»

Japonci za korak bližje Douglas Adamsovi Babilonski ribici

Slo-Tech - Pri MEDIASEEK so najavili, da so izdelali aplikacijo "Kamera Jiten", ki prevaja angleške besede v japonščino. Žal še ne gre za govorjeni jezik, temveč uporabo mobilnih telefonov s kamero. S pomočjo kamere se posname angleški tekst, ki bi ga radi slišali v japonščini, program ga nato takoj prevede na ekran.



Po želji to potem tudi prebere v japonščini. Glede nato, da besede slovarja zagotavlja CJK - Chinese, Japanese and Korean Dictionary Institute, ne bi smelo biti preveč napač. Uporabnik lahko dostopa še do bolj detajlnih informacij, kot so razlage, primeri, izgovorjava (skupaj z zvočnim zapisom) ipd..

9 komentarjev

Infineon izdelovalec čipov za ameriške biometrične potne liste

Frankfurter Allgemeine Zeitung - Po poročanju Frankfurter Allgemeine Zeitunga je nemški Infineon, ki ga pri nas poznamo predvsem kot proizvajalca pomnilnika, z ameriško vlado sklenil več milijonov dolarjev težko pogodbo, s katero je postal prvi in za zdaj edini dobavitelj čipov za ameriške biometrične potne liste. Z izdajo novih potnih listov nameravajo začeti še pred zaključkom leta, v naslednjem letu pa naj bi nove potne liste dobilo okrog 15 milijonov Američanov. Točne vrednosti pogodbe Infineon ni hotel izdati, potrdili pa so, da gre za njihov največji tovrstni projekt. Trenutno prodajajo sicer svoje čipe več kot 20 državam, med drugim Belgiji, Finski, Hong Kongu, Italiji, Avstraliji, Švedski in Norveški.

Novi dokumenti so tudi pogoj, da države v ameriškem brezviznem režimu Visa Waiver Program tam tudi ostanejo, zato jih izdaja že kar nekaj evropskih držav, do konca leta pa jih bojda dobimo tudi Slovenci. Slovenske potne liste bo izdeloval celjski Cetis, čipe pa bo dobavljal francoski Gemalto.

9 komentarjev

Ni več mogoče brez mobilnih telefonov (v prihodnosti)?

Akihabaranews - V nekoč sovražni nam Južni Koreji, se je pričel sejem z imenom Smart Home Network Show, kjer njihov telekomunikacijski operater predstavlja, kaj vse v vaši nepremičnini je mogoče nadzirati in upravljati z pomočjo mobilnih telefonov. Predstavljene stvari so dejansko že izvedljive in mobilni telefon lahko sedaj zamenja ključe od stanovanja, avtomobila itd, kreditne kartice, walkman, radio, digitalni fotoaparat, daljinske upravljalnike za domače naprave, odjemalce elektronske pošte itd.

OK, v Kambodži bo vse po starem. Za nas je smiselno vprašanje, kaj se bo zgodilo, če ne bomo (pravočasno) poravnali dolgov mobilnemu operaterju?

17 komentarjev

Biometrija: Brez glave ne bo več šlo

Geekzone - Novi telefon Vodafone 904SH bi bil čisto običajen telefon, če svojega lastnika ne bi znal prepoznati po obrazu. Zaenkrat je to le dodaten varnostni ukrep, saj v slabših svetlobnih pogojih prepoznava ni možna, v prihodnosti pa bi znala ta tehnologija nadomestiti PIN kodo. Sam mobilnik je izdelal Sharp (model 904), biometrični del pa je prepuščen OKIjevemu FSE - Face Sensor Engineu. Drug zanimiv dodatek je senzor za gibanje in pospeške, ki zaznava položaj aparata v vseh treh dimenzijah. Demonstracijski programski paket AstroArtsa: Seiza o Sagaso, priložen telefonu, pokaže potencialne možnosti uporabe - če obrnemo telefon proti nočnemu nebu, nam ta lahko pove, kaj gledamo.

OKIjev konkurent, NEC, s svojim Neo Face ponuja biometrične rešitve drugje. Z njihovo programsko opremo je možno nadomestiti kartice za nadzor prisotnosti v službi, spremeniti način preverjanja prisotnosti študentov na predavanjih (kar je, verjamemo, za marsikaterega bralca še huje) ter za tiste s...

22 komentarjev

Eden prvih bioračunalnikov

New Scientist - Izraelskim znanstvenikom je uspelo izdelati molekularni računalnik, morda bolj korektno imenovan kalkulator, ki za izračun uporablja dva encima. En je baziran na vodikovem peroksidu, drug pa na glukozi, prisotnost obeh encimov je definirana kot binarna enica, odstotnost kot ničla. Zaenkrat je naprava še zelo počasna, a ima ogromno potenciala in bi znala v prihodnosti prehiteti svoje na siliciju živeče brate. Ker encime uporablja tudi naše telo, Itamar Willner napoveduje celo računalnike kar znotraj naših teles - Človekolator.

Že vidim Apple iNoht. Izraelcem pa preostane samo še da preprogramirajo Hamas, ponudijo podobne usluge ZDA in so na konju. Lennonova pesem Imagine bo zvenela nekoliko drugače, kot si je zamislil avtor.

22 komentarjev

Iskanje zvezd za lenuhe

CNet - Amaterski opazovalci nočnega neba naj bi, če sodimo po poljudnoznanstvenih oddajah, znatno prispevali k novim odkritjem. Mimogrede, za vse vas, ki imate tovrstne ambicije, po novem ponujajo tudi posebne opazovalske stole.

Večina dosedanjih amaterskih teleskopov deluje tako, da se s pomočjo računalnika usmerjajo proti želenim planetom, zvezdam, ozvezdjem in galaksijam, pri Celestronu pa so si teleskop zamislili na ravno obraten način. Njihov nov izdelek omogoča, da skozenj pogledamo v nebo, pri čemer nam naprava pove, kam gledamo. Model Skyscout to naredi z vgrajenim GPSom, senzorji za x,y in s komponente ter bazo s 6K+ podatki. Ima tudi utor za SD spominsko kartico za nalaganje dodatna pojasnila.

Verjetno se bo s prodajo te naprave zmanjšalo število prijav opažanj NLPjev. Še resen premislek - Ali ponujajo različice za severno in južno poloblo posebej?

11 komentarjev

Prototip roll-up zaslona že nared?

Slashdot - Pred nekaj meseci je Phillips najavil, da razvijajo nov tip zaslona, ki ga bo mogoče zviti kot papir. Takrat so povedali, da bodo potrebovali približno dve leti do prvega prototipa, ta čas pa so ZELO skrajšali. Prvi prototip je namreč že nared!



Kot vidite na sliki, zaslon deluje tudi v zviti obliki, za večjo površino pa ga preprosto razvijemo. Sam zaslon je 5-inčni, ponaša pa se z resolucijo 320x240 pikic. Zaslon je 4-barven črno-bel, naprava pa je v manjši obliki, prijazni za žep, velika 10x6x2cm.

Reader, kot se naprava imenuje, po besedah Phillips Polymer Vision, izdelovalca zaslona, ni namenjena množični izdelavi, ampak je le demonstrator zmogljivosti zaslona. Končna ciljna skupina so predvsem mobilni telefoni in naprave podobni njim.

Čez nekaj let pa bomo na lan-party vsi prišli...

11 komentarjev