»

Tuš kupil Voljatel

Finance - Kot poročajo Finance, je skupina Tuš kupila Voljatel. V Voljatelu nakupa niso ne potrdili in ne zanikali, v Tušu pa so nakup neuradno potrdili. Po nakupu licence Vege (še pomnite tovariši?), so zdaj še kupili ponudnika širokopasovnega dostopa do interneta Voljatel. Cena naj bi bila 15 milijonov evrov.

Obenem so dobili tudi licenco za wimax, kajti Voljatel je 50 % lastnik pojetja Tok telekomunikacije, ki je eden izmed lastnikov licence za wimax. Kot kaže, se nam naslednje leto obeta še bolj zanimivo dogajanje v svetu telekomunikacij.

Ko boste nakupili kruh in ostala živila, vas bodo pri blagajni že čakali paketi za dostop do interneta ...
"Gospod, a bi še en mega interneta?"

22 komentarjev

Wimax licenco dobila Telekom in Tok telekomunikacije

Finance - Kot poročajo Finance, bi naj Wimax licenco za naslednjih 10 let dobila Telekom Slovenije in Tok telekomunikacije (naveza z Voljatelom). Licenca se bo podelila za 10 let in v roku 3 let mora ponudnik storitve pokriti s fiksno brezžično povezavo najmanj 60% slovenskega prebivalstva (zopet ni govora o površini) od tega vsaj tretjino na podeželju.

Ponudnik mora tudi omogočiti prehajanje uporabnikov iz enega v drugo omrežje in gostovanje. Za licenco je Telekom ponudil 100 milijonov SIT, Tok telekomunikacije pa 40 milijonov in en tolar. Ponudbo so še oddali Stelkom - 140 mio SIT, Nexom (firma iz ZDA) - 76,6 mio SIT, Simobil 40 mio SIT in Wimax telecom (firma iz Avstrije) - 40 mio SIT.
Izvirni članek!

49 komentarjev

Obeta se nam občutna podražitev praznih CD-jev

Finance - Predlog uredbe o zneskih nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje pravi, da bi se naj nadomestilo, ki ga bi plačevali imetnikom pravic, zvišalo za 540 odstotkov - s sedanjih pet na 32 tolarjev. (Članek v Financah) Vendar se IPF s tem nadomestilom ne strinja!

Zdi se jim OBČUTNO PRENIZKO!

Obvestilo na njihovi strani in članek v Financah.

Očitno bomo morali za vsak backup SVOJIH podatkov plačati kar nekaj tolarjev tudi našim ubogim umetnikom oz. njihovim "predstavnikom" iz IPF!

170 komentarjev

3G mobilna telefonija: NEC, Matsushita in TI skupaj, prepoved v Kambodži

Reuters - NEC - Nippon Electric Company in Matsushita Electric Industrial Co (Panasonic, Tehnics...) sta si podala roki in se odločila deliti nebo. Skupaj namreč nameravata sodelovati na področju tretje generacije mobilne telefonije. Združitev ni v planu, a se bo verjetno navezi pridružil še TI - Texas Instruments. Skupno imata Panasonic in NEC 33,5% delež na japonskem tržišču.

V Kambodži jim bo šlo slabše. Predsednik države Hun Sen, bivši Rdeči Kmer, je namreč prepovedal uporabo tretje generacije mobilnih telefonov za nadaljnje desetletje. Razlog za prepoved je bila ženina prošnja, po prejetju pornografske vsebine na mobilni telefon, ki jo je pretresel. Oba posledično skrbi za moralo naroda.

18 komentarjev

Tretji operater mobilne telefonije: Tuš mobil

Finance - Po poročanju časnika Finance, je z današnjim vpisom v register nacionalnih ponudnikov storitev mobilne telefonije, postal tretji slovenski operater mobilne telefonije Tuš mobil, ki je del skupine Tuš. Tuš mobil je odkupil koncesijo podjetja Vega (Western Wireless), ki je pred kratkim oznanilo svoj odhod s slovenskega trga mobilne telefonije. Odkup Vegine koncesije in dogovor z družbo Mobitel o uporabi njihovega omrežja omogoča, da lahko Tuš mobil s poslovanjem prične takoj.

Več v izvorni novici v Financah.

47 komentarjev

Nov članek: Zakoniti nadzor v Sloveniji, 2. del

Slo-Tech - V drugem delu članka Zakoniti nadzor v Sloveniji, si je Matej Kovačič ogledal nadzor mobilne telefonije in kako le-tega ureja Zakon o elektronskih komunikacijah.

Osnova za članek je konkreten primer za časa volilnega molka, ko so nekateri uporabniki Mobitela prejeli nezaželjena in nenaročena predvolilna SMS-sporočila. Zaradi številnih pritožb jim je Mobitel naknadno poslal obvestilo, da so prejeli nezakonito sporočilo politične stranke, kar skorajda kriči po tem, da se vprašamo, kako so pri Mobitelu sploh vedeli kdo so prejemniki bili.

Članek se tako ukvarja predvsem z vprašanjem ali in kdaj sme operater beležiti prometne in lokacijske podatke, oziroma kako posege v zasebnost uporabnikov mobilne telefonije opredeljuej zakon.

Obvezno branje za vse, ki imate mobilni telefon.

28 komentarjev

Vegovi dnevi 2004

Slo-Tech - Te dni potekajo Vegovi dnevi 2004, ki jih v čast 250-letnice rojstva barona Jurija Vege prireja Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Program je zelo bogat: osrednja proslava je potekala v soboto v Zagorici, danes so odkrili Vegovo spominsko ploščo, do jutri bo potekalo mednarodno srečanje iz zgodovine matematičnih znanosti, v sredo je na sporedu simpozij Matematika in umetnost, v četrtek pa bodo v Tehniškem muzeju odprli razstavo Stara učila in učni pripomočke idrijske realke. Ob obletnici so izšli tudi priložnostni kovanci z motivi našega velikega matematika, artiljerijskega časnika in balistika. Klik!

2 komentarja

Veliki brat v praksi

ZDNet - Britansko komunikacijsko podjetje Virgin Mobile (oziroma njegov podizvajalec One2One) je priznalo, da od leta 1999 naprej hrani lokacije svojih uporabnikov storitev mobilne telefonije. To pomeni, da ima za pretekla štiri leta shranjene lokacije vseh klicev svojih uporabnikov na nekaj sto metrov natančno.

Operater sicer trdi, da podatke potrebuje za načrtovanje gostote omrežij, strokovnjaki za varstvo človekovih pravic pa so nad takšnim početjem zakrbljeni. Za nekatere posameznike bo to vsekakor nov način pridobivanja alibija, za operaterje verjetno pa izgubljanja strank. Še klik!

4 komentarji

Robertson toži zaradi vsebine foruma

Lord Robertson

vir: The inquirer
The inquirer - Dasiravno na internetu vlada zelo opevana svoboda govora, ta ni brezmejna, saj se konča tam, kjer se prične svoboda drugih ljudi, in kjer se prične politika. Lord Robertson, generalni sekretar NATA, se je odločil tožiti škotski časnik Daily Herald zaradi obrekovanj in razžalitve. Vse skupaj ne bi bilo nič nevskadanjega, če jih ne bi Robertson tožil netočnih, žaljivih in klevetniških komentarjev, ki so jih spisali obiskovalci njihovega foruma na...

8 komentarjev

Zgodba Jerovšek Computers: druga plat medalje

Finance - V intervjuju Financ z Matjažem Jerovškom - lastnikom podjetja Jerovšek Computers, ki je sicer v stečaju, smo izvedeli še njegovo zgodbo o stečaju enega od največjih slovenskih računalniških podjetij v preteklosti. Stečajni upravitelj in upniški odbor "zlivajo gnojnico" po Jerovšku, saj jim pred uvedbo stečajnega postopka ni uspelo "natakniti vrv okoli vratu", kot početju dotičnih pravi Jerovšek.

Odgovor na njihov poskus z zanko pojasnjuje kot zavrnitev podpisa osebnih menic, s katerimi bi mu "zaplenili vse trenutno in prihodnje premoženje". Na intervju s Financami bi tako prišel le "v gatah". Strinja pa se, da je uprava podjetja slabo poslovala, on pa nastopal kot slab nadzornik. Vendar uprave ni predstavljal le Jerovšek sam. Danes je obravnan kot "dežurni krivec", kriv za vse, "vse zajebal, vse nategnil", še sočno pridodaja.

Ovadbo zoper njega zavrača in jo razume kot ovadbo zaradi razlike med "bilančno vsoto zalog in vrednostjo, po kateri je on (stečajni upravitelj) zaloge...

6 komentarjev

... in domeno sex.biz dobi ... Johny Novak!

The Register - Zadnje čase nas pretresajo zanimivosti s področja dodeljevanja domen: včeraj smo poročali o zavrnjenem zahtevku angleške vladne agencije po prevzemu obstoječe domene v uporabi ameriškega podjetja, danes pa nas je dosegla vest o zaključku sojenja podjetju NeuLevel Inc., operaterju vrhovne domene .biz.

Omenjeni so namreč ljudstvu ponujali t.i. "premier" domene (show.biz...) na principu loterije: kandidati so se prijavili ter vplačali srečko, operater pa je potem izbral srečnega izbranca. Sodišče pa je odločilo, da je šlo tu za loterijo, podjetje pa ni imelo za to potrebne koncesije [0:)].

Poražena stran bo tako primorana plačat $1.175 MIO kazni ter lovilcem sreče od $0,15 do $2, odvisno od števila sodelujočih v bobnu. Klik!

Kaj ko bi se pri nas operaterji mobilne telefonije lepo požvižgali na koncesije ter samostojno poslovali? Cene bi bile nižje... [>:D]

4 komentarji

Mobitel po novem tudi na 051!

Finance - Po poročanju časnika Finance, bo družba Mobitel že konec tega, ali v začetku naslednjega meseca dala v uporabo novo omrežno skupino, 051. Za ta miljonček novih številk bo Mobitel plačeval dobrih 25 milijonov tolarjev, ob tem pa povejmo, da Mobitel že poseduje 2 milijona šestmestnih številk (031, 041). Klik! (za branje Financ morate biti prijavljeni, a je postopek brezplačen ter ne-Slo-Techovski, tako da kar pogumno)

13 komentarjev