»

Britanske šole odstranjujejo WiFi omrežja

Slashdot - Times Online poroča, da je večje število britanskih šol začelo na zahtevo staršev in profesorjev odstranjevati WiFi omrežja. Starši (in nekateri znanstveniki) se bojijo, da bi naj brezžična omrežja povzročala izgubo koncentracije, glavobole, težave s spominom in obnašanjem, ter na dolgi rok celo raka. Čeprav trdnih dokazov o nevarnih vplivih sevanja ni, nekateri znanstveniki in starši podajajo argument, da ni niti dokazov da je sevanje varno, zato so raje previdni. Podrobneje na Times Online.

46 komentarjev

Najstnik za najstnike

Slo-Tech - Jonathan Fischer je izdelal napravo, s katero upa, da bo zmanjšal število smrti mladih v avtomobilu. Naprava Speed-Demon je ena v vrsti naprav, ki nadzoruje hitrost vožnje, vendar je prva, ki začne delovati šele, ko voznik preseže nastavljeno vrednost. Naprava, ki za svoje delovanje uporablja GPS, je zanimiva predvsem zaradi tega, ker v zasebnost voznika posega šele, ko voznik "prekrši" dovoljeno mejo hitrosti, ki je nastavljena v napravi. Ta funkcionalnost omogoča ohranitev zasebnosti kljub nadzorni napravi. Naprava deluje tudi v povezavi z Googlovimi zemljevidi in označuje le odseke, kjer je otrok presegel omejitev hitrosti.

Napravo je Jonathan začel razvijati, še preden je dobil vozniški izpit. Nato je z napravo zmagal na tekmovanju izumiteljev in presenetil javnost s svojo starostjo. Star je le 18 let. Seveda bo svojo izumiteljsko žilico preizkusil tudi na tržišču, saj skupaj s partnerji pričakuje splavitev naprave letošnjo jesen. Prodajala naj bi se dva modela. Eden bi...

76 komentarjev

GPS sledilec za fotografe

Slo-Tech - Sony je predstavil napravo, ki s pomočjo sistema GPS zabeleži lokacijo, kjer je fotograf pritisnil na sprožilec. Izdelek spominja na nekoliko večji obesek za ključe, ki ga pripnemo za pas ali na nahrbtnik. Med fotografskim potepanjem mali gizmo tako s pomočjo sistema GPS beleži koordinate lokacij, ki jih je moč kasneje sinhronizirati z metapodatki (EXIF) posnetih digitalnih fotografij.



Več na dpreview.

19 komentarjev

Zasloni malih naprav

Wired News - Določene stvari so v življenju začuda bolj zaželene v majhnih dimenzijah. Majhni telefoni, dlančniki, GPS-i... A je tu nekaj problemov, povezanih z mejami človeške fizionomije. Problem vidljivosti majhnih ekrančkov nameravajo sedaj odpraviti z miniaturnim laserskim projektorjem, v velikosti palca, ki bi lahko projiciral sliko veliko 25 cm, v kvaliteti, ekvivalentni LCD zaslonu. V čisti temi, bi se lahko sliko povečala na 3 m. Laser ima pri tem prednost, da svetlobo proizvaja, medtem ko jo LCD-ji dejansko "senčijo". Več o ustvarjanju in brzdanju vidne laserske svetlobe v izvirnem članku na Wired.

Samsung je po drugi strani pravkar predstavil LCD ekranček velikosti 1,98 palcev, ki je sposoben prikazati sliko v VGA ločljivosti. To jim je uspelo tako, da so na kvadratni palec stisnili 400 pikslov. Pravijo, da prikaz do 16 milijonov barv ni problem, kontrast pa je 300:1.

Prvi so tudi predstavil t.i. AMOLED - active matrix organic light-emitting diode zaslon namenjen predstavljanju

1 komentar

Bo AMD prevzel ATI?

Slo-Tech - Na spletu so se pojavile borzne špekulacije, ki govorijo o možnosti AMD-jevega prevzema proizvajalca grafičnih kartic ATI-ja, s čimer bi pridobil nove segmente poslovanja, predvsem področje grafičnih kartic ter veznih naborov. Poleg tega bi ob predpostavki, da prevzame ATI-ja, AMD lahko, podobno kot Intel, kupcem ponudil kompletne računalniške platforme, saj bi sam proizvajal tako procesorje kot vezne nabore zanje, obenem pa bi lahko prodrl tudi na področje mobilnih telefonov. Potrebno je podariti, da gre le za špekulacije posameznih analitikov, do katerih je prišlo predvsem zaradi slabših poslovnih rezultatov ATI-ja. Zaenkrat ni nič uradnega v zvezi z možnostjo prevzema.

Več o tem si preberite v izvorni novici.

Kaj pa, če je vse res?

34 komentarjev

GPS za telebane in turiste

vir: Forbes
Forbes - Prebivalci velemest, željni avantur v (pravi) naravi, se v njej enostavno izgubijo, v vseh pomenih besede. Za odpravo te tegobe so tržišču ponudili ACR TerraFix GPS 406 PLB - Personal Locator Beacon. To je "tihe vrste" GPS, z gumbom za paniko. Seveda v primeru, da se odpravljate v naš lokalni pragozd, Kočevski rog, enako toplo priporočam kaj podobnega.



Manj navdušeni nas GPS-i so taksisti v Philadelphiji, kjer jih mislijo mestne oblasti ves čas nadzirati, s tem, da bodo za to "uslugo" morali plačevati 18 zelencev na mesec. Namen oblasti je, da bi lahko turisti nadzirali odpeljano pot. Z druge strani se pojavi problem v ceni "naročnine" in dejstvo, da GPS-i ne poznajo vseh poti. Avtonavigacija je sicer...

2 komentarja

Modificiranje Sony PSP v GPS napravo

TweakNews.net - Med zbiranjem informacij za prejšnjo novico sem naletel na zelo fascinatno modifikacijo Sonyjeve prenosne igralne konzole PSP. Na QJ forumu je uporabnik Art razložil, kako lahko prenosni Playstation spremenite v napravo GPS, v tem primeru poimenovano GPSP. Nekaj entuzijastov je k obstoječi modifikaciji dodalo še uporabo Google Earth in Google Maps, ki delujejo pod pogojem, da ima uporabnik dostop do Wi-Fija. Vsekakor priporočamo ogled.

Zaradi bojkota Sonyevih proizvodov s strani Wired, vam nakup zaenkrat še odsvetujem.

9 komentarjev

Dinozavri prej ptiči kot kuščarji?

Times Online - Britanski paleontologi so na podlagi proučevanja različnih fosilov prišli do zaključka, da obstaja velika možnost, da so bili dinozavri pokriti s perjem, primarno namenjenim toplotni izolaciji. Kinematografske predstave o ogromnih ubijalskih plazilcih s trdo luskasto kožo so zdaj znanstveno oporečne - grozoviti Tyrannosaurus rex je najbrž prej izgledal kot nekakšna ogromna kokoš. Več o pernatih zvereh in njihovem kasnejšem razvoju sposobnosti letenja lahko izveste iz originalne novice.

33 komentarjev

Galileo živi

Daily Times - Na vrhunskem srečanju med predstavniki ZDA in EU so dosegli dogovor o tehničnih standardih, ki se tičejo izdelave evropskega "GPS sistema" Galileo za civilno rabo in integracije z ameriškim GPS sistemom.

Od novega sistema si Evropa obeta veliko: preko 150.000 novih delovnih mest, ter preko 10 milijard dolarjev prometa. Več si preberite na Daily Times in na uradni strani Galilea.

3 komentarji