»

Samsung bo ponudil pomnilnik DDR2 z večjo gostoto zapisa

TG Daily - Samsung je naznanil, da bo do konca letošnjega leta začel z masovno proizvodnjo DDR2 pomnilniških modulov, izdelanih v 60 nm proizvodnem procesu. 60 nm moduli bodo v primerjavi s starejšimi nudili večjo kapaciteto in hitrost ter manjšo porabo energije. Gostota zapisa na novih, 60 nm čipih bo namreč znašala 2 Gb (pri 80 nm čipih le 1 Gb), prav tako pa bi naj novi pomnilniki bili za 20 % hitrejši od 80 nanometrskih bratcev.

Čipi z 2 gigabitno gostoto zapisa bi se naj znašli na 8 GB FBDIMM in RDIMM (registered, dual inline) modulih ter 4 GB UDIMM (unbuffered, dual inline) in SODIMM modulih, pri čemer bodo slednji namenjeni prenosnikom. Po besedah predstavnikov Samsunga bi novi 8 GB modul s 36 2-gigabitnimi čipi porabil okoli 30% manj električne energije od starega, sestavljenega iz 72 1 gigabitnih čipov.

6 komentarjev

Gigabyte i-RAM 2

VR - Zone - O Gigabyte-ovem i-RAM-u smo že obširno poročali. Gre za napravo, ki se obnaša podobno kot trdi disk. Namesto iz magnetnih plošč se podatki prebirajo iz spominskih modulov.

Kljub temu, da i-RAM nikoli ni bil dobavljiv v večjih količinah, niti ni segel do srca (in potem v denarnico) navdušencev, Gigabyte že pripravlja naslednika. I-RAM 2 bo namesto DDR uporabljal DDR2 module, bistven je preskok na SATA II vmesnik (iz SATA I), v nedrje pa bo naprava lahko sprejela osem modulov, s skupno kapaciteto 16 GB. Prav tako ne bo več v obliki PCI kartice, pač pa kot zunanja enota, ki se bo dala po želji namestiti kot 5,25 inčna enota.

Cene niso znane, uradna predstavitev je predvidena za februar 2006.

18 komentarjev

Gigabyte Quad SLi

Quad SLi

vir: Hkepc
Hkepc - Gigabyte očitno precej sredstev namenja proučevanju neraziskanega področja. Pred časom so denimo predstavili i-RAM, ki naj bi v prihodnosti nadomestil trde diske.

Te dni pa so se na HKPEC pojavile slike matične plošče, ki naj bi omogočila Quad SLi. Po skopih informacijah naj bi bila plošča zgrajena okrog »novega« veznega nabora SLI 16X, ki premore dovolj PCIe stez za delovanje štirih grafičnih kartic.

Informacije, ali bo matična plošča na voljo v prosti prodaji, še ni.

25 komentarjev

Gigabyte i-RAM

Gigabyte i-RAM

vir: AnandTech
AnandTech - Kljub temu, da današnji diski omogočajo povsem spodoben prenos podatkov, seveda niso primerljivi z RAM-i. To očitno vedo pri Gigabyte-u, kjer so ponudili kartico z imenom i-RAM. Gre za napravo, ki se obnaša podobno kot trdi disk. Namesto po magnetnih ploščah se podatki prebirajo iz spominskih modulov.

Kartico vstavimo v prosto PCI režo. Če mislite, da se podatki prenašajo preko PCI vmesnika, se motite. Komunikacija poteka po SATA (I) kablu in vmesniku, tudi sistem (BIOS) prepozna kartico kot trdi disk. PCI reža služi zgolj za napajanje.

Kako je s trajanjem oziroma ohranjanjem podatkov? Proizvajalec zagotavlja, da baterija na kartici zagotavlja ohranjanje podatkov 16 ur brez dovoda električne energije. Torej, v kolikor je računalnik priklopljen na električno omrežje in je stikalo na...

35 komentarjev

Še ena luknja v OWA...

InfoWorld - OWA oz. Outlook Web Access (za neznalce: gre za storitev strežnika Exchange, ki omogoča dostop do 'webmaila' preko spletnega brskalnika, hkrati pa deluje, izgleda in se obnaša podobno kot namizni Outlook) je zopet preluknjan. Težava tudi tokrat leži v HTML delu sporočil ter napadalcu omogoči skoraj popoln nadzor nad poštnim predalom. Če vas zanima več, si nujno oglejte Microsoftov security bulletin.

0 komentarjev

Novi HDDji iz IBMa

X-Bit Labs - IBM je naredil pomemben korak naprej z najavo treh novih družin trdih diskov. To so:

-Deskstar 120GXP: Ta družina diskov bo narejena na 40 GB ploščah in bo podpirala ATA/100 vmesnik. Imela bo tri modele s kapacitetro 120 GB, 80 GB in 40 GB. Vrteli se bodo pri 7200 obratih na minuto, vhodni čas pa bo znašal 8.5 ms. IBM obljublja da bodo Deskstar 120GXP dokaj tihi in zelo ekonomični diski.

-Travlestar 60GH: Družina bo uporabljala 15 GB plošče in bo namenjena uporabi v prenosnikih. Zaradi tega bodo pogoni široki samo 2.5 palca (6.3 cm) in visoki le 12.5 mm. Vrteli se bodo pri 5400 rpm, vhodni čas bo pa znašal 12 ms.

-Travelstar 40GN: Ta družina mobilnih diskov pa bo bolj miniaturna. Tudi ti so široki 2.5 palca vendar le 9.5 mm visoki. Družina bo vključevala štiri modele s kapacitetami 40 GB, 30 GB, 20 GB in 10 GB. Narejeni bodo na 20 GB ploščah. Vrteli se bodo s hitrostjo 4200 obratov v minuti, vhodni čas bo pa znašal 12 ms.

Deskstar 120GXP družina naj bi se začela prodajati v...

1 komentar