»

Slovenskim otrokom in mladostnikom na spletu primanjkuje pozitivnih vsebin

V Sloveniji bo treba za popolnejšo primerljivost z drugimi državami počakati še na rezultate prihajajoče raziskave.

vir: Univerza v Ljubljani
Univerza v Ljubljani - V Sloveniji je osveščanju otrok o varni rabi interneta namenjene dovolj pozornosti, premalo pa je na spletu takšnih pozitivnih in varnih vsebin, ki bi otroke in mladostnike dejansko zanimale. To je pokazala raziskava, ki jo za Slovenijo vodi dr. Bojana Lobe iz Centra za metodologijo in informatiko na Fakulteti za družbene vede, vodja projekta EU Kids Online pri nas.

Obsežna raziskava pod okriljem Evropske unije, ki sicer zajema 21 evropskih držav nam prinaša paleto zanimivih informacij. Za vse evropske države je tako značilno, da uporaba interneta pri otrocih in mladostnikih narašča z njihovo starostjo vse do sredine dvajsetih let, kjer doseže vrhunec. Čeprav velja prepričanje, da otroci več uporabljajo internet kot starši, rezultati kažejo, da to zares velja le za otroke in mladostnike od 12-17 let, mlajši od 11 let pa internet uporabljajo manj.
Glede na izsledke lahko online tveganja med otroki in mladostniki v...

26 komentarjev

Zone-H od sedaj tudi v slovenščini

zone-h - Eno večjih spletišč, posvečenih informacijski varnosti, Zone-H je odslej na voljo tudi v slovenščini. Na njem se nahajajo novice s področja informacijske varnosti, obsežen arhiv razobličenj ( defacement-ov), obvestila o odkritih ranljivostih različnih aplikacij, na voljo pa je tudi storitev o obveščanju, če se je vaša spletna stran pojavila na seznamu razobličenih spletnih strani in še kaj. In ko smo že pri računalniški varnosti, lahko omenimo tudi, da se 25. septembra prične prireditev labZone, v okviru katere se bodo odvila tudi predavanja z omenjeno tematiko. Glede na to, da je administrator Italijan, se bo vse skupaj večinoma dogajalo v različnih italijanskih mestih, tako da bomo lahko brez večjih problemov prisostvovali tudi slovenski navdušenci.

4 komentarji

Spletna stran o varnosti na internetu

RTV Slovenija - S pomočjo Fakultete za družbene vede in Arnesa, je zaživel spletni portal SAFE-SI, ki je namenjen osveščanju o varni in zakoniti uporabi računalnika ter interneta. Na portalu lahko najdete celovit prikaz informacij o nevarnostih, ki prežijo na vas in vaš "mlinček", izveste ali ste "pirat", se preizkusite v znanju varne uporabe interneta in še mnogo več. Portal je še posebej usmerjen v štiri skupine: za otroke, najstnike, starše ter učitelje, kjer se da dobiti odgovore bolj specifične narave - glede iger in nasilja, blogov, zasvojenosti in podobno.

Čeprav se tu nahaja bolj računalniško pismena populacija, vam stran toplo priporočam kot referenco/revizijo za lastno ravnanje, seveda pa jo lahko priporočite vašim "rednim strankam", ki trpijo zaradi neznanja.[;)]

30 komentarjev

Spletne urice: Elementi uporabniške izkušnje

Slo-Tech - V sredo, 17. maja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Splente urice, kjer bo David Rozman predaval o Elementih uporabniške izkušnje.

Je za dobro spletno rešitev potrebno res le znanje programiranja in oblikovanja?

Skozi pojem uporabniške izkušnje si bomo na praktičnih primerih ogledali, kaj ta sploh je, zakaj je pomembna, v kakšnem odnosu je do sorodnih pojmov, kot so: informacijska arhitektura, uporabnost in uporabniška orientiranost, ter kaj nas o njej lahko naučijo Google, Amazon in spletna mesta oblikovana v duhu Web 2.0.

David Rozman je študent komunikologije na Fakulteti za družbene vede in se v podjetju Parsek ukvarja s spletnim načrtovanjem in uporabniško izkušnjo.

7 komentarjev

Spletne urice: SSL/TLS

Slo-Tech - V sredo, 2. novembra ob 19.00, bo v Kiberpipi na Spletnih uricah Jure Koren predaval o tehnologijah SSL/TLS.

Osvetljeno bo ozadje delovanja tehnologij, ki omogočajo varen prenos podatkov med končnimi točkami v omrežju, ki lahko v določenih mejah dokažejo svojo identiteto.

Predstavitev praktične izvedbe s strežnikom Apache in spletnim brskalnikom Firefox je obogatena s komentarjem, ki razjasni tudi omejitve in nekatere nevarnosti, ki prežijo tako na uporabnike kot tudi skrbnike sistemov. Na koncu se predavanje dotakne tudi X509-certifikatov, agencij in hierarhičnega modela zaupanja.

Jure Koren je že približno desetletje borec proti kiberterorizmu (odkar je prestar, da bi sam bil kiberterorist). Pri tem se ukvarja s praktičnimi težavami, ki se pojavljajo ob vsakdanjem razvoju in vzdrževanju varnih internetnih storitev.

2 komentarja

Nov članek

Slo-Tech - Andrej Budja je za vse uporabnike in administratorje Windows sistemov spisal poučen članek o tem, kako jih čim boljše zaščititi pred zlobnimi stvarmi, ki prežijo na nas na raznih intra- ter inter- omrežjih. Tako je opisano upravljanje s popravki, požarnimi zidovi ter čiščenje razne navlake, ki vohuni za nami.

Vsekakor obvezno branje in sledenje navodilom za vse obiskovalce NEST-a in ostalih ožičenih zabav.

33 komentarjev

Digitalni razkorak

Slo-Tech - MiD prireja okroglo mizo na temo digitalnega razkoraka med bogatimi in revnimi. Stvar bo jutri (v petek), 15. 2. ob 12:30 na FDV v predavalnici št. 7. Na debati bodo sodelovali: dr. Pavel Gantar, minister za informacijsko družbo, dr. József Györkös, državni sekretar za aplikacije v informacijski družbi, dr. Vasja Vehovar, moderator in pisec raziskave Digitalni razkorak - Slovenija 2001, dr. Aleš Mihelič, državni podsekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, Tomaž Skulj, Zavod RS za šolstvo, dr. Anton Kramberger iz Fakultete za družbene vede in dr. Franc Trček iz Fakultete za družbene vede.

Morda bi bilo zanimivo dati kakšno dobro idejo - Slo-Tech v vsako slovensko vas :)

3 komentarji