»

Žepni "DSLR"-ji

S srednjim, malim in brez objektiva

vir: PC World
PC World - Zrcalno-refleksni (SLR) fotoaparati so bili v časih filma nekaj popolnoma običajnega, a so jih nato prehiteli trotlzihri oz. t.i. point-and-shoot fotoaparati, predvsem zaradi enostavnosti uporabe. Slednji so svoj primat obdržali tudi pri prehodu v digitalne vode, a so digitalni zrcalno-refleksni oz. DSLR fotoaparati vse pogostejši, ne le v rokah profesionalcev. Ta trend bo v prihodnosti morda še bolj razširil Sony, ki je pokazal konceptne žepne "DSLR"-je iz serije Alpha.

Za svoje kompaktne mere se morajo fotoaparati iz Sonyjeve hišne serije Alpha zahvaliti uporabi standarda micro-4/3, ki mu sledijo z odpravo pentaprizme in zrcala, sicer popolnoma običajnega v DSLR-jih. Skladanje s standardom se tukaj konča, saj...

25 komentarjev

Novi rekordni 111M CCD

Slo-Tech - Pri DALSA Semiconductor so izdelali rekordni CCD senzor, ki vidi v do sedaj nedoseženi ločljivosti 111.000.000 točk. V poštevanki to pomeni 10.560 x 10.560 točk in je prvi senzor, ki mu je uspelo preseči mejo 100 milijonov točk.



Žalostni del novice je, da senzor ni mišljen za uporabo navadnih smrtnikov, kar daje slutiti že sama velikost (približno 10 x 10 cm). Razvili so ga namreč za potrebe astronomov, ki potrebujejo takšno ločljivost pri vizualnem odkrivanju vesolja.

13 komentarjev

Fujitsujev "eliminator" magnetnega zapisa

engadget - V marsikaterem delu tega foruma potekajo debate o tem, kako "nezanesljiv je digitalni magnetni zapis" sodobnih naprav. V dejanskem svetu je problem ravno obraten: kako dejansko izbrisati magnetne nosilce podatkov. Marsikatero podjetje in posameznik namreč ne more in ne sme dovoliti, da se do podatkov, zapisanih na magnetnih medijih, dokoplje še kdo drug. Fujitsu je za takšne potrebe predstavil novi brisalec magnetnih nosilcev Mag EraSURE P2V, ki vam bo zbrisal trde diske, magnetne trakove, diskete in ostale magnetne nosilce podatkov.



Žal naprava ni čisto pravi terminator, saj s svojim delovanjem do 5000 Oe in močjo magnetnega polja do 1,3 Tesla, zbriše...

65 komentarjev

Razvoj analognih fotoaparatov pod velikim vprašajem

Reuters - Še zadnji v vrsti odstopov in delnih sestopov podjetij iz analognega tržišča fotoaparatov, je pogojno najavil največji na tržišču: Canon. Zaenkrat ne predvidevajo novih modelov analognih fotoaparatov, tako kompaktnih, kot zrcalno refleksnih. Pravijo, da bodo še naprej spremljali zahteve na tržišču, zato nadaljnji koraki še niso čisto dorečeni.

Pred mesecem dni je iz sveta fotografije, tako kot Konica Minolta, odstopila še Mamiya, veteran profesionalne fotografske opreme.

213 komentarjev

Digitalno fotografiranje ni več anonimno

Ars Technica - V starih časih, za železno zaveso, je moral biti registriran vsak pisalni stroj. Tako je lahko (ljudska) milica odkrila sovražnike ljudstva, ki so širili kleveto med narodom. Prav zato vzhodni bolk ni maral računalnikov. Vzhodna paranoja se je prenesla tudi na demokratični zahod (glej povezave spodaj).

Pred kratkim so odkrili, da vsak CCD / COMS čip pušča v zapisu fotografije svoj lasten "prstni odtis". Tako je moč za vsako digitalno fotografijo ugotoviti, s katerim fotoaparatom je bila posneta. Do prstnega odtisa (podpisa) pride že v času rojstva posameznega čipa, na katerega vplivajo naključne spremenljivke, ki na koncu pripeljejo do unikatne obdeleve slike. Metodo so razvili na Binghamtonski univerzi v ZDA. Preverili so 2700 fotografij posnetih z devetimi različnimi kamerami in uspeh je bil 100%.

Veliki brat ima vedno več slednih psov.

28 komentarjev

Alpha - iz pepela vstala Konica-Minolta

TweakNews.net - Sony je, tako kot se je predvidevalo, oživel nedavno preminule Konica-Minolte kamere. To je naredil tako, da je ustanovil novo znamko za D-SLR - Digital Single Lens Reflex kamere: Alpha. Ta bo uporabljala obstoječi Minoltin "bajonetni" sistem za menjavo objektivov in druge nedavno preminule tehnologije Konice-Minolte, znane tudi pod imenom Maxxum/Dynax. Najbolj razveseljivo je, da bo Alpha Sony naprej razvijal in proizvajal tako kamere, objektive in dodatke, ki so kompatibilni z obstoječimi Minoltinimi. Predseduje ji Yutaka Nakagawa, direktor Digital Imaging Business Group. Sodelovanje z Carl-Zeissom se bo seveda nadaljevalo.

Hkrati Sony že nudi podporo in servis obstoječim kameram in objektivom propadle navezave Konica-Minolta v ZDA.

Upam, da se bo reinkarniral tudi Aibo. S kitajsko ceno seveda.

11 komentarjev

WinXP na 8 MHz in 20 MB

Slo-Tech - Na Winhistory.de so naredili zanimiv eksperiment, v katerem so poskušali najti tisto res minimalno konfiguracijo, na kateri se Okna XP še zaženejo. Microsoft uradno priporoča najmanj 233-megaherčen procesor in 64 megabajtov pomnilnika, fantje na Winhistory.de pa so dokazali, da Windows XP deluje tudi na dosti počasnejšem sistemu. Sestavljali so ga na 8 MHz underclockan Pentium Overdrive 83 MHz, 20 MB pomnilnika ter grafična kartica Vision964-PCI. Ob odvitem procesorju je bilo potrebno grafiko nastaviti na le 256 barv.


Če ste lastnik podobne konfiguracije in želite na svojem mlinčku poganjati Windows XP, boste morali imeti veliko potrpljenja. Na omenjenem sistemu se je namizje Oken...

37 komentarjev

Izginjanje analognega

Reuters - Matsushita Electric oz. Panasonic njen del, ki proizvaja televizorje, je najavila, da bo prenehala s proizvodnjo analognih televizij, navkljub temu, da so v lanskem letu predstavljale skoraj tretjino proizvodnje. ZDA so se namreč že zavezali, da bodo prešli na digitalno TV do leta 2009.

Prav tako so se pri Nikonu odločili ukiniti proizvodnjo in razvoj analognih kamer, razen njihovega paradnega konja F6 in pripadajočih objektivov.

Še bolj šokantna novica je pred dnevi prišla iz Konica Minolte, ki se dokončno umik iz področja fotografije. Del proizvodov bo prevzel Sony. Hkrati je napovedal odstop tudi njen predsednik Fumio Iwai.

Očitno so dobički na analognem tržišču premajhni, povpraševanje še nižje, ter nizko cenovna konkurenca velika.

28 komentarjev