»

ULi dokončno zgodovina

Slo-Tech - Vezni nabor podjetja ULi je bil nekoč precej popularen pri izdelovalcih poceni matičnih plošč. Še posebej pa je nabor navduševal zaradi hkratne podpore tako AGP kot PCIe vodilu, predvsem pa so ULi-jevi južni mostovi, npr. M1575, ATI-ju omogočili, da je prodal vsaj nekaj severnih mostov, saj so bili ATI-jevi lastni (SB450) precej hroščati (nizki I/O prenosi - diski, FW, USB).

Kot veste, je Nvidia pred časom podjetje prevzela in že takrat so napovedali, da bo dobava naborov izdelovalcem matičnih plošč počasi ustavljena. Po poročanju Xbitlabs (via HT4U) so ravno te dni na poti zadnje pošiljke.

Inženirji, ki so snovali te kose silicija, sedaj delajo na Nvidiinih veznih naborih.

7 komentarjev

Prvi test Radeona X1950

Slo-Tech - Na DailyTech-u so objavili prvi kratek test ATi-jeve prihajajoče grafične kartice Radeon X1950XT v CrossFire načinu. Gre za primerjavo naveze dveh X1950XT ter nVidiinih GeForce 7950GX2 (torej Quad-SLI). Test je potekal na Dellovem sistemu XPS 700 opremljenim s procesorjem Core 2 Duo Extreme X6800 ter enim gigabajtom DDR2-800 pomnilnika. Pri testiranju ATi-jevih kartic so uporabili matično ploščo z veznim naborom Radeon Xpress 3200, medtem ko so test nVidiinih kartic opravili na matični plošči z veznim naborom nForce 590 SLI Intel Edition. Rezultate testa si lahko ogledate na spodnji sliki:

Pri tem velja omeniti, da je bil test opravljen pri 4x Anti-aliasing in 8x Anisotropic filtering, pri čemer naj Quad-SLI še ne bi dosegel svoje prave zmogljivosti, saj naj bi se le-ta...

39 komentarjev

ATI SB600 južni most maja?

Slo-Tech - Po tem ko je nVidia ustavila dobavo južnih mostov M1575 in M1573, ki jih je ATI uporabljal v kombinaciji s svojimi severnimi mostovi, in zaradi obilice težav s svojimi SB450, je bil primoran v razvoj novega čipa, poimenovanega SB600. Ta bo uradno predstavljen maja letos. Omenjeni čip bo delal družbo prihajajočim ATI-jevim severnim mostovom RS600 in RS690 ter RD600 in RC690, predstavljenim predvidoma junija.

Več o novem kosu silicija lahko preberete v izvorni novici na Reg Hardware.

1 komentar

NVidia ustavlja dobavo ULi-jevih naborov

Slo-Tech - Kot je te dni zaslediti na mreži vseh mrež, bo Nvidia postopoma povsem ustavila dobavo južnih mostov, po novem njenega podjetja, ULi. M1575 in M1573 delajo družbo predvsem ATi-jevim severnim bratcem. Kot je znano, ima ATi-jev SB450 kup težav, predvsem so to nizki I/O prenosi (diski, FW, USB), manjka pa tudi podpora za SATA-II in NCQ. M1575 teh težav nima in se lahko kosa z nForce4 MCP-ji.

Zaloga SB450 bo po napovedih hitro pošla, novi SB600 pa še ni nared, ATi-jeve plošče pa bodo postale spet manj privlačne, kljub obetajočemu novemu severnemu mostu CrossFire Xpress 3200.

NVidia kaže zobe.

35 komentarjev

Intervju o združitvi nVidiie in ULi Electronics

Neowin - Niti dva tedna ni minilo od združitve teh dveh izdelovalcev veznih čipovij, pa so na Firing Squadu že zaslišali Drewa Henry-ja, direktorja proizvodnje veznih čipovij pri nVidii. V intervjuju so ga povprašali o razlogih ter posledicah nakupa, ki bo nVidii nedvomno prinesel mnogo novih tehnologij, kaj pa se bo zgodilo z ULi-jem, pa bo povedal le čas.

Anandtech.com

Morda bodo nForce vezna čipovja končno dobila spodobne IDE krmilnike

4 komentarji

Združitev nVidiie in ULi Electronics

Slo-Tech - nVidia je kupila ULi Electronics, družba, ki izdeluje predvsem poceni (a ne slaba) vezna čipovja, tako za AMD kot Intel sisteme. Znani so predvsem kot izdelovalci nadomestnih južnih čipovij za ATI-jevo RDX200 družino veznih čipovij ter veznih čipovij, ki počivajo predvsem na ASRock matičnih ploščah.

nVidia je ULi kupila za okrog 52 milijonov ameriških dolarjev, ta, po svetu znan kot zelo inovativen proizvajalec veznih čipovij, pa bo nVidii prinesla mnogo novih tehnologij, ki bodo uporabne predvsem v nForce veznih čipovjih.

Mnenja o tem nakupu so deljena, nekateri pravijo, da je tako trg izgubil enega proizvajalca več s tem pa se je zmanjšala raznolikost posledično pa se bodo dvignile cene. Spet drugi pravijo, da je bil ta nakup dobra odločitev. Le čas bo pokazal, kaj je ta nakup prinesel, mogoče pa se lahko nadejamo čipovja nForce, ki bodo namenjena predvsem cenejšim računalnikom.

Izvorna novica na Anandtechu in uradna izjava na strani nVidiie.

19 komentarjev

ATI tudi uradno naznanil nabore z integrirano grafiko

Ace's Hardware - Da Nvidia ne bo ostala osamljen primer proizvajalca grafičnih čipov, ki se je podala tudi v vode procesorskih naborov, smo lahko izvedeli, ko so nam na ušesa prišle prve govorice o ATI-jevih naborih, ki so se pred kratkim razvijali pod kodnim imenom A3 in A4. Ker je preteklo kar nekaj časa od zadnjega poročanja o ATI-jevih načrtih, je bil že skrajni čas, da tudi ATI uradno napove, kakšni bodo nabori izgledali. Tako so pred kratkim oznanili, da bodo za Athlone izdelali Northbridge IGP 320 in 320M, za Pentiume4 pa Northbridge IGP 330, IGP 340, in IGP 340M. Vsi bodo lahko delovali tudi z ATI-jevimi Southbridgi IXP 200 or IXP 250, kar pomeni, da najverjetneje ne bo nič z ALi-jevim dogovorom o Southbridgih. Grafični del, ki bo integriran v nabor ne bo nič posebnega, saj ga bo predstavljal čip Radeon 7000, ki ga bo podpiralo 64 bitno DDR SDRAM vodilo UMA. Dobra lastnost pa bo, da bodo nabori lahko pošiljali tudi sliko preko TV-Outa in si pri tem dodatno pomagali s tehnologijo...

0 komentarjev