»

nVidiini gonilniki popravljeni

Podprta je tudi nova generacija varčne, a zmogljive platforme

vir: Expreview.com
Expreview.com - Po nVidiini blamaži z gonilniki, kjer je različica ForceWare 196.75 lahko celo ubila grafično kartico, ker je v grafično intenzivnih, 3D programih izklopila ventilator, so težave zaenkrat odpravljene. Na voljo so namreč novi gonilniki, sicer še v beta stadiju, ki s seboj prinašajo tudi nekaj novosti.

Najpomembnejša je nedvomno odprava težav z ventilatorji, a beta različica ForceWare 197.13 prinaša tudi druge dobrote. Dodana je podpora naslednji generaciji platforme ION, torej različici, ki je namenjena za parjenje s Pineview Atomi, podprte so dodatne kartice iz serije GeForce 300 (GT 320, GT 330 in GT340), posodobljen je gonilnik za zvok (na podprtih karticah) in programska oprema za...

24 komentarjev

AMD: informacije o R600, Fusion komaj leta 2010

več strani - Na Inquirerju so postregli z novimi infomacijami o prihajajoči AMD-jevi (prej ATI-jevi) grafični kartici, temelječi na grafičnem čipu R600. Kljub nekaterim idejam o vodnem hlajenju naj bi imela običajen ventilator, hladilnik pa bo seveda primerne velikosti za odvajanje toplote s tako požrešne kartice. Poleg tega se naj bi uradno poimenovanje najzmogljivejše grafične kartice temeljoče na R600 glasilo Radeon X2800 XTX. Opremljena naj bi bilo z 1 GB GDDR4 512-bitnega pomnilnika, več o oznakah in domnevnih karakteristikah prihajajočih AMD-jevih grafičnih kartic preberite v izvorni novici.

X-bit labs pa poroča o zamudi AMD-jevega Fusiona, pri katerem gre za združitev grafičnega in centralnega procesorja, ki naj bi po najnovejših informacijah bil namesto leta 2008 predstavljen šele v naslednjem desetletju. Več o tem na X-bit labs-u.

40 komentarjev

Tudi Asus z dual X1950 pro

Asus EAX1950 Pro Dual

X-Bit Labs - Po tem, ko je sredi preteklega meseca Sapphire predstavil grafično kartico z dvema grafičnima jedroma Radeona X1950 PRO, je podobno grafično kartico najavil tudi Asus. Za razliko od Sapphirovega modela pa ne bo šlo za dve grafični jedri na enem tiskanem vezju, ampak za dve med seboj povezani tiskani vezji, podobno kot pri nVidiinem GeForce 7950 GX2, poleg tega Asusov model nima CrossFire priključka.

Več o tem si preberite na X-bit labs-u.

9 komentarjev

GeForce 7600 GS tudi za AGP

Hartware.net - Čeprav se vodilo AGP počasi poslavlja, bomo očitno dočakali tudi nVidiino kartico GeForce 7600 GS v tej izvedbi. Hartware.de piše, da bo Galaxy avgusta predstavil novo grafično kartico, zasnovano na GeForce 7600 GS, ki bo imela priključek AGP in bo stala med 130 in 145 evri. Na voljo bosta dve verziji - s 256 in s 512 MB pomnilnika. Procesor bo tiktakal s 400 MHz, za frekvenco pomnilnika trdnih podatkov še ni, imel pa bo običajnih 12 cevovodov.

34 komentarjev

GeForce 7600 GT in 7900 GT za AGP?

X-Bit Labs - Kljub temu da so dnevi AGP-utorom šteti, naj bi se po informacijah s spletne strani X-bit labs nekateri proizvajalci grafičnih kartic, temelječih na nVidiinih grafičnih čipih, razmišljali o izdelavi AGP-različic nekaterih kartic serije GeForce 7, konkretno 7600 GT in 7900GT AGP. Prvi naj bi nasledil popularno GeForce 6600 GT AGP, drugi pa bi prevzel krono najzmogljivejše AGP-grafične kartice. Kot je znano, je nVidia pred časom predstavila GeForce 7800 GS za AGP.

Več o tem lahko preberete v izvorni novici na X-bit labs.

20 komentarjev

7800 GS AGP, tokrat uradno

GeForce 7800 GS AGP

Slo-Tech - Kljub temu, da matične plošče z AGP vodilom opazno izginjajo iz ponudbe proizvajalcev in trgovcev, veliko uporabnikov ne želi kupiti nove matične plošče samo za to, da bi lahko zamenjali ostarelo grafično kartico. Tega se seveda zavedajo tudi proizvajalci grafičnih kartic. Ker sta se oba vodilna proizvajalca grafičnih procesorjev že pred časom usmerila izključno v razvoj domorodnih PCIe procesorjev, so razvili posebno vezje, ki omogoča komunikacijo z AGP vodilom, čeprav na tiskanem vezju počiva GPU, namenjen PCIe vodilu.

Kot smo oni dan že obelodanili, so danes potekle pogodbe o nerazkritju (NDA) o zadnjem grafičnem čudu iz nVidiinega tabora, GeForce 7800 GS na vodilu AGP.



Poglejmo si specifikacije. Jedro bije pri 375 MHZ in ima 16 Pixel cevovodov, pomnilnik vrste GDDR3 pa tiktaka s 600 MHz....

25 komentarjev

Prihaja X1600Pro AGP

ATi X1600 Pro AGP

techPowerUp! - Sapphire, eden izmed najbolj znanih proizvajalcev grafičnih kartic, ki temeljijo na ATI-jevih čipih, je najavil prihod grafične kartice X1600 Pro za AGP vodilo. Kartica temelji na ATI-jevi seriji grafičnih kartic X1600 in podpira Shader Model 3.0, Avivo, ter HD video. Jedro grafične kartice tiktaka pri 500MHz, ima 12 pixel cevovodov. Za premetavanje tekstur je na voljo 256 MB DDR2 RAM-a, z 128 bitno pomnilniško širino.



Škatelni različici paketa bo priložena raznovrstna programska oprema, med drugim program PowerDVD, ter DVD z računalniškimi igrami. Kot posebnost naj povemo, da bo...

72 komentarjev

ASUS Dual GeForce 6800 GT in G70

ASUS Dual GeForce 6800

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Gigabyte je prvi izkoristil SLi povezavo tako, da je na eno grafično kartico namestil dva aktualna grafična procesorja, GeForce 6600 GT. ASUS seveda ni mogel stati križem rok in je tako na letošnjem CeBit-u predstavil prototip grafične kartice z grafičnima procesorjema - GPU GeForce 6 6800. Kot kaže, ne bo ostalo samo pri prototipu, saj v podjetju pospešeno testirajo podobno grafično kartico, tokrat z močnejšo izvedbo zadnje serije Geforcev, 6800 GT. GPU-ja sta povezana s SLi povezavo, vsak ima na voljo 256 MB 256-bitnega GDDR3 pomnilnika. Če je verjeti novici, naj bi bila kartica 1.7× hitrejša od enoprocesorske izvedbe.



Nvidia si zagotovo mane roke ob teh predstavitvah, saj močno prispevajo k ugledu...

21 komentarjev

nVidia - bolje kot pričakovano

Slo-Tech - Ta novica na X-bit labs je izredno obširna, zato le nekaj bistvenih in bolj zanimivih podatkov.
  • Finančno se je nVidia odrezala precej bolje, kot je bilo napovedano.
  • Oktobra so iz tovarne v širni svet potrošnikov poslali 6 milijontega nForce2.
  • 37% vseh prodanih čipovij za AMD-je so nForci.
  • Predvidevajo da se bodo stroški obratovanja podjetja povečali, a hkrati pričakujejo več dobička.
  • Njihovi načrti so prodreti tudi na področje dlančnikov in majhnih, energijsko varčnih naprav, zato bodo začeli razvijati kup novih izdelkov.
  • Prvi PCI Express je že na poti k ponosnim novim uporabnikom.
  • Že v prvem kvartalu leta 2004 se bo začel pohod NV4x grafičnih čipov, ki se bo skozi leto tudi...

14 komentarjev

Herculesova ATI igračka

Beyond 3D - Hercules je že prenehal z izdelovanjem grafičnih kartic, temelječih na GPUjih od NVidie in je zato tudi dobil ekskluzivne pravice za prodajo ATIjevih kartic v Evropi. Pred kratkim so na Beyond-3D dobili eno od njihovih novih močnejših igračk, in sicer ATijev All in wonder 8500DV. Ta grafična kartica ni namenjena le igranju igric, saj ima tudi TV tuner, firewire, S-video in še mnogo drugih vhodov in izhodov. Sklep? Kartica je vredna svojega denarja, če se ukvarjate z urejanjem videa. Klik!

0 komentarjev

Končno spet med pisuni ...

X-Bit Labs - Zadnje čase je moj največji problem hudo pomanjkanje časa, saj je naš razred zabredel v obdobje, ko so profesorji najbolj zagreti za spraševanje in napovedovanje novih kontrolnih nalog. To ste lahko opazili tudi po moji skoraj desetdnevni odsotnosti. Vendar nič se bati. Kakor hitro bodo tu jesenske počitnice, se lahko nadejate še večje količine novic, kot do zdaj. No, da pa ne bom samo utemeljeval svoje odsotnosti, sem vam pripravil kupček bolj ali manj zanimivih novic.
Sicer že vrabci zunaj čivkajo, da bodo novi Radeoni odlični grafični čipi, vendar se moramo zavedati dejstva, da so le-ti blazno nepriljubljeni med proizvajalci grafičnih kartic. Vzrok za nepriljubljenost je Nvidia, ki vedno znova forsira proizvajalce grafičnih kartic in jim grozi, da ne bodo nikdar več naredili niti 1 grafične kartice z Nvidia čipom, če se odločijo podpreti tudi druge rešitve konkurenčnih podjetij. Zadnja žrtev "Nvidiinega režima" je ASUS, ki je še pred kratkim veselo napovedoval svoje kartice na...

0 komentarjev