»

Odprtokodni procesor S1

Simple RISC - Nekaj mesecev nazaj je Sun izdal načrte za odprti procesor OpenSPARC T1, sedaj pa je Ekipa Simply RISC na njegovi osnovi izdelala procesor S1. Gre za 64-biten čip, kompatibilen z vmesnikom Wishbone, načrti zanj so prosto dostopni pod GNU/GPL licenco, dosegljivi pa so na uradni strani. Zaradi njegove specifične zasnove ga je možno povezovati z drugimi odprtimi jedri na strani OpenCores.org, avtorji pa od skupnosti pričakujejo, da bo v prihodnosti pomagala razviti popravke in posodobitve. Bi sami naredili procesor?

Link, poln topline, je za naše bralce prispeval Gavran

25 komentarjev

Mobilni telefon z odprtokodnim drobovjem

LinuxDevices - Trolltech je predstavil Greenphone, zeleni telefon, ki ga poganja Linux jedro, nad katerim teče telefonska različica Qtopie, Trolltechovega programskega vmesnika za integrirane naprave.

Za nekatere zelo pomembna novost je možnost, da lahko na napravo skozi miniUSB vmesnik naložijo svoje Linux jedro in tako s telefonom lahko počnejo praktično karkoli, ter seveda dejstvo, da je izvorna koda vse programske opreme v telefonu dostopna pod odprtokodnimi licencami.

O napravi poroča LinuxDevices, seveda pa se je reč znašla tudi na SlashDotu.



Telefon bo stal malo manj kot 800...

32 komentarjev

Intel prodal proizvodnjo procesorjev za mobilne telefone

Slashdot - Na spletni strani LinuxDevices poročajo, da bo Intel prodal svojo proizvodno linijo procesorjev za mobilne telefone, in sicer ameriškemu podjetju Marvell. Slednji bi lahko tako postal glavni dobavitelj za novejše procesorje, namenjene uporabi v mobilnih telefonih, Intel pa se lahko osredotoči na x86 procesorje ter čipe za brezžične mrežne kartice. Marvell z nakupom prevzame XScale PXAxxx serijo izdelkov, medtem ko seriji XScale IXP in XSCale IOP ostaneta pri Intelu.

Prevzem bo po pričakovanjih zaključen v petih mesecih, čemur bo sledila še triletna prehodna faza. Intel bo serijo čipov PXA izdeloval še dve leti, nato pa se proizvodnja seli k Marvellu, kjer z naprednejšo proizvodnjo in morebitnim prehodom na 65 nm tehnologijo izdelave, pričakujejo nižje stroške izdelave in tudi višji dobiček.

1 komentar

Kitajski mobilnik z Linuxom

LinuxDevices - Kitajsko podjetje E28 je na trg poslalo mobilni telefon, ki uporablja operacijski sistem Linux. 123 gramov težak mobilnik se lahko postavi ob bok najsodobnejšim mobilnim telefonom, saj deluje v frekvenčnem območju 900/1800 MHz, uporablja GPRS razreda 10, ima 32 MB pomnilnika flash, 32 MB pomnilnika SDRAM, poleg tega pa ga lahko razširimo z dodatno razširitveno kartico SD/MMC do 512 MB. Na dotik občutljiv zaslon TFT zmore prikazati 4094 barv, ne manjka pa niti vgrajeni digitalni...

14 komentarjev

Novi časi za igre?

LinuxDevices - Vstavim CD ... čakam ... "Namesti" ... izberi mesto namestitve ... nameščam ... končaj. Nastavitve - ločljivost, detajli, filtriranje, AA, zvok, ... "Bo sploh delovalo gladko? Upam!" Zaženi!

To je običajni postopek nameščanja in nastavljanja igre pred prvim zagonom, pa ne glede na to v katerem operacijskem sistemu. Morda pa TV konzola sploh ni tako slaba ideja? Vstaviš medij in že pretepaš/streljaš/plešeš.

Z novim 64-bitnim Linux CD-jem lahko iz na AMD Athlon64 temelječem sistemu naredite pravo pravcato konzolo. Vse kar morate postoriti je to, da vstavite CD z igro, počakate da se računalo zbudi in kar sam poskoči v igralno konzolo. Medtem še malce popravi nastavitve glede na vaš hardware, pridoda malce softwerskih prioritet in zažene igro. Tehnologija GameStorm, kot se zadeva imenuje, je trenutno na voljo le kot igra America's Army, razvijali pa so jo v sodelovanju z AMDjem, nVidio in Ameriško vojsko. Je to prava kombinacija? Izgleda da, saj pravijo, da je občutek kot da bi igrali...

9 komentarjev

Intel tudi v mobilnem telefonu

Finance - Intel se je pridružil programu Symbian Platinum Partner in bo ponudil nova programska razvojna orodja (SDK) z vključenim operacijskim sistemom Symbian OS 7.0, ki bo razvijalcem v pomoč pri hitrejšem načrtovanju podatkovno zmogljivih mobilnih telefonov in programske opreme za procesorje z arhitekturo Intel XScale.

Symbian se ukvarja z razvojem in licenciranjem standardnega operacijskega sistema Symbian OS za napredne mobilne telefone vodilnih svetovnih proizvajalcev prenosnih naprav. Ti dosegajo več kot 80-odstotni delež v svetovni prodaji mobilnih telefonov. Več o projektu ter
izvorna novica.

0 komentarjev