»

Resnična Resničnost, 15.12.2008

RTV Slovenija - Tokrat se bomo sprehodili čez skoraj dvanajst let ustvarjanja naše in vaše oddaje.
Ogledali si boste izbor najboljših vsebin iz Linux kotička in pregled nekaterih tujih računalniških oddaj. V internet kotičku vas bomo napotili k računalniškim oddajam na spletu. Seveda ne bodo manjkale niti igre. V studiu pa se nam bosta pridružila dva človeka, ki sta najbolj zaznamovala Resnično resničnost, Zvezdan Martič in Andraž Tori.

Resnična resničnost bo še zadnjič na sporedu v ponedeljek, 15. 12. 2008, ob 22.15 na 2. programu Televizije Slovenija.

27 komentarjev

Ogreenizate! zmagovalci Imagine Cupa

Ekipa Ogreenizate!

Slo-Tech - Microsoft Slovenije je letošnji izbor za predstavnika na svetovnem finalu študentskega tekmovanja Imagine Cup prvič opravil v sklopu NT konference v Portorožu. Tema Imagine Cupa 2008 je ekologija, strokovno komisijo pa je prepričala skupina petih študentov z imenom Ogreenizate!, ki jo sestavljajo Martin Breskvar, Anže Furlan, Jernej Gorički, Domen Grabec in Matjaž Horvat. Ustvarili so spletno skupnost, ki uporabnikom omogoča, da se na zabaven način osveščajo o ekološkosti vsakdanjih izdelkov ter tako spodbujajo ljudi k uporabi naravi prijaznih izdelkov. Drugo mesto je zasedla ekipa River Aid, tretje pa Eco Tribe. Zmagovalci se bodo v začetku julija s svetovno konkurenco pomerili v Parizu.

16 komentarjev

Resničnost 20.11.2007 - Spletni video mediji

RTV Slovenija - V torek, 20. novembra (to je seveda DANES) vas vabimo k ogledu Resnične Resničnosti. Oddaja bo na sporedu ob 18:05 na 1. programu TV Slovenija.

V tokratni oddaji bomo obdelovali televizijo in podobne medije, na spletu in sicer. Obdelane bodo različne oblike videa na spletu.
Maruša bo pokazala majhen, a uporaben košcek doma izdelane strojne opreme, Gašper pa bo pokazal, zakaj je računalnik najboljši televizor. Izvedeli boste tudi nekaj o delu na komercialnih televizijah in o tem, kako se s televizijskim poročanjem ukvarjajo tisti, ki nimajo lastne mreže TV oddajnikov.

8 komentarjev

Resnična resničnost: Internet sem, internet tja

Slo-Tech - V torek 5. decembra (torej danes) vas vabimo k ogledu sveže Resnične resničnosti, seveda na prvem programu TV Slovenija ob 18.05.

Govorili bomo o internetu, natančneje o tem kako dostopen je. Kakšne težave srečujejo tisti na podeželju in kakšne so možne rešitve, kaj si lahko privoščijo tisti v mestnih središčih in kakšne dodatne storitve so še na voljo. Pokukali bomo tudi v svet in si pogledali kje uporaba interneta najbolj skokovito narašča.

Vesna bo recenzirala ponudbo IPTV in elektronskih programskih vodičev, Gašper pa bo povedal nekaj o brezžičnih "mesh" omrežjih, ki delujejo podobno kot P2P. Sergej je tokrat pod drobnogled vzel najbolj grozne razloge zaradi...

14 komentarjev

Resnična resničnost, 128.

Slo-Tech - Štirinajst dni je naokoli in Resnična resničnost zopet prihaja na male ekrane. Danes ob 18.05 na prvem programu TV Slovenija!

Zaslišali bomo mariborsko ekipo študentov, ki se je na zaključku tekmovanja ImagineCup v Indiji uvrstila med 12 najboljših. Z njihovo rešitvijo Sparco.net računalnik postane pripomoček za rehabilitacijo in rekreacijo. Da pa bi se razgibali tudi resničniki, smo si pripravili tekmovanje v strojnem plesu - vse zgolj za užitek gledalcev seveda (mmg. stvar je zasvojljiva :).

Za tiste, ki na gibanje dajo bore malo, pa smo odšli na znanstveno konferenco o semantičnih tehnologijah, ki je potekala v Črni gori. Prihaja sematični splet. Edini problem...

15 komentarjev

Resničnost 126.

Slo-Tech - Danes (torek) ob 18.05 vas vabimo k ogledu oddaje Resnična resničnost, še vedno edine prave računalniške oddaje na sončni strani alp, v deželi raznolikosti.

Tokrat bomo predstavili kaj se je dogajalo v Mariboru na regionalnem tekmovanju ImagineCup, razložili kako nam lahko koristijo elektronski nosovi in se mimogrede povprašali še kakšne karierne možnosti imajo mladi v računalništvu. Seveda ne bomo spregledali bližajoče se vojne za internet med bivšim in novim lubljencem new yorkše borze, pa ugotavljali kaj se dogaja na računalniško-glasbenem področju. Med drugim so nekateri kanadski glasbeniki zavpili "Ne v mojem imenu" kot odgovor založbam, ki tožarijo glasbene...

82 komentarjev

Resničnost 115.

Slo-Tech - Zopet. Kot vedno. Resnična resničnost 115. V svoj zagovor ne znamo povedati ničesar, delamo zaenkrat edino pravo računalniško oddajo v Sloveniji. Upamo, da jih bo kmalu več, da bomo družno s konkurenco kasirali slo-techovske kritike. Torej ponedeljek (danes) 20.30, drugi kanal preljube nacionalke. Bodite na kavčih.

Kaj vam pripravljamo? Sergej se je razustil o HDTV, Vesna se je razočila nad brezplačnimi filmi na internetu, Marko je posvojil Picaso, Gašper se je preobrazil v pingvina, se vektoriziral in brezkockasto povečal. Enega profesorja prava smo pobarali o intelektualni lastnini in obiskali najnesrečnešejga širokopasovnega ponudnika pri nas. Ob vsem tem pa še par...

57 komentarjev

Resničnost 113

Slo-Tech - Najbolj pričakovana, najbolj gledana in najbolj navita izmed vseh slovenskih računalniških oddaj je spet tu (nenagradno vprašanje: koliko jih je?), Resnična resničnost, 113. del.

Blagodejne fotone iz svojih malih zaslonov boste lahko lovili v ponedeljek (danes) na drugem programu TV Slovenija ob 20.30. Govorili bomo o vsem in še marsičem. No, v bistvu ne čisto vsem, ker smo na sporedu le pol ure, a zato smo vse sodelujoče v oddaji overclockali in jim dvignili voltažo. Slednje je sicer povzročilo štrlenje las, a saj je važno kaj povemo in ne kako izgledamo (čeprav tudi to ne slabo)!

Sergej si je pogledal kako je dandanes z DVD pekači in se spominjal svoje mladosti, ko je programje zavzemalo svet še peš (beri: na disketah). V trikih in nasvetih smo razgalili Googlovo zemljo, ki je vsaj v naši pisarni zaustavila delo za nekaj ur. Pogovorili smo se tudi z domačegornim listjem - mariborskimi študenti, ki so se preko številnih kvalifikacij prebili na svetovni ImagineCup v japonski...

28 komentarjev

Ethnocon

Slo-Tech - V torek, 17. maja je na regionalnem tekmovanju Imagine Cup v Grčiji zmagala mariborska ekipa z zanimivo rešitvijo EthnoCon.

Gre za integriran komunikacijski sistem, ki naj bi lajšal premoščanje kulturnih, jezikovnih in drugih komunikacijskih barier. Sistem obvlada takšne cvetke kot je skeniranje jedilnega lista z dlančnikom, prepoznavanje OCR, prevod v drug jezik, vpeljavo prevoda neposredno v originalno sliko in prikaz le te nazaj na dlančniku. Na podoben način zna sestaviti tudi razpoznavo govora, strojni prevod v drug jezik in vnovično sintezo govora v drugem jeziku.

Gre večinoma za gradnike Microsoftovih mobilnih in multimedijskih platform povezane na celovit in predvsem delujoč način. Zdaj fantje odhajajo na...

20 komentarjev

Imagine Cup - Visual Gaming

več strani - Kot sem že napisal v forum, tudi letos poteka ImagineCup - tekmovanje za dijake in študente, v devetih različnih kategorijah. Rok za prijavo, za kategoriji Visual Gaming in Rendering je bil podaljšan na: 1.4.2005. Visual Gaming je tekmovanje, kjer je na voljo igrica, vsak tekmovalec pa mora zanjo sprogramirati čim boljšo umetno inteligenco. Programira se v .NET platformi. Rendering pa je tekmovanje za najboljši kratki filmček.

Tekmovanje poteka preko interneta, najboljši pa se na koncu uvrstijo v finalno tekmovanje, ki bo letos na Japonskem. Poleg glavne nagrade, $8.000, že s prijavo dobite brezplačen MS Office 2003. Klik!

15 komentarjev