tehniko prisluškovanja uporabil pri preiskavi dveh domnevnih mafijcev, Johna Ardita in njegovega odvetnika Petra Pelusa. Pri tem je zanimivo, da je sodnik Kaplan v svojem mnenju oz. obrazložitvi odločitve zapisal, da je "vlada zaprosila za uporabo klateške prisluškovalne naprave ... Sodnik Jones je uporabo odobril, ter dovolil uporabo prisluškovanja v štirih restavracijah ter namestitev prisluškovalne naprave v Arditov mobilni telefon. Naprava je delovala kadar je bil telefon vključen ali izključen...

58 komentarjev

Ameriško vrhovno zvezno sodišče vzelo pod lupo "očitnost" patentov

ZDNet - Zvezno vrhovno sodišče ZDA, države ki je najbolj radodarna pri dodeljevanju različnih, tudi programskih patentov, je vzelo pod lupo "očitnost" patentov. Ena od zahtev pri dodelitvi patenta je namreč to, da patentirani "izum" povprečnemu predstavniku stroke ni očiten. Kakšna je bila praksa do sedaj, je vsakomur ki področje vsaj malo spremlja, jasno glede na množico očitno očitnih patentov (sicer pa si lahko nekaj očitnih pogledate na tem spletnem mestu). Seveda je očitnost precej izmuzljiv pojem, posebej ko gledamo obstoječe patente - saj veste: "po bitki je lahko biti general". Sodišče si bo vzelo čas za razmislek do julija 2007, če pa bo prišlo do bistvenih sprememb glede patentabilnosti "očitnih" zadev, se bo marsikomu odvalil kamen od srca. Še originalna novica.

2 komentarja

Delujoč model hiperprostorskega pogona

Slo-Tech - Prijavitelj patenta za t.i. pogon warp se je znašel pred težko nalogo: patentni preizkuševalec mu je naložil, da predstavi delujoč model prijavljenega izuma.

Upajmo, da bo prijavitelj čimprej izdelal opisano napravo. Mnogi inženirji po svetu že čakajo, da si ogledajo patent, saj bo izum pomenil pravo revolucijo na področju potovanja po vesolju in nas končno ponesel izven našega kilavega osončja, če avtor ne bo dovolil prej, pa vsaj čez 20 let, ko bo patent postal javno dobro.

Naslednji logični korak je seveda patent za osebni teleport. Upajmo, da nadebudni inženir vsaj prijavo že piše, če že ni zgradil delujočega modela.

70 komentarjev

ZDA od Googla želi podatke o iskalnih pojmih

Slo-Tech - Ameriško pravosodno ministrstvo je v sredo zaprosilo kalifornijsko sodišče, da Google prisili, naj odgovori na sodni poziv izdan avgusta 2005 in jim izroči en milijon naključno izbranih iskalnih pojmov iz obdobja kateregakoli tedna, ki ga Google sam izbere ter vzorec enega milijona spletnih mest, ki jih ima Google v svoji bazi.

Vendar pa ameriška vlada teh podatkov ne potrebuje zaradi boja proti terorizmu (kot bi morda kdo pričakoval), pač pa zato, da bi pripravili analizo, ki naj bi pomagala pri obrambi ustavnosti zakona Child Online Protection Act, katerega izvajanje je bilo zadržano leta 2004. Mimogrede, zakon je bil zadržan zato, ker je bil po mnenju ACLU zastavljen preširoko in bi lahko odraslim onemogočil dostop do zakonitih pornografskih strani. Ameriška vlada je namreč želela dokazati, da bi bil COPA zakon veliko bolj učinkovit kot programski filtri.

Za razliko od Googla, ki zahtevanih podatkov ne želi dati in se namerava boriti do konca, pa so po besedah predstavnika...

32 komentarjev

XML tarča patentnih tožb

CNet - Naslednja tehnologija, na področju katere se obetajo odmevne patentne tožbe, bo očitno XML. Firma Scientigo meni, da si lasti ključne patente ( 5842213 in 6393426), pogajanja pa so predali podjetju, katerega specializacija je vnovčevanje patentnih zahtevkov. Glede na to, kako popularen je XML zapis na praktično vseh področjih IT, bo gotovo še zanimivo. Izvorna novica.

Le kaj bi nas zabavalo, če ne bi bilo softverskih patentov?

15 komentarjev

Microsoft se seli v avtomobile

Slashdot - Ne, (na žalost) ni šala. V Redmondu so si resno zadali nalogo, da bodo postali glavni distributer programske opreme v avtomobilih.

In namreč to s posebno verzijo operaciskega sistema Windows CE, ki bi naj imel pod kontrolo vse, od sistemov za zabavo do sistema za navigacijo. Prvi sistem so že predstavili na konferenci v Detroitu, kjer so imeli posebej prirejeniva Hummerja H2 in enega Volvoja. V Hummerju je bil 400 MHz PC s 32 MB RAMA ter še dodatnih 32 MB flash pomnilnika, poganjal pa je Windows Automotive. Cel računalnik je bil spakiran pod zadnji sedež ter je bil opremljen z GPS sprejemnikom ter Bluetooth adapterjem. Glavni namen Bluetootha bi naj bila možnost povezave z voznikovim ali sopotnikovim mobilnim telefonom, kar bi omogočalo dostop do MSNjevih uslug, katere lahko omogočijo informacije v zvezi s cestami in prometom.

Na srečo omenjajo, da Windows Automotive ne bo povezan s kritičnimi sistemi v avtomobilu, tako da sesutje ne bo povzročilo nesreče. Za več informacij pa

62 komentarjev

Gmail nič več ?

Slo-Tech - Kot poroča CNET news, Googlu v črnem scenariju grozi, da bo moral spremeniti ime svoje elektronske poštne storitve. Ker ameriški urad za patente obravnava prijave po časovni ureditvi, torej, kdor prej pride, prej melje, se zna zgoditi, da velikana med iskalniki kdo prehiti.

Kot veste, so Gmail spustil na prostost 1. aprila in takrat tudi registrirali blagovno znamko. Toda od 31.3 do 7.4 so se prijavila še tri podjetja, ki hočejo registrirati isto ime. Vsi pa so registrirali e-mail storitev, ki ima enako ime.

To so :
Cencourse, zahtevek poslan 31.3.
Precison Search, zahtevek poslan 2.4.
Gospel Music Association, zahtevek poslan 8.4

8 komentarjev

Patent tedna: Seznam opravil

Slashdot - Zaradi novega mogočnega trenda v razvoju računalniške industrije smo se odločili, da uvedemo novo rubriko novic, ki je pravzaprav edina rubrika, ki na Slo-Techu sploh obstaja. Naše budno oko bo noč in dan spremljalo sprejemanje programskih patentov in vsak teden enemu izmed njih podelilo laskavi naslov: "Patent tedna".

Tokrat nismo imeli težkega dela, saj je nov Microsoftov izum, ki ga je prvi opazil sam predsednik žirije, Gandalfar, zares vreden tega imena in je pustil konkurenco daleč za sabo. Ameriški patentni urad mu je namreč pod zaporedno številko 6,748,582 podelil patent za uporabo seznama opravil pri razvoju programske opreme, ki se samodejno generira iz komentarjev v programski kodi. Po domače povedano, Microsoft si je izboril pravico, da lahko edino on uporablja t.i. sezname "TODO". Redmondskemu vrhu za dosežek čestitamo in mu pošiljamo šopek cvetja s pripisom: "Gaudeamus igitur, iuvenes dum summus!". Naš izbor so potrdili tudi na ostalih mednarodno uveljavljenih...

74 komentarjev