»

Mobitelov začetek leta – videotelefonija nič več brezplačno

Mobitel - V mesecu novembru ter decembru smo uporabniki paketa Itak uživali v brezplačnem gigabajtu prenesenih podatkov. Z začetkom tega leta pa se je ta ugodnost nehala, namesto tega pa so cene za 50 odstotkov nižje, kot so bile pred brezplačnim gigabajtom. V dobrih starih tolarjih to pomeni 0,05 SIT na kilobajt – ali v novi domači valuti 0,00021 EUR/kB. Ta ugodnost velja samo za naročnike paketa Itak, Mobitel pa obračunava megabajt kot 1024 kilobajtov ( uradni cenik).

Prav potiho so začeli zaračunavati tudi videotelefonijo. Storitev, od katere so operaterji pričakovali velikanske prihodke ter tako upravičili nakup dragih koncesij UMTS, v praksi ni nikoli zaživela. Ob takratni cenovni postavki, kjer bi video klic plačevala kličoči ter klicatelj in to po ceni 50 nekdanjih tolarjev, so se modro odločili, da je za tovrstno storitev še prezgodaj. Sledila je uvedba tako imenovanega preizkusnega obdobja, v katerem je bila videotelefonija brezplačna in se je prav tako končalo 1. 1. 2008 ( novica, ...

50 komentarjev

Delavnica: Nadaljevalna raba jezika XML

Slo-Tech - V četrtek, 23.3. vas ob 17.00 vabimo v Kiberpipo na delavnico Tomaža Kaštruna o nadaljevalni rabi jezika XML.

V delavnici bomo tokrat na kratko spoznali uporabnost XSLT, za pretvarjanje dokumentov XML in prikazovanje njegove vsebine. Na podlagi nekaj osnovnih primerov bomo spoznali nekaj sintakse ter elementov za upravljanje vsebine dokumenta XML. Hkrati pa si bomo pogledali tudi dve večji komponenti XSLTja, to sta XPath in XLink.

Tomaž Kaštrun jezik XML redno uporablja v življenju raziskovanja, pri uporabi baz podatkov ter v svetu programiranja.

Delavnica traja dve uri, dela se za računalniki. Zaradi omejenega števila mest so prijave obvezne, zbirajo se na naslovu tomazk@mail.ljudmila.org

4 komentarji

Mobilatorij

Mobitel - Mobitel že četrto leto potuje po Sloveniji in ponuja ogled sodobnih tehnologij. Tako se bodo v naslednjih tednih ustavili v Kočevju in predstavili Mobilatorij, kjer se bomo lahko seznanili z različnimi področji telekomunikacij, ponujali pa bodo tudi osnovne in nadaljevalne tečaje računalništva ter prost dostop do svetovnega spleta. Mobitel želi s tem projektom predstaviti njihove nove storitve, ki jih omogoča napredek tehnologije. Dogajanje se bo odvijalo na mestni ploščadi v Kočevju, dostop do interneta bo na voljo vsak dan v tednu, za večje skupine pa so na voljo tudi delavnice. Vstop v Mobilatorij bo brezplačen, obiskovali pa ga boste lahko do začetka decembra.

3 komentarji

Mobitelova poslovna uvertura

Mobitel - Včeraj smo pisali o Mobitelovi novi storitvi SMS zgrešeni klic, danes pa je tu že nova zamisel. Mobitel po novem svojim poslovnim uporabnikom ponuja Poslovno Uverturo. Gre za že znano uslugo (ob čakanju, da se klicani oglasi, običajno zvonenje spremlja popularna melodija) z eno razliko - po novem lahko uporabnik sam posname predvajani posnetek. Na voljo je tudi precej nastavitev - lahko določite časovna obdobja, v katerih Poslovna Uvertura deluje, pa skupine telefonskih številk, katerim se predvaja. Več na mobitelovi strani.

Poslovneži se bodo torej odslej lahko predstavili stranki, še preden se bodo oglasili na telefon.

16 komentarjev

Mobitelova nova storitev - SMS zgrešeni klic

Slo-Tech - Mobitel je predvčerajšnjim objavil, da ponuja zanimivo novo storitev pod dokaj reprezentativnim imenom SMS zgrešeni klic. Ideja je enostavna - vsakič, ko ste zaradi nedosegljivosti omrežja, ugasnjenega telefona ali kakšnega drugega razloga nedosegljivi, se vsi klicatelji, ki vas v tem času skušajo doseči, zabeležijo. Takoj, ko je to spet možno, vas mobilni operater s SMS sporočilom obvesti o zamujenih dohodnih klicih največ petih klicateljev in največ za obdobje zadnjih treh dni.

Če želite vključiti storitev, pošljite SMS z besedo klic na številko 1918. Zadeva je tako v Kokoški kot izven nje brezplačna, več informacij pa lahko najdete v uradni izjavi za javnost.

71 komentarjev

SMS-i iz tujine brez prednaročila

Mobitel -

Mobitel je za uporabnike predplačniškega sistema Mobi pripravil novost. Pošiljanje SMS-sporočil v tujini bo odslej možno brez predhodnega naročila, česar se bodo razveselili številni uporabniki, zlasti pa tisti, ki bodo počitnice preživljali v tujini in bi želeli komunicirati s simpatičnimi SMS-sporočili. Naj spomnimo, da so bili do sedaj Mobi uporabniki primorani skleniti predhodno naročilo, podpisati posebno pogodbo, nakar so za storitve, opravljene v tujini, prejeli poseben račun. Pošiljanje poteka sedaj popolnoma enako kot v Sloveniji, porabljeni zneski pa se trenutno odštevajo z računa. Še cene: 42 SIT za naročnike in 50 SIT za Mobijevce. Klik!

2 komentarja

December je tu...

Jaz - Hm ne vem, kako je pri vas, ampak mene na začetku decembra vedno prime nekakšna melanholija. Vse je naenkrat tako mrzlo, sivo in zakajeno, ljudje postanejo tečni, nič se ne dogaja in tako naprej... Pred nami so torej mrzli zimski meseci in upam, da se boste imeli fajn. Pa brez skrbi, tudi jaz začnem uživati v zimskih radostih (kepanje sošolk, recimo... [>:D]), le malo prilagoditve rabim. On to the news...

3 komentarji