»

AMD pridobiva na Intelov račun

So vas težave s čipovji odvrnile od nakupa Intela na račun konkurenčnega AMD-ja?

vir: Hexus
Hexus - AMD je nekoliko pričakovano sporočil, da so Intelove težave z veznimi čipovji za procesorje Sandy Bridge pozitivno vplivale na njihove kratkoročne prodajne rezultate. Ker je Intel načeloma prepovedal prodajati izdelke s problematičnimi čipovji (razen nekaterih izjem) razpošiljanje nadomestnih čipov z oznako B3 (problematični so označeni s steppingom B2) pa se bo začela šele čez dva dni, sprva v manjših količinah. Luknjo v ponudbi tako proizvajalci zaključenih sistemov kot trgovci krpajo z AMD-jevimi izdelki.

Po besedah podpredsednice AMD-ja, Leslie Sobon, je največje povpraševanje predvsem pri trgovcih, ki povprašujejo po konkurenčnih izdelkih AMD-jevih partnerjev. Tudi partnerji so nekoliko povečali proizvodnjo računalnikov z AMD-jevimi procesorji...

3 komentarji

Novi Core 2 Duo procesorji z 2 MB L2

Hkepc - Intel bo februarja prihodnje leto predstavil Core 2 Duo procesorje z le dvema megabajtoma drugonivojskega prepomnilnika. Za tak korak so se pri Intelu odločili predvsem zaradi proizvodnih stroškov ter s tem povezano ceno procesorjev, saj imajo vsi sedanji Core 2 Duo procesorji 4 MB drugonivojskega prepomnilnika, pri čemer je pri različicah z le dvema megabajtoma polovica drugonivojskega prepomnilnika onemogočena. Z novimi procesorji bo Intel napovedal cenovno vojno prihajajočim AMD-jevim 65-nanometrskim procesorjem.

Več na HKEPC

45 komentarjev

Prihajajo novi Core 2 Duo.

Daily Tech - Daily Tech poroča, da bo hkrati s predstavitvijo novega veznega nabora Bearlake predstavil tudi nove procesorje Core 2 Duo, ki se bodo od sedanjih Core 2 Duo procesorjev razlikovali po 1333 MHz FSB-ju, višjih frekvencah in dodanem Intel Trusted Execution Technology. Novi Conroe-ji bodo nosili oznake E6650, E6750 in E6850, njihova frekvenca pa bo 2,33, 2,93 oziroma 3 GHz. Poleg tega bo družino Core 2 Duo procesorjev dopolniš še procesor z oznako E6800, ki se od sedanjega modela Core 2 Extreme razlikuje le po zaklenjenem množilniku.

Več na Daily Tech-u.

15 komentarjev

Intelovo razkazovanje mišic: 80-jedrni procesor in napovedi o prehodu na 45 nm proizvodni proces proti koncu 2007

Daily Tech - Intel je naznanil, da so proizvedli svoj prvi procesor (zaenkrat prototip), ki je v sekundi sposoben izvesti bilijon operacij s plavajočo vejico (1 teraflops). Predstavil ga je Intelov izvršni direktor Paul Otellini med uvodnim predavanjem na IDF, ki ravnokar poteka v San Franciscu. Otellini je pokazal wafer (glej sliko), ki vsebuje 80 procesorjev z 80 jedri - skupaj 6400 jeder!



Delovni takt predstavljenih procesorjev znaša 3,1 GHz, pri čemer je potrebno poudariti, da so še daleč od pripravljenosti na proizvodnjo in služijo predvsem za predstavitvene namene. Vsak procesor bi naj bil unikaten zaradi tridimenzinalnega pakiranja - predpomnilnik je namreč vstavljen neposredno pod FPU-je, s čimer so prihranili na...

31 komentarjev

Intel predstavil Core 2 Duo za prenosnike

Slo-Tech - Po predstavitvi Core 2 Duo procesorjev za namizne računalnike sredi preteklega meseca je Intel danes uradno predstavil omenjeno serijo procesorjev tudi za prenosne računalnike. Ti temeljijo na jedru Merom, ki premore 4 MB drugonivojskega predpomnilnika, razdeljenega med obe jedri. Za najdražji model, T7600 s frekvenco 2,33 GHz, bo potrebno odšteti 637 ameriških dolarjev, medtem ko bo najcenejši T5500, z le dvema megabajtoma drugonivojskega predpomnilnika, in frekvenco 1,66 GHz, stal 209 ameriških dolarjev.

Več o Core 2 Duo procesorjih za prenosne računalnike lahko preberete na NotebookReview, kjer lahko najdete tudi spisek prenosnikov z omenjenimi procesorji, oziroma na Daily Tech-u.

15 komentarjev

Intel vs. AMD: Zmogljivost na Watt

Lost Circuits - Pri LostCircuits so preizkusili procesorje, ki se hvalijo z oznakami "Low power" in "Energy Efficient". Primerjali so porabo tako novih in starejših AMD ter Intel procesorjev, čeprav je bila pozornost večinoma usmerjena na najnovejše pridobitve obeh taborov.

Zaključki kažejo, da novi Intel Core procesorji porabijo opazno manj energije, kot njihovi predhodniki in tudi kar se same hitrosti tiče, obnesejo odlično. Vseeno pa jih pri tem testu zasenči AMDjeva "ADD" serija procesorjev, ki je sicer kar se hitrosti tiče, počasnejša od svojih Intel vrstnikov, je pa zato nesporni zmagovalec kar se tiče učinkovitosti glede na porabljeno energijo.

Za grafe in ostale podrobnosti si oglejte sam test.

Na novico nas je opozoril dr.J. Hvala!

Sicer je pa rahlo vprašljivo kupovanje "Energy efficient" procesorja, ko pa potem vseeno priključimo dva MOLEXa na grafično kartico...

20 komentarjev

Intervju z vodjem Intelovega oddelka Mobility Group

Google News - TG Daily je objavil zanimiv intervju z Davidom Perlmutterjem, vodjo Intel Mobility Group, ki je v precejšnji meri odgovoren za razvoj zadnjega Intelovega procesorskega čuda z imenom Core.

V intervjuju je govora o trenutnem položaju Intela na trgu in napram AMD-ju, prihodnosti večjedrnih procesorjev za katere je David mnenja, da več kot štirijedrnih procesorjev končni uporabniki vsaj v naslednjih nekaj letih ne bodo potrebovali, prehodu na 45nm proizvodni proces, nekaj besed je namenjenih tudi (ne)slavni Netburst arhitekturi. Pogovor se dotakne tudi pričakovane porabe procesorjev, za katero Perlmutter trdi, da se utegne postopno zniževati, še posebej pri mobilnih procesorjih. Vsekakor obvezno čtivo za...

6 komentarjev

Intel znižuje cene Celeronov

DigiTimes - Po nedavni predstavitvi procesorjev Core 2 Duo bo Intel znižal cene nizkocenovnih procesorjev Celeron. Znižanje cen bo postopno in bo potekalo v dveh fazah. V prvi se bo 23. julija celotna paleta celeronov pocenila za 9 do 17 odstotokov, tako da bo za najcenejši model Celeron D 331 s frekvenco 2,66 GHz potrebno odšteti 44 dolarjev, kar je 10 manj, kot je zdajšnja cena. Druga faza pocenitve bo sledila 22. oktobra, po kateri bo za najcenejši model potrebno odšteti vsega 39 ameriških dolarjev.

Poleg tega naj bi Intel v prvem četrtletju prihodnjega leta predstavil procesor Core 2 Duo E4300 z nazivno frekvenco 1,8 GHz, 2 MB drugonivojskega predpomnilnika in 800 MHz FSB-jem. Intel naj bi se za ta korak odločil zaradi AMD-jeve predstavitve procesorja Athlon 64 X2 3600+ s frekvenco 2 GHz in dvakrat 256 kB drugonivojskega predpomnilnika. Več o tem v izvorni novici.

Več o pocenitvah in nove cene si lahko ogledate v izvorni novici na DigiTimesu.

41 komentarjev

Imperij vrača udarec: Intel Core 2 Duo

Intel Core 2 Duo

AnandTech - Danes je Intel predstavil težko pričakovano novo družino procesorjev, poimenovanih Core 2 Duo, zgrajenih okrog nove Core arhitekture. Že neuradni testi na začetku leta in testi redkih srečnežev, ki so se dokopali do primerkov teh procesorjev, so obljubljali, da bo šlo za izjemno hiter in varčen procesor. Danes so v testih besede meso postale.



Koliko so novi procesorji hitrejši od AMD-jeve ponudbe, si oglejte v izčrpnem testu. Zvedeli boste tudi, koliko k zmogljivosti prinese večji L2 (2 MB ali 4 MB) predpomnilnik in koliko 1333 MHz vodilo, koliko se novince z lahkoto navije, …

Leta AMD-jeve tehnološke prevlade so nedvomno mimo. V teh dneh je AMD sicer predstavil serijo EE in...

75 komentarjev

Novi podatki o K8L...

Slo-Tech - DailyTech poroča, da so na AMD-jevem pomladnem forumu od Chucka Moorea, predstavnika AMD-ja, uspeli zvedeti več podrobnosti o prihajajočih procesorjih serije K8L. Čeprav AMD pravi, da gre za evolucijski in ne revolucijski korak naprej, novosti očitno ne bo manjkalo.

K8L prinaša ob drugih tudi tri bistvene novosti na področju cachea (predpomnilnika), pomnilniškega vmesnika in Hypertransporta. K8L bo AMD-jev prvi čip s podporo za L3 cache še od časov starega K6, bo pa tudi "quad core friendly", kar pomeni, da bo dodatno prilagojen možnosti dela s štirimi jedri.

Vsako jedro bo imelo neodvisen L2 predpomnilnik, vsa jedra v procesorju pa si bodo delila L3. Podatkov o količinah predpomnilnika še ni, vendar lahko domnevamo, da pri izdelavi, v geometriji 65 nm SOI, tega verjetno ne bo ravno malo.

Čip bo podpiral DDR-2 in DDR-3, ko bo ta postal dosegljiv, čeprav je še negotova prisotnost DDR-3 v času splavitve K8L in tako ni podatkov o tem, če bo ta opcija prisotna ob splavitvi nove...

11 komentarjev

(Nepreverjene) informacije o zmožnosti navijanja Intelovega Conroe procesorja

Slo-Tech - Na strani HKEPC so se pojavile informacije o potencialu, ki ga imajo (šele prihajajoči) Intelovi Conroe procesorji. Model E6400, ki privzeto tiktaka na 2.1 GHz (4 (2X2) MB L2 predpomnilnika) in diha skozi 1066 MHz FSB-ja, so navili na 3.11 GHz (1533 FSB). Informacije o stabilnosti in voltaži sicer manjkajo, je pa bil procesor hlajen z zrakom, klasično torej. Pri tej hitrosti SuperPI (1 MB) izračuna v 16 sekundah.

Večni rumeni The Inquirer je objavil zadnjo različico predvidenih cen novincev. Testirani model bo tako stal 240, najšibkejši model (1.86 GHz) pa 210 zelencev. Procesorji bodo predvidoma predstavljeni v tretji četrtini letošnjega leta.

Letošnja jesen bo, kot ste naši bralci seveda že ugotovili, gotovo zelo vroča. Nazadnje je bilo tako toplo (statistično gledano), ko je AMD predstavil družino K8. .

16 komentarjev

Po prvih testih se je Conroe odrezal zelo dobro

AnandTech - Na tradicionalni prireditvi IDF, je Intel ob bok Athlonu FX postavil, čez pol leta dobavljiv, procesor Conroe. Ta naj bil Intelu pomagal prevzeti krono najzmogljivejšega namiznega procesorja.

Torej, iz oči v oči sta si gledala Athlon FX pri 2.8 GHz, na pološči z naborom R480 in Intel Conroe pri 2.66 GHz (1066 FSB), na naboru 975X.

Rezultati novinca so, vsaj v tem merjenju, impresivni. V Quake4 (SMP=0) Conrone doseže 184 sličic na sekundo, FX pa 143. Če je vklopljena podpora za dve jedri (SMP=1), se prednost sicer zmanjša na 15% (238 proti 207), vendar je še vedno občutna. Še večja prednost se pokaže pri F.E.A.R.

Kaj pa obdelava multimedijskih vsebin, do nedavna Intelov travnik? Tudi tu pusti Conroe FX-a zadaj, tako v aplikacijah Windows Media encoder, DivX in iTunes.

Kljub temu, da je za primerjavo služil AMD na podnožju 939, ki ga bo proti začetku poletja zamenjala nova družina na podnožju AM2, z uporabo DDR2 pomnilnika, je, vsaj po teh rezultatih, težko verjeti, da lahko AMD...

47 komentarjev