»

AMD predstavil prvo 65nm Barcelono

InfoWorld - AMD je pred nekaj dnevi pokazal industrijskim izvedencem delujoči primerek štirijedrnega procesorja iz družine Barcelona. Kot kaže (na presenečenje večine) ne gre za evolucijski korak v okvirih družine K8, ampak za povsem novo arhitekturo, ki ji pri AMDju pravijo Torrenza (krajša oznaka K10) in jo je laična javnost napačno poimenovala K8L.

Slednje naj bi bila okrajšava za K8 Low power in naj bi se nanašala na mobilne čipe (Semprone itd.), K9 naj bi bili dvojedrni AMD64 X2 in Opteroni (čeprav ta oznaka nikoli ni bila javno uporabljena -- zlobni jeziki pravijo, da zato, ker izgovorjeno ime preveč spominja na angleški izraz za psa), Barcelona pa, kot rečeno, pripada seriji K10.

Zanimivo je, da se stari K8 čipi sploh ne primerjajo tako slabo s procesorji Core 2 Duo, če odštejemo SSE. Ta je pri slednjih dvakrat hitrejši, praktično vse ostalo pa je na podobni ravni ali slabše kot na AMD64. Seveda večina komercialnih testov na veliko favorizira SSE, zato so rezultati nagnjeni na...

49 komentarjev

AMD Quad FX Platform

AMD 4x4

vir: HardOCP
AMD - AMD je danes uradno predstavil AMD Quad FX Platform , platformo za računalniške navdušence, ki smo jo do zdaj poznali pod imenom 4x4. Ta bo temeljila na procesorjih AMD Athlon 64 FX-70, FX-72 in FX-74, ki bodo ameriškim kupcem na voljo že danes, kupcem širom sveta pa v začetku prihodnjega leta. Cena kompleta dveh procesorjev bo znašala 599, 799, oziroma 999 ameriških dolarjev. Platforma temelji na osnovni plošči z nVidiinim veznim naborom nForce 680.



Na HrdOCP so že opravili obširnejši test. Srce sistema sta predstavljala dva Athlon 64 FX-74 s frekvenco 3 GHz. Kako se je 4x4 odrezal proti Intelovemu sistemu s procesorjem QX6700 si obvezno oglejte v samem testu.

Več v AMD-jevem

55 komentarjev

AMD: 4x4 od blizu in spremembe cen

AMD 4x4

vir: The inquirer
več strani - The Inquirer je objavil nekaj slik prihajajoče AMD-jeve platforme za računalniške navdušence, 4x4. Kot smo že poročali, bo na podnožju 1207 (socket F) temelječa platforma uradno predstavljena predvidoma ta mesec. Več na The Inquirerju.



TG daily poroča o spremembah cen AMD-jevih procesorjev, med katerim velja omeniti predvsem 26 odstotno podražitev procesorja FX-60, za katerega je po novem potrebno odšteti 791 ameriških dolarjev. Poleg tega so se pojavile tudi govorice o ceni procesorje FX za prihajajočo 4x4 platformo, ki govorijo o ceni okoli devetsto ameriških dolarjev za komplet dveh procesorjev. Spremembe cen ostalih procesorjev si oglejte v izvorni novici.

4 komentarji

AMD-jevi načrti

Slo-Tech - AMD je svoj 4x4 izbral podnožje socket 1207 (socket F), ter procesorje Athlon FX. Oznaka FX bo tako v uporabi le pri procesorjih za prej omenjeno podnožje, medtem ko bodo procesorji za podnožje AM2 nosili oznake Athlon64 X2, tako bo na primer FX-74 za podnožje AM2 nosil oznako X2 6000+. Omenjen procesor, ki po za podnožje AM2 predstavljen novembra bo imel frekvenco 3 GHz ter dvakrat po 1 MB drugonivojskega predpomnilnika, hkrati z njim pa naj bi luč sveta zagledala tudi X2 5600+ s frekvenco 2,8 GHZ ter X2 5400+ z enako frekvenco vendar pol manjšim drugonivojskim predpomnilnikom. Decembra naj bi bili kupcem na voljo tudi prvi 65 nanometrski procesorji.

Več o tem na Tweakers.net (Stran je v nizozemščini, za prevod uporabite babilonsko ribo)

18 komentarjev

AMD novičke

Roadmap AMDjevih procesorjev

DigiTimes - Po informacijah tajvanskih proizvajalcev matičnih plošč, naj bi AMD svoje nove procesorje z oznako K8L za novo podnožje AM3, ki naj bi bilo kompatibilno z AM2, predstavil šele leta 2008, prav takrat naj bi bila predstavljena Intelova nova generacija procesorjev z oznako Core Micro. Namesto na razvoj omenjenih procesorjev, naj bi se AMD osredotočil na izdelavo sedanjih AM2 procesorjev s 65 nanometri. Tako naj bi v prvem četrtletju naslednjega leta predstavili 65 nanometrske Athlone 64 3800+, 4200+ in 4600+. Ostale prihajajoče procesorje si oglejte na strani Daily Tech oziroma na spodnji sliki:



V tretjem četrtletju prihajajočega leta se bodo s slovesom procesorjev Athlon 64 za s939 podnožje pojavili prvi dvojedrni procesorji v razredu...

10 komentarjev

AMD 4x4

AMD 4x4

AMD - AMD je na letošnjem Technology Analyst Day predstavil platformo za ekstremne računalniške navdušence, 4x4. Gre za računalniški sistem z dvema dvojedrnima procesorjema na eni matični plošči z dvema podnožjema, ter s podporo za Sli, oziroma CrossFire. Poimenovanje 4x4 tako izhaja iz štirih jeder procesorjev ter štirih jeder grafičnih kartic (v primeru Quad-SLI).



Vsak izmed procesorjev razpolaga z lastnim pomnilnikom, pri čemer ne potrebuje ECC-ja, ter komunicirata med samo preko HyperTransport vodila, kar so pri AMD-ju poimenovali Direct Connect Architekture. Poleg tega lahko sistem 4x4 lahko deluje tudi z enim samim procesorjem ter grafično kartico. Prve matične plošče za 4x4 bodo...

22 komentarjev

AMD predstavil Live!

AMD - AMD je predstavil Live! platformo, namenjeno multimedijskim računalniškim sistemom. Po besedah AMD-ja, Live! uporabnikom omogoča enostavno predvajanje in urejanje multimedijskih vsebin in njihovo izmenjavo in skupno uporabo z drugimi uporabniki Live! sistemov. AMD Live! PC, ki temelji na dvojedrnem procesorju Athlon 64 X2, bo kupcem na voljo naslednji mesec, med drugim bodo svoje Live! PC-je kupcem ponudili Acer, Alienware, Fujitsu Siemens in HP. Prav tako je AMD razvil poseben paket programske opreme za omenjene sisteme z imenom LIVE! Entertainment Suite. V drugi polovici leta naj bi AMD predstavil še Live! platformo za prenosnike, temelječo na Turion 64 X2 procesorjih.

Več o Live! si preberite v AMD-jevem poročilu za javnost ter v novici na daily-Tech-u, oziroma obiščite spletno stran Amdlive.

9 komentarjev

AMD predstavil AM2 procesorje

Slo-Tech - V skladu z napovedmi, je AMD danes predstavil prva procesorja iz serije novih procesorjev za podnožje AM2. Athlon 64 FX-62, s frekvenco 2,8 GHz je na voljo po ceni 1031 ameriških dolarjev, kar je razmeroma nižja cena od pred kratkim napovedane. Cena za model Athlon 64 X2 5000+ je 696 ameriških dolarjev, kar je malo višja cena od omenjene napovedi.

Pojavili so se tudi prvi uradni testi nove AMD-jeve platforme AM2, oglejte si jih na X-bit labs, Hartware.net, na HKEPC pa so testirali nove procesorje Sempron. Na Hexus.net si lahko ogledate primerjavo novega FX-a in prihajajočega Intelovega Conroe-ja.

Poleg tega je bilo predstavljenih nekaj novih matičnih plošč s podnožjem AM2: EPoX EP-MF570 SLI, Gigabyte GA-M59SLI-S5, Abit KN9 SLI in Albatron KM51PV-AM2.

Več o predstavitvi novih procesorjev lahko preberete v AMD-jevem poročilu za javnost.

39 komentarjev

AMD predstavil procesorje Turion 64 X2

AMD - AMD je pred dnevi predstavil štiri nove procesorje za prenosne računalnike, z imenom Turion 64 X2. Gre za 64-bitne dvojedrnike, katerih poslanstvo je konkurirati Intelovim Core Duo dvojedrnikom za prenosne računalnike. Najšibkejši med novimi Turioni bo nosil oznako Turion 64 X2 TL-50 in imel frekvenco 1.6 GHz, poleg tega bo imel dvakrat po 256 KB drugonivojskega predpomnilnika, njegova poraba pa naj bi znašala 31 W.

Najzmogljivejši, z oznako Turion 64 X2 TL-60, tiktaka pri frekvenci 2.0 GHz. Imel bo dvakrat po 512 KB drugonivojskega predpomnilnika in porabo 35 W. Cena slednjega znaša 354 ameriških dolarjev, medtem ko bo za najšibkejšo različico potrebno odšteti 184 zelencev. Poleg omenjenih dveh, bosta kupcem na voljo še Turion 64 X2 TL-52 in TL-56 po ceni 220, oziroma 263 ameriških dolarjev.

Več o tem si preberite v AMD-jevem sporočilu za javnost.

6 komentarjev

Dell bo ponujal AMD-jeve Opterone! (v strežnikih)

Slo-Tech - Ob predstavitvi poslovnih rezultatov, je Dell danes obelodanil, da bo do konca leta pričel ponujati (večprocesorske) strežnike, s procesorji Opteron, ki jih izdeluje AMD. S tem je/bo končal dolgoletno politiko izključne nabave in prodaje Intelovih procesorjev v svojih računalnikih. Uradno pojasnilo se glasi, da je bil premik k drugemu proizvajalcu procesorjev, posledica želja (bolje zahtev) njihovih strank. Zaenkrat procesorjev AMD ne bodo ponujali v namiznih in prenosnih računalnikih.

Več o tem si preberite na News.com, v vseh medijih pa lahko pričakujemo še več komentarjev in analiz, gotovo tudi v komentarjih na to novico.

Čestitke ;)

36 komentarjev

Večjedrni Athloni?

The Register - Šef AMD-ja je menda ravno te dni izjavil, da se lahko nadejamo večjedrnih Athlonov, kajti Hyper Transport pomeni tisto lepilo za povezovanje procesorjev, ki ga konkurenca še nima in neverjetno priložnost, da konkurenci zabijejo še kak gol.

Sicer ni najbolj jasno, ali je s tem mislil na kak genetski spoj dveh Bartonov, ki bi si delila drugonivojski pomnilnik na čipu, ki bi imel podnožje, združljivo s sedanjimi Athlon-64/Opteron matičnimi ploščami, ali pa na kaj bolj daljnoročnega z dvema Athlon-64 enotama na čipu, kar bo očitno moralo počakati vsaj na 90 nm geometrijo, če ne celo malo dlje.

Kljub vsemu se dva Athlona zdita naravnost nora kombinacija, prav tako tudi recimo dvojno popolnomo 64-bitno jedro (brez 32-bitnih delov iz x86). Tako bi uporabniki dobili stroj, ki ga rabijo (Windows userji verjetno še prvega, Linux mojstri verjetno slednjega), ki bi vsem omogočil pravo "dual CPU" delo, tistim z denarjem za plato z dvema podnožjema pa celo delo s štirimi procesorji!

Ne ve se,...

12 komentarjev