»

Samsungovi prenosniki so varni oziroma kaj je šlo narobe

Slo-Tech - Včeraj je splet poskočil ob na prvi pogled utemeljenih očitkih, da Samsung na svoje prenosnike podtika programsko opremo za beleženje vnosov prek tipkovnice (keylogger). Po vsesplošnem ogorčenju je trajalo le nekaj ur, da se je razjasnilo, v čem je tičal problem. Programska oprema VIPRE je javila lažen pozitivni zadetek, avtor preplaha pa je nekoliko napihnil vso zgodbo in škandal je bil tu.

Problem je povzročila slovenščina. VIPRE namreč pri agresivnem hevrističnem iskanju okužb uporablja tudi preverjanje drevesne strukture diska, pri čemer je odkril mapo C:\WINDOWS\SL....

22 komentarjev

Križanec med Blu-Ray in DVD

Overclockers Australia - Japonsko podjetje Pony Canyon je objavilo, da je uspešno izdelalo hibridni plošček s filmom, ki igra tako v predvajalnikih Blu-Ray kot tudi navadnih DVD-jih. Na Japonskem ga bodo izdali februarja, z njim pa bodo poskušali pospešiti prehod na Blu-Ray. Nekdanji konkurent Blu-Rayu HD DVD je to veščino sicer obvladal že od začetka, a kaj ko so vodilni možje odločili, da bo standard postal Blu-Ray.

Tehnologija, ki so jo uporabili za izdelavo zgoščenke, ni nova iznajdba, saj jo je JVC razvil že leta 2005. Na vrhu medija je enoslojna plast, ki jo bere modri laser Blu-Ray in shrani 25 GB podatkov. Ker je vmes polprepustni film, ki odbija modro in prepušča rdečo, lahko starejši...

17 komentarjev

Nova zaščita modernih optičnih diskov razbita že pred uradnim izidom

Daily Tech - Ni še pretekel mesec dni od slavnega internetnega punta, ko se je kopica številk in črk z Digga razširila na bloge, forume in vse ostale kotičke spleta. Predmet debate je bil ključ za enkripcijo, s katerim je bilo mogoče zaobiti oz. razbiti zaščito AACS, ki se uporablja za zaklepanje vsebine na Bluray in HD-DVD ploščkih.

Možje v visokih nebotičnikih so zato v jezi nad internetno skupnostjo pripravili dodatno prepreko, s katero bi se naj gledalec soočil, če bi želel pogledati film v nadstandardni kvaliteti. Gre za Media Key Block (MKB) 3, novo različico zaščite, proti kateri dosedanji triki, obenem tudi nedavno opevani ključ naj ne bi imel možnosti, a pogojnik sem uporabil z razlogom. Podjetje SlySoft, avtorji programske opreme, s pomočjo katere zlobni uporabniki že dolgo gledajo filme brez težav z zaščitami, so namreč v najnovejši izdaji svojega softvera uspeli prelisičiti posodobljeni MKB. Trilogijo Matrika, prvi film, izdan na ploščkih s posodobljeno enkripcijo, je tako precej...

27 komentarjev

Zapisovalnik HD DVD še januarja

X-Bit Labs - Vneta zagovornica standarda HD DVD, Toshiba Corporation, je včeraj predstavila prvi zapisovalnik ploščkov v standardu HD DVD. Toshiba SD-H903A lahko predvaja, bere, piše in prepisuje eno- in dvoslojne DVD-je, HD DVD-je in običajne CD-je. Za nemoteno zapisovanje skrbi osem megabajtov predpomnilnika, na matično ploščo pa se naprava povezuje z novim standardom SATA. Pogon bo uradno predstavljen z vsem pompom v Las Vegasu na International Consumer Electronics Showu med 8. in 11. januarjem. Prve primerke bodo razposlali še ta mesec, širšo prodajo pa pričakujemo v februarju. Več o tem.

19 komentarjev

Samsung stavi vse na enega konja

X-Bit Labs - Samsung Electronics je objavil novico, da ne bodo izdali svojega težko pričakovanega predvajalnika ploščkov, ki naj bi bil sposoben branja Blu-ray in HD DVD-formatov. V The Korean Timesu so se namreč pojavile navedbe Samsungovega podpredsednika, da bodo podporo HD DVD-ju povsem opustili, niti ne bodo izdali nobene hibridne naprave, ki bi bila seznanjena z obema standardoma. Čemu takšen zasuk ni povsem jasno, saj so še do nedavnega zatrjevali, da bodo kot prvi izdali kombiniran pogon. Vselej možna razlaga je, da je odločitev politična, saj bi cenovno dosegljiv pogon prisilil proizvajalce HD DVD-jev v spust cen, kar bi povečalo njihovo priljubljenost.

8 komentarjev

Samsung predstavil LED/LCD TV

Slo-Tech - IFA - Internationale Funkausstellung, ki te dni poteka v Berlinu, nas še naprej preseneča z novostmi. Samsung je recimo predstavil 40-palčen LCD televizor s kontrastom 10.000:1 in ločljivostjo 1366x768, na voljo pa so tudi modeli s polno HD ločljivostjo (1920x1080), ki imajo slabši kontrast (6.000:1). Televizor vsebuje zanimivo tehnologijo, za katero je Samsung že prejel nagrado EISA za leto 2006/2007, gre namreč za backlight, ki je namesto s flouroscentnimi žarnicami izveden z LED diodami. Navedena tehnologija podvoji življenjsko dobo in razpolovi porabo energije, obenem pa je osvetlitev tudi kvalitetnejša. Posebnost opisanih modelov je še 100 Hz osveževalna frekvenca slike...

21 komentarjev

Blu-ray Samsungov predvajalnik v Evropi in TDK-jev 200 GB medij

Slo-Tech - S predstavitvijo na IFA - Internationalen Funkaustellung v Berlinu, je Samsung tudi v Evropi začel s prodajo BD-1000 Blu-ray predvajalnika. TDK je medtem že razvil medij, ki lahko v 6 slojih shrani 200 GB podatkov. Tu se seveda ne mislijo zaustaviti in že razmišljajo o 8 slojih. Žal je govora o prototipih.

Žal so potihnile tudi govorice o dvoživkah (Blu-Ray + HD-DVD) med obema rivaloma za bodoči "DVD" standard.

17 komentarjev

Zapisovalnik Blu-ray za 750 zelencev

X-Bit Labs - Pri Sony Electronics so včeraj najavili, da bodo avgusta predstavili prvi zapisovalnik Blu-ray za osebne računalnike z dostopno ceno. Sony BWU-100A, kot se bo naprava imenovala, bo podpiral branje, predvajanje in zapisovanje vseh formatov DVD-jev, CD-jev in najpomembnejše 25 in 50 gigabajtnih Blu-ray diskov. Zanimivo je, da bo enota še vedno podpirala le stari ATA (PATA) in ne vedno popularnejšega SATA. Napravo lahko pričakujemo 18. avgusta za 750 ameriških dolarjev (597 EUR), s čimer bo najcenejša tovrstna naprava. Trenutno ponujata Panasonic in Pioneer svoji rešitvi za 900 oz. 1000 dolarjev (716 oz. 795 EUR), BenQ pa obljublja svojo za 799 evrov (1023 USD). Več o tem.

31 komentarjev

HD DVD in Blu-Ray filme se da kopirati

Heise - AACS - Advanced Access Content System naj bi zaustavil piratsko in tudi ostalo presnemavanje vsebin. A so spregledali veliko luknjo. Filme je mogoče kopirati s preprostim pritiskom na tipko "Print Scrn", kar so odkrili pri reviji C't - Computer Tehnik. Postopek pridobitve filma v polni HD resoluciji je nekoliko mukotrpen, ker je potrebno sestaviti vse posamezne slike v celoto, a je vseeno izvedljiv.

Napaka naj bi bila v Intervideo WinDVD predvajalniku za omenjena formata. Toshiba zato namerava izdati nadgradnje za grafiko in WinDVD njihovega prenosnika.

Podobno bodo verjetno reagirali tudi pri ostalih proizvajalcih. Nenazadnje naj bi novi filmi vsebovali nadgrajeni AACS, ki ne bo dopustil predvajanja v primerih nenadgrajenih ostalih gonilnikov oz. programja. Tako naj bi bila preprosta luknja zakrpana.

48 komentarjev

Toshiba ponovno želi združiti HD DVD in Blu-ray

Reuters - Predsednik uprave Toshibe, Atsutoshi Nishida, je na srečanju z delničarji naznanil, da si želijo združiti oba omenjena standarda. Tovrstni dogovori med glavnima rivaloma (Sony in Matsushita z Blu-ray tehnologijo na drugi strani), so do sedaj vedno propadli.



Verjetno je obnovljeno željo vzpodbudila Samsungova najava prejšnjega tedna. Procesorje, ki bodo znali prebaviti oba formata, razvija tudi Zoran Corp., ki nam je že znan iz sveta Divx predvajalnikov. Poleg tega je druga stran že naredila "mehki prestop". Sony in NEC sta ustanovila skupno podjetje iz področja optičnih diskov, ki Sonyu omogoča izdelavo naprav s podporo obema standardoma.

Dodatna motivacija k dogovoru je seveda tudi slaba prodaja obeh formatov. Kar je nekako napovedal tudi Chris Crotty, analist podjetja iSuppli Corp.: "Vojna formatov se bo končala v pat poziciji".

41 komentarjev

Samsung podvojil flash spomin

EETimes - Pri Samsungu pravijo, da so skupaj spravil 2GB na en sam t.i. OneNAND flash čip, s pomočjo 60nm tehnologije. To pomeni, da jim je preskok iz 70nm tehnologije na 60 uspel v pičlih 4 mesecih. Podvojitev se ni zgodila samo v smislu kapacitete, temveč tudi v smislu pretoka količine podatkov, ki sedaj dosega 17 MB/s. V povezavi osmih čipov lahko hitrost zapisa doseže že 136 MB/s.
Enako razveseljivo je, da je na tržišču cena flash spomina padla za 50%. Zato Gartnerjeva napoved, da bo naslednji iPod Nano v velikosti 10-12 GB ni tako drzna. Flash spomin bo začel prevladovati tudi v ostalih multimedijskih napravah.

Dovolj razveseljivi bodo že bolj dostopni čistokrvni in hibridni NAND flash diski.

13 komentarjev

Samsung razvija Blu-Ray/HD DVD dvoživko

golem.de - Kim Du-Hyon, eden izmed vodilnih v Samsungu, je napovedal, da razmišljajo o Blu-Ray predvajalniku, ki bo imel tudi podporo za HD DVD. Predvajalnik bi bil lahko na tržišču že konec tega ali v začetku naslednjega leta. Zaenkrat lansiranje takšnega proizvoda pogojujejo z uspehom HD DVD-ja. Samsung je že bil prvi, ki je predstavil Blu-Ray predvajalnik BD-P1000. O podobni potezi razmišljajo tudi pri LG, Toshibi, NEC-u in celo Sonyu.

Zakaj je temu tako? Potrošniki ne želijo imeti dveh naprav za gledanje filmov, ki jih bodo studii objavljali vsak v svojem formatu.

9 komentarjev

HD DVD v prednosti napram Blu-rayu

X-Bit Labs - Bitka med zagovorniki HD DVD-ja in Blu-raya, kateri izmed standardov bo prevladal in postal dostojni naslednik DVD-jev, je sicer še daleč od dokončne odločitve, a prve špekulacje o izidu se že pojavljajo. Podjetje ABI, ki se ukvarja z raziskavami trga, daje nekoliko večje možnosti za dolgoročno zmago HD DVD-ju.

V torek je Toshiba začela po Severni Ameriki razpošiljati prve predvajalnike HD DVD, na svojo stran pa je zaenkrat pritegnila studia Warner Home Video in Universal Studios Home, kar bi utegnilo jeziček na tehtnici vsaj začasno prevesiti na njihovo stran. Ker Amerika predstavlja daleč najpomebnejši svetovni trg, napovedujejo HD DVD-ju kar 70-odstotni tržni delež. Naslednji večji pretres lahko pričakujemo novembra, ko bo Sony izdal svoj PlayStation 3, ki bo seveda opremljen s pogonom Blu-ray. Tudi Sonyjeve močne povezave s filmskimi studii bi lahko Blu-rayu prinesle marsikateri prepotreben odstotek na trgu.

Kakorkoli že, zmagovalca verjetno še ne bomo dočakali kmalu, tako...

32 komentarjev

Microsoft in Intel podprla HD DVD standard

Slashdot - Že dolgo traja bitka za prevlado kralja naslednje generacije DVD-jev med Toshibinim HD DVD ter Sony-evim Blu-ray standardom, danes pa se je tehtnica prevesila na Toshibino stran. Dva izmed največjih velikanov v računalniški industriji, Microsoft in Intel, ki bosta pri dokončnem rezultatu bitke vsekakor odigrala pomembno vlogo, sta se namreč odločila, da bosta zaradi boljše združljivosti s trenutno obstoječo DVD tehnologijo in zarad večje enostavnosti za končne uporabnike, podprla Toshibin HD DVD standard. Vendar modri disk še ni mrtev - Sony ima na svoji strani še vedno Samsung in Panasonic, da ne omenjamo nekaterih velikih filmskih studijev.

13 komentarjev

Kompatibilnost standardov HD DVD in Blu-ray?

X-Bit Labs - Po poročanju na X-bit labs bi se naj DVD Forum in Blu-ray dogovarjala o poenotenju protokolov in fizičnih DVD-formatov naslednje generacije. Primarna motivacija za to je seveda izogibanje konfliktu med standardi in posledično morebitni slabši prodaji prihajajočih DVD diskov in predvajalnikov. Kakorkoli, tovrstni dogovor bi imel pozitivne posledice tudi za potrošnike, saj bi nam s tem prihranili odločanje o nakupu predvajalnika, ki podpira ali HD DVD (ena plast - 15GB) ali Blu-ray (ena plast - 27GB) format. S poenotenjem bi namreč dobili predvajalnike, ki bi podpirali oba standarda. Poleg tega bi lahko bilo vse skupaj nekoliko cenejše, saj bi proizvajalci namenili manj sredstev za razvoj ločene programske in strojne opreme za visoko-definicijske DVD predvajalnike.

Držimo pesti, da jim bo uspelo, ker zmeda na področju trenutno aktualnih DVD-formatov presega vse meje dobrega okusa ...

15 komentarjev