»

PowerVR izdal Kyro II SE

X-Bit Labs - Čeprav usoda podjetja PowerVR še ni povsem dorečena, so njihovi inženirji še spravili toliko moči iz sebe, da so izdali dolgo napovedani čip Kyro II SE oz. kodno imenovani Kyro II Ultra. Čip odslej deluje s frekvenco 200 MHz. Na žalost je to tudi edina glavna novost, ki jo kartica premore, saj ne vsebuj niti enote T&L, niti pixel in vertex shaderjev. Trenutno to še ni velika pomanjkljivost, saj se lahko Kyroti 2 zaenkrat še vedno mirno kosajo z nekaterimi na papirju precej močnejšimi procesorji, vendar pa bo pomanjkanje teh enot postalo v prihodnosti velik problem. Skupno z novim čipom naj bi podjetje izdalo tudi gonilnike z izboljšano tehnologijo EnT&L, ki omogoča softverski T&L, kartice z novim čipom pa naj bi končno popolnoma podpirale vodilo AGP 4x. Nove kartice sta napovedala tako Hercules, kot tudi Videologic. O prihodnosti Kyra 3 pa zaenkrat ni znano še nič. Več tukaj.

4 komentarji

Kyro II Ultra buri duhove

Guru 3D - Pred kratkim sem poročal o samem čipu Kyro II Ultra, ki bo kmalu prišel v trgovine. Omenjal sem, da bo čip samo hitrejša izvedenka "starega" Kyrota 2, vendar sem se očitno zmotil. Po nekaterih podatkih bo čip vseboval kar nekaj novosti, med katerimi je gotovo najpomembnejša vključitev enote T&L. Mogoče se sliši malce čudno, saj prvi Kyroti 2 te enote niso imeli, vendar pa si lahko dokaz za obstoj te enote preberete na sliki škatle, kjer lepo piše "Enhanced T&L". Še slika kartice Hercules 3D Prophet 4800, ki bo vsebovala 200 MHz čip Kyro 2 Ultra in kvaliteten TV izhod. Več o sami kartici...

3 komentarji

LCD-ji se bodo spet podražili

The inquirer - Kar malce prelepo je izgledalo, ko so se cene monitorjev LCD tako umirjeno spuščale proti znesku, ki si ga navadni smrtniki že skoraj lahko privoščijo, vendar pa se padanje cen ne bo več nadaljevalo, saj se bodo LCD-ji zopet podražili. Čeprav podražitev ne bo tako zelo očitna (10-20 $), upajmo da se draženje teh zaslonov ne bo nadaljevalo, kot se je pred časom že zgodilo.

0 komentarjev

Test cenejših grafičnih kartic

G3D - Kljub temu, da nas trenutno ATI in Nvidia prepričujeta, da sta GeForce 3 in Radeon 8500 tista prava stvar, ki bi jo moral imeti vsak igričar, se še vedno najbolje prodajajo kartice, ki vsebujejo poceni, a še vedno zmogljive grafične procesorje. Za prevlado na področju "budget" kartic se trenutno še vedno spopadajo Kyro II, GeForce 2 MX 400 in ATI-jevi Radeoni. "Najboljši je lahko samo eden, čipov pa kar nekaj", so ugotovili na G3D, ko so pisali primerjalni članek cenejših grafičnih kartic. Vse primerke so dodobra stestirali, pregledali gonilnike, pregledali koliko je določena kartica podprta s strani navdušencev (tweaki, popravljeni gonilniki, ...) in ugotovili, da so kartice s procesorji Kyro II še vedno najboljši nakup, ki pa mu tesno sledijo skupki plastike z dobro poznanimi GeForci 2 MX 400. Njihovi odločitvi gotovo ne gre oporekati, saj je Kyro II še vedno precej zmogljiv čip, ki nudi precej dobrot, poleg tega pa so kartice ki bazirajo na tem čipu zadnje čase postale še bolj...

28 komentarjev

Misija nemogoče

The Hardwere Pub - Druga stvar, ki jo uporabniki KyraII najbolj očitajo svoji kartici je nizka frekvenca delovanja. Medtem, ko se Nvidia šopiri z 300MHz in več, se vleče pri 175MHz. Tu se je nek človek nad tem razjezil in navil svojga KyraII do 202MHz. Modificiral je resda čisto vse od BOrba, ram hladilnikov in celo modifikacije napetosti, ampak uspelo mu je!

2 komentarja

STM in Imagination podaljšala pogodbo o sodelovanju

X-Bit Labs - Podjetji STM in Imagination Technologies sta objavili podaljšane pogodbe o sodelovanju. Podjetji sta "krivi" za trenutno zelo vroče Kyro/II čipe in očitno ne mislita odnehati. Z novo pogodbo sta namreč sklenili pogodbo o razvoju/izdelovanju grafičnih čipov serij 4 in 5 (Kyro II spada v serijo 3).
Avgusta bomo tako videli zadnjo kartico iz serije 3, nekakšen Kyro II Ultra. Šlo bo za overclockano (200MHz) različico Navadnega Kyra II. Konec leta bomo videli prvi čip serije 4, po vsej verjetnosti poimenovan Kyro III. Zadevica bo poleg višje frekvence delovanja (250-300MHz) in boljše TBR tehnologije imela tudi T&L enoto in več renderirnih cevovodov. Prvi čip serije 5 pa bomo videli nekje na sredini 2002.

0 komentarjev

Kyro III

Segatech - Odgovor na prejšnje vprašanje je da. Kako? S Kyrom III, seveda. Vse kar manjka Kyru II, kot je Sergio poudaril že v testu, bo Kyro III imel. Čipu bo ime STG 5000 in bo imel:
  • 4 renerirne cevovode
  • T&L enoto (končno)
  • SDR/DDR SDRAM podporo
  • Možnost uporabe 32/64/128MB pomnilnika na kartici
  • frekvenco delovanja 150MHz
  • 0.18 mikronsko tehnologijo izdelave čipa

3 komentarji

T&L?

Nvidia - Po včerajšnji objavi testa Kyra so se pojavile določene kritike, da pomanjkljivost T&L enote sploh ni tak primanjkljaj. Verjamem, da je to samo še mlin na vodo nVidii, ampak na tej strani je lepo zapazno, v kakšnem obsegu se je prijela ta tehnologija. Recite, kar hočete - T&L je večja nuja iz dneva v dan. Hvala, Matej!

37 komentarjev

Kyro III?

Segatech - STM že načrtuje novo grafično čipovje. Izšlo naj bi še do konca leta. To bo, po besedah STM-ja, res tista "prava" stvar. Kyro III bo imel tudi T&L enoto, ki jo tako pogrešamo pri njegovem mlajšem bratcu (Kyro II). Neuradne specifikacije pa so:
  • jedro s frekvenco 300MHz
  • DDR SDRAM s frekvenco 300MHz
  • 128bit-ni pomnilnik
  • 9.6 GB/s pasovovne širine pomnilnika
  • 1200 megapixels/sec
Kartica bo verjetno tudi DirectX 8 prijazna. Ne sicer tako, kot GeForce3, bolj pa kot Kyro II. Seveda so vse informacije zelo neuradne in uradno ne obstajajo. Originalna stran tukaj.

13 komentarjev

Kyro III

X-Bit Labs - Pri nas še ni ne sluha ne duha o Kyru II, vendar ljudje pri STM že načrtujejo nov Kyro čip! Novi čip bo imenovan Kyro III (kako originalno) in bo imel vse, česar Kyro II nima. Kyro III bo imel strojno podprto T&L enoto, deloval pa bo pri frekvencah nad 150MHz. Za razliko od predhodnika bo imel 4 teksturne cevovode in ne 2 kot Kyro II. Glavni razlok za (delno) nepopularnost Kyra II je pomankanje T&L enote. Če bo STM to napako odpravil, se nam obeta velika vojna na področju grafičnih kartic. S to izboljšavo in veliko drugimi, ki jih ponuja STM, bo postal velik tekmec Nvidii. Če pride do tega, bomo največ pridobili mi, kupci. Si predstavljate tako ažurno nižanje cen grafičnih kartic, kot je danes padanje cen procesorjev? Kartica naj bi izšla že letos jeseni!

15 komentarjev

Kyro II kmalu!!

Riva Station - Fantje pri STMicru so se dejansko podvizali z delom in tako so že jasne specifikacije njihovega paradnega konja, ki naj bi izšel v naslednjih parih mesecih. Kyro II bo v bistvu navadni Kyro z navito uro, še vedno pa NE BO imel T&L enote.
Proces izdelave so premaknili na 0.18 mikrona, kar jim je omogočilo, da so frekvenco čipa/rama iz zares skromnih 115/115 spravili na 175/175. Pri Kyru sta pač frekvenca čipa in rama sinhronizirani, tako da navijanje te kartice ni ravno idealno, saj če odpove čip, RAM bi pa rad še gonil svojo naprej, enostavno ne gre! Količina pomnilnika bo ostala ista, torej 64 MB SDRAM.
Najboljše pa za konec! Namreč, prvi ki je napovedal kartico s Kyro II čipom je Hercules! Yep, you heard right! Ime se glasi: Hercules 3D Prophet 4500 64MB. To, da se je za Kyrota II odločil tudi Hercules (oziroma Guillemot), priča da ne gre za zajebantski produkt, ker dejansko se je o Kyru govorilo veliko in je kljub zares nizki uri delovanja pokazal kar precej. Iz vsega tega...

2 komentarja