»

Venezuelska vlada bo ponujala računalnike

Ars Technica - Hugo Chavez bo svojim državljanom kmalu začel prodajati poceni računalniške sisteme (od 400 do 1400 dolarjev). V namiznih napravah bodo tiktakali cenejši od 1,5- do 3-gigaherčni Celeroni in Pentiumi 4, medtem ko bodo v prenosnikih bite premetavali dvogigaherčni Core 2 Duo. Operacijski sistem seveda ne bodo zlobna kapitalistična Polkna, temveč bolj levičarsko usmerjeni GNU/Linux, ki ga za podobne namene med drugim uporabljajo tudi druge južnoameriške države, recimo Brazilija.

Vlada obljublja, da se bo trudila nuditi računalnike po nizkih cenah, Chavez je recimo komentiral, da je eden od njihovih sistemov približno 40% cenejši od konkurence, poleg tega pa je njegova prednost tudi v daljšem, triletnem garancijskem obdobju.

Izvorna novica.

12 komentarjev

Zaupni japonski jedrski dokumenti dostopni preko P2P

Crypto-Gram - Najnovejša številka Crypto-Grama prinaša zanimivo zgodbo, povezano z varnostjo jedrske elektrarne na Japonskem.

Vodstvo neke elektrarne je namreč svojemu pogodbenemu sodelavcu dovolilo, da je v njihovo interno omrežje vključil svoj prenosni računalnik. Ta oseba si je na računalnik prenesla zaupne dokumente, hkrati pa je imela na njem nameščen program za razdeljevanje datotek preko P2P. Podrobnosti zgodbe sicer niso znane, kaže pa, da je bil računalnik okužen z virusom, ki je omogočil dostop do vseh datotek preko P2P - in jedrske skrivnosti so bile kar nekaj časa na voljo celotnemu internetu.

Japonska vlada je kasneje zaprosila vse uporabnike interneta, naj datotek ne razširjajo dalje. Kaj več pač ne morejo storiti ... Žal je bilo podobnih varnostnih incidentov še nekaj.

12 komentarjev

krugle

Wired News - Naslednji mesec bo splet izzvala nova storitev krugle, iskalnik posvečen odprtokodnim projektom. Specializiranost bo prinesla možnost (eksplicitnega) iskanja po dokumentaciji ali izvorni kodi. Najuporabnejša novost pa je nedvomno kombinacija dodajanja lastnih zaznamkov k najdenemu, zdrževanje zanimivih zadetkov v lastno zbirko in deljenja slednje z drugimi.

Bo takšna storitev omilila NIH sindrom med odprtokodniki?

7 komentarjev

Čip brez tranzistorjev

Wired News - Wolfgang Porod in kolegi poigravajo z radikalno novim čipom, ki namesto tranzistorjev uporablja osamele magnetne domene (skupke enako usmerjenih dipolov). Te 110 nm velike "nano-magnete" oblikujejo iz nikelj-železove zlitine uparjene na silicijevo podlago z litografijo s curkom elektronov.
Razporeditve, ki se obnašajo kot NAND in NOR vrata jim že delujejo, kar zadošča, da lahko izračunamo vsako izjavo v Boolean logiki.

Ideja je fantastična in v vseh pogledih prekaša današnje rešitve. Takšen čip ima manjšo porabo, ne potrebuje vmesnih povezav, kar omogoča precej večje gostote računskih elementov, lahko ga preprogramiramo kar med delovanjem (karikirano, Core-Duo preoblikujete v Turiona in nazaj, odvisno od potreb aplikacije) in še konfiguracije so stabilne, zato ni treba ves čas dovajati energije, da ohranjamo informacije (podobno kot to ni potrebno pri trdih diskih). Kratkomalo Mooru kaže jezik.

V primerjavi s potencialno konkurenco, kvantnimi računalniki, je velika...

36 komentarjev

Lenoba

engadget - Vrata, ki se sama zaklepajo, so nujno zlo. Brez njih bi bili čisto preveč izpostavljeni stiku s soljudmi, ampak po drugi strani ta mir poplačamo z naporom, ko jih tu in tam vseeno potrebno komu odpreti. Nič več! Alexandre Ferreira Novello je spisal navodila, kako si sestaviti vrata, ki se odpirajo samodejno in na daljavo. Rešitev sledi vsem sodobnim smernicam programske arhitekture in med drugim vključuje jasno delitev na klienta in strežnik (implemenitran kot servis), možnost uporavljanja z vrati preko HTTP protokola ter podroben dnevnik. Kaj lepšega bi si človek še lahko želel?

Verjetno se vsi strinjamo, da hoja nima kaj iskati v 21. stoletju. Žal ima velika večina transportnih...

7 komentarjev

Dobro jutro, Slo-Mod!

Slo-Tech - Če se vam kdaj potoži za vzdušjem, ki je vladalo v zadnjih decemberskih dneh leta 1999, ko je Slo-Tech odprl svoja vrata, ali pa ga sploh niste doživeli, imate odlično priložnost, da to popravite. Priča smo lahko rojstvu nove slovenske strani Slo-Mod, usmerjene predvsem v modifikacijske vode. Fantje (če se za kakšinim izmed vzdevkov skriva deklica, se ji iz vsega srca opravičujem) pravijo, da spočetka upajo na vsaj novico dnevno, tako da jih velja občasno poklikati, ako čutite sušo glede tovrstnih novic pri nas. Vsekakor pa si preberite njihov prvi članek, Izdelava nosilcev.

Konkurenca je vedno dobrodošla, če drugega ne, se bo tako morda kdo od nas zavlekel pred tipkovnico in spackal kakšen nepozaben članek. (Dosedanje, nekoliko srednjeveške motode priepričevanja člankopiscev, kot ste najbrž opazili, ne delujeo ravno najbolje. Packi mi imamo predebelo kožo.) [;)]

17 komentarjev

Otroci z oddajnikom?

več strani - V ameriškem podjetju Wherify Wireless so naredili še en korak več v razvijanju GPS opreme. Od sedaj naprej lahko kar preko interneta naročite zapestno uro z vgrajenim GPS oddajnikom in malim morjem bolj ali manj uporabnih zadevic, kot naprimer atomska ura, pozivnik, itd. Namenjena je predvsem "skrbnim" staršem, ki nikoli ne vedo, kje se nahaja njihov otrok. S to zadevico namreč lahko določijo njegov položaj na nekaj metrov natančno. Ah, Američani... Klik!

1 komentar