»

Intel prenavlja BOX hladilnik

Expreview.com - AMD je za zmogljivejše (in požrešnejše) procesorje zasnoval hladilnik s toplotnimi cevkami že ob predstavitvi prvih dvojedrnikov na podnožju Socket939, čeprav so in še vedno zrak vpihujejo pravokotno na matično ploščo, proti procesorju. Enako zasnovo še vedno uporablja Intel, celo brez toplotnih cevk, tudi za najzmogljivejše procesorje. A s prihodom šestjedrnikov iz družine Core i9 se bo to očitno spremenilo in Intel bo stopil v korak s časom. Po vzgledu večine zmogljivejših hladilnikov, ki so dandanes na policah trgovin, bodo za šestjedrnike in procesorje iz družine Extreme Edition uporabili štiri toplotne cevke, ukrivljene v črko U. Nanje so pritrjene aluminijaste plošče, prek katerih zrak iz ventilatorja piha...

30 komentarjev

Radeon 4850 v sliki

HD 4850

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Na bit-techu je moč najti ene izmed prvih slik prihajajoče kartice. Hladilnik se od starejšega brata razlikuje le po malo večjem ventilatorju (kar obeta tišje delovanje), drugačno pa je seveda tiskano vezje in grafični čip, tokrat RV770 namesto RV670. Žal jim ni uspelo dobiti slik slečene kartice, enako velja za teste, saj je kartica le nedelujoč model, da bodo lahko proizvajalci ustvarili svoje grafične podobe za izid.



Slike hladilnikov ostalih dveh (oz. vseh treh) članov HD 4800 družine pa najdete na techPowerUP! Razlike v primerjavi s HD 3800 serijo so spet minimalne, še največje spremembe je doživel hladilnik za srednjega Radeona, 4870, ki ima bolj masiven hladilnik, debelejši...

12 komentarjev

Sapphire Radeon X1950 XT

Sapphire Radeon X1950 XT

Hartware.net - Na spletni strani proizvajalca grafičnih kartic Saphirre sta se pojavili sliki grafične kartice Radeon X1950 XT. Glede na to, da ATI zaenkrat še ni predstavil grafične kartice z omenjeno oznako, so se o grafični kartici na slikah pojavila le ugibanja. Ta govorijo o jedru R580+, ki podpira GDDR4 pomnilnik, poleg tega ima grafična kartica po slikah sodeč 256 MB pomnilnika. Frekvence jedra in pomnilnika zaenkrat še niso poznane, prav tako ne cena.



Več na Hartware.net.

15 komentarjev

ATI predstavil Radeon X1950 XTX

ATi Radeon X1950 XTX

vir: ComputerBase
ATI - ATI je danes predstavil svoji najnovejši grafični kartici, Radeon X1950 XTX in Radeon X1950 CrossFire. Jedro novih grafičnih kartic tiktaka pri frekvenci 650 MHz, kar je enako kot pri predhodniku, X1900 XTX. Od tega se nova grafična kartica razlikuje v pomnilniku, saj je opremljena z GDDR4 pomnilnikom, s frekvenco 1000 MHZ (2000 MHz, upoštevajoč DDR). Cena obeh novih grafičnih kartic bo znašala 449 ameriških dolarjev oziroma slabih štiristo evrov, kupcem pa bodo na voljo po štirinajstem septembru. Tudi testi so že na voljo.



Poleg omenjenih grafičnih kartic naj bi po poročanju Daily Tech-a ATI predstavil tudi Radeon X1900 XTX s 256 MB pomnilnika.

Več o tem si lahko preberete tudi v...

68 komentarjev

Prvi test Radeona X1950

Slo-Tech - Na DailyTech-u so objavili prvi kratek test ATi-jeve prihajajoče grafične kartice Radeon X1950XT v CrossFire načinu. Gre za primerjavo naveze dveh X1950XT ter nVidiinih GeForce 7950GX2 (torej Quad-SLI). Test je potekal na Dellovem sistemu XPS 700 opremljenim s procesorjem Core 2 Duo Extreme X6800 ter enim gigabajtom DDR2-800 pomnilnika. Pri testiranju ATi-jevih kartic so uporabili matično ploščo z veznim naborom Radeon Xpress 3200, medtem ko so test nVidiinih kartic opravili na matični plošči z veznim naborom nForce 590 SLI Intel Edition. Rezultate testa si lahko ogledate na spodnji sliki:

Pri tem velja omeniti, da je bil test opravljen pri 4x Anti-aliasing in 8x Anisotropic filtering, pri čemer naj Quad-SLI še ne bi dosegel svoje prave zmogljivosti, saj naj bi se le-ta...

39 komentarjev

ATI: prihod Radeona X1950 in pocenitev X1900

Slo-Tech - Sedemindvajsetega avgusta bo ATI predstavil svojo najnovejšo High-end grafično kartico, z oznako Radeon X1950, ki se od sedanje družine X1900 razlikuje po GDDR4 RAM-ih. Sočasno s predstavitvijo nove grafične kartice, bo tudi znižal cene grafičnih kartic družine X1900. Tako bo za doslej najdražjo in najzmogljivejšo različico, z oznako X1900 XTX, potrebno odšteti 370, namesto 500 ameriških dolarjev, pet dolarjev več, torej 375, pa bo odslej potrebno odšteti za CrossFire različico, ki zaenkrat prav tako stane 500 dolarjev. Cena Radeona X1900 XT se bo s sedanjih 370 znižala na 310 ameriških dolarjev, medtem ko bo najcenejši model, X1900 GT, stal 280 dolarjev. Poleg tega bo Sapphire svoje kartice X1900 GT ponujal po ceni 230 ameriških dolarjev namesto sedanjih 250.

Več o tem na Daily tech-u.

10 komentarjev

Prva slika Radeona X1950XTX

X-Bit Labs - Na HKEPC se je pojavila slika Radeona iz družine X1950, ki bo nadomestila Radeone X1900 na prestolu najzmogljivejših grafičnih kartic iz kanadskega ATI-ja. Nova kartica se kiti z novim hladilnim sistemom, ki bi naj bil tišji kot njegov predhodnik na Radeonih X1900. V primerjavi z dosedanjim sistemom hlajenja ima novi precej večji bakreni hladilnik, toplotne cevke in na novo oblikovan ventilator.

Radeon X1950 je bil do nedavnega znan pod kodnim imenom R580+. Na PCB-ju se bo nahajal popolnoma isti čip kot na R580 (Radeon X1900), le da bo opremljen s pomnilnikom GDDR4, ki je sposoben delovanja pri višjih frekvencah kot GDDR3. Glede na predvidevanja, bi naj jedro novega Radeona delovalo...

28 komentarjev

Vodno hlajenje za prihajajoče Intelove Procesorje?

X-Bit Labs - Intel je že na prejšnjem Intel Developer Forumu predstavil model vodnega hlajenja za svoje procesorje, na tokratnem IDF-u pa je Sunonwealth Electric Machine Industrial (Sunon), eden izmed največjih Intelovih dobaviteljev hladilnikov, predstavil zanimivo vodno hlajenje z imenom Waturbo.



Gre za na videz običajen procesorski hladilnik, ki pa je v bistvu radiator, črpalka ter rezervoar obenem. Njegovo delovanje je podobno principu Heatpipe, pri tem pa še majhna vodna črpalka omogoča hitrejšo cirkulacijo vode in s tem boljše hlajenje. Na spletni strani HKEPC so izvedli tudi preizkus(kitajščina) omenjenega hladilnika, pri čemer je procesor Pentium 4 660 (3,60 GHz, 2 MB cache) ohladil...

13 komentarjev

Radeon 350 in Radeon 400

The inquirer - Vsi dobro vemo, da odkar je nVidia predstavila GPU pod kodnim imenom NV30, kanadsko podjetje ATI ne spi, temveč pripravja tekmeca, ki se skriva pod kodnim imenom R350. V sodelovanju s tem čipom bo uporabljen tako pomnilnik DDR-II, kot tudi na Radeonu 9700 (R300). Da pa ATI tehnologijo razvija še naprej, kaže še novejši Radeon pod kodnim imenom R400, ki naj bi ugledal luč sveta junija ali julija prihodnje leto; najverjetneje bo sparjen z novim grafičnim pomnilnikom GDER-3. Očitno nova resna grožnja nVidii? Bolj podrobno si lahko preberete na The inquirerju.

Še opozorilo: "Zgoraj navedeni podatki niso uradni." Več se bo izvedelo januarja. Tisti, ki si boste člančič prebrali, pa bodite pozorni na datum v 3. podnaslovu [:D] .

6 komentarjev

Novi Athloni odklenjeni

VR - Zone - Na internetu so se pojavile slike jeder novih, prihajajočih Athlonov. Gre za 1.2 in 1.3GHz modela s 200 oziroma 266MHz zunanjimi frekvencami. Na slikah je lepo vidno, da so L1 mostički že tovarniško povezani, kar samo potrjuje govorice, ki po internetu krožijo že precej dolgo. Večina novih Athlonov je torej popolnoma odklenjenih, postavlja pa se vprašanje zakaj? Mogoče zato, ker so ti procesorji že tako blizu zgornje meje svojega jedra, da se jih kaj dosti tako ali tako ne da overclockati? Bomo videli...

4 komentarji