»

Pet let Firefoxa

Phoenix 0.1

Ars Technica - Pred davnimi časi sta prvo brskalniško vojno bila Microsoft z Internet Explorerjem in Netscape s svojim Navigatorjem, ki se je kasneje preimenoval v Communicator. Na prelomu tisočletja je vojno dobil Microsoft, ki je nato nekaj časa užival obdobje brez hude konkurence. Mir je bil kratkoživega značaja, saj se je 9. novembra 2004 pojavil novi tekmovalec - Mozilla Firefox 1.0. Pet let pozneje še vedno teče druga brskalniška vojna, kjer sta glavna igralca prav IE in Firefox.

Razvoj Firefoxa se je uradno začel že leta 2003, ko je Mozilla Organization objavila, da se bodo z Mozilla Suite preusmerili na Firefox in Thunderbird. Prvotno se je Firefox imenoval Phoenix, a so ga preimenovali v...

23 komentarjev

Netscape leti na smetišče zgodovine

več strani - Na prelomu tisočletja, v času največje norije in balonastega vzpona dot-com podjetij, sta bitke za prevlado na področju internetnih brskalnikov bíla Microsoft s svojim Internet Explorerjem in Netscape Communications, ki ga je kmalu prevzel AOL. Slednji se, tudi zaradi nekaterih čudnih odločitev vodstva in nagajanja Microsofta, uporabnikom ni prikupil, tako da je po koncu te vojne bolj ali manj životaril. Kljub dvakratnemu oživljanju ga niso spravili na noge, medtem ko je sprva stranski produkt Mozilla zacvetel.

AOL je sedaj uradno zabil zadnji žebelj v krsto Netscape Communicatorju z objavo, da ga ne bodo več vzdrževali. To pomeni, da od naslednjega februarja ne bodo pisali varnostnih popravkov, dodajali novih funkcionalnosti - skratka nič. Uporabnike so zgolj lepo povabili, da presedlajo na Mozillo in vklopijo netscapovsko preobleko. Več na Slashdotu in The Registerju.

15 komentarjev

9300i Communicator

Communicator 9300i

Monitor - Nokiin Communicator je že nekaj let priljubljena izbira med zahtevnejšimi uporabniki, predvsem za rabo v poslovne namene. Tokrat je finsko podjetje predstavilo naslednika modelu 9300, ki se zdaj imenuje 9300i. Ta je svojemu predhodniku močno podoben, a prinaša pomembno novost - povezljivost Wi-Fi po standardu 802.11g, s katero je model 9300i po zmogljivostih praktično izenačen s precej večjim modelom 9500. Prenovljen Communicator bo na voljo v dveh različicah - v eni za evropski in azijski ter v drugi za ameriški trg. Na voljo bo v prvem četrtletju prihodnjega leta, pričakovana cena pa znaša 700 evrov.

0 komentarjev

Tudi Nokia poklanja patente

OSNews - Zadnje čase je očitno kar v modi, da se največja IT podjetja poskušajo odkupiti odprtokodni skupnosti zaradi kolobocije s programskimi patenti. Kot poroča OSNews, so tako tudi pri Nokii ugotovili, da "odprtokodna skupnost spodbuja inovacije ter pomembno prispeva k nastanku in hitremu prenosu tehnologij na uporabno raven". Tako je od sedaj pri razvoju Linuxovega jedra dovoljena uporaba vseh Nokiinih patentov.

19 komentarjev

AMD izda računalnik za množice

The Register - AMD si je zadal sveto poslanstvo, da poveže na internet polovico svetovne populacije do leta 2015. S tem namenom je pred nekaj dnevi poslal v proizvodnjo 'Emmo' oz. kot je uradno ime tega gizmota 'Personal Internet Communicator'. Kot je bilo pričakovano na napravi tečejo "Windows XC", ki so v osnovi predelan Windows CE operacijski sistem. Srce PICa sestavlja AMD Geode GX500 procesor, ki mu pomaga 128 MB DDR SDRAMa ter 10 GB trdi disk. Za pogovor z okolico je opremljen z modemom, štirimi USB priključki ter priključkoma za miško in tipkovnico. Poleg tega dobijo kupci še poleg 15" monitor.

Brez dvoma je ta naprava namenjena za manj razvite države, saj so pri AMDju poskušali zmanjšati ceno posamezne enote na minimum. So se pa...

52 komentarjev

Nokia podprla razvoj Mozille?

Slashdot - Nokia naj bi, tako poročajo anonimni viri, sofinancirala Mozilla Fundation in njihov razvoj spletnega brskalnika za majhne prenosne naprave. Ali je novica resnična ali ne, niso niti potrdili niti zanikali, vendar je nekaj že danes gotovo -- preden bo Minimo (Mini Mozilla) pripravna za prilaganje k dlančnikom in mobilnim telefonom, bo trajalo še precej časa, saj je danes standardna Mozilla precej večja kot najnovejša Opere, kar utegne povzročiti težave pri transportiranju na telefone. Minimo se tako naprimer zaganja precej dlje kot sam telefon. Nenazadnje pa Nokia išče tudi profesionalne rešitve, saj nestabilnost programa nekajkrat na dan nikakor ne bo prinesla zaupanja kupcev. Je pa konkurenca vedno dobrodošla.

21 komentarjev

Nokia prevzema nadzor nad Symbianom

Slashdot - Nokia je napovedala, da bo od britanskega podjetja Psion kupila delnice Symbiana, tako da se bo njen delež v tem podjetju povzpel na zavidljivih 63 odstotkov. Izdelovalci mobilnikov, kot sta Siemens in Samsung, bodo tako imeli težko izbiro: dva komerciala operacijska sistema, pri čemer bo prvi v večinski lasti konkurenčnega podjetja, tj. Nokie, drugi pa Microsoftov, ki se je zaenkrat uveljavil pod pričakovanji.

Morda pa prihaja čas za Linux ...

7 komentarjev

Prenovljeni communicator

The Register - Verjetno vas ni veliko, ki ne bi vsaj vedeli, kaj pomeni beseda communicator, če je v povezavi z Nokio. Telefon, ki ni samo to, telefon, ki ima vedno nekaj več in nekaj, česar še drugi nimajo. Seveda na račun velikosti in cene. Telefon za prave poslovneže, torej.

Vendar je bila serija 9000, kakor so zaradi kodnih imen poimenovali vse izdane telefone, že precej zastarela. Da bi zadovoljili vse prestižne uporabnike, se je Nokia odločila izdati nov model, in sicer 9230. Kaj pa bo poleg tribanda, GPRS podprtih MMS-ov in ostalih dobrot še ponujal, so si ogledali tukaj. Tudi vi si lahko.

Ostali lahko samo upamo, da bo kmalu prišlo do PDA-GSM poroke..

1 komentar

Novi Zip 750MB že v prodaji

Yahoo News - Iomega je včeraj naznanila, da pošilja na trg novi Zip pogon, ki bo zmožen shraniti kar trikrat večjo količino podatkov kot njegov predhodnik Zip 250MB. Novi pogoni bodo na voljo v dveh različicah, ki pa se bosta razlikovali samo v vmesniku. Prva bo uporabljala USB 2.0, v jeseni pa bo na voljo tudi firewire različica.

Po besedah Iomege bodo hitrosti prenosa dosegale približno 7,5 MB/sec, njihov pogon pa bo menda tudi precej vzdržljivejšiin seveda kompatibilen z starimi Zip disketami (250MB in 100MB).
Še cena: okroglih 180USD [:\\]
Vse to in še več si preberite na tej spletni strani.

5 komentarjev