»

Zaradi hekerskega napada na Poljskem odpovedali deset letov

Slo-Tech - Poljski letalski prevoznik Lot je včeraj domnevno zaradi hekerskega napada odpovedal deset letov z varšavskega letališča Frederica Chopina, še dvanajst pa jih je poletelo z zamudo Podrobnosti napada niso razkrili, so pa zagotovili, da ni vplival na letala že v zraku. Promet se je v nedeljo zvečer vrnil v ustaljene tirnice, policija in varnostne službe pa preiskujejo napad, ki je onemogočil pripravo načrtov leta (flight plan), brez katerih letala ne smejo vzleteti.

Na Wired pišejo
, da izrabljena varnostna luknja ogroža vse letalske družbe in da so bili Poljaki zgolj prvi na muhi. Minuli mesec je ameriška družba United za eno uro odpovedala vse vzlete, ker so imeli težave z dostavo načrtov poleta. Potniki so tedaj poročali, da so bili obveščeni o lažnih načrtih...

3 komentarji

Ameriško vojaško letalo po nesreči ohromilo civilni informacijski sistem za kontrolo letov

Reuters - Ameriška agencija za civilno letalstvo (FAA) je minulu sredo za dobro uro prizemljila večje število letal na vseh letališčih na jugovzhodu ZDA, tja usmerjena letala pa zasilno preusmerila drugam. Razlog za začasno ustavitev letalskega prometa naj bilo sesutje informacijskega sistema za kontrolo letenja (ERAM), ki se je zgodilo potem, ko je sistem nepravilno zaznal vojaško izvidniško letalo U-2, kmalu po njegovem vzletu z bližnjega vojaškega oporišča Edwards.

Televizijska mreža NBC povzema neimenovani vir, ki pravi, da je vojska pri FAA sicer napovedala navedeni let, vendar pa naj bi pri tem iz še neznanega razloga navedla napačno oznako za letalo. Ta napačna oznaka naj bi tako zmedla informacijski sistem FAA-jinega oddelka v Los Angelesu, da...

37 komentarjev

EGNOS uporaben v letalstvu

vir: BBC
BBC - V sredo je začel v Evropi delovati sistem EGNOS s signalom kakovosti Safety-of-Life, ki je sedaj uporaben za avtomatsko vodenje zračnih plovil. EGNOS pomeni European Geostationary Navigation Overlay Service in označuje sistem treh dodatnih satelitov in 44 zemeljskih baznih postaj, ki so razmeščene po evropskih državah in izboljšujejo natančnost satelitskega navigacijskega sistema GPS (ter v prihodnosti Galilea in GLONASS-a). Natančnost GPS-a je premajhna, da bi ga mogli uporabljati kot edini navigacijski sistem za pilotiranje letal in helikopterjev. Zaradi tega si piloti v priletni fazi leta pomagajo z ILS-om, ki vključuje radijske oddajnike na...

6 komentarjev

Letalo strmoglavilo tudi zaradi okuženega računalnika

Slo-Tech - Po poročanju španskega časnika El País je za letalsko nesrečo Spanairovega leta 5022, ki je strmoglavil takoj po vzletu z madridskega letališča Barajas 20. avgusta 2008, v kateri je umrlo 154 potnikov in članov posadke, posredno kriva okužena računalniška oprema. Na sedežu družbe Spanair na Palmi de Mallorci je namreč računalniški sistem, ki skrbi za centralno obravnavo podatkov o vseh letalih in letih, ki jih izvaja prevoznik. V dneh pred nesrečo so mehaniki na letalu odkrili dve nepravilnosti, a jih niso mogli pravočasno vnesti v sistem, ker je bil računalnik zaradi okužbe z malwarom nedelujoč. Na dan poleta so odkrili še tretjo pomanjkljivost letala, a je niso mogli takoj javiti v...

45 komentarjev

Nov članek: Stroški za IT v slovenskem proračunu

Stroški za IT za leto 2010 glede na namen porabe

Slo-Tech - Ministrstvo za javno upravo je 28. septembra 2009 na spletnih straneh objavilo dva predloga letnih načrtov pridobivanja stvarnega premoženja države (za leti 2010 in 2011). Del načrta je tudi načrt informatizacije, ki vsebuje predlog odhodkov proračuna za nakupe iz področja informacijske tehnologije.

Proračun za IT za leto 2010 predvideva 135.217.041,03 EUR odhodkov, za leto 2011 pa 117.473.669,37 EUR odhodkov. Že hiter pregled pokaže, da gre za precej zanimivo branje, da pa bi bila slika stroškov bolj jasna, smo podatke statistično analizirali in pripravili nekaj sumarnih prikazov.

Za vzdrževanje licenc bomo v dveh letih davkoplačevalci odšteli 47,5 milijona...

52 komentarjev

Virgin Atlantic floto opremil z internetom

Internet med oblaki

vir: engadget
engadget - Po nekaterih napovedih naj bi internet na letalih v prihodnjih petih letih postal več-milijonski posel, saj naj bi se, kljub zdajšnji redkosti, močno razširil. Dober korak v to smer pa je naredil Virgin Atlantic, ki je celotno floto letal naredil internetnim uporabnikom prijazne. Kot prvi so sicer želeli postati pri letalski družbi AirTran, a z njihovimi 136 letali proti Virginovim 28 pogoji niso ravno izenačeni. Vseeno, obljube oz. zmogljivosti obeh prevoznikov sta koraka v pravo smer.

16 komentarjev

Mobiteli na letalih končno dovoljeni

Slo-Tech - Po mnenju mnogih bo nesmiselna prepoved mobilnih telefonov med letenjem v Evropi končno postala preteklost. EASA (European Aviation Safety Agency) je odobrila možnost nudenja storitev mobilne telefonije na letalih, kar se bo udejanjilo preko sistema OnAir na nekaterih Airbusovih letalih.

Uporaba bo možna šele, ko bo letalo doseglo določeno višino, saj bo komunikacija v prvi fazi potekala preko satelitov in ne preko zemeljskih postaj, problem bo najbrž tudi zasoljena cena. Po prvih podatkih naj bi minuta pogovorov stala 2,5 dolarja, sms sporočilo pa 50 dolarskih centov.

Izvorna novica.

22 komentarjev

Z avtopilotom proti teroristom

thisislondon.co.uk - Boeing nas je včeraj opozoril na zanimivo novico, v kateri poročajo o novem izumu, ki naj bi praktično onemogočil teroristom klasične ugrabitve letal.

Sistem, ki ga razvijajo pri Boeing-u, bo omogočal vključitev avtomatskega sistema za vodenje in pristanek letala v primeru, da bo prišlo do ugrabitve. Računalnik bo tako v primeru, da bo pilot s pritiskom na gumb aktiviral sistem (podobno kot uslužbenke na banki med ropom), ali pa, še bolje, glede na poročanja senzorja za pritisk na vhodu v pilotsko kabino, prevzel vodenje letala in potnike varno pripeljal na najbližje primerno letališče, kjer bodo poredneže pričakali možje postave. V večini večjih potniških letal naj bi omenjen sistem glede na novico našel dom že v prihodnjih treh letih.

Se bomo končno znebili nadležnih, v zasebnost vdirajočih pregledov, preden bodo začeli obsegati še rektalni del?

37 komentarjev

Varnejša letala s pomočjo mikrobov

vir: CNet
CNet - V prihodnosti naj bi po besedah Dr. Angele Belcher, profesorice na znamenitem MIT-u, mikrobi pomagali iskati (pre)utrujene dele na letalih. V idealnih laboratorijskih razmerah, so jih že uspeli genetsko zmanipulirati, da producirajo proteine, ki se vežejo na kovinske delce. Pri tem zasvetijo in jasno pokažejo kritične točke na kovini. Morda kmalu tudi v realnem okolju na letalih.


Vir slike: Airliners.net

Seveda so vrli znanstveniki pripravili mikrobe, da počno še marsikaj drugega. Med drugim se jih trudijo prepričati za cenejšo izdelavo polprevodnikov. Vse skupaj je bilo podrobneje predstavljeno na SEMI Nano forumu, ki je potekal v Silicijevi dolini minuli teden.

Verjetno ne bo dolgo, ko bodo žene začele...

0 komentarjev

Letalo, ki se ga ne da ugrabiti

Yahoo News - Dogodki 11. septembra 2001 so zelo spremenili potovanje po zraku. Tako še vedno poteka debata, ali ugrabljeno letalo, ki očitno namerava izvesti samomorilski napad, sestreliti ali ne. Alternativ zaenkrat še ni. Američani so sprva razvijali programje, ki zrakoplovom na podlagi GPS-a in ostalih navigacijskih naprav, ne bi dovoljevalo leteti nad določenimi področji. Ta t.i. "no-fly" zones bi predstavljala večja mesta, vojaška in ostala strateška področja. Takšen pristop vsebuje veliko napak, eden izmed njih je, da v primeru slabega vremena, pilotom onemogoča izogibanje v želeno smer.



Trideset evropskih podjetij, vključujoč Airbus, Siemens in Muncehnsko tehnično univerzo, se je odločilo, da bo...

59 komentarjev

Airbus bo prepustil izogibanje bližnjih srečanj zrakoplovov avtomatiki

engadget - Airbus se je po poročanju Wall Street Journala odločil, da bo v izrednih primerih bližnjega srečanja* z drugimi zrakoplovi, prepustil svoje zrakoplove avtomatiki. Začeli bodo z največjim A380 in nato postopoma sistem dodajali v vse ostale modele.



Naprava, ki omogoča izmikanje letal drugim letalom se imenuje ACAS - Airborne Collision Avoiding System, komercialno znana pod imenom TCAS. Do sedaj je TCAS pilote le opozarjal ne nevarna bližanja in predlagal rešitev. Tovrstna rešitev deluje le pod pogojem, da sta oba zrakoplova opremljena s TCASom II, ter da posadka upošteva podana navodila. TCAS je za sedaj (zadnja verzija 7) namenjen zgolj vertikalni separaciji zrakoplovov. 45 s pred predvidenim trkom računalnik letala z...

35 komentarjev

Brezžično letalo: Fly-by-wireless

New Scientist - Nekoč davno tega so letala za krmiljenje potrebovala mehanske povezave med posameznimi sklopi, tako kot ptiči, potomci dinozavrov. S tem ni nič narobe, stare dobre Cessne se še vedno na ta način drajsajo po nebu. Potem se je pojavil fly by wire, ki je povzročil malo revolucijo, predvsem zaradi zmanjšanje teže in večje svobode pri oblikovanju zrakoplovov.
Fly-by-wire je sedaj enako "zastarel". Pred kratkim je poletel 3 meterski model AIVA s sistemom upravljanaja: "Fly-by-wireless". Seveda zadeva ima kakšno žičko, a ta ni namenjena povezavi posameznih sklopov letala. Motor in motorčki za krmilne površine, ter ostali deli letala so med seboj povezani modrozobno.
Posledica: še manj teže, še več svobode pri oblikovanju in povezovanju delov letala.

Zadeva začuda ni zaživela pri Rutanu, temveč je poletela na dokaj nenavadnem koncu sveta: Portugalski, oziroma pod okriljem njihove univerze Minho. Človek odgovoren za razvoj tega koncepta je ženska: Cristina Santos.

Še preden sem jo...

21 komentarjev

Predstavili zmogljivejši avtopilot

CNet - V New Yorku, točneje na letališču John F. Kennedy, so danes predstavili izpopolnjenega avtopilota, ki je s pomočjo GPSa sposoben slediti kompleksnejšim potem kot dosedanji, ki so sposobni leteti le naravnost ali v rahlem zavoju. Tako sta v predstavitvenem letu Federal Aviation Authority* dve letali avtomatsko sledili vodotoku reke Potomac River, ki se drugače v dobrem vremenu prav tako uporablja za vizualne prilete do letališča.

Novemu avtopilotu je ime RNP (Required Navigation Performance), njegove prednosti so predvsem možnost letenja kompleksnejši priletnih poti z obstoječimi napravami, ki so se do sedaj lahko izvajale le v vizualnih meteroloških pogojih ( Visual Meteorological Conditions). Druga prednost je v stroških razvoja posameznih priletnih procedur, dosedanje se namreč naslanjajo na radijsko navigacijska sredstva na tleh (kako izgledajo priletne procedure za Brnik, si lahko ogledate v tem PDF dokumentu, ki je del Slovenskega AIPja). Sistem bo postal operativen...

85 komentarjev