»

Dvojedrnih Phenomov ne bo

Hartware.net - AMD naj bi proizvajalcem matičnih plošč sporočil, da za prvo polovico letošnjega leta napovedanih dvojedrnih Phenomov ne bo. Procesorjev s kodnim imenom Kuma tako ne bo na prodajne police, zaradi česar bodo sedanji Athloni X2 edini dvojedrniki iz AMD-jevega tabora vse do konca letošnjega leta, ko naj bi jih zamenjali v 45-nanometrskem procesu izdelani dvojedrniki. Za omenjen korak naj bi se AMD odločil predvsem zaradi varčevanja s sredstvi, namenjenimi razvoju. Podobna usoda kot dvojedrne Phenome utegne doleteti tudi procesorje najvišjega cenovnega in zmogljivostnega razreda Phenom FX.

Več o tem si preberite na Hartware.net

3 komentarji

AMD predstavil procesorje Turion 64 X2

AMD - AMD je pred dnevi predstavil štiri nove procesorje za prenosne računalnike, z imenom Turion 64 X2. Gre za 64-bitne dvojedrnike, katerih poslanstvo je konkurirati Intelovim Core Duo dvojedrnikom za prenosne računalnike. Najšibkejši med novimi Turioni bo nosil oznako Turion 64 X2 TL-50 in imel frekvenco 1.6 GHz, poleg tega bo imel dvakrat po 256 KB drugonivojskega predpomnilnika, njegova poraba pa naj bi znašala 31 W.

Najzmogljivejši, z oznako Turion 64 X2 TL-60, tiktaka pri frekvenci 2.0 GHz. Imel bo dvakrat po 512 KB drugonivojskega predpomnilnika in porabo 35 W. Cena slednjega znaša 354 ameriških dolarjev, medtem ko bo za najšibkejšo različico potrebno odšteti 184 zelencev. Poleg omenjenih dveh, bosta kupcem na voljo še Turion 64 X2 TL-52 in TL-56 po ceni 220, oziroma 263 ameriških dolarjev.

Več o tem si preberite v AMD-jevem sporočilu za javnost.

6 komentarjev

AMD znižuje cene enojedrnikov

Slo-Tech - Po zvišanju cen dvojedrnih procesorjev, je AMD najavil padec cen enojedrnikov Athlon 64 in Sempron, tekom maja. Deset do petnajst odstotna pocenitev zadeva procesorje v rangu med Sempron-om 64 2800+ in Athlon-om 64 3500+. Nove cene procesorjev v retail (škatelni, box, že želite) izvedbi si oglejte v spodnji tabeli:



Poleg pocenitve procesorjev, je AMD prestavil predstavitev novih procesorjev za prenosne računalnike Turion 64 X2, ki naj bi namesto devetega maja, bili predstavljeni šestega junija na Computex-u.

Več o pocenitvi...

26 komentarjev

Novi Turioni 64 X2 in Opteroni

Slo-Tech - AMD naj bi devetega maja letos predstavil nov procesor za prenosne računalnike, dvojedrni Turion 64 X2, s kodnim imenom Taylor. Nov procesor bo imel podnožje S1, podpiral bo DDR2 667 MHz pomnilnik. Imel bo 2x 256 kB drugonivojskega predpomnilnika, medtem ko bo različica s kodnim imenom Trinidad imela dvakrat po 512 kB. Kasneje bo na voljo tudi enojedrna različica s kodnim imenom Keene. V prvi polovici naslednjega leta bo AMD predstavil naslednika Taylorja, v 65 nanometrski tehnologiji izdelanega Tylorja. Poslanstvo novih Turionov je konkurirati Intelovim Core Duo in Core Solo procesorjem. Več o prihajajočih Turionih 64 X2 si lahko preberete v izvorni novici na Daily-Tech-u.

Poleg tega naj bi AMD 4. aprila predstavil nova Opterona, in sicer z oznakama 256 in 856, s frekvenco 3 GHz. Nova procesorja za podnožje s940 bosta imela 1 MB drugonivojskega predpomnilnika, porabila pa naj bi 95 W. Junija bosta predstavljena dvojedrna Opteron 285 in 885 s frekvenco 2,6 GHz, naslednje leto...

4 komentarji

Informacije o dvojedrnem Turionu 64

Laptop Logic - Kljub temu, da AMD načrtuje predstavitev dvojedrnega procesorja za prenosne računalnike šele julija, se je na spletni strani LaptopLogic.com pojavil screenshot, ki je prikazoval podatke o delovanju dvojedrnega Turiona 64. Žal so sliko kasneje odstranili in se opravičili za njeno objavo. Kljub temu pa je v javnost pricurljalo nekaj informacij o karakteristikah dvojedrnega Turiona.

Jedri tiktakata s frekvenco 1,8 GHz pri napetosti le 1,075 V ( pri enojedrnih Turionih 64 je ta vrednost 1,35 V (serija MT) oziroma 1,45 V (serija ML)). Pri znižani frekvenci (varčni način) 800 MHz, se nov dvojedrnik napaja z 0,9 V, kar je za 0,1 V manj kot današnji Turioni 64 (1,0 V). Vodilo HyperTransport deluje s frekvenco 800 MHz, enako kot pri dosedanjih Turionih 64.

Izvorna novica na LaptopLogic.com
Novica na Hartware.net.

23 komentarjev

Samsung pripravlja 19-palčne prenosnike

AnandTech - Kot ste najbrž razbrali že iz naslova, bodo na trg kmalu prišli prenosniki, za eno stopničko večji od sedanjih s sedemnajstinčnimi zasloni. Opremljeni bodo z dokaj kvalitetnim ekranom, zmožnim prikazovati ločljivost 1680 x 1050, njegov kontrast bo 600:1, odzivni čas pa samo 10 ms. Razen podatkov o zaslonu, ki bi naj bil celo odstranljiv in opremljen s pretvornikom za priklop na DVI, ni znanega kaj veliko - govori se le, da bosta v tem goljatu tiktakala centralni in grafični procesor iz tekočih trakov Intela ter nVidie.


Izvirno novico novico sem zasledil na Anandtechu, izvira pa z Laptop Logic.

44 komentarjev

Tudi AMD z dvoglavimi mobilniki

DarkVision Hardware - Svet vedno bolj in bolj drvi v večjedrnost. Tako je tudi AMD napovedal dvojedrne Turione, ki naj bi izšli v začetku leta 2006, torej v istem obdobju kot Yonah, Intelov dvojedrni mobilni procesor.

Za dvojedrne Turione so pri AMDju naredili še eno podnožje, imenovano S1, ki pa ima 'le' 638 nogic. Dvojedrni Turioni bodo tudi prvi AMDjevi procesorji z 'Pacifica Virtualization Technology', tehnologijo, ki omogoča poganjanje večih operacijskih sistemov na enem procesorju.

AMD verjame, da bo z novimi procesorji lahko konkuriral Centrino tehnologiji, načrti za prihodnost pa so po njihovih besedah bolj 'medli'.

Omeniti velja še dogovore s proizvajalcem računalnikov Lenovo. Po AMD-jevih besedah naj bi kmalu videli ThinkPad prenosnike, osnovane na Turion 64 procesorjih.

Kako pa bo s porabo 90 nm dvojedrnih Turionov v primerjavi s 65 nm Yonahi pa ni slišati nič.

5 komentarjev

AMD predstavil dvojedrne Athlone in Opterone

AnandTech - Tako AMD kot Intel se spopadata s težavami pri doseganju vedno višjih hitrostih delovanja njunih procesorjev. Intel, ki je do nedavna slovel po, v primerjavi z AMD-jem, hladnih procesorjih, je z izdajo Prescotta prevzel neslavno krono najbolj vročega procesorja. Oba proizvajalca sta tako že pred časom spoznala, da zgolj dvig frekvence delovanja ne bo zadoščal. K8 arhitektura, ki je osnova za današnje AMD-jeve procesorje, je bila od vsega začetka načrtovana tako, da bo lahko podpirala več jeder hkrati. Oba proizvajalca namreč menita, da je v tem trenutku ravno dvojederna tehnologija odgovor na brezmejne želje in potrebe kupcev po surovi procesorski moči.

AMD je danes...

35 komentarjev