»

Pidgin 2.0

Ars Technica - Uporabniki različnih distribucij Linuxa najbrž dobro poznate Gaim, aplikacijo za takojšnje sporočanje, ki podpira obilico različnih protokolov. Pred kratkim so ga preimenovali v Pidgin, o čemer smo že poročali (glej povezane novice), včeraj pa so objavili novo stabilno različico pod zaporedno številko 2.0. Glavna novost je popolnoma prenovljen uporabniški vmesnik z novimi ikonami, žal še vedno pogrešamo glasovno/video komunikacijo. Na ArsTechnici so pripravili obsežen članek, v katerem so predstavljene vse glavne novosti. Izvorni članek.

15 komentarjev

Hop-on bo nadlegoval proizvajalce mobitelov

Ars Technica - Podjetje Hop-on poroča, da jim je patentni urad potrdil nekaj patentov, ki med drugim vsebujejo nekatere funkcije, ki se pojavljajo na velikem številu sodobnih mobilnih telefonov. Tako namerava podjetje pošteno priviti kopico proizvajalcev, ki so na svoje izdelke vključili stranske zvočnike za predvajanje MP3 datotek, ali pa opremili telefone z dodatnimi stranskimi gumbi za sprožitev fotoaparata oz. videokamere. Najbrž ste v opisu prepoznali praktično vsak sodoben telefon, česar se veselijo tudi avtorji patenta, saj bi jim to prineslo dosti denarja, a kljub vsemu bi zadeva znala biti sporna, komentirajo pisci na ArsTechnici.

8 komentarjev

Tudi Sun izdal pretvornik za Open Document Format

OSNews - Poročali smo že, da je Microsoft pljunil v roke in se lotil vtičnika (ang. plug-in) za svojo Pisarno™, ki omogoča izvoz dokumentov v zapis ODF. Tudi pri Sunu niso sedeli križem rok in so splavili svoj vtičnik za Word 2003, ki uporabnikom tega programa omogoča tako uvoz kot tudi izvoz v ODF. Trenutno zna manipulirati samo z besedilnimi dokumenti (torej na relaciji med .doc in .odt), za končno različico, ki naj bi predvidoma izšla letošnjega malega travna (po domače aprila), pa obljubljajo še polno podporo tudi za preglednice in predstavitve.

Več o zadevi in dol poteg pa na Sunovih straneh.

Se nam poleg vojne OS-ov, pisarniških paketov in zapisov obeta še vojna pretvornikov?

0 komentarjev

Microsoft združljiv z Linuxom

Slashdot - Microsoft na podlagi ugotovitev, da ga je Linux tehnološko vsaj dohitel, če že ne prehitel, previdno sklepa zavezništva z nekdanjimi tekmeci. Govoriti o trendu bi bilo predrzno, če se ravno ob tem času ne bi dogajala vrsta sprememb, ki se jih od Microsofta nismo mogli nadejati.

Wall Street Journal piše tudi o obljubi Microsofta, da ne bo uporabljal svojih patentov zoper uporabnike SuSE Linuxa (kar, upajmo, velja za vse različice jedra in drugih programov tudi takrat, ko so zaviti v kako drugo distribucijo), ter o nameri Microsofta in Novella, da skupaj razvijata tehnologije, ki omogočajo lažje sobivanje obeh operacijskih sistemov v heterogenih računalniških okoljih. Nemara je na oznanitev takšnega partnerstva vplivala tudi nedavna nova ponudba Oracla, ki po novem zagotavlja komercialno podporo za RedHatovih enterprise različic operacijskega sistema Linux.

Novell je od svojega prevzema SuSE Linux pri pomembnih vprašanjih vedno stal za razvijalci Linux jedra. Če nova partnerstva...

76 komentarjev

OpenDocument pretvornik za MS Office

Ars Technica - Pod pritiskom vse večjega števila uporabnikov, ki uporabljajo odprt zapis dokumentov, pa verjetno tudi zaradi groženj številnih protimonopolnih tožb, se je Microsoft odločil, da bo sponzoriral izdelavo vtičnika (plugina) za svoj pisarniški paket Office, tako da bo Wordove dokumente možno brati in shranjevati v ODT zapisu.

Vtičnik bo nared že do konca tega leta, podpora za Excel in PowerPoint pa naj bi prišla sredi prihodnjega leta. Za nameček bodo pretvorniki na voljo tudi za starejše verzije MS Office.

Še izvorna novica na ArsTechnici.

31 komentarjev

Palladium: Mrtev.

The Register - Kreh -- ne ravno. So se pa (marketingarji?) pri Microsoftu odločili za manj pomenljivo ime: Next Generation Secure Computing Base.

Pri tem gre za že drugo rošado imen v zadnjem času, upoštevajoč preimenovanje strežniške serije izdelkov Windows .Net 2003, saj naj bi bil ".net" zavajujoč ter vzbujal nezaželene asociacije. Pri Palladiumu pa gre za dva dejavnika: prvi je vsekakor ta, da namreč že obstaja podjetje s takim imenom; drugi pa je bolj marketinški -- ideja o Palladiumu je požela kar nekaj negativnih kritik, nekatere od njih pa so po mnenju Microsoftovcev neosnovane ter posledica napačnega razumevanja izdelka. Klik!

Microsoft oznani novo verzijo operacijskega sistema za množice: DomačaKrava .KačjiPastir

0 komentarjev

AMDjevi Hammerji

The Register - V pogovoru z AMD so The Registerjevci izbrskali, sicer neuradno, nekaj okvirnih datumov izdaje. Clawhammer naj bi najverjetneje prišel na prodajne police proti koncu tega leta, dočim nas bo Sledgehammer, ki bo sposoben obdelave podatkov v štiriprocesorskem načinu, razveselil sredi prihodnjega leta. Ugibajo tudi, da bo AMDjev prvi partner za Hammerje Fujitsu Siemens, njihov največji evropski odjemalec. Kot vedno - bili živeli pa videli.

0 komentarjev

Izdelava fan ducta

Bit Technologies - Ta članek na Bit Technologies pa je kot nekakšno nasprotje prejšnjega, saj govori o izdelavi sprednjega fan ducta. Kot bi vam lahko potrdil tudi naš Sergio, so ravno ti sprednji ventilatorji zaslužni za največ praha v ohišju. Kakorkoli, fantje pri Bitu so se zadeve lotili pošteno, s kupljenim fan ductom... Hehe, dobro se spomnim teme v ArsTechnicinem forumu, v kateri je neki skandinavski zanesenjak predstavil svojega AOpen HX08 s prvim takšnim fan ductom, sedaj pa zadeve že komercialno prodajajo. Ah ja, kje so tisti časi (počasi odšepa do svojega gugalnika in si prižge pipo)...

0 komentarjev